Recept Tradiční kanadský losos na cedrovém prkénku Dia Bezlep

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jedna z mych oblibenych priprav ryb a morskych potvurek na grilu. Misto cedroveho prkenka se muze pouzit olsove, javorove nebo z bileho orechu, avsak dulezite je, ze drevo musi byt prirodni a nesmi byt nicim napustene. Nikdy jsem nezkousela, avsak myslim si, ze prkenko z jablone muze dodat take prijemnou vuni, nevim vsak, je-li dostatecne tvrde. Maso ryby, diky kouri z prkenka voni a chutna takrka jako uzene.
Ochuceni ryby take muze byt ruzne, vcetne smesi koreni, ktere se vetre do masa ryby.

Postup

Cedrove prkenko namocit nejmene na dve hodiny do ciste vody a zatizit ho (mozne vyuzit omyty kamen).

Vsechny ingredience az na olej smichat a polovinou potrit file lososa.

Pred grilovanim polozit file na prkenko potrene olejem a to primo na mrizky rozhaveneho grilu. Uzavrit poklop. Grilovat na stredne vysoke teplote po 15 - 25 minut (zalezi, jak mate rybu radi) az je ryba matna a lze ji pomoci vidlicky delit na lupinky. Behem grilovani rybu jednou potrit zbyvajici marinadou.

Podavat s grilovanymi bramburkami (nove, neloupane, potrene olejem) a grilovanym ocistenym chrestem jakekoliv barvy, potrenym olejem. Oblozit vse dilky citronu a ozdobit tou stejnou bylinkou pouzitou pri grilovani.

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 19.04.11 vloženo
  • 3794x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 file z lososa asi 600 - 700 g z lososa, s kuzi, vykostene, nejlepe ze stredu ryby (nejlepsi maso)
  • 4 lzice javoroveho sirupu (nemate-li muzete pouzit 2 lzice hnedeho cukru)
  • 2 lzice dijonske horcice
  • stava a jemne nastrouhana kura z jednoho citronu nebo pomerance
  • 1 lzice srolovanych listku cerstve bazalky a nakrajenych na jemno, (nebo kopru)
  • 1/2 lzicky morske soli
  • 1 lzicka cerstve pomleteho cerneho pepre
  • 2 - 3 lzice olivoveho oleje na potreni prkenka
  • dilky citronu na podavani
  • bylinka na ozdobu, jako je bazalka

Doporučená příloha

  • grilovane brambory, chrest

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční kanadský losos na cedrovém prkénku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Kazik
9 příspěvků 21.07.11 17:55

Ahoj lidi, lososa na prkenku mam rad a je fajn ze se tu objevil tento recept, diky babi za nej. Co se prkenka tyka, v kanade se na nej pouziva tuje ( cedar plank ) thuja occidentalis (z webu). V cechach se take tento strom nazyva zerav (opet web, nejsem botanik). Pokud se v cechach mluvi o cedru mysli se tim vetsinou Cedrus, velky statny strom, spanelsky, libanonsky… Trochu jiny strom ale hodne podobny, jestli nekdo budete mit zkusenost s grilovanim na cedru nebo na tuji, zminte se tu. Je v tom rozdil? Mozna se nekomu podari sehnat par cedrovych odrezku od nejake stavebni firmy, ktera dela oblozeni, sauny a tak. Neupravene chemicky samozrejme.
V Kanade se na grilovani kupuje prkynko take ve stavebninach.
 Diky

 
babi
6360 příspěvků 23.04.11 17:35

Jane, tak jsem to zjistila a drevo jablone, nejenom ze je tvrde, ale take hodne aromaticke, hodici se k rybe a morskym plodum. Vesele Velikonoce…

 
JanP
141 příspěvků 20.04.11 07:49

Zdravim Di.
Ano, spytaj sa prosim. Dosť by ma to zaujímalo.

 
babi
6360 příspěvků 19.04.11 23:30

Tak se seslo nekolik napadu :-D Nechci doporucovat neco, co jsem sama nevyzkousela a tak to reknu takto. Potrebuje se prkenko asi 1.5 - 3 cm tluste, radeji tlustsi, uz jenom proto, aby se ve vode nezbortilo. Musi to byt tvrde drevo a vonave take. Mozna mate nejakou zkusenost s ruznymi druhy dreva na uzeni masa a ryb. Cedrove, olsove, javorove, nebo z bileho orechu jsou dreva, ktera mam odzkousena. Lososa kupuji divokeho kanadskeho ze zapadniho pobrezi, avsak Vy kupujete nejspis atlantickeho z Norska.
Musim potvrdit, ze takto pripraveny losos, anebo jina ryba, dokonce krevety atd. je vyborna. Priprava ma dalsi vyhory, ryba se neotaci a nakonec se serviruje na tom stejnem prkynku :-D
Zdravim…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.04.11 22:34

Já vím, že sehnat cedr je v Čechách skoro nemožné, pokud ho něčím nahradíte, strašně doporučuju grilovat ryby takhle.
Mám štěstí, že tady v Americku kupuju nenapuštěný cedr ve formě prken na stavbu plotu :roll: a losos, pravý z Aljašky, chycený v moři, je levnější než ten z farmy. 8-o

Příspěvek upraven 20.04.11 v 15:54

 
jolana
5065 příspěvků 19.04.11 21:47

JanP, prave preto ako sa pise v uvode…teda okrem toho ze voni, tak nehori rychlo ako ostatne dreva, aj na tie odliatky ..aj dreveny riad je vobec najlepsi z ovocnych..len na ten sa viac pouziva marhulove, lebo ma aj krajsiu farbu. Aspon mne to tak bolo podane…
Pekny vecer :)

Příspěvek upraven 20.04.11 v 09:02

 
di
2451 příspěvků 19.04.11 20:05

JanP: mám se zeptat dcery? Odlévání (uměleckému) se věnuje, třeba by to věděla…
Po editaci: Tak už dorazila,zeptala jsem se a neví o tom; rámy bývají kovové (ocel, hliník, různé slitiny), dřevo se nepoužívá. Možná dřív ano, netuším, jsem v tomhle naprostý laik a vždycky, když mě pozve na odlévání, jen to tiše obdivuju.

Příspěvek upraven 19.04.11 v 21:48

 
JanP
141 příspěvků 19.04.11 20:00

Don´t worry.
Jabloňové drevo je jedno z najlepších a najkvalitnejších driev. Sám stružlikám a poznám to.
Málokto vie, ale kedysi sa z neho vyrábali rámy, do ktorých sa formovali pieskové zmesi pre odlievanie liatiny. Prečo sa používalo práve jabloňové a hruškové drevo mi vtedy nik nevedel povedať.
Drevá z ovocných drevín pri opracovaní - ručnom, krásne voňajú.
:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz