Recept Tuňák z Kartága - Thon de Carthage

Louis Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Kdo navštívil v Tunisku museum Bardot, nemohly mu uniknout na mozaikách ryby a korýši. Dominují tuňáci a langusty. Mám stále v paměti nezapomenutelný obraz jatek, kdy lov byl prováděn z bárek specielnímy háky. Dnes jak jsem viděl, už lovy nejsou tak bohaté a tuňák dík menšímu výskytu se svou cenou stává pro mnoho tunisanů sváteční pochoutkou. Receptů jsou desítky, ale uvedu jeden který mi připomíná mládi.

Postup

Na pánev dáme olivový olej a každý stek osolený a opepřený podložíme 2 bobkovými listky a velmi pomalu smažíme. Jakmile maso začne měnit barvu - bělat, obrátíme a úvodní operaci opakujem. Smažíme ještě cca 3 minuty. Podlejeme trošku vodou a dujíme 10 minut pod poklici. Po odstranění pokličky vydujsíme eventuelně tekutinu a hned teplé podáváme. Poznámka: Uvedený recept můžete připravit jak z čertvého tak i mraženého tuňáka. Nejste-li gurmeti vyhledávající typickou silnou chuť nevybírejte tmavočervené, ale světločervené kusy. Pokud by na stecích byla kůže, odstraňte ji dává hodně silnou rybí chuť. Při odstraňování buďte velice opatrní, neboť kůže je tvrdá jako pancíř. Když mám možnost vybírám břišní partie které jsou silnější chutí a tučnější. Na Sicílii se tyto partie dávají do konzer s olivovým olejem. S domácíma olivama a kaparama a pak je člověk na prahu ráje. Nechával jsem si vozit celé kusy 40-60 kg k radosti nejen dětí a dospělých ale hlavně Japonců, kteří byli odběrateli právě těchto partií jako nejchutnější na sushi.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 23.03.10 vloženo
  • 4256x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 steky z tuňáka
  • 16 bobkových lístků
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tuňák z Kartága - Thon de Carthage

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz