Recept Tradiční nadýchaná vánočka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tradiční nadýchaná vánočka

Postup

1. Kvásek připravíme ze 2 lžic vlažné­ho mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vykynout. Do mísy proseje­me mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto opatrně zaděláme, přičemž přiléváme zbytek vlažného mléka. Nejprve je těsto řídké, dalším zpracováním houstne. 2. Když je těsto hladké a lesklé, vyklo­píme je na pomoučený vál a zpracová­váme, až se nechytá válu. Tuhé těsto dáme do mísy vysypané moukou, vršek poprášíme, zakryjeme ubrous­kem a dáme do tepla vykynout. Rozin­ky propláchneme a necháme okapat. 3. Na plech dáme papír na pečení. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na 8 stejných dílů, z nichž vyválíme pra­meny. Spodní díl upleteme ze 4 pra­menů, položíme na plech (střed tro­chu promáčkneme) a potřeme rozšle­haným bílkem. Přiložíme střední díl, pletený ze 3 pramenů, opět střed tro­chu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku 2 prameny, které stočíme a položíme navrch vánočky. Nedopletené konce vánočky podsune­me pod ni. Necháme ji ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlemi. Aby se vánočka při pečení nesesu­nula, vpíchneme do ní 2 špejle. 4. Vánočku dáme do trouby přede­hřáté na 190 °C, asi po 10 min. pečení troubu zmírníme na 175 °C a dope­čeme. Začne-li se vánočka shora příliš rychle barvit dočervena, přikryjeme li alobalem, aby se nespálila. Pečeme asi 45 - 50 min. a špejlí zkoušíme, zda je i celá dobře propečená. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

Nahlásit recept

  • 13.01.03 vloženo
  • 16157x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 75 minut (bez ky

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • vánočka asi 4340 kcal, 18140 kj
  • těsto:
  • 1/4 l mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g polohr. mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 žloutky
  • kůra ze 1/4 citronu
  • muškátový oříšek
  • 200 g tuku Hera
  • 60 g rozinek
  • hl. mouka na posypání válu a těsta
  • bílek na potření
  • dohotovení:
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mléka
  • 30 g loupaných mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční nadýchaná vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tradiční nadýchaná vánočka

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tradiční nadýchaná vánočka

…a osmý…prosím o doplnění kategorie…měla jsem to asi psát k názvu receptu, protože by se to hříšníkům snáze hledalo…jojo…nikdo zkrátka není dokonalý…:-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz