Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jedna z mych oblibenych priprav ryb a morskych potvurek na grilu. Misto cedroveho prkenka se muze pouzit olsove, javorove nebo z bileho orechu, avsak dulezite je, ze drevo musi byt prirodni a nesmi byt nicim napustene. Nikdy jsem nezkousela, avsak myslim si, ze prkenko z jablone muze dodat take prijemnou vuni, nevim vsak, je-li dostatecne tvrde. Maso ryby, diky kouri z prkenka voni a chutna takrka jako uzene. Ochuceni ryby take muze byt ruzne, vcetne smesi koreni, ktere se vetre do masa ryby.
Cedrove prkenko namocit nejmene na dve hodiny do ciste vody a zatizit ho (mozne vyuzit omyty kamen). Vsechny ingredience az na olej smichat a polovinou potrit file lososa. Pred grilovanim polozit file na prkenko potrene olejem a to primo na mrizky rozhaveneho grilu. Uzavrit poklop. Grilovat na stredne vysoke teplote po 15 - 25 minut (zalezi, jak mate rybu radi) az je ryba matna a lze ji pomoci vidlicky delit na lupinky. Behem grilovani rybu jednou potrit zbyvajici marinadou. Podavat s grilovanymi bramburkami (nove, neloupane, potrene olejem) a grilovanym ocistenym chrestem jakekoliv barvy, potrenym olejem. Oblozit vse dilky citronu a ozdobit tou stejnou bylinkou pouzitou pri grilovani.
Recept je z kategorií: Speciality
grilovane brambory, chrest
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Tradiční kanadský losos na cedrovém prkénku
Ahoj lidi, lososa na prkenku mam rad a je fajn ze se tu objevil tento recept, diky babi za nej. Co se prkenka tyka, v kanade se na nej pouziva tuje ( cedar plank ) thuja occidentalis (z webu). V cechach se take tento strom nazyva zerav (opet web, nejsem botanik). Pokud se v cechach mluvi o cedru mysli se tim vetsinou Cedrus, velky statny strom, spanelsky, libanonsky… Trochu jiny strom ale hodne podobny, jestli nekdo budete mit zkusenost s grilovanim na cedru nebo na tuji, zminte se tu. Je v tom rozdil? Mozna se nekomu podari sehnat par cedrovych odrezku od nejake stavebni firmy, ktera dela oblozeni, sauny a tak. Neupravene chemicky samozrejme.
V Kanade se na grilovani kupuje prkynko take ve stavebninach.
Diky
Jane, tak jsem to zjistila a drevo jablone, nejenom ze je tvrde, ale take hodne aromaticke, hodici se k rybe a morskym plodum. Vesele Velikonoce…
141 příspěvků 20.4.11 07:49
Zdravim Di.
Ano, spytaj sa prosim. Dosť by ma to zaujímalo.
Tak se seslo nekolik napadu
Nechci doporucovat neco, co jsem sama
nevyzkousela a tak to reknu takto. Potrebuje se prkenko asi 1.5 - 3 cm tluste,
radeji tlustsi, uz jenom proto, aby se ve vode nezbortilo. Musi to byt tvrde
drevo a vonave take. Mozna mate nejakou zkusenost s ruznymi druhy dreva na
uzeni masa a ryb. Cedrove, olsove, javorove, nebo z bileho orechu jsou dreva,
ktera mam odzkousena. Lososa kupuji divokeho kanadskeho ze zapadniho pobrezi,
avsak Vy kupujete nejspis atlantickeho z Norska.
Musim potvrdit, ze takto pripraveny losos, anebo jina ryba, dokonce krevety atd. je vyborna. Priprava ma dalsi vyhory, ryba se neotaci a nakonec se serviruje na tom stejnem prkynku
Zdravim…
Já vím, že sehnat cedr je v Čechách skoro nemožné, pokud ho něčím nahradíte, strašně doporučuju grilovat ryby takhle.
a losos, pravý z Aljašky, chycený v moři,
je levnější než ten z farmy. 
Mám štěstí, že tady v Americku kupuju nenapuštěný cedr ve formě prken na stavbu plotu
Příspěvek upraven 20.04.11 v 15:54
5068 příspěvků 19.4.11 21:47
JanP, prave preto ako sa pise v uvode…teda okrem toho ze voni, tak nehori rychlo ako ostatne dreva, aj na tie odliatky ..aj dreveny riad je vobec najlepsi z ovocnych..len na ten sa viac pouziva marhulove, lebo ma aj krajsiu farbu. Aspon mne to tak bolo podane…
Pekny vecer
Příspěvek upraven 20.04.11 v 09:02
2452 příspěvků 19.4.11 20:05
JanP: mám se zeptat dcery? Odlévání (uměleckému) se věnuje, třeba by to věděla…
Po editaci: Tak už dorazila,zeptala jsem se a neví o tom; rámy bývají kovové (ocel, hliník, různé slitiny), dřevo se nepoužívá. Možná dřív ano, netuším, jsem v tomhle naprostý laik a vždycky, když mě pozve na odlévání, jen to tiše obdivuju.
Příspěvek upraven 19.04.11 v 21:48
141 příspěvků 19.4.11 20:00
Don´t worry.

Jabloňové drevo je jedno z najlepších a najkvalitnejších driev. Sám stružlikám a poznám to.
Málokto vie, ale kedysi sa z neho vyrábali rámy, do ktorých sa formovali pieskové zmesi pre odlievanie liatiny. Prečo sa používalo práve jabloňové a hruškové drevo mi vtedy nik nevedel povedať.
Drevá z ovocných drevín pri opracovaní - ručnom, krásne voňajú.