Recept Trhanec (Kaiserschmorn)

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citronovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta s vypranými rozinkami. Pečeme na pánvi s máslem na jedné straně, vidličkou roztrháme a dopečeme dokřupava z druhé strany. Na talíři polejeme borůvkovým sirupem nebo likérem a posypeme skořicovým cukrem.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 17463x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 l mléka
  • 4 vejce
  • 200 g dětské krupičky
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g rozinek
  • 40 g másla
  • sůl
  • citronová kůra
  • skořicový cukr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Trhanec (Kaiserschmorn)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Trhanec (Kaiserschmorn)

lydia
1227 příspěvků 03.02.10 19:31
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Dovolila bych si připomenout, ne každý Schmarrn je Kaiserschmarrn , ten se nedělá z krupice. Z krupice se dělá Grießschmarren. Mléko s máslem, cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem uvedeme do varu , přidáme krupici a necháme chvíli povařit. Krupice by měla být hrubá. Kaše se nechá trochu vychladnout , přidají se namočené rozinky a žloutky s našlehanými bílky a natře se na máslem pomazanou pánev. Může se péct dále na plotně, nebo v troubě. Během pečení se obrací a trhá. Podáváme pocukrovaný a obyčejně s jablečným nebo švestkovým kompotem, nebo s tím, co má kdo rád.
Je to obyčejné jídlo, ale já někdy ráda vyměním za řízek. :)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.10 14:49
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

áno, kajzršmorn je len hrubá potrhaná palacinka, ale chutí dobre :) Hlavne musí byť dobre zaliaty riedkym džemom/sirupom a husto sypaný cukrom (tu by som uprednostnil vanilkový - robený z vanilky a práškového - pred škoricovým)
Nenapadlo ma, že sa robí z krupice, asi vyskúšam.

ewa
600 příspěvků 02.02.10 14:35
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Gaburiatko, v echt rakouských rodinách, které znám osobně, se s trhancem moc nepárají. Dělají ho z palačinkového těsta a nepovažují za nějakou lahůdku. Prostě jen rychlé sladké jídlo. Takže to, co jsi vytvořila ty, bylo jistě dost dobré.
Císařem se nenechte mást. Byl to velice střídmý člověk, který si na nějaké hodování rozhodně nepotrpěl. Docela bych věřila tomu, že trhanec pro něj nebyl moučník, ale jeho celý oběd.

gaburiatko
740 příspěvků 02.02.10 14:16
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

No ja sa priznam, ze som mala obdobny recept od svagrinej z Rakuska, dokonca tam nebola ani citr. kora, takze o to horsie to bolo (vyslovene mi chybala v ceste citr. alebo vanilk. arom). Nas v rodine nenadchol trhanec vobec Este mu dam jednu sancu, pod nejakym receptom som tu citala komentar od Lydie, takze skusim tu pripravu trochu pozmenit a uvidim. Potom uz len musim odbehnut do susednej Viedne a zistit, ci je to naozaj pochutka a my to proste len nevieme pripravit :)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Pepino, tak jsem zjistila, že i výraz „kajzršmorn“ je možný, ale spíš jen jako „po našem“ - a přidávám další variantu:
1/4 l mléka, 120 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 30 g másla, 3 žloutky, 3 bílky, 30 g rozinek, špetka soli, vanilkový cukr na posypání, máslo na pánev nebo na plech (pečeme-li v troubě), ovocná šťáva na polití (nejlépe malinová). Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, mouku se špetkou soli, doplníme rozinkami a dobře utřeme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto lijeme na pánev s rozehřátým máslem. Opékáme po obou stranách jako omeletu do zlatočervena. Pak ji vidličkou potrháme, na talíři zalijeme ovocnou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Těsto můžeme naplnit i na máslem vytřený plech a upéci v tenké vrstvě dozlatova v troubě.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Ale císaři Františku Josefu to chutnalo náremně. Byl to jeho oblíbený moučník. Jen bych se přikláněla k německému/rakouskému výrazu Kaiserschmarn, neboť německý překlad pro trhanec je Kaiserschmarren.

Labužník Murka02
8 příspěvků 02.03.04 19:54
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Nechutnalo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz