Recept Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

sahrazad Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvásek a přilijeme zbytek /125 ml/ teplého mléka. Důkladně prohněteme /asi 10 minut/ až se těsto stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 čajovou lžičku olivového oleje a vložíme do ní propracované těsto ve tvaru bochníčku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou. Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl v teplé místnosti až těsto zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny. Těsto nožem rozdělíme na 2 díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z něj kouli, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 15 minut odpočnout. Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru. Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočterců. Posypeme černuchou nebo sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 35-40 minut odpočnout na teplém místě. Předehřejeme troubu na 230 °C a na spod trouby položíme varnou misku plnou vody. Pečeme 8-10 minut až chléb zezlátne. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout na vlhké utěrce. Chléb podáváme teplý.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 05.03.07 vloženo
  • 15511x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 7 gramů sušených kvasnic
  • 1 lžička cukru moučka
  • 175 ml teplého mléka
  • 4 šálky mouky (1:1 mouka hladká a mouka pizza)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Poleva:
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Nejdriv chci podekovat bedle, ze na tento vyborny chleb upozornila ve svem denicku. Dnes jsme ho meli k veceri spolu s gyrosem od jolany a moc jsme si pochutnali. Chleb jsem zadelavala v domaci pekarne (program Priprava testa), mouku jsem michala hladkou pul na pul s psenicnou chlebovou moukou Penam, susene drozdi Dr. Oetker, musela jsem pouzit o trochu vic mleka, ale to zalezi na mouce. Testo bylo krasne vlacne a dobre se s nim pracovalo. Peci jsem musela o trochu dele, po 10 minutach byl chleb jeste bily. Ale co je hlavni: Chutnalo nam:-) Dekuji za recept a preji pekny vecer.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Výborný recept. Pokud je ale kompletně přeložený a jsou použité i (dvě) fotografie, bylo by vhodné doplnit zdroj, p. Binnur. Všechny ty recepty jsou velmi zajímavé, o některých jsem nikdy ani neslyšela - např. plněné sušené lilky…

Esme, děkuji, svým příspěvkem a fotografií plněné varianty Pide jsi mě navnadila a upekla jsem pro děti Pide se sýrovou náplní, pro dospělé feta + špenát, naprosto delikátní, prezentace u stolu plněných Pide „lodiček“ je úžasná!! Na netu se dá najít i fotonávod, jak vytvarovat plněný chlebík Pide. Pide s náplněmi mi připomíná pizzu, bez náplně foccacciu…ale asi Pide je lepší, těsto vláčnější:-)

P. Binnur na svých stránkách sice slibuje, že recept na plněný Pide přidá, ale zatím nic… Pokud někdo zná recepty na přípravu masových příp. jiných náplní, prosím odborníky na tureckou kuchyni o jejich přidání.
Děkuji za inspiraci. M.:-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

sahrazad děkuji za doplnění do receptu, chlebíky se povedly a ještě dnes měl manžel k snídani. Mé díky Tobě i kamarádce.

sahrazad
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Tento recept mám od kamarádky Makedonky, která má manžela Turka a momentálně všichni žijeme v ČR. Tady používáme 1:1 mouku hladkou a pizza mouku výběrovou z Globusu.
Jelikož kamarádka vaří všechno stylem „přiměřeně-přiměřeně“ od paní Binnur jsem přeložila přesný počet ingrediencí a postup.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Esme moc díky…toto jsme mívali na odpolední svačinky v Turecku, ty zavřené jsem neviděla, ale také se pokusím. Ještě vzpomínám na jejich malé bochánky s náplní nebo bez ní, byly sladké, to také byla dobrota. Těsto s přidáním olivového oleje je velmi křehké, právě jsem dosnídala zbytek Pide od večera po česku.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi) - Bedlo,

takhle nějak vypadá pide s náplní.

Buď to nechají trochu otevřené, nebo to ještě před pečením úplně zavřou.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

sahrazad mohla bys prosím do receptu doplnit druh mouky a obsah šálku, naše příspěvky pod receptem se nezobrazí, díky. Recept doporučuji, od Esme jsem dostala ještě další typ na zpracování plněněného chleba…už se těším.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi) - Sahrazad,

pan Binnur umí, že?

Zlato, chlebík se dá plnit (ještě před pečením) skoro čímkoliv.
Velice oblíbená je feta se špenátem.
Jelikož Australani jsou národ masožroutů nejvíce se tu prodávají pide naplněné různými masy a okořeněné kořením typickým pro střední východ: mletý koriandr,
skořice, mletý římský kmín, česnek, máta, petržel, dukkah…

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Dá se chlebík něčím plnit? Nebo se jí jen jako příloha. Děkuji..

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Díky za odpověď, jen co bude příležitost …vyzkouším a poreferuji.

sahrazad
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Chleba by měl být o průměru cca 15 cm, hrnek 200 ml.
A doufám, že bude chutnat …

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

sahrazad…do jakého průměru se vyvaluje kulatý tvar chleba a jaký obsah má hrnek? Děkuji…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz