Recept Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
sahrazad Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvásek a přilijeme zbytek /125 ml/ teplého mléka. Důkladně prohněteme /asi 10 minut/ až se těsto stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 čajovou lžičku olivového oleje a vložíme do ní propracované těsto ve tvaru bochníčku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou. Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl v teplé místnosti až těsto zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny. Těsto nožem rozdělíme na 2 díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z něj kouli, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 15 minut odpočnout. Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru. Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočterců. Posypeme černuchou nebo sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 35-40 minut odpočnout na teplém místě. Předehřejeme troubu na 230 °C a na spod trouby položíme varnou misku plnou vody. Pečeme 8-10 minut až chléb zezlátne. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout na vlhké utěrce. Chléb podáváme teplý.
Recept je z kategorií: Chléb
- 05.03.07 vloženo
- 15511x zobrazeno
Ingredience
- Těsto:
- 7 gramů sušených kvasnic
- 1 lžička cukru moučka
- 175 ml teplého mléka
- 4 šálky mouky (1:1 mouka hladká a mouka pizza)
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Poleva:
- 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce mléka
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Nejdriv chci podekovat bedle, ze na tento vyborny chleb upozornila ve svem denicku. Dnes jsme ho meli k veceri spolu s gyrosem od jolany a moc jsme si pochutnali. Chleb jsem zadelavala v domaci pekarne (program Priprava testa), mouku jsem michala hladkou pul na pul s psenicnou chlebovou moukou Penam, susene drozdi Dr. Oetker, musela jsem pouzit o trochu vic mleka, ale to zalezi na mouce. Testo bylo krasne vlacne a dobre se s nim pracovalo. Peci jsem musela o trochu dele, po 10 minutach byl chleb jeste bily. Ale co je hlavni: Chutnalo nam:-) Dekuji za recept a preji pekny vecer.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Výborný recept. Pokud je ale kompletně přeložený a jsou použité i (dvě) fotografie, bylo by vhodné doplnit zdroj, p. Binnur. Všechny ty recepty jsou velmi zajímavé, o některých jsem nikdy ani neslyšela - např. plněné sušené lilky…
Esme, děkuji, svým příspěvkem a fotografií plněné varianty Pide jsi mě navnadila a upekla jsem pro děti Pide se sýrovou náplní, pro dospělé feta + špenát, naprosto delikátní, prezentace u stolu plněných Pide „lodiček“ je úžasná!! Na netu se dá najít i fotonávod, jak vytvarovat plněný chlebík Pide. Pide s náplněmi mi připomíná pizzu, bez náplně foccacciu…ale asi Pide je lepší, těsto vláčnější:-)
P. Binnur na svých stránkách sice slibuje, že recept na plněný Pide přidá, ale zatím nic… Pokud někdo zná recepty na přípravu masových příp. jiných náplní, prosím odborníky na tureckou kuchyni o jejich přidání.
Děkuji za inspiraci. M.:-)
sahrazad děkuji za doplnění do receptu, chlebíky se povedly a ještě dnes měl manžel k snídani. Mé díky Tobě i kamarádce.
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento recept mám od kamarádky Makedonky, která má manžela Turka a momentálně všichni žijeme v ČR. Tady používáme 1:1 mouku hladkou a pizza mouku výběrovou z Globusu.
Jelikož kamarádka vaří všechno stylem „přiměřeně-přiměřeně“ od paní Binnur jsem přeložila přesný počet ingrediencí a postup.
Esme moc díky…toto jsme mívali na odpolední svačinky v Turecku, ty zavřené jsem neviděla, ale také se pokusím. Ještě vzpomínám na jejich malé bochánky s náplní nebo bez ní, byly sladké, to také byla dobrota. Těsto s přidáním olivového oleje je velmi křehké, právě jsem dosnídala zbytek Pide od večera po česku.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
takhle nějak vypadá pide s náplní.
Buď to nechají trochu otevřené, nebo to ještě před pečením úplně zavřou.
sahrazad mohla bys prosím do receptu doplnit druh mouky a obsah šálku, naše příspěvky pod receptem se nezobrazí, díky. Recept doporučuji, od Esme jsem dostala ještě další typ na zpracování plněněného chleba…už se těším.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
pan Binnur umí, že?
Zlato, chlebík se dá plnit (ještě před pečením) skoro čímkoliv.
Velice oblíbená je feta se špenátem.
Jelikož Australani jsou národ masožroutů nejvíce se tu prodávají pide naplněné různými masy a okořeněné kořením typickým pro střední východ: mletý koriandr,
skořice, mletý římský kmín, česnek, máta, petržel, dukkah…
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Dá se chlebík něčím plnit? Nebo se jí jen jako příloha. Děkuji..
Díky za odpověď, jen co bude příležitost …vyzkouším a poreferuji.
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Chleba by měl být o průměru cca 15 cm, hrnek 200 ml.
A doufám, že bude chutnat …
sahrazad…do jakého průměru se vyvaluje kulatý tvar chleba a jaký obsah má hrnek? Děkuji…