Recept Tradiční jablečný páj

Drobek Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Smíchejte v míse mouku, sůl a cukr. Do důlku uprostřed dejte tuk a prsty mněte až se utvoří žmolečky. Míchejte vidličkou a přilévejte směs vody a octa, až se utvoří koule, pozor, nepřemíchejte to. Nemusíte použít všechnu tekutinu! Rozdělte na dvě části a dejte do lednice zabalené do plastiku odležet a zatím si nastrouhejte jablka na plátky, eventuelně jen pokrájejte na drobné kousky. Vše je dovoleno. Na pomoučeném válu vyválejte 30 cm kruhovou placku, 3 mm silnou. Tu vložte do pájové formy (aj, problém! Je to plechový kruhový pekáč, kraje vykloněné ven, doma jsme ho měli po babičce, snad je to je dnes v Čechách k mání.) Na to navršte směs jablek a toho všeho ostatního na náplň, poklaďte žmolečky másla. Přikryjte plackou z druhé poloviny těsta, kraje řádně smíchejte, co přečuhuje odkrojte. V misce smíchejte žloutek se šlehačkou, tím potřete vrch, a nařízněte několikrát, aby měla pára kudy utíkat. Pečte při 200 C (400 F) asi 25 minut, potom snižte teplotu na 180 C (350F) a pečte dál, až jsou jablka měkká. To zkuste nožem prostrčeným skrz řez navrchu. Nechte vychladnout a servirujte. Americká tradice podává páj horký s kopcem vanilkové zmrzliny. Holandská varianta (Dutch) je místo vrchní placky posypaná silnou vrstvou žmolenky. Poznámka: ovocné páje se dělají v podstatě s veškerým ovocem co si jen vzpomenete, to ovšem bez muškátového oříšku a skořice, ale třeba s hřebíčkem, citronovou šťávou a podobně, ale i plněné pudinkem a pomazané šlehačkou, to se ovšem servíruje studené a bez zmrzliny.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 22.10.01 vloženo
  • 9520x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 390 g (2,5 cup) polohrubé (all purpose) mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 155 g ( 5oz) másla, vychlazeného a nakrájeného na plátky
  • totéž množství rostlinného ztuženého tuku
  • 7 lžic ledové vody
  • 1 lžíce bílého octa (4%)
  • Na náplň:
  • 1,25 kg (2,5 lb) zimních jablek, oloupaných a na plátky nakrájených
  • 125 g (0,5 cup) cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • Na potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tradiční jablečný páj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz