Recept Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

(Hodnoceno 2x) Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

Úvod

Recept je z webu Ivy, kde najdete spoustu krásných receptů a fotek - http://www.pekarnomanie.cz/…apart-bread/ .

Iva mi dovolila recept vložit, takže jsem ho lenivě zkopírovala.

Bohužel jsem neměla doma potřebné suroviny, a tak jsem těsto zadělala z 210g hladké mouky a 90g polohrubé. Do těsta jsem přidala černá cibulová semínka.
Na sýr jsem vzpomněla po upečení chleba.
Přesto je výborný a já se těším, až budu mít chlebové mouky :-)
A vlastně až si konečně koupím formu na biskupský chlebíček a nebudu muset improvizovat v pekáči :-)

Ivo, dík za Pekárnománii :-)

Postup

Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým. (Forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií – do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu.)

Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený)

Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet…..

Dobrou chuť…!

Recept je z kategorií: Domácí chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.15 vloženo
  • 5448x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2.5h

Ingredience

  • 180 g vody
  • 20 g oleje
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 30 g žitné chlebové mouky
  • 60 g pšeničné chlebové mouky
  • 210 g hladké mouky
  • 10-12 g droždí
  • Náplň:
  • asi 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (petrželka, pažitka, oregáno, bazalka, rozmarýn)
  • strouhaný sýr Gran Moravia

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.09.15 16:05

Pekla jsem dnes již počtvrté, půlka jej už zmizela k nakládaným lilkům ke svačince ;)

Zbytek večer ke špízům na grilu, plním dle receptu, ze semínek dávám slunečnicová a sezamová :)

Peču ve formě na srnčí hřbet, je to přesně na jednu náplň, drží pohromadě, ale přesto se jednotlivé porce dobře odtrhávají od sebe…
Pak stačí jen vyklopit, sundat pečící papír a počkat, až vychladne ;)

Máslo na náplň už nerozpouštím, nechám ho jen změknout a s bylinkami a semínky jej jen utřu…
Zjistila jsem, že pak se mi lépe pracuje při porcování a skládání před pečením :D

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Frantiska 14.08.15 13:36

upečeno, fotku nepridam :) vypadal na ni nejak hur nez ve skutecnosti … musim to ještě vypilovat

Odkaz na uvaření

daduuja 10.08.15 22:26

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 16.09.15 13:11

Peču dnes už počtvrté, tak snad konečně nezapomenu i nafotit :D :mavam:
Je super, vždy mizí velmi rychle :kytka:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 17.08.15 08:18

@daduuja Ten nápad je díky tobě - díky tvé zmínce o možnosti použít i užší formu :kytka:
Teď u nás už druhý den prší a je docela chladno (příjemná změna po těch tropech), v sobotu naštěstí posezení ještě vyšlo a od středy má být zase teplo, tak koncem týdne plánuji večeři na zápraží u grilu a upeču jen pro nás - v sobotu na nás skoro nezbylo, jen tak jsme ochutnali a byl fuč :D
Recept už putoval k dceři a ke kamarádovi a zájem projevil i syn, který sice rád peče rohlíky, ale an chlba si ještě netroufnul, že by se mu určitě nepovedl propečený a tady ho to láká, že by měl jistotu, že tento se propeče uvnitř i jemu :) Tak jsme zvědavá :mavam: :D

 
daduuja
1133 příspěvků 16.08.15 21:19

Včera na oslavu narozenin jsem pekla z dvojité dávky, jeden jsem posypala krájenými zelenými olivami, rozmarýnem a potřela olivovým olejem, druhý rajčata na malé kostičky, bazalka, dobromysl, feferonka a olivový olej smíchaný s trochou balzamika, pekla jsem je vedle sebe v pekáčku a měly úspěch. Měla jsem s sebou vzít vytisknutý recept :-)
Dnes oslavenkyně přivezla kus zbylé grilované kýty a pochvalovala si, že posnídala zbyteček chleba stále vláčného :-)

Zuzko, dobrý nápad :-)

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 16.08.15 11:26

Úspěch byl veliký, fotky sice nyní nemám, ale budu péct v týdnu znovu, jen tak - už jen pro nás, tak to napravím :)
Dělala jsem ve formě na srnčí hřbet - u té asi zůstanu, vypadá pěkně :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 15.08.15 17:16
Je to vtipné

@Eja, s úsměvem jsem mému masožravci řekla, že mu budu říkat „manža“ - můj vtip nepochopil a já uhýbala před přesně vrženým šroubovákem :lol: - samozřejmě, že je to nadsázka :hug:, nemířil na mne, ale jako rodilý Ostravak použil slova vskutku jadrná :lol:

 
Eja
3787 příspěvků 15.08.15 16:59

@Zuzka1973 to máš pravdu - u mne vede „manža“ :zed: :zed: :zed: pro neznalé - to je na Mimibazaru „manžel“

 
birkana
1663 příspěvků 15.08.15 16:20

@casino, jistě jsi zjistilo, že v mnoha případech je řešení názvů naprosto zbytečná, někdy až vysilující okolím nepochopená činnost. Já např. vyžaduji přesnou formulaci pouze v profesionál­ním styku.

Stejně marné je v dnešní době od mladé generace chtít, aby psala správně česky. Někdy se divím, jak tito „češtinové“ vůbec absolvovali základní školu - asi nějak museli, neb dnes se chlubí (pseudo) maturitou. A ono se to dokonce i v médiích omlouvá a toleruje :think:.

Hmmm, to bude generační problém, my jsme měli bigbeat, oni przní jazyk :mavam: :lol:

 
casino
4463 příspěvků 15.08.15 14:40
Chleba - chlebík - chlebíček

@di
Já jsem sic ve vědách humanitních nedovzdělán, ale vy jste nebrali stupňování podstatných jmen, he? :mrgreen: :mavam:

@Zuzka1973 @birkana
A to já, pův. povoláním technik, blbé názvy řeším…
Ono je to sic zhusta plad prtné, ale kam bychom došli, kdyby byly holinky to co hodinky, že? :mrgreen: :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 15.08.15 14:22

@birkana Také zrovna moc mimibazar nemusím - někdy tam padají perly :mrgreen:
Ale pár dobrých receptů se dá najít i tam, ale našla jsem díky mimibazaru pár stálých dodavatelek materiálu do mojí dílny a bezpočet zákaznic, takže sice tam zásadně veřejně nediskutuji, ale na ten portál chodím - pracovně…
Přeci jen je moje firma z velké části pro dětské spotřebitele, tak ledacos překousnu v rámci kšeftu :mrgreen:
Mizím - akorát jdu strčit chlebík do trouby ;) :D :mavam:
(Slovo „mňamózní“ je děs… ale jsou tam i horší :mrgreen:

 
birkana
1663 příspěvků 15.08.15 11:14

@Zuzka1973, já také názvy neřeším. Zato mne zase dokázalo „rozhodit“ slovo mňamózní; bohužel se zde na Labužníku vyskytlo již několikrát. Jak jsem později zjistila, je zavlečeno s největší pravděpodobností z Mimibazaru :pocitac:.

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 14.08.15 20:37

Chleba nebo chlebík - název nikdy neřeším… Důležitější pro mě vždy je to, zda s receptem uspěji či ne ;)
Na stůl to stejně položím s tím, že: „A tady je něco k zakousnutí…“ :D
Sice sama zdrobnělinky moc nemusím, ale jsou chvíle, kdy mi absolutně nevadí, a zde mi to ani nijak pohoršující nepřišlo…
Když jsme u názvů, to daleko, daleko horší jsou názvy typu: „nej nej nej ňamka“ nebo „nejlepší dobrútka na světě“ či „výborná letní pochoutka“ a tomu podobné :mrgreen:
Tam pak opravdu člověk neví, jestli jde o salát, buchtu nebo kus flákoty…
A přesto, že se mi u takových názvů také ježí chlupy, naučila jsem se to respektovat, recept přečíst a úsudek si udělat teprve po vyzkoušení (pokud mě tedy neodradí recept samotný) :)
Jeden čas jsem také pořád něco řešila, ale od té doby, co mi sám život dal na vědomí, že jsou daleko vážnější věci na světě a ještě k tomu všemu nemají řešení, došlo mi, že řešení prkotin je vlastně něco, co nám ubírá čas a sílu a pokud nejde o život - jde o… ;)
Prostě asi tak: je fuk, jak se to jmenuje, hlavní je, že to chutná a na domácí jídelní lístek si už pak každý může napsat sám - podle sebe ;)
Tak nechme chléb chlebem a chlebík chlebíkem a nekažme si život malichernostmi :kytka:

Já zítra budu zadělávat, maso je už naloženo…
Tak držte palce, ať se mi povede a ať sklidí úspěch :palec:

:mavam:
 
daduuja
1133 příspěvků 14.08.15 19:11

@di nechápu proč a za co se stále omlouváš? Řekla jsi svůj názor, my řekly také svůj, jsme myslící lidi, ne?
Mně se tu zdají debaty pěkné, konstruktivní a veselé :-)

Di, možná je čas skončit s návštěvami Mimibazaru, pak se zapojíš do debaty tady, aniž bys musela kritizovat :-)

 
di
2451 příspěvků 13.08.15 21:49

@Dadooa @jolana Obávám se, dámy, že ani jedné z vás jaksi nerozumím. Omluvila jsem se, čili bych to už nechala být. Ale jestli si chcete pomasírovat ego, jen do mě, aspoň se vám v tom horku uleví a já to snesu.
@daduuja Ještě jednou se omlouvám, fakt jsem se do téhle debaty neměla pouštět - pod vlivem okolních diskusí jsem si myslela, že už je to tu dobré, ale jak vidět není. P. S. Ale to slovo je fakt (na rozdíl od receptu) hrozné, na tom si trvám. ;-)

 
Dadooa
268 příspěvků 13.08.15 20:33

@di Tak co se zacit holit? :lol:

 
jolana
5064 příspěvků 13.08.15 17:22

@di, motivace a chovani..ano, vystizne!…ja som uz raz taka, musiiiim..musim zabrdat, aspon do chlebika malinko malickom.. inac by som nemohla spat! ;)

 
birkana
1663 příspěvků 13.08.15 14:46

@daduuja, byl excelentní :potlesk:. Ostatní druhy pečiva (kváskový chléb, bagety a ploché chleby) přišly na řadu až po něm. Úlohu jistě sehrál i zajímavě exotický vzhled :hug:

 
di
2451 příspěvků 13.08.15 11:54

@daduuja Omlouvám se, jestli jsem se dotkla, fakt jsem to neměla v úmyslu, jen mi prostě vadí to hrozné slovo, hodně mi zavání Mimibazarem a podobnými místy, kde se przní čeština. Proti chlebíčkům jakéhokoli druhu naopak nic nemám, ani v nejmenším. A už mlčím.

Příspěvek upraven 13.08.15 v 11:58

 
daduuja
1133 příspěvků 13.08.15 10:39

@di Autorkou receptu je Iva a recept je převzatý od ní z Pekárnománie :zed:, takže se změnou názvu se budeš muset obrátit na ni!!!

Ona není zdrobnělina jako zdrobnělina, k tomuto pečivu mně osobně pasuje název chlebík.
Ježí se mi chlupy z papeže papežtějšího než sám Papež, doufám, že to nedojde tak daleko, abysme museli přejmenovat např. Biskupský chlebíček na chleba, anebo chlebíčky na obložené chleby z veky :-)

Příspěvek upraven 13.08.15 v 10:40

 
di
2451 příspěvků 13.08.15 09:59

@jolana Ne, prostě jen nemám ráda zdrobněliny, nic víc.
P. S. Tenhle recept znám už dlouho, na netu nějaký čas koluje. Pod názvem „chlebík“ (ze terého se mi ježí všechny chlupy na těle) jsem jej našla až tady. Nepřičítejte vlastní motivace a typy chování jiným, ano?
P. P.S. Pro autorku - ještě jednou zdůrazňuju, že proti receptu jako takovému (a jeho autorce) nemám nic, ani v nejmenším.

 
jolana
5064 příspěvků 12.08.15 22:58

Di, nazov Trhaci chlieb..noo.. :think:.. keby sa volal Trhaci chlieb, tak dam poslednu suknu za to, ze bysi vravela ze to nie je predsa chlieb.. :mrgreen:

 
daduuja
1133 příspěvků 12.08.15 21:54

@birkana tak jak chutnal chlebík u grilování?

@di trošku pozornosti při čtení úvodu - Iva mi dovolila recept vložit, takže jsem ho lenivě zkopírovala. Takže nechci pozměnit, ba ani trošku :-)

 
di
2451 příspěvků 12.08.15 20:57

Dobré to určitě je, to nepochybuju, jako cokoliv od vás, ale - nechcete trošku pozměnit název? Slovo „chlebík“ je docela dost (jak to slušně říct a neurazit) divné. Nechápu současnou oblibu zdrobnělin. Pro ilustraci diskuse ze spřáteleného webu .
P. S. Zažila jsem i (zcela vážně míněnou) variantu „chlebýk“, to bylo už i na mě moc.

Příspěvek upraven 12.08.15 v 20:59

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 11.08.15 13:08

Já tam na om webu ztrávila teď celou dobu, co jsem čekala na PPL s materiálem (skoro hodinu) a ještě večer tam juknu, už mám pár tipů :palec:
V knižní podobě… tak to mě láká… moje sbírka kuchařek by tím pádem měla super přírůstek!

@daduuja Zadělám na sobotu ke grilu, budou tu i děti s partnery a pár kamarádů, tak bude z dvojité dávky plus ještě nějaký jiný (vždy dělám dva až tři druhy pečiva, aby si každý vybral), mouky je dost, chlebové (nejen ty) mám v takových těch pětilitrových zásobnících, jak je tam na poslední várku, hned dokupuju aktuálně tu, která zrovna dochází :D
Vlastně jen krupice je ve třílitrové a pak rýžová, kukuřičná a pod. - ty mám také v menších zásobnících, ale ty nejpoužívanější mizí stále před očima, ač jsou po pěti litrech… peču téměř denně a strašně mě baví experimentovat s různými poměry a druhy mouky :D
Receptů na pečivo tudíž nikdy není dost, sice máme několik stálic, ale aspoň dvakrát týdně bývá nějaká novinka… :mavam:

@birkana Během grilování také nerada fotím jídlo, tak zrovna posledně jsem pekla dva druhy chleba odsud, takže jeden nafocený na mřížce ze špejlí při chladnutí a v tu samou chvíli druhý vyfocen ještě v troubě při pečení - pak už bych nestíhala odfotit, takže fotky sice nic moc, ale nakonec mi to nedalo a dala jsem je sem :D

V neděli je u nás sice pouť, ale nedržíme ji (hned tři smutné výročí na to období), ale v sobotu posedíme (můj a kamarádův svátek) a už ráno, když volala dcera s přítelem s gratulací, padl dotaz: „A bude zase nějakej dobrej chlebík?“ :D A pak, chvíli na to jsem objevila tenhle :palec: Tak už jsem posílala sms s detaily a odpověď zněla: „no uz slintame oba“ :D

 
daduuja
1133 příspěvků 11.08.15 10:43

Pekárnománii vlastním i v knižní podobě, neměla by chybět v přihrádce kuchařek, protože všechny recepty jsou vyzkoušené a fungují :-)

Včera jsem taky pekla k večernímu grilování, byla to taková rychlovka a chyběly mi mouky, ale vůbec nevadilo. V užší formě se plátky nerozjedou a chleba bude vypadat lépe než ten můj.
Rozválenou placku jsem potřela máslem smíchaným se stroužkem česneku a mletou paprikou a trochu posolila hrubou solí.
Určitě bude dobrý i např. se sušenými rajčaty, kousky slaniny, i kousky hub… :-) :mavam:

Příspěvek upraven 11.08.15 v 10:44

 
birkana
1663 příspěvků 11.08.15 10:16

@Zuzka1973, v Pekárnománii jsem strávila 3 hodinky času :potlesk: - úžasně inspirativní.

@daduuja, dík za vložení báječného receptu. Těsto je zaděláno z dvojité dávky a kyne :kytka: ; jen fotky upečeného mít nebudu. Mám docela fofr, odjíždíme ke známým a právě ten chlebík bude k večernímu grilování :srdce: (na posezeních jídlo nefotím, přijde mi to tak nějak neslušně divné :think: ).

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 11.08.15 09:40

Díky za super recept a díky za tip na stránky, které jsem si hned uložila :palec:
U nás se peče skoro každý den, takže až budu mít chvilku, musím to tam prošmejdit :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz