Recept Třeboňský tataráček z kapra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Třeboňský tataráček z kapra

Úvod

Nejchutnější kapří tataráček si dávám jednou za rok na břehu jihočeského rybníka. A to vždy na podzimním výlovu. Místní rybáři ho míchají zručně a elegantně, čímž vzdávají hold slavné české rybě domácí – třeboňskému kapru. Kouzlo receptu tkví v dokonale čerstvé rybě, v silné chuti českého česneku a ve voňavém sádle, na kterém se topinky smaží nejlépe.

Postup

Kapří maso bez kůže a kostiček jemně naškrabáme nožem nebo umeleme na masovém strojku.

Smícháme s drobně nasekanou cibulí, ochutíme kořením a dalšími přísadami ze seznamu ingrediencí a spojíme čerstvým žloutkem.

Do zamíchaného kapřího tataráčku přikápneme pár kapek citrónové šťávy a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Tataráčku prospěje krátké proležení v chladu.

Podáváme na chlebových počesnekovaných topinkách.

Můj tip:
V hmoždíři utřeme trochu nasekané petrželky se špetkou soli, lžící olivového oleje a lžičkou čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Touto směsí si tataráček na talíři pokapeme.

   

   

Další recepty na Tatarský biftek

Recept je z kategorií: Chuťovky Maso Ryby


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 27.11.12 vloženo
  • 22856x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Ingredience

  • 350 g kapřího filetu
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • mletý pepř
  • kapka tabasca
  • dle chuti hořčice, kečup
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželka

Doporučená příloha

  • topinky s čenekem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Diskuse k receptu Třeboňský tataráček z kapra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5060 příspěvků 04.12.12 08:22

..ja som to vedela protoze ja to musim vedet kosatky ne su na jedenie :mrgreen: ..ale neide mi do hlavy ako je to s tou kapri krvi..fajt je ze neviem a si myslim ze co ci kolko moze mat taky kapr krvi a ako sa chyta vobec..doma babka narezali slipku a bolo to (na odpadnutie krom ineho) ale kapr?..naozaj.. 8o

PS: tuna?! s krvi.. aale kdeze a pokial viem ani u susedov kde je to tiez ne koser..clovek je vsade clovekom a davna genova podstata preziti sa nezaprie co ako sa vyvreskuje ci proklamuje daco ine ..za peniaze si aj v Prahe dom kupis ako vravieval otec :lol:

 
casino
4452 příspěvků 03.12.12 21:12
Jolana, asi by bylo líp, kdyby kosatku nelapili!

Ten krém za moc nestál :twisted:

 
Zuzka1973
2008 příspěvků 30.11.12 12:19

@Moon Bratranec je rybář a problém nevidí… Kolikrát jsem už mi nabízel salát ze syrových ryb… :oops:
Měla jsem podobné otázky a prý: „Neboj, fuga tu nežije…“ :D
Naopak mi (a nejen mně) vtlokl do hlavy, že rybí maso se musí připravovat co nejšetrněji, ať už je to sladkovodní nebo mořská ryba… Pak prý z něj má naše tělo největší užitek… Nevím, ale věřím mu… je to rybožrout a ještě jsem ho neviděla stonat (zlomená žebra nepočítám - na to rybina vliv neměla, to jen jeho nešikovnost) :D

 
Moon
30 příspěvků 30.11.12 10:28

Nejsou syrové sladkovodní ryby nebezpečné? Máte někdo v tomto směru nějaké opravdu ověřené informace?

 
Zuzka1973
2008 příspěvků 30.11.12 09:45

@di Vaše verze zní také zajímavě… já zatím ochutnala jen tu verzi s tataráckými přísadami a chutnalo mi to natolik, že JÁ snědla syrovou rybu, což normálně u mne nepřipadá v úvahu 8o
Takže to vidím tak, že první zkusím tuto verzi od Gurmánky, kterou již znám alespoň chuťově, a pak zkusím i tu, kterou jste nastínila vy…

@DolceVita Kečup bude muset být domácí ;) Já jiný ani nemám… Ale řekla bych, že ten domácí se k tomu bude dobře hodit, je jemnější, než ty kupované, tak se nechám překvapit… Kapra mám už zamluveného. 8)
Teď mi došlo… Třeboňský… Tak to jsme asi ochutnaly obě u stejného zdroje :D Já tam někdy jezdím za kamarádkou a jednou jsme právě stihli všichni i výlov, což byla tedy akce silně nesrovnatelná s minivýlovem našeho rybníka, a tam právě měli (což asi sama znáte, když tam chodíte pravidelně) všelicos z čerstvě vylovených ryb, mezi tím vším právě tohle. Já původně chtěla jen klasický řízek, ale kamarádčin muž mne ukecal, ať ochutnám ten tatarák, no a po pár minutách mého ošklíbání jsem to prubla a světe div se: chutnalo to i mně :)

 
DolceVita
44 příspěvků 29.11.12 21:09

Klasické tatarákové přísady bych vizelně z receptu též odňala, ale to bych ho nesměla v této podobě ochutnat. Byl skvělý a proto si recept ukládám v tak autentické podobě, v jaké mi ho rybáři prozradili. I kečup může být domácí, hořčice je pro mě geniální přísada a paprika mdlé kapří maso příjemně obarvila. O místních rybářích nemá smysl pochybovat, všechny jejich recepty jsou naprosto skvělé a kapří maso snese i tuto úpravu za syrova.

 
casino
4452 příspěvků 28.11.12 21:28

Di,
v Pá jedu na sádky a to by bylo, abych ze čtyř kousků neuškudlil kousek (ocas, nebo dva?) který proženu mlýnem a koštnu tataráček na svačinku… Nic mi nebrání, než jej dohotovím podle receptu, zkusit ho po vašem dietním způsobu… :)

jolana,
s kosatkou nemám problém…, už ji nosím v hlavě :mrgreen:
Trošku mi dělá starost ta černá barva…
No, pro případ, že bych nenasbíral dost kapří krve, mám pro sichr v mrazáku PETku krve vepřové (byste nevěřila, jaké úsilí jsem musel vyvinout, abych ji sehnal…; no, asi věřila, že? U vás by to byl asi ještě větší problém, nenílišpravda :mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 28.11.12 19:36

:lol: :lol: pochybujem ze tu kosatku vam dakto lapi :mrgreen:

 
di
2449 příspěvků 28.11.12 19:32

Pokud jde o tenhle recept, osobně mi tam nesedí takové ty klasické tatarákové přísady (paprika, kečup, hořčice), rybí maso podle mě chce trochu jiné ochucení - viděla bych to na sůl, bílý pepř, citronovou šťávu a kapary, případně i jemně sekanou petrželku a šalotku (*edit), žloutek nebo vejce bych klidně vynechala. Ale kolik lidí, tolik chutí, jistě i tohle může být dobré a jistě si to najde své příznivce.

 
casino
4452 příspěvků 28.11.12 19:11
Škoda, že tu recept nebyl o den dříve...

…dnes mi dodali jídelníčky!
(té pitomé skladbě menu se nedivte! Vařím na přání oslavenců… 8)

 
veseleboruvky
28 příspěvků 28.11.12 15:51

V jedné restauraci jsem měla s barevným čerstvě mletým pepřem :)

 
Zuzka1973
2008 příspěvků 28.11.12 12:22

Také jsem měla čest ochutnat na jihu Čech tuhle dobrotu v době výlovu… Napřed jsem měla trochu odpor (přeci jen ryby sice moc ráda, ale jak je cítím za syrova, trochu se mi obracejí útroby naruby. Kvůli tomu si nechávám naporcovat vánočního kapra od kamarádky, já jen obaluju, peču a jím… :) )
Ale když jsem tehdy opatrně přičichla, jako zázrakem jsem zjistila, že to „nesmrdí“. A po váhavém ožužlání prvního munisousta jsem nakonec zbodla celou porci s kupou topinek :)
To hovězí tatarák jsem ještě nenašla odvahu ochutnat, ač jej mužovi a synovi dělám, ale neochutnala jsem - to chodí ochutnávat oni, já jen dle jejich povelů dochucuji :)
Tenhke rybí bych si dala, během výlovu je u nás vždy možnost nákup čerstvých ryb za symbolickou cenu… Snad kamarádka opět pomůže… aspoň namlít… Zbytek už bych mohla zvládnout já :oops:
No, ukládám si recept a musím si počkat až budou mít v rybárně otevřeno… :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz