Recept Treska na hrášku (nízkokalorická) Dia Linie Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Treska na hrášku (nízkokalorická)

Úvod

Pokrm je nízkokalorický, bezlepkový a zároveň obsahuje dostatečné množství bílkovin. Protože používám jako součást i hrášek, jinou přílohu nedávám (snad kromě směsi listových salátů pro toho, kdo by měl pocit, že nesnědl žádaný objem :idea: ).

Kombinaci bylinek lze vybrat podle vlastní chuti; já jsem použila tymián, rozmarým a šalvěj a minimum chilli. Chutná báječně i s koprem a česnekem. Čerstvými bylinkami nešetřím :lol: .

Z uvedeného množství surovin lze připravit 3 nebo 4 porce; záleží na tom, jaké množství energie a živin chceme či můžeme přijmout.

Nutriční hodnoty 1/3 množství – energie: 1283kJ; bílkoviny: 33,762; tuky: 9,917; sacharidy: 19,792.

Nutriční hodnoty 1/4 množství – energie: 962kJ; bílkoviny: 25,321; tuky: 7,438; sacharidy: 14,844.

Pro diabetiky je nutné doplnit předepsané množství sacharidů vhodnou přílohou – celozrnné pečivo, brambory pečené nebo vařené.

Milovníci lososa by jistě rádi zaměnili tresku za filet bez kůže z lososa. Samozřejmě mohou, pak ale už pokrm nebude nízkokalorický :cert: ! Losos totiž ve 100 g obsahuje 15 g tuku a 870 kJ. Aljašská treska ve 100 g pouze 0,8(!) g a 319 kJ.

Postup

Pekáč vymažeme dávkou olivového oleje, nasypeme polorozmražený hrášek. Na něj rozmístíme rybí filety, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, okořeníme pepřem, příp. chilli a obložíme snítkami čerstvých bylinek podle vlastního výběru. Není třeba podlévat, hrášek a ryba pustí potřebnou tekutinu.

Dáme péct. Nemusíme moc dlouho, jen co změkne hrášek bývá ryba již pečená.

Objem pokrmu můžeme zvýšit směsí listových salátů podávaných jako přílohu. Komu nevadí vyšší příjem sacharidů, k salátu může ještě přidat nasucho opečený toast z celozrnné bagety nebo k rybě 1 vařený brambor (což je ale další energie navíc).


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.02.16 vloženo
  • 1521x zobrazeno

Čas přípravy

  • max. půl hodiny

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 475 g filetů z aljašské tresky (váha bez glazury)
  • 25 g olivového oleje
  • 350 g zmrazeného hrášku
  • citrónová šťáva z půlky citrónu (asi 20 g)
  • čerstvé bylinky (hrst)
  • sůl
  • mletý pepř
  • chilli (podle chuti)

Doporučená příloha

  • nic nebo listové saláty, celozrnné pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 02.02.16 12:57

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Treska na hrášku (nízkokalorická)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1664 příspěvků 03.02.16 07:53
Změna je život!

@Eja, jakýpak zmatek :D. Vaříme přece pro sebe a ne ve fastfoodovém řetězci (příp. zkoušíme recept tak, jak jej ten či onen šéfkuchař vařil), abychom musely/i striktně dodržovat recepturu a výběr ingrediencí. Když nepotřebuješ počítat hodnoty, tak tvoř podle svého nejlepšího vědomí a svědomí :mavam:. Vajíčko je dobrý nápad, brkaše jakbysmet :palec:.

@Zuzka1973, rybu jakoukoli méně tučnou (i sladkovodní domácím rybářem ulovenou), hrášek se také může zaměnit třeba i za pórek a pak dát jako přílohu pečené brambory (na sucho či lehce pomaštěné máslem), směs bylinek nahradit např. velkou hrstí svěží petrželové natě. Nebo zabrousit do Orientu i dál; použít asijská koření i zeleninu, jako příloha rýže, změnit pracovně název - fantazii se meze nekladou :lol: ;) :mavam:.

Příspěvek upraven 03.02.16 v 08:07

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 02.02.16 17:27

@Eja To vajíčko je dobrý nápad… ;)
Ale jinak si vystačím s tím hráškem, já ho tuze ráda :srdce:
Ale chlapisku budu muset přihodit nejen to vajíčko, ale i pár brambor nebo tu brkaši… on by se jinak nenajedl :mrgreen: :mavam:

 
Eja
3811 příspěvků 02.02.16 17:10

@Zuzka1973 s pečivem souhlasím, to neee…
Ale ztracené vajco na ten hrášek a trocha brkaše vedle rybky :think:
Birkano :hug: dělám Ti v moc hezkém redukčním receptu zmatek…

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 02.02.16 16:29

K tomu by byl hřích přikusovat pečivo nebo brambory ;)
Tyhle jídla mám ráda tak, jak jsou…
Tresku sice nekupuji, jen filé, ale to by neměl být problém…
Tresky u nás mají jen takové ty vodou dopované a bez chuti, a nebaví mě zkoumat, zda třeba některý výrobce to nešidí, tak jsem si našla jednu značku na filé, které je opravdu dobré a kupuji jen to… :)
Hrášku mám ještě od loňska dost, takže díky za tip na další méně kalorický pokrm :kytka:

 
birkana
1664 příspěvků 02.02.16 13:58

@Eja, já teď čučím, kde to vejce… :zed: :zed: :zed:… až teď jsem si to po sobě přečetla a secvaklo mi to :lol: :mavam:.

 
Eja
3811 příspěvků 02.02.16 13:55

@birkana s tím vejcetem jsi mne inspirovala - asi si dám, zítra, ztracený navrch :lol:

 
birkana
1664 příspěvků 02.02.16 13:42

@Eja, ideální by byly ryby chlazené a hrášek čerstvý :kytka:. Když se zadívám do mrazáků v obchodech v okolí, v nabídce je jen to zmrzlé :,(

Jasně, diabetik, který má přísná doporučení a omezení (pokud je ochoten je dodržovat spolu s pravidelným užíváním léků) jistě prokonzultuje složení stravy v poradně.
Můj recept je spíš pro ty s volnějším režimem; tam, kde se měří na sacharidovou dávku 12 g stylem kus pečiva rovná se asi tolik, jedna brambora jako vejce, jedno střední jablko atd. Typický příklad: při pravidelné lékařské prohlídce je jednou glykémie akorát tak na hranici a praktický lékař doporučí „hlídat si to a trochu té diety by neškodilo“ :lol:. Mnojo, i to chce trochu disciplíny :think:

 
Eja
3811 příspěvků 02.02.16 13:18

Hezké. Pro barvu jistě lze hrášek + mrkev.
Podle mne jednoznačně - výsledek dle kvality použitých surovin, z X krát rozmrzlé a zase zmrzlé ryby a hrášku za levno z hypersuper nic moc, z kvalitních surovin s čerstvými bylinkami :potlesk:

P. S. Diabetik na dietě nebo metforminu s nadváhou si přílohu dávat NEMUSÍ…a ani by neměl, krásný lehký oběd či večeře.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Cibulačka Cibulačka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz