Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kerluben Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mouky smísíme řádně dohromady. Já si je předem připravuji do velkých sklenic se šroubovacím uzávěrem z IKEA. Jde to v nich perfektně protřepat a když se na jeden zátah zásobím několika sklenicemi, tak příprava chleba trvá opravdu jen pár minut. Do formy z chlebové pekárny nalejeme vodu a přidáme ocet. Přisypeme moukovou směs a rovnoměrně uhladíme. Vlevo dole vyhloubíme v mouce důlek (nesmíme se ale dostat až na tekutinu!) a nasypeme kvasnice. Důlek zase zakryjeme moukou. Do pravého horního rohu dáme sůl, do pravého dolního cukr. Nahoru nasypeme kmín a vložíme do pekárny. Používám ETA Siesta. Nastavím buď program Sprint - chléb je za 2 hodiny hotov a má pěknou, rovnoměrnou strukturu nebo program Klasik na 3:20 (velikost 1, propečení dle obliby - já dávám střední) a chléb je mnohem jemnější a nadýchanější, hůře se krájí, ale je to prostě DORT! Tenhle chleba mi moc pomohl i při redukční dietě - Je to taková dobrota, že ho prostě stačí namazat lehce máslem (nebo nějakým "zdravějším" mazáním - tvaroh apod.) a přikusovat kousky zeleniny - rajče, paprika, brokolice, okurek. Jakákoli uzenina nebo tři druhy sýra jsou zbytečné. Čím jednodušší, tím lepší. Nikdy předtím bych nevěřil, že budu prožívat gurmánské orgasmy u chleba s máslem. A já zhubl i navzdory tomu máslu. Při konzumaci doporučuji vzpomínat na předky, kteří říkali chlebu "Boží dar" a my už nyní víme proč a rozjímat nad tím, jak prastará pšenice špalda pěstovaná v neobilných (ekvivalent ke slovu "nelidských") podmínkách bez hnojení na neúrodné půdě tahaje k sobě živiny mohutným kořenovým systémem, vydává ze sebe jen to nejlepší, aby tím mohla podarovat naše tělo. V mé oblíbené knížce z dětství "Svět našimi smysly" psali, že chléb je jediná potravina, které se člověk nepřejí. Myslím, že měli pravdu. Dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Domácí chléb
máslo, rajče, okurek, paprika, brokolice a oslazený sypaný čaj z Ássamu.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Třímoukový chléb se semínky
Popravdě řečeno dávám celý sáček kvasnic z pohodlnosti. Otevřít výklop, popadnout sáček, škub!, ssssyp!, otevřít skříňku s koši, otevřít víko koše, sáček do koše, zavřít víko, dvířka, výklop. Odpadá tím mezifáze opatrného odměřování 1 lžičky, hledání gumičky na sáček a při dalším pečení otvírání dvou sáčků, protože v tom otevřeném je toho už málo… Kvasnice z Labety jsou za tři kačky, kynou výborně a díky jablečnému octu po nich chléb nevoní. Mimochodem pro tyhle kvasnice a mouky do Tesca.
Postup při dávání ingrediencí do pekárny máme oba téměř stejný. Já ale dávám cukr a kvasnice jinak. Do jednoho rohu na mouku nasypu cukr a na něj rozsypu kvasnice. Aby dobře fungovaly potřebují mít nějakou výživu a tou je právě cukr. Pak se jich nemusí dávat tolik a chleba stejně vykyne dobře. Místo octa je dobrá i šťáva z kysaného zelí, chleba má jemnější chuť.