Recept Trhanec (Kaiserschmorn)

Pepino Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citronovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta s vypranými rozinkami. Pečeme na pánvi s máslem na jedné straně, vidličkou roztrháme a dopečeme dokřupava z druhé strany. Na talíři polejeme borůvkovým sirupem nebo likérem a posypeme skořicovým cukrem.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 17914x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 l mléka
  • 4 vejce
  • 200 g dětské krupičky
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g rozinek
  • 40 g másla
  • sůl
  • citronová kůra
  • skořicový cukr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Trhanec (Kaiserschmorn)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Trhanec (Kaiserschmorn)

lydia
1227 příspěvků 3.2.10 19:31
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Dovolila bych si připomenout, ne každý Schmarrn je Kaiserschmarrn , ten se nedělá z krupice. Z krupice se dělá Grießschmarren. Mléko s máslem, cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem uvedeme do varu , přidáme krupici a necháme chvíli povařit. Krupice by měla být hrubá. Kaše se nechá trochu vychladnout , přidají se namočené rozinky a žloutky s našlehanými bílky a natře se na máslem pomazanou pánev. Může se péct dále na plotně, nebo v troubě. Během pečení se obrací a trhá. Podáváme pocukrovaný a obyčejně s jablečným nebo švestkovým kompotem, nebo s tím, co má kdo rád.
Je to obyčejné jídlo, ale já někdy ráda vyměním za řízek. :)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.2.10 14:49
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

áno, kajzršmorn je len hrubá potrhaná palacinka, ale chutí dobre :) Hlavne musí byť dobre zaliaty riedkym džemom/sirupom a husto sypaný cukrom (tu by som uprednostnil vanilkový - robený z vanilky a práškového - pred škoricovým)
Nenapadlo ma, že sa robí z krupice, asi vyskúšam.

ewa
600 příspěvků 2.2.10 14:35
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Gaburiatko, v echt rakouských rodinách, které znám osobně, se s trhancem moc nepárají. Dělají ho z palačinkového těsta a nepovažují za nějakou lahůdku. Prostě jen rychlé sladké jídlo. Takže to, co jsi vytvořila ty, bylo jistě dost dobré.
Císařem se nenechte mást. Byl to velice střídmý člověk, který si na nějaké hodování rozhodně nepotrpěl. Docela bych věřila tomu, že trhanec pro něj nebyl moučník, ale jeho celý oběd.

gaburiatko
740 příspěvků 2.2.10 14:16
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

No ja sa priznam, ze som mala obdobny recept od svagrinej z Rakuska, dokonca tam nebola ani citr. kora, takze o to horsie to bolo (vyslovene mi chybala v ceste citr. alebo vanilk. arom). Nas v rodine nenadchol trhanec vobec Este mu dam jednu sancu, pod nejakym receptom som tu citala komentar od Lydie, takze skusim tu pripravu trochu pozmenit a uvidim. Potom uz len musim odbehnut do susednej Viedne a zistit, ci je to naozaj pochutka a my to proste len nevieme pripravit :)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Pepino, tak jsem zjistila, že i výraz „kajzršmorn“ je možný, ale spíš jen jako „po našem“ - a přidávám další variantu:
1/4 l mléka, 120 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 30 g másla, 3 žloutky, 3 bílky, 30 g rozinek, špetka soli, vanilkový cukr na posypání, máslo na pánev nebo na plech (pečeme-li v troubě), ovocná šťáva na polití (nejlépe malinová). Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, mouku se špetkou soli, doplníme rozinkami a dobře utřeme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto lijeme na pánev s rozehřátým máslem. Opékáme po obou stranách jako omeletu do zlatočervena. Pak ji vidličkou potrháme, na talíři zalijeme ovocnou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Těsto můžeme naplnit i na máslem vytřený plech a upéci v tenké vrstvě dozlatova v troubě.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Ale císaři Františku Josefu to chutnalo náremně. Byl to jeho oblíbený moučník. Jen bych se přikláněla k německému/rakouskému výrazu Kaiserschmarn, neboť německý překlad pro trhanec je Kaiserschmarren.

Labužník Murka02
8 příspěvků 2.3.04 19:54
Re: Trhanec (Kaiserschmorn)

Nechutnalo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jarní pochoutka - chřest

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz