Recept Tradiční svíčková - vzpomínka na babičku Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si nastavíme přístroj na sous-vide na 56,3 °C. Nakrájíme francouzskou šalotku, baby mrkev a bio celer na středně velké kusy. Z celeru použijeme jen středy, tzn. filátka. Oloupeme a nakrájíme jablko na stejně velké kusy. V hrnci si rozpálíme máslo a orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova. Postupně přidáme šalotku, bobkový list, nové koření, jablko a dále restujeme.
Následně zasypeme krupicovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Dochutíme hořčicí, octem a necháme vyvařit, aby základ nebyl kyselý. Přidáme domácí hovězí vývar, dosolíme a vše táhneme 40 minut.
Hovězí svíčkovou očistíme, odkrojíme palec a špičku a ponecháme si pouze střed. Svážeme provázkem - nejprve podélně, pak příčně. Osolíme, opepříme a na pánvičce opečeme dozlatova. Takto připravenou svíčkovou vložíme do pytlíku, zavakuujeme ve vakuovačce a dáme do lázně na sous-vide. Na zmíněných 56,3 °C táhneme zhruba tři hodiny.
Ze zeleninového základu vyjmeme koření, přidáme masovou šťávu z již hotové svíčkové a rozmixujeme v termomixéru. Na závěr zjemníme normandským máslem, smetanou a znovu promícháme. Nakonec osolíme a přecedíme přes jemné sítko.
Svíčkovou nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a zdobíme šťovíkem a černou sopečnou solí z Havaje.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.04.16 vloženo
  • 1791x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg hovězí svíčkové – US Prime Beef, 150 g baby karotky, 100 g bio celeru (nejlépe z Francie), 200 g francouzské šalotky, 1 ks jablka, 50 g normandského másla, 120 g krupicového cukru, 1 lžíce hořčice Bautz’ner, 3 lžíce italského vinného octa, 1,3 l domácího hovězího vývaru, 150 ml 30% smetany, 2 ks bobkového listu, 3 kuličky nového koření, sůl, černá sopečná sůl z Havaje, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční svíčková - vzpomínka na babičku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 11.04.16 14:50

Jandule - možná spíš live? ;-)
Koukám, že jsem dole zapomněla na patřičné odkazy - psané, prozatím publikované recepty jsou tu , hraná verze (protože podle mě to nemůže být nic jiného) je k dohledání na Stream.cz zde (kromě té svíčkové je tam i ta „rybičková“ pomazánka).
Osobně to beru jako legraci, ale zase na druhé straně - znám pár lidí, kteří by na to mohli skočit a vzít to zcela vážně.
P. S. Ostatně, zanedlouho jdeme na Provázek (máme tam předplatné) na jedno představení, kde Mistr hraje, tak se ho nějak v mezičase můžu optat co a jak. ;-)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 11.04.16 13:24

Spíš si dělá legraci. Pokud mu není pět let, tak babička těžko měla možnost sehnat výše uvedené suroviny včetně bioceleru. Někdy bych chtěla vnoučka vidět, jak se slzami v očích vaří „babičin“ recept - life.

 
Putin
57 příspěvků 09.04.16 15:45
Jo takhle,

Já už myslel, že babička světoběžnice objela svět a nakupovala, aby nakonec doma uvařila. :mavam: :roll:

 
di
2451 příspěvků 09.04.16 08:36

Už jsem to sem chtěla napsat včera, ale nakonec jsem to smazala. Nicméně - jedná se o jeden z receptů Roberta Mikluše, herce z mého milovaného divadla Husa na provázku.

 
daduuja
1139 příspěvků 08.04.16 20:00

@parles aha :-)

A já se těšila na moderní světoběžnou babičku, která používala suroviny z celého světa a svíčkovou připravovala netradičním způsobem, průkopnickým :-)

 
parles
302 příspěvků 08.04.16 18:45

@daduuja
ale ne. To je jen doslova opsaný recept, předvedený dne 4.4.2016 na TV Stream v cyklu Luxus na talíři. Takže je to ukradeno. Navíc to celé zřejmě má být vtip.
Gege boy to buď nepochopil, nebo si z nás dělá prču. :mrgreen:

 
daduuja
1139 příspěvků 08.04.16 16:54

Gege, mám dotaz: babička byla gurmetský vizionář žijící v Česku? :-) :potlesk: :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hruškový koláč Hruškový koláč
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz