Recept Trojité placičky - Gallette triple Veg
danda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Lilkovo bramborové placičky se hodí jako příloha ke stejkům. Recept z La cucina Italiana
Postup
Brambory vařte doměkka a pak je oloupejte a rozmačkejte.
Přidejte 2 lžíce majoránky, osolte a opepřete. Pomocí kulaté formičky vytvořte 6 placiček asi 7 cm v průměru.
Oloupejte lilek po proužcích a nakrájejte na kolečka asi 1,5 cm. Obalte je v trojobalu a smažte na oleji dozlatova.
Bramborové placičky opečte na pánvi dokřupava.
Nakrájejte rajčata na plátky o tloušťce asi 1,5cm.
Položte bramborové placičky na plátky z lilků a ozdobte rajčaty.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové přílohy Přílohy
- 13.01.13 vloženo
- 22214x zobrazeno
Čas přípravy
- 70 min
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 500 g brambor
- 3 rajčata
- 250 g lilku
- 1 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 lžíce majoránky
- olivový olej extra vergine
- sůl
- pepř
Doporučená příloha
stejk
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Trojité placičky - Gallette triple
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Trojité placičky - Gallette triple
Svevo, děkuji za zcela jasný a srozumitelný komentář
, název doupraven 
No na Slezsku by to byl „racuch“ a určitě by se z toho nestřílelo.
Omlouvám se, komentář není reakce na Zebulon, je všeobecný. Sveva
Jejda tady se to občas trochu zamotá.
Francouzská galette pochází z výrazu galet – oblázek. Takové ty ploché kamínky co kluci rádi házejí na vodu a počítají kolikrát poskočí po vlnkách. Ve francouzštině má mnoho významů, nás zajímají ty co jsou k jídlu: kulatý suchar, původně pro námořníky nebo pro vojáky a oblázek tam jasně vidíme. Dále jedlá placička nebo větší placka připravovaná z různých ingrediencí, taková placatá buchta někdy spíš palačinka.
Italská galletta (opravdu sem přešla z francouzštiny) je suchar, také původně pro námořníky nebo pro vojáky. Dnes se často používá pro různé placky racionální výživy. Toto se okamžitě vybaví Italovi. Recept Dandy je jeden z receptů, kdy galletta je také měkká placička, spíše menší, většinou z brambor, prostě placička jako ten oblázek.
Možná by všechno vyřešila maličká změna v názvu: vynechat první francouzské galette, když jsou tam česky placičky je to zbytečné (Mrtvolka by nám napsala, že je to pleonasmus) a nechat italský název receptu. Je to pěkný recept! A je to italský recept!
Dámy buďte na sebe hodné, v životě jsou horší věci.
Zdraví Sveva
Příspěvek upraven 18.01.13 v 11:46
2453 příspěvků 17.1.13 15:38
Poděkování za zveřejnění zdroje receptu jsem už napsala u receptu, který jste zveřejnila ve stejnou dobu, takže už jen malá poznámka, sjednoťte si prosím názvy (galette/gallette) a bude to tip ťop (myslím, že se nejedná o úmyslnou chybu, jen o přehlédnutí).
Stejně jsou ale ta děvčátka z La cucina italiana tvůrčí! Dobré to jistě bude, jen to holt měla jinak pojmenovat. Škoda, že už tu není sveva, názvy obou receptů by se jistě pobavila.
Dando, pekny recept ktery zajiste vyzkousim, ancto takoveto recepty mam rada. Apropo, Frantiska ma pravdu a Zebulinka jakbysmet…
Dando nepis
pak by nekteri lide ztratili prostor,
aby se mohli citit dulezite
Zdroj je uveden od zacatku - casopis La cucina Italiana. dando, radim ti dobre - pis politicky korektni oznaceni „evropska kuchyne“, at maj stourove klidne spani :- ). Jinak ve francouzstine slovem galette je oznacovana jakakoliv placka, placicka - treba nase bramboraky jsou „galettes de pommes de terre (rapées)“.
2453 příspěvků 13.1.13 20:05
Podobná poznámka jako u „italského“ gazpacha" - vždycky jsem si myslela, že galettes jsou palačinky z pohankové mouky původem z Francie a ono ne, ony jsou z brambor a lilků, to jsou věci. Můžete prosím uvést zdroj receptu?