Recept Trochu civilizovanější verze kysela

(Hodnoceno 1x) Aknezob Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Trochu civilizovanější verze kysela

Postup

Chlebový kvásek (zeptejte se v pekařství) namočíme do vody a dáme přes noc na teplé místo (zkysne). Předem namočné sušené houby dáme vařit v téže vodě, rozkvedláme kvásek a přilijeme k houbám, vaří se jen chvíli (do zhoustnutí). Osolíme. Vajíčka upečeme klasicky a vmícháme do polévky. Podáváme s vařenými bramborami na loupačku a smaženou cibulkou. Jsem z Krkonoš a znám ho od babičky, ale je to jen jedna z mnoha verzí, takže mě nekamenujte. Kyselost a hustota závisí na kvásku.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 22.11.04 vloženo
  • 5682x zobrazeno

Ingredience

  • chlebový kvásek
  • sušené houby
  • brambory
  • cibule
  • vajíčka
  • sůl
  • (poměry neznám)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.3.13 17:56

Nebylo uvařeno podle receptu, ale ta barva bude asi stejná, jako by bylo :)

Diskuse k receptu Trochu civilizovanější verze kysela

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Trochu civilizovanější verze kysela

blesky
7 příspěvků 28.3.13 22:14

Kyselo druhý den, přítel nejmilejší! -pokud zbyde ;)
jsem též z Krkonoš, a recept na kyselo se u nás předává z generace na generaci. Původně uváděný recept docela sedí, jen ty brambory šťoucháme a v samostatné míse na ně rozprostíráme usmaženou cibulku. Každý dává do kysela dle svého gusta ;)…do druhého dne často nezbývá :roll:

Příspěvek upraven 28.03.13 v 22:14

tlustá bába
1212 příspěvků 28.3.13 20:32

Dostala jsem darem pytlík hnědého prášku s houbovou vůní, odebraný z velkomnožství pro „veřejné stravování“ a pokyn, že po přidání tohoto vznikne epesrádes kyselo, houbová polévka nebo omáčka. Takže jsem podezřívala i tu jejich krmi z obsahu téhož. Nu, tím líp pro ně, jsou-li si jisti.
Trochu to pomlouvám, aniž bych vyzkoušela, zatím vždycky vyhrála pravá houba v potu tváře získaná.
Kyselo druhý den, přítel nejmilejší! Skol! :mavam:

casino
4497 příspěvků 28.3.13 11:05
Houby (alias houbeles) houby (alias Houbové koření)!!!

@Alis má recht :palec:
Tak podle toho hospodského receptu (viz níže) navaříno a skoro jsem to utrefil…
Jěště vychytat drobnosti a pokud tu nenajdu velmi velmi podobný recept, tak tento vložím na LAB, protože by byla škoda tohoto bleskově připraveného jídla našich báb (tlustých i hubených) z kategorie JAK VYČISTIT ŠPAJZ :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.03.13 v 11:06

tlustá bába
1212 příspěvků 28.3.13 00:45

@Alis
@casino
Houbové koření! :mavam:

Alis
2617 příspěvků 28.3.13 00:36

Casino, rozfofrované kyselo může mít ten následek, že cítíte houby, kde nejsou. Stačí, že v tom základu byla cibulka, kyselý chleba, zelenina a koření.
Pokud nejste fajnšmekerský génius, nemáte šanci… :-)

casino
4497 příspěvků 28.3.13 00:00
Dnes mi v restike podali, podle JL se to jmenovalo KYSELO

Jsem ještě kyselo nejedl, ale myslím, že to co jsem jedl kyselo nebylo ani náhodou 8)
Ale byla to fantazie sama :potlesk: Po tom, co jsem jim pohaněl předkrm (místo opečeného toustu mi chtěli vylámat poslední zuby plátky tvrdého rohlíku přicmoudnutého pod grilem :twisted: tak polévku jsem jim s radostí vychválil až až :potlesk:
Nakonec jsem z nich vylomil recept:
Na tuku rozvonět kmín, pak cibulka dozlatova, pak prý vývar ;) a rozvařit starý (suchý) tmavý chleba. Rozfofrovat tyčákem a finito! Plavalo v tom skorokrému pár kostiček kořenové zeleniny, petrželka je nezbytná a pokud nezapomNěli, tak mi utajili sušené houby, které jsem tam cítil…
Rád bych to vyzkoušel, ale gdy to má jeden stíhat :nevim: :)

Edit:
Zase hrupka :evil: ;) :oops:

Příspěvek upraven 28.03.13 v 00:42

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.9.10 17:42
Re: Trochu civilizovanější verze kysela

Divousi, díky za dávkování. Sice jsem původem o pár set km východněji, z regionu razowiteho, ale naprosto souhlasím s tím,cos napsal. Žádná smetana, žádné mléko, zato kmín ano, ano, ANO. Vajíčka umíchat do řídka, i když ve slezské variantě se právě vajca dělají až do tvrda.

divous
9 příspěvků 10.9.10 17:09
Re: Trochu civilizovanější verze kysela

Ano, to je tradiční krkonošské kyselo. Chybí pouze kmín, ten by tam být měl, a máslo, na kterém se připraví vajíčka osmaží cibulka. Žádné další koření, ani smetana, ani mléko. A poměr ingrediencí? Tady by se dala parafrázovat jedna filmová věta: co kdo snese. Já dělám z dvouset gramů kvásku asi dva a půl litru, po přidání brambor a vajíček jsou to přibližně tři litry. Cibule dvě větší, jedna osmažená do světle hněda do polévky, na druhé se do řídka umíchají vajíčka, já dávám obvykle tři. Sušených hub dvě hrsti, cca dvacet gramů. Vzpomínám na tetu z Jilemnice, ke které jsem před mnoha lety jezdíval na prázdniny.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz