Recept Tuňák z Kartága - Thon de Carthage

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Kdo navštívil v Tunisku museum Bardot, nemohly mu uniknout na mozaikách ryby a korýši. Dominují tuňáci a langusty. Mám stále v paměti nezapomenutelný obraz jatek, kdy lov byl prováděn z bárek specielnímy háky. Dnes jak jsem viděl, už lovy nejsou tak bohaté a tuňák dík menšímu výskytu se svou cenou stává pro mnoho tunisanů sváteční pochoutkou. Receptů jsou desítky, ale uvedu jeden který mi připomíná mládi.

Postup

Na pánev dáme olivový olej a každý stek osolený a opepřený podložíme 2 bobkovými listky a velmi pomalu smažíme. Jakmile maso začne měnit barvu - bělat, obrátíme a úvodní operaci opakujem. Smažíme ještě cca 3 minuty. Podlejeme trošku vodou a dujíme 10 minut pod poklici. Po odstranění pokličky vydujsíme eventuelně tekutinu a hned teplé podáváme. Poznámka: Uvedený recept můžete připravit jak z čertvého tak i mraženého tuňáka. Nejste-li gurmeti vyhledávající typickou silnou chuť nevybírejte tmavočervené, ale světločervené kusy. Pokud by na stecích byla kůže, odstraňte ji dává hodně silnou rybí chuť. Při odstraňování buďte velice opatrní, neboť kůže je tvrdá jako pancíř. Když mám možnost vybírám břišní partie které jsou silnější chutí a tučnější. Na Sicílii se tyto partie dávají do konzer s olivovým olejem. S domácíma olivama a kaparama a pak je člověk na prahu ráje. Nechával jsem si vozit celé kusy 40-60 kg k radosti nejen dětí a dospělých ale hlavně Japonců, kteří byli odběrateli právě těchto partií jako nejchutnější na sushi.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 23.03.10 vloženo
  • 4142x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 steky z tuňáka
  • 16 bobkových lístků
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tuňák z Kartága - Thon de Carthage

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Karbanátky Karbanátky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz