Recept Tradiční nadýchaná vánočka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tradiční nadýchaná vánočka

Postup

1. Kvásek připravíme ze 2 lžic vlažné­ho mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vykynout. Do mísy proseje­me mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto opatrně zaděláme, přičemž přiléváme zbytek vlažného mléka. Nejprve je těsto řídké, dalším zpracováním houstne. 2. Když je těsto hladké a lesklé, vyklo­píme je na pomoučený vál a zpracová­váme, až se nechytá válu. Tuhé těsto dáme do mísy vysypané moukou, vršek poprášíme, zakryjeme ubrous­kem a dáme do tepla vykynout. Rozin­ky propláchneme a necháme okapat. 3. Na plech dáme papír na pečení. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na 8 stejných dílů, z nichž vyválíme pra­meny. Spodní díl upleteme ze 4 pra­menů, položíme na plech (střed tro­chu promáčkneme) a potřeme rozšle­haným bílkem. Přiložíme střední díl, pletený ze 3 pramenů, opět střed tro­chu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku 2 prameny, které stočíme a položíme navrch vánočky. Nedopletené konce vánočky podsune­me pod ni. Necháme ji ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlemi. Aby se vánočka při pečení nesesu­nula, vpíchneme do ní 2 špejle. 4. Vánočku dáme do trouby přede­hřáté na 190 °C, asi po 10 min. pečení troubu zmírníme na 175 °C a dope­čeme. Začne-li se vánočka shora příliš rychle barvit dočervena, přikryjeme li alobalem, aby se nespálila. Pečeme asi 45 - 50 min. a špejlí zkoušíme, zda je i celá dobře propečená. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

Nahlásit recept

  • 13.01.03 vloženo
  • 15488x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 75 minut (bez ky

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • vánočka asi 4340 kcal, 18140 kj
  • těsto:
  • 1/4 l mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g polohr. mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 žloutky
  • kůra ze 1/4 citronu
  • muškátový oříšek
  • 200 g tuku Hera
  • 60 g rozinek
  • hl. mouka na posypání válu a těsta
  • bílek na potření
  • dohotovení:
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mléka
  • 30 g loupaných mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční nadýchaná vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tradiční nadýchaná vánočka

…a osmý…prosím o doplnění kategorie…měla jsem to asi psát k názvu receptu, protože by se to hříšníkům snáze hledalo…jojo…nikdo zkrátka není dokonalý…:-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz