Recept turecké fazolky - typický turecký předkrm

(Hodnoceno 1x) Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Postup

Fazolové lusky nakrájíme na 5cm kousky, cibuli na větší kousky, rajčata na osminky. Dáme do papiňáku, přidáme asi 0,5 - 1 dl olivového oleje, sůl a trochu cukru, a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Vaříme v papiňáku cca 45 min.

Nechá se vychladnout - necedí se, podává se to i s tekutinou. Jí se to studené.

A to je vše :-) Nikdy bych nevěřila, že bez jakéhokoliv koření vznikne tak výborný pokrm. Tu správnou chuť tomu dodá právě ten olivový olej. Nejlepší s čestvým bílým chlebem.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.08.04 vloženo
  • 7219x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg zelených fazolových lusků (velké)
  • 3 cibule
  • 2 rajčata
  • olivový olej (použijte pouze olivový)
  • cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Ač jsem byla na rozpacích, jestli té tekutiny nebude příliš, postupovala jsem podle předpisu. Jedinou výjimku jsem udělala, že jsem to vařila kratší dobu - nemáme rozvařenou zeleninu příliš rádi. Vychlazené to bylo báječné, fazolky natrhané na zahrádce se zhodnotily. Muže se ládoval nezřízeně, nandal si to do misky a jedl to (kvůli té výborné šťávičce) lžící a už požaduje repete.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Jenoféfo, tak to bude asi ono, díky za radu, vyzkouším.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Pajinko, nevím jak se dělá lilek přímo v Turecku, ale obecně na Balkáně a v Řecku se lilek nakrájí na kolečka a posolí a nechá vykapat puštěná voda. Pak se osuší a osmaží na oleji, až se začnou dělat hnědé flíčky. Dá se do misky, k tomu podle chuti česnek, vinný ocet, sůl, pepř a olivový olej. Dá se to dělat i z cukýn, ty se nemusí nechávat vypotit. I když jsem četla, že se nemusí nechávat ani lilek, že to je pověra. Podobně se dělají i papriky (ty se opékají na sucho, dají do misky pod pokličku, nechají zapotit a sloupne se z nich ta tenká slupka). Na Labužníkovi je několik předpisů, jeden je ode mne na salát z vařeného lilku, Pepíček zase dává do marinády místo octa citronovou šťávu - viz marinované lilky/lilek. Jakmile získám fazolky, zkusím tuhle tvoji dobrotu.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Balki, to jsem ráda, že ti fazolky chutnaly. Jedla jsem je v Turecku již mnohokrát, ale teprve letos jsem od kamarádky, která tam žije, dostala recept. Turecká kuchyně je vůbec proslulá svými jedinečnými předkrmy, podobně se připravují i čerstvé artyčoky s velkými fazolemi. Ale co je bezkonkurenční je jejich smažený a marinovaný lilek, po tom se můžu utlouct. :-) Bohužel recept neznám :-(

 
balki
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Včera jsem vyzkoušela, je to neskutečná mňamka.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní mletý biftek


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz