Recept Tradiční kanadský losos na cedrovém prkénku Dia Bezlep

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jedna z mych oblibenych priprav ryb a morskych potvurek na grilu. Misto cedroveho prkenka se muze pouzit olsove, javorove nebo z bileho orechu, avsak dulezite je, ze drevo musi byt prirodni a nesmi byt nicim napustene. Nikdy jsem nezkousela, avsak myslim si, ze prkenko z jablone muze dodat take prijemnou vuni, nevim vsak, je-li dostatecne tvrde. Maso ryby, diky kouri z prkenka voni a chutna takrka jako uzene.
Ochuceni ryby take muze byt ruzne, vcetne smesi koreni, ktere se vetre do masa ryby.

Postup

Cedrove prkenko namocit nejmene na dve hodiny do ciste vody a zatizit ho (mozne vyuzit omyty kamen).

Vsechny ingredience az na olej smichat a polovinou potrit file lososa.

Pred grilovanim polozit file na prkenko potrene olejem a to primo na mrizky rozhaveneho grilu. Uzavrit poklop. Grilovat na stredne vysoke teplote po 15 - 25 minut (zalezi, jak mate rybu radi) az je ryba matna a lze ji pomoci vidlicky delit na lupinky. Behem grilovani rybu jednou potrit zbyvajici marinadou.

Podavat s grilovanymi bramburkami (nove, neloupane, potrene olejem) a grilovanym ocistenym chrestem jakekoliv barvy, potrenym olejem. Oblozit vse dilky citronu a ozdobit tou stejnou bylinkou pouzitou pri grilovani.

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.04.11 vloženo
  • 3745x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 file z lososa asi 600 - 700 g z lososa, s kuzi, vykostene, nejlepe ze stredu ryby (nejlepsi maso)
  • 4 lzice javoroveho sirupu (nemate-li muzete pouzit 2 lzice hnedeho cukru)
  • 2 lzice dijonske horcice
  • stava a jemne nastrouhana kura z jednoho citronu nebo pomerance
  • 1 lzice srolovanych listku cerstve bazalky a nakrajenych na jemno, (nebo kopru)
  • 1/2 lzicky morske soli
  • 1 lzicka cerstve pomleteho cerneho pepre
  • 2 - 3 lzice olivoveho oleje na potreni prkenka
  • dilky citronu na podavani
  • bylinka na ozdobu, jako je bazalka

Doporučená příloha

  • grilovane brambory, chrest

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční kanadský losos na cedrovém prkénku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Kazik
9 příspěvků 21.07.11 17:55

Ahoj lidi, lososa na prkenku mam rad a je fajn ze se tu objevil tento recept, diky babi za nej. Co se prkenka tyka, v kanade se na nej pouziva tuje ( cedar plank ) thuja occidentalis (z webu). V cechach se take tento strom nazyva zerav (opet web, nejsem botanik). Pokud se v cechach mluvi o cedru mysli se tim vetsinou Cedrus, velky statny strom, spanelsky, libanonsky… Trochu jiny strom ale hodne podobny, jestli nekdo budete mit zkusenost s grilovanim na cedru nebo na tuji, zminte se tu. Je v tom rozdil? Mozna se nekomu podari sehnat par cedrovych odrezku od nejake stavebni firmy, ktera dela oblozeni, sauny a tak. Neupravene chemicky samozrejme.
V Kanade se na grilovani kupuje prkynko take ve stavebninach.
 Diky

 
babi
6360 příspěvků 23.04.11 17:35

Jane, tak jsem to zjistila a drevo jablone, nejenom ze je tvrde, ale take hodne aromaticke, hodici se k rybe a morskym plodum. Vesele Velikonoce…

 
JanP
141 příspěvků 20.04.11 07:49

Zdravim Di.
Ano, spytaj sa prosim. Dosť by ma to zaujímalo.

 
babi
6360 příspěvků 19.04.11 23:30

Tak se seslo nekolik napadu :-D Nechci doporucovat neco, co jsem sama nevyzkousela a tak to reknu takto. Potrebuje se prkenko asi 1.5 - 3 cm tluste, radeji tlustsi, uz jenom proto, aby se ve vode nezbortilo. Musi to byt tvrde drevo a vonave take. Mozna mate nejakou zkusenost s ruznymi druhy dreva na uzeni masa a ryb. Cedrove, olsove, javorove, nebo z bileho orechu jsou dreva, ktera mam odzkousena. Lososa kupuji divokeho kanadskeho ze zapadniho pobrezi, avsak Vy kupujete nejspis atlantickeho z Norska.
Musim potvrdit, ze takto pripraveny losos, anebo jina ryba, dokonce krevety atd. je vyborna. Priprava ma dalsi vyhory, ryba se neotaci a nakonec se serviruje na tom stejnem prkynku :-D
Zdravim…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.04.11 22:34

Já vím, že sehnat cedr je v Čechách skoro nemožné, pokud ho něčím nahradíte, strašně doporučuju grilovat ryby takhle.
Mám štěstí, že tady v Americku kupuju nenapuštěný cedr ve formě prken na stavbu plotu :roll: a losos, pravý z Aljašky, chycený v moři, je levnější než ten z farmy. 8-o

Příspěvek upraven 20.04.11 v 15:54

 
jolana
5065 příspěvků 19.04.11 21:47

JanP, prave preto ako sa pise v uvode…teda okrem toho ze voni, tak nehori rychlo ako ostatne dreva, aj na tie odliatky ..aj dreveny riad je vobec najlepsi z ovocnych..len na ten sa viac pouziva marhulove, lebo ma aj krajsiu farbu. Aspon mne to tak bolo podane…
Pekny vecer :)

Příspěvek upraven 20.04.11 v 09:02

 
di
2451 příspěvků 19.04.11 20:05

JanP: mám se zeptat dcery? Odlévání (uměleckému) se věnuje, třeba by to věděla…
Po editaci: Tak už dorazila,zeptala jsem se a neví o tom; rámy bývají kovové (ocel, hliník, různé slitiny), dřevo se nepoužívá. Možná dřív ano, netuším, jsem v tomhle naprostý laik a vždycky, když mě pozve na odlévání, jen to tiše obdivuju.

Příspěvek upraven 19.04.11 v 21:48

 
JanP
141 příspěvků 19.04.11 20:00

Don´t worry.
Jabloňové drevo je jedno z najlepších a najkvalitnejších driev. Sám stružlikám a poznám to.
Málokto vie, ale kedysi sa z neho vyrábali rámy, do ktorých sa formovali pieskové zmesi pre odlievanie liatiny. Prečo sa používalo práve jabloňové a hruškové drevo mi vtedy nik nevedel povedať.
Drevá z ovocných drevín pri opracovaní - ručnom, krásne voňajú.
:-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz