Recept Tradiční svíčková - vzpomínka na babičku Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si nastavíme přístroj na sous-vide na 56,3 °C. Nakrájíme francouzskou šalotku, baby mrkev a bio celer na středně velké kusy. Z celeru použijeme jen středy, tzn. filátka. Oloupeme a nakrájíme jablko na stejně velké kusy. V hrnci si rozpálíme máslo a orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova. Postupně přidáme šalotku, bobkový list, nové koření, jablko a dále restujeme.
Následně zasypeme krupicovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Dochutíme hořčicí, octem a necháme vyvařit, aby základ nebyl kyselý. Přidáme domácí hovězí vývar, dosolíme a vše táhneme 40 minut.
Hovězí svíčkovou očistíme, odkrojíme palec a špičku a ponecháme si pouze střed. Svážeme provázkem - nejprve podélně, pak příčně. Osolíme, opepříme a na pánvičce opečeme dozlatova. Takto připravenou svíčkovou vložíme do pytlíku, zavakuujeme ve vakuovačce a dáme do lázně na sous-vide. Na zmíněných 56,3 °C táhneme zhruba tři hodiny.
Ze zeleninového základu vyjmeme koření, přidáme masovou šťávu z již hotové svíčkové a rozmixujeme v termomixéru. Na závěr zjemníme normandským máslem, smetanou a znovu promícháme. Nakonec osolíme a přecedíme přes jemné sítko.
Svíčkovou nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a zdobíme šťovíkem a černou sopečnou solí z Havaje.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 08.04.16 vloženo
  • 1823x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg hovězí svíčkové – US Prime Beef, 150 g baby karotky, 100 g bio celeru (nejlépe z Francie), 200 g francouzské šalotky, 1 ks jablka, 50 g normandského másla, 120 g krupicového cukru, 1 lžíce hořčice Bautz’ner, 3 lžíce italského vinného octa, 1,3 l domácího hovězího vývaru, 150 ml 30% smetany, 2 ks bobkového listu, 3 kuličky nového koření, sůl, černá sopečná sůl z Havaje, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční svíčková - vzpomínka na babičku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
di
2451 příspěvků 11.04.16 14:50

Jandule - možná spíš live? ;-)
Koukám, že jsem dole zapomněla na patřičné odkazy - psané, prozatím publikované recepty jsou tu , hraná verze (protože podle mě to nemůže být nic jiného) je k dohledání na Stream.cz zde (kromě té svíčkové je tam i ta „rybičková“ pomazánka).
Osobně to beru jako legraci, ale zase na druhé straně - znám pár lidí, kteří by na to mohli skočit a vzít to zcela vážně.
P. S. Ostatně, zanedlouho jdeme na Provázek (máme tam předplatné) na jedno představení, kde Mistr hraje, tak se ho nějak v mezičase můžu optat co a jak. ;-)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 11.04.16 13:24

Spíš si dělá legraci. Pokud mu není pět let, tak babička těžko měla možnost sehnat výše uvedené suroviny včetně bioceleru. Někdy bych chtěla vnoučka vidět, jak se slzami v očích vaří „babičin“ recept - life.

 
Putin
59 příspěvků 09.04.16 15:45
Jo takhle,

Já už myslel, že babička světoběžnice objela svět a nakupovala, aby nakonec doma uvařila. :mavam: :roll:

 
di
2451 příspěvků 09.04.16 08:36

Už jsem to sem chtěla napsat včera, ale nakonec jsem to smazala. Nicméně - jedná se o jeden z receptů Roberta Mikluše, herce z mého milovaného divadla Husa na provázku.

 
daduuja
1140 příspěvků 08.04.16 20:00

@parles aha :-)

A já se těšila na moderní světoběžnou babičku, která používala suroviny z celého světa a svíčkovou připravovala netradičním způsobem, průkopnickým :-)

 
parles
302 příspěvků 08.04.16 18:45

@daduuja
ale ne. To je jen doslova opsaný recept, předvedený dne 4.4.2016 na TV Stream v cyklu Luxus na talíři. Takže je to ukradeno. Navíc to celé zřejmě má být vtip.
Gege boy to buď nepochopil, nebo si z nás dělá prču. :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 08.04.16 16:54

Gege, mám dotaz: babička byla gurmetský vizionář žijící v Česku? :-) :potlesk: :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz