Recept turecké fazolky - typický turecký předkrm
Pájinka Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Fazolové lusky nakrájíme na 5cm kousky, cibuli na větší kousky, rajčata na osminky. Dáme do papiňáku, přidáme asi 0,5 - 1 dl olivového oleje, sůl a trochu cukru, a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Vaříme v papiňáku cca 45 min. Nechá se vychladnout - necedí se, podává se to i s tekutinou. Jí se to studené. A to je vše :-) Nikdy bych nevěřila, že bez jakéhokoliv koření vznikne tak výborný pokrm. Tu správnou chuť tomu dodá právě ten olivový olej. Nejlepší s čestvým bílým chlebem.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
- 13.08.04 vloženo
- 11514x zobrazeno
Ingredience
- 0,5 kg zelených fazolových lusků (velké)
- 3 cibule
- 2 rajčata
- olivový olej (použijte pouze olivový)
- cukr
- sůl
Doporučená příloha
bílý chléb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku9.8.17 12:37
V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.
Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.
Pokud uvaříte večer a přes noc necháte
vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná
snídaně.
Nebo jako
krabičková svačina do zaměstnání.
Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmDiskuse k receptu turecké fazolky - typický turecký předkrm
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na turecké fazolky - typický turecký předkrm
Ač jsem byla na rozpacích, jestli té tekutiny nebude příliš, postupovala jsem podle předpisu. Jedinou výjimku jsem udělala, že jsem to vařila kratší dobu - nemáme rozvařenou zeleninu příliš rádi. Vychlazené to bylo báječné, fazolky natrhané na zahrádce se zhodnotily. Muže se ládoval nezřízeně, nandal si to do misky a jedl to (kvůli té výborné šťávičce) lžící a už požaduje repete.
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenoféfo, tak to bude asi ono, díky za radu, vyzkouším.
Pajinko, nevím jak se dělá lilek přímo v Turecku, ale obecně na Balkáně a v Řecku se lilek nakrájí na kolečka a posolí a nechá vykapat puštěná voda. Pak se osuší a osmaží na oleji, až se začnou dělat hnědé flíčky. Dá se do misky, k tomu podle chuti česnek, vinný ocet, sůl, pepř a olivový olej. Dá se to dělat i z cukýn, ty se nemusí nechávat vypotit. I když jsem četla, že se nemusí nechávat ani lilek, že to je pověra. Podobně se dělají i papriky (ty se opékají na sucho, dají do misky pod pokličku, nechají zapotit a sloupne se z nich ta tenká slupka). Na Labužníkovi je několik předpisů, jeden je ode mne na salát z vařeného lilku, Pepíček zase dává do marinády místo octa citronovou šťávu - viz marinované lilky/lilek. Jakmile získám fazolky, zkusím tuhle tvoji dobrotu.
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Balki, to jsem ráda, že ti fazolky chutnaly. Jedla jsem je v Turecku již mnohokrát, ale teprve letos jsem od kamarádky, která tam žije, dostala recept. Turecká kuchyně je vůbec proslulá svými jedinečnými předkrmy, podobně se připravují i čerstvé artyčoky s velkými fazolemi. Ale co je bezkonkurenční je jejich smažený a marinovaný lilek, po tom se můžu utlouct.
Bohužel recept neznám 
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera jsem vyzkoušela, je to neskutečná mňamka.