Recept Trhaný koláč

Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Trhaný koláč

Postup

Ze všech přísad připravíme kynuté těsto: Pokud používáme čerstvé droždí v kostce, je důležité, aby nebylo příliš staré. Má vypadat světle a svěže vonět. Sušené droždí nelze používat po vypršení trvanlivosti, jinak nenakyne. Sušené i čerstvé droždí rozpustíme ve vlažném mléku. Nyní můžeme do mléka s droždím přidat trochu mouky a 1 lžičku cukru a připravit tzv. kvásek. Ten musí kynout 15 minut při pokojové teplotě pod utěrkou nebo fólií. (*Stále více se prosazuje časově úsporná metoda, při níž se kvásek nedělá.*) S kváskem nebo bez něho: mléko s droždím důkladně prohněteme se všemi ostatními přísadami do těsta. Pracujeme od kraje dovnitř - k ostatním přísadám přisouváme stále více mouky a zapracováváme ji. Pak těsto znovu velmi důkladně prohněteme. Nyní musí těsto kynout pod utěrkou v blízkosti tepelného zdroje ještě nejméně 30 minut, jeho objem by se měl zdvojnásobit. Opět silně prohněteme. (*Profesionálové během hnětení několikrát udeří těstem o pracovní plochu, aby bylo těsto rovnoměrně pórovité.*) Kynuté těsto ale můžeme připravit i jiným způsobem (*babičkovským*): Tento způsob přípravy se hodí zejména pro mastná kynutá těsta (*od 100 g tuku na 500 g mouky*). 1. Vlažnou vodu či mléko do hladka utřeme s droždím. 2. Přisypeme mouku. 3. S tukem v pokojové teplotě vypracujeme hladké těsto. Je důležité, aby těsto nebylo příliš husté, jinak by nemohlo dobře vykynout. Proto nejprve použijeme pouze 3/4 uvedeného množství mouky. V žádném případě nyní ještě nesmíme přidávat cukr. 4. Z tohoto těsta vytvarujeme velkou kouli a vložíme ji do velké mísy naplněné studenou vodou. 5. Nyní musíme počkat (*asi 1/2-3/4 hodiny*), až těsto vyplave na hladinu, teprve pak bude mít dostatek síly pro další zpracování. těsto vyjmeme a uhněteme spolu se zbytkem mouky a všemi ostatními přísadami uvedenými v receptu, jako jsou vejce, cukr, rozinky, mandle..apod. Je důležité dávat studené kynuté těsto do studené trouby. Potřebujeme totiž teplo vznikající při zahřívání pro další kynutí. Jakmile trouba dosáhne teploty pečení, začíná vlastní doba pečení uvedená v receptu. Během kynutí těsta promícháme pudinkový prášek s trochou mléka. Zbytek mléka svaříme se 3 lžícemi cukru, přidáme pudinkové mléko a krátce povaříme. Směs necháme trochu vychladnout a vmícháme rozinky a mandle. (*Mandle budou chutnat výrazněji, pokud je před zpracováním dozlatova opražíme na pánvi bez tuku.*) Ovoce necháme odděleně okapat. Těsto znovu prohněteme a ihned ho vyválíme na vymaštěný plech (*plech můžeme vymastit papírem od tuku*). Okraj koláče můžeme, ale nemusíme vytlačit prsty. Těsto potřeme vychlazenou pudinkovou směsí a necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Dobře okapané plody rozdělíme na koláč. Kokos smícháme se zbylým cukrem, moukou a vejcem. Tuk necháme mírně rozpustit a se zakysanou smetanou ho zapracujeme do této směsi. Nabíráme malé kopečky a rozdělujeme je na koláč. Pečeme asi 50 minut v elektrické troubě předehřáté na 200° C, v horkovzdušné při cca 180° C a v plynové na stupni 3. Po vychladnutí koláče rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni nebo tepluvzdorné míse, popř. v hrnečku na automatické desce při nejnižší teplotě, dokud nebude rovnoměrně krémová. Polevu nakapeme na koláč.   *Tip:* podle ročního období můžeme koláč upéci samozřejmě i z jižních plodů. Velmi dobře se hodí všechny odrůdy lesních plodů. *Koláč obsahuje asi 166 g bílkovin, 459 g tuku, 1286 g sacharidů = 10 141 kcal = 42 450 kJ.* Čerpáno z tajných zdrojů.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 29.08.04 vloženo
  • 8857x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32x38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 1/4 l mléka
  • 500 g mouky
  • 1 kostka čerstvého (*42 g*) nebo 1 sáček sušeného droždí (*10 g*)
  • 2 PL cukru
  • 100 g másla nebo margarinu;
  • *Kromě toho:*
  • 1 sáček vanilkového pudinku v prášku (*37-42 g*)
  • 1/2 l mléka
  • 125 g rozinek
  • 100 g nasekaných mandlí
  • po 1 sklenici (*720 ml*) višní a nagreštu
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 150 g cukru
  • 100 g mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla nebo margarinu
  • 500 g zakysané smetany
  • 100 g mléčné nebo polohořké čokoládové polevy.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Trhaný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz