Recept Třímoukový chléb se semínky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouky smísíme řádně dohromady. Já si je předem připravuji do velkých sklenic se šroubovacím uzávěrem z IKEA. Jde to v nich perfektně protřepat a když se na jeden zátah zásobím několika sklenicemi, tak příprava chleba trvá opravdu jen pár minut. Do formy z chlebové pekárny nalejeme vodu a přidáme ocet. Přisypeme moukovou směs a rovnoměrně uhladíme. Vlevo dole vyhloubíme v mouce důlek (nesmíme se ale dostat až na tekutinu!) a nasypeme kvasnice. Důlek zase zakryjeme moukou. Do pravého horního rohu dáme sůl, do pravého dolního cukr. Nahoru nasypeme kmín a vložíme do pekárny. Používám ETA Siesta. Nastavím buď program Sprint - chléb je za 2 hodiny hotov a má pěknou, rovnoměrnou strukturu nebo program Klasik na 3:20 (velikost 1, propečení dle obliby - já dávám střední) a chléb je mnohem jemnější a nadýchanější, hůře se krájí, ale je to prostě DORT! Tenhle chleba mi moc pomohl i při redukční dietě - Je to taková dobrota, že ho prostě stačí namazat lehce máslem (nebo nějakým "zdravějším" mazáním - tvaroh apod.) a přikusovat kousky zeleniny - rajče, paprika, brokolice, okurek. Jakákoli uzenina nebo tři druhy sýra jsou zbytečné. Čím jednodušší, tím lepší. Nikdy předtím bych nevěřil, že budu prožívat gurmánské orgasmy u chleba s máslem. A já zhubl i navzdory tomu máslu. Při konzumaci doporučuji vzpomínat na předky, kteří říkali chlebu "Boží dar" a my už nyní víme proč a rozjímat nad tím, jak prastará pšenice špalda pěstovaná v neobilných (ekvivalent ke slovu "nelidských") podmínkách bez hnojení na neúrodné půdě tahaje k sobě živiny mohutným kořenovým systémem, vydává ze sebe jen to nejlepší, aby tím mohla podarovat naše tělo. V mé oblíbené knížce z dětství "Svět našimi smysly" psali, že chléb je jediná potravina, které se člověk nepřejí. Myslím, že měli pravdu. Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 24.06.07 vloženo
  • 4559x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut + 2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 375 ml vody
  • 1 PL octa
  • 150 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté (hladké)
  • 150 g žitné mouky tmavé chlebové hladké
  • 225 g pšeničné hladké mouky (pšeničné tmavé chlebové hladké)
  • 1 balení sušených kvasnic LABETA
  • 2 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 1 PL kmínu
  • 3 PL dýňových semínek
  • 2 PL slunečnicových semínek

Doporučená příloha

  • máslo, rajče, okurek, paprika, brokolice a oslazený sypaný čaj z Ássamu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Třímoukový chléb se semínky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Kerluben
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Třímoukový chléb se semínky

Popravdě řečeno dávám celý sáček kvasnic z pohodlnosti. Otevřít výklop, popadnout sáček, škub!, ssssyp!, otevřít skříňku s koši, otevřít víko koše, sáček do koše, zavřít víko, dvířka, výklop. Odpadá tím mezifáze opatrného odměřování 1 lžičky, hledání gumičky na sáček a při dalším pečení otvírání dvou sáčků, protože v tom otevřeném je toho už málo… Kvasnice z Labety jsou za tři kačky, kynou výborně a díky jablečnému octu po nich chléb nevoní. Mimochodem pro tyhle kvasnice a mouky do Tesca.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Třímoukový chléb se semínky

Postup při dávání ingrediencí do pekárny máme oba téměř stejný. Já ale dávám cukr a kvasnice jinak. Do jednoho rohu na mouku nasypu cukr a na něj rozsypu kvasnice. Aby dobře fungovaly potřebují mít nějakou výživu a tou je právě cukr. Pak se jich nemusí dávat tolik a chleba stejně vykyne dobře. Místo octa je dobrá i šťáva z kysaného zelí, chleba má jemnější chuť.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz