Recept Tradiční jablečný páj

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smíchejte v míse mouku, sůl a cukr. Do důlku uprostřed dejte tuk a prsty mněte až se utvoří žmolečky. Míchejte vidličkou a přilévejte směs vody a octa, až se utvoří koule, pozor, nepřemíchejte to. Nemusíte použít všechnu tekutinu! Rozdělte na dvě části a dejte do lednice zabalené do plastiku odležet a zatím si nastrouhejte jablka na plátky, eventuelně jen pokrájejte na drobné kousky. Vše je dovoleno. Na pomoučeném válu vyválejte 30 cm kruhovou placku, 3 mm silnou. Tu vložte do pájové formy (aj, problém! Je to plechový kruhový pekáč, kraje vykloněné ven, doma jsme ho měli po babičce, snad je to je dnes v Čechách k mání.) Na to navršte směs jablek a toho všeho ostatního na náplň, poklaďte žmolečky másla. Přikryjte plackou z druhé poloviny těsta, kraje řádně smíchejte, co přečuhuje odkrojte. V misce smíchejte žloutek se šlehačkou, tím potřete vrch, a nařízněte několikrát, aby měla pára kudy utíkat. Pečte při 200 C (400 F) asi 25 minut, potom snižte teplotu na 180 C (350F) a pečte dál, až jsou jablka měkká. To zkuste nožem prostrčeným skrz řez navrchu. Nechte vychladnout a servirujte. Americká tradice podává páj horký s kopcem vanilkové zmrzliny. Holandská varianta (Dutch) je místo vrchní placky posypaná silnou vrstvou žmolenky. Poznámka: ovocné páje se dělají v podstatě s veškerým ovocem co si jen vzpomenete, to ovšem bez muškátového oříšku a skořice, ale třeba s hřebíčkem, citronovou šťávou a podobně, ale i plněné pudinkem a pomazané šlehačkou, to se ovšem servíruje studené a bez zmrzliny.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 22.10.01 vloženo
  • 8087x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 390 g (2,5 cup) polohrubé (all purpose) mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 155 g ( 5oz) másla, vychlazeného a nakrájeného na plátky
  • totéž množství rostlinného ztuženého tuku
  • 7 lžic ledové vody
  • 1 lžíce bílého octa (4%)
  • Na náplň:
  • 1,25 kg (2,5 lb) zimních jablek, oloupaných a na plátky nakrájených
  • 125 g (0,5 cup) cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • Na potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční jablečný páj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz