Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pokrm je nízkokalorický, bezlepkový a zároveň obsahuje dostatečné množství bílkovin. Protože používám jako součást i hrášek, jinou přílohu nedávám (snad kromě směsi listových salátů pro toho, kdo by měl pocit, že nesnědl žádaný objem :idea: ). Kombinaci bylinek lze vybrat podle vlastní chuti; já jsem použila tymián, rozmarým a šalvěj a minimum chilli. Chutná báječně i s koprem a česnekem. Čerstvými bylinkami nešetřím :lol: . **Z uvedeného množství surovin lze připravit 3 nebo 4 porce; záleží na tom, jaké množství energie a živin chceme či můžeme přijmout.** *Nutriční hodnoty 1/3 množství – energie: 1283kJ; bílkoviny: 33,762; tuky: 9,917; sacharidy: 19,792.* *Nutriční hodnoty 1/4 množství – energie: 962kJ; bílkoviny: 25,321; tuky: 7,438; sacharidy: 14,844.* Pro diabetiky je nutné doplnit předepsané množství sacharidů vhodnou přílohou – celozrnné pečivo, brambory pečené nebo vařené. Milovníci lososa by jistě rádi zaměnili tresku za filet bez kůže z lososa. Samozřejmě mohou, pak ale už pokrm nebude nízkokalorický :cert: ! Losos totiž ve 100 g obsahuje 15 g tuku a 870 kJ. Aljašská treska ve 100 g pouze 0,8(!) g a 319 kJ.
Pekáč vymažeme dávkou olivového oleje, nasypeme polorozmražený hrášek. Na něj rozmístíme rybí filety, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, okořeníme pepřem, příp. chilli a obložíme snítkami čerstvých bylinek podle vlastního výběru. Není třeba podlévat, hrášek a ryba pustí potřebnou tekutinu. Dáme péct. Nemusíme moc dlouho, jen co změkne hrášek bývá ryba již pečená. *Objem pokrmu můžeme zvýšit směsí listových salátů podávaných jako přílohu. Komu nevadí vyšší příjem sacharidů, k salátu může ještě přidat nasucho opečený toast z celozrnné bagety nebo k rybě 1 vařený brambor (což je ale další energie navíc).*
nic nebo listové saláty, celozrnné pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
25.7.18 13:26
Hrášek ve spojení s máslem nemá chybu, měla jsem čerstvě natrhaný
ze zahrady, pro rybku jsem skočila do konzumu na otočku…
Celkově super - jednoduché, nenáročné , chuťově velmi příjemné a
hlavně rychlé - v tomto slunečném parném dni to přišlo vhod dokonale.
Foto v komentáři.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Treska na hrášku (nízkokalorická)
Hrášek ve spojení s máslem nemá chybu, měla jsem čerstvě natrhaný ze zahrady, pro rybku jsem skočila do konzumu na otočku…
Celkově super - jednoduché, nenáročné, chuťově velmi příjemné a hlavně rychlé - v tomto slunečném parném dni to přišlo vhod dokonale
Příspěvek upraven 08.08.18 v 12:18
@Eja, jakýpak zmatek
. Vaříme přece pro sebe a ne ve fastfoodovém
řetězci (příp. zkoušíme recept tak, jak jej ten či onen šéfkuchař
vařil), abychom musely/i striktně dodržovat recepturu a výběr
ingrediencí. Když nepotřebuješ počítat hodnoty, tak tvoř podle svého
nejlepšího vědomí a svědomí
. Vajíčko je dobrý nápad, brkaše
jakbysmet
.
@Zuzka1973, rybu jakoukoli méně tučnou (i sladkovodní domácím rybářem ulovenou), hrášek se také může zaměnit třeba i za pórek a pak dát jako přílohu pečené brambory (na sucho či lehce pomaštěné máslem), směs bylinek nahradit např. velkou hrstí svěží petrželové natě. Nebo zabrousit do Orientu i dál; použít asijská koření i zeleninu, jako příloha rýže, změnit pracovně název - fantazii se meze nekladou
.
Příspěvek upraven 03.02.16 v 08:07
@Eja To vajíčko je dobrý nápad…


Ale jinak si vystačím s tím hráškem, já ho tuze ráda
Ale chlapisku budu muset přihodit nejen to vajíčko, ale i pár brambor nebo tu brkaši… on by se jinak nenajedl
@Zuzka1973 s pečivem souhlasím, to neee…
dělám Ti v moc hezkém
redukčním receptu zmatek…
Ale ztracené vajco na ten hrášek a trocha brkaše vedle rybky
Birkano
K tomu by byl hřích přikusovat pečivo nebo brambory


Tyhle jídla mám ráda tak, jak jsou…
Tresku sice nekupuji, jen filé, ale to by neměl být problém…
Tresky u nás mají jen takové ty vodou dopované a bez chuti, a nebaví mě zkoumat, zda třeba některý výrobce to nešidí, tak jsem si našla jednu značku na filé, které je opravdu dobré a kupuji jen to…
Hrášku mám ještě od loňska dost, takže díky za tip na další méně kalorický pokrm
@Eja, já teď čučím, kde to vejce…
… až teď jsem si to po sobě přečetla a
secvaklo mi to
.
@birkana s tím vejcetem jsi mne inspirovala - asi si dám, zítra, ztracený navrch
@Eja, ideální by byly ryby chlazené a hrášek čerstvý
. Když se zadívám do mrazáků v obchodech
v okolí, v nabídce je jen to zmrzlé 
Jasně, diabetik, který má přísná doporučení a omezení (pokud je ochoten je dodržovat spolu s pravidelným užíváním léků) jistě prokonzultuje složení stravy v poradně.
. Mnojo, i to chce trochu disciplíny 
Můj recept je spíš pro ty s volnějším režimem; tam, kde se měří na sacharidovou dávku 12 g stylem kus pečiva rovná se asi tolik, jedna brambora jako vejce, jedno střední jablko atd. Typický příklad: při pravidelné lékařské prohlídce je jednou glykémie akorát tak na hranici a praktický lékař doporučí „hlídat si to a trochu té diety by neškodilo“
Hezké. Pro barvu jistě lze hrášek + mrkev.
Podle mne jednoznačně - výsledek dle kvality použitých surovin, z X krát rozmrzlé a zase zmrzlé ryby a hrášku za levno z hypersuper nic moc, z kvalitních surovin s čerstvými bylinkami
P. S. Diabetik na dietě nebo metforminu s nadváhou si přílohu dávat NEMUSÍ…a ani by neměl, krásný lehký oběd či večeře.