Recept Třeboňská boullabaisse

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na Zlatém kříži, v místech kde dnes stojí OD Krone, byla slavná restaurace Baroko, kde i za bývalého režímu se zachovávala stará typická noblesa. Staří číšnici v krovkách a podávání na stříbře bylo zákonem. Nemluvím o kvalitě kuchyně! Vrchol! Kdykoliv jsem byl v Československu, nikdy jsem ji nezapomněl navštívit. Žil jsem v Marseille. Proč o tom píši? Podávali tam fantastickou „polévku“ - Třeboňskou bouillabaisse! Představte si, že mě křtěného Středozemním mořem to nikdy neudivilo. Že nebyla z Marseille, že nebyla z mořských ryb, že tam chyběly některé ingredience? Nevadilo a myslím, že původní pravé ostudu určitě nedělala! Uvedený recept je vzpomínka na velkého Mistra kuchaře z dnes již zaniklého Baroka!

Postup

Nejdříve si připravíme rybí vývar tak že dáme vařit vodu, do ní vložíme očištěné rozpůlené a žáber zbavené hlavy a veškeré další uvedené ingredience. Jkmile voda přejde varem. Ztlumíme oheň a pomalu táhneme 1 hodinu za občasného odpěnění povrchu. Přecedíme a ponecháme na ohni.

Rybí maso nakrájíme na kousky cca 40 gr, jemně prosolíme a ponecháme v chladu k dalšímu použiti.

Cibuli nakrájíme na kostičky a ostatní zeleninu včetně brambor očistíme a nakrájíme na julienne (asi 5 cm dlouhé a 2×2 mm proužky), česnek rozetřeme se soli.

Do hrnce dáme olej na kterém spěníme cibuli, přidáme zeleninu, orestujeme a chvíli dusíme. Přidáme tomatový koncentrát, orestujeme, přidáme bobkový list, pepř a postupně přiléváme vroucí vývar tak, aby s olejem emulgovalo. Vaříme cca 20 minut na velmi mírném ohni. Jakmile je zelenina téměř hotová, přidáme rybí maso, které jsme předem jemně prosolili, opepříme, přidáme šafrán rozdělaný ve lžíci vřelého vývaru, rozetřený česnek a vaříme cca 15 minut. Nakonec přidáme nasekanou petržel eventuelně osolíme či opepříme a horké v předehřáté terině podáváme s toasty potřené česnekem.

Po labužníky tento chod s aïoli a rouille na grilovaných toastech z bagetty není marné, zvláště, když bude doprovázený dobře chlazeným Moprem.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 24.04.10 vloženo
  • 3660x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1200 gr rybího masa (kapr, štika, okoun, candát, sumec atp.)
  • 50 gr cibule
  • 150 gr mrkve
  • 150 gr celeru
  • 150 gr petržele
  • 100 gr pórku (bílou část)
  • 100 gr brambor
  • 1 l silného rybího vývaru
  • 1 PL tomatového koncentrátu
  • 2 PL nasekaných lístků ploché petržele
  • 5 cl oleje
  • 1/2 ML šafránu
  • 1 bobkový list
  • pepř z mlýnku
  • sůl.
  • Rybí vývar
  • 4 kapří hlavy a kapří kostry, ploutve ocasy
  • pár zrnek pepře
  • 2-3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 malou cibulku
  • kousek petržele
  • kousek celeru.
  • 5 cl suchého bílého vína
  • sůl
  • grilované toasty veky potřené česnekem

Doporučená příloha

  • grilované toasty potřené česnekem - aïoli a rouille

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Třeboňská boullabaisse

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
2905
753 příspěvků 26.04.10 23:38
Re: Třeboňská boullabaisse

Inspirativní, jistě vyzkouším :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz