Recept turecké fazolky - typický turecký předkrm

(Hodnoceno 1x) Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Postup

Fazolové lusky nakrájíme na 5cm kousky, cibuli na větší kousky, rajčata na osminky. Dáme do papiňáku, přidáme asi 0,5 - 1 dl olivového oleje, sůl a trochu cukru, a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Vaříme v papiňáku cca 45 min.

Nechá se vychladnout - necedí se, podává se to i s tekutinou. Jí se to studené.

A to je vše :-) Nikdy bych nevěřila, že bez jakéhokoliv koření vznikne tak výborný pokrm. Tu správnou chuť tomu dodá právě ten olivový olej. Nejlepší s čestvým bílým chlebem.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.08.04 vloženo
  • 7335x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg zelených fazolových lusků (velké)
  • 3 cibule
  • 2 rajčata
  • olivový olej (použijte pouze olivový)
  • cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Ač jsem byla na rozpacích, jestli té tekutiny nebude příliš, postupovala jsem podle předpisu. Jedinou výjimku jsem udělala, že jsem to vařila kratší dobu - nemáme rozvařenou zeleninu příliš rádi. Vychlazené to bylo báječné, fazolky natrhané na zahrádce se zhodnotily. Muže se ládoval nezřízeně, nandal si to do misky a jedl to (kvůli té výborné šťávičce) lžící a už požaduje repete.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Jenoféfo, tak to bude asi ono, díky za radu, vyzkouším.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Pajinko, nevím jak se dělá lilek přímo v Turecku, ale obecně na Balkáně a v Řecku se lilek nakrájí na kolečka a posolí a nechá vykapat puštěná voda. Pak se osuší a osmaží na oleji, až se začnou dělat hnědé flíčky. Dá se do misky, k tomu podle chuti česnek, vinný ocet, sůl, pepř a olivový olej. Dá se to dělat i z cukýn, ty se nemusí nechávat vypotit. I když jsem četla, že se nemusí nechávat ani lilek, že to je pověra. Podobně se dělají i papriky (ty se opékají na sucho, dají do misky pod pokličku, nechají zapotit a sloupne se z nich ta tenká slupka). Na Labužníkovi je několik předpisů, jeden je ode mne na salát z vařeného lilku, Pepíček zase dává do marinády místo octa citronovou šťávu - viz marinované lilky/lilek. Jakmile získám fazolky, zkusím tuhle tvoji dobrotu.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Balki, to jsem ráda, že ti fazolky chutnaly. Jedla jsem je v Turecku již mnohokrát, ale teprve letos jsem od kamarádky, která tam žije, dostala recept. Turecká kuchyně je vůbec proslulá svými jedinečnými předkrmy, podobně se připravují i čerstvé artyčoky s velkými fazolemi. Ale co je bezkonkurenční je jejich smažený a marinovaný lilek, po tom se můžu utlouct. :-) Bohužel recept neznám :-(

 
balki
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: turecké fazolky - typický turecký předkrm

Včera jsem vyzkoušela, je to neskutečná mňamka.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Fíkové kroužky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz