Recept Tradiční Hořické trubičky Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tradiční Hořické trubičky

Úvod

Na stočení starých Hořických trubiček je potřeba trochu šikovnosti, ale po čase se to naučíte. Jen to hned nevzdávat.

Postup

Připravíme si směs na posypání:
Do mísy nasypeme moučkový cukr a roztlučeme hrudky. Přisypeme vanilkový cukr a oříšky. Vše zamícháme.

Na plotnu si dáme hrnec do 1/4 naplněný vodou, pokud možno vyšší. Až se voda bude vařit, tak na něj místo poklice položíme „kovový kulatý plát“ a ztlumíme na co nejnižší stupeň. Aby oplatky nebyly příliš mokré.

Oplatku potřeme rozpuštěným máslem, posypeme směsí. Držíme se uprostřed, do krajů ne, jinak se nám budou špatně stáčet trubičky. A navrch dáme polovičku oplatky, také po maštěnou máslem.

Takto připravené oplatky položíme na plát a přes polovinu oplatky přejíždíme násadou. Jakmile cítíme, že jsou oplatky zvlhlé, nožem odloupneme oplatku od plátu a stočíme. Konec spečeme na vedlejší horké plotýnce.

Sundáme z násady a voila! Trubička je na světě.

Zbytek směsi se uskladní na příští stáčení. Do směsi se dá dát cokoliv. Někdo dává ještě pravé kakao. Ale upřímně nejlepší jsou tyhle s oříšky.
Vypadá to možná složitě, ale není to tak těžké. Hlavně za tu námahu to stojí. Jsou úžasné. Sama vždy stáčím tak dvě až tři krabice a jsou hned pryč.

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.12.13 vloženo
  • 12995x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 balíčku moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250g namletých vlašských oříšků (může být více i méně, dle chuti)
  • 2 balíčky oplatek
  • máslo na potření
  • Nářadí:
  • kovový kulatý plát s dírkami (obrázek)
  • uříznutou násadu od vařečky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

piedra 30.12.13 16:14

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Tradiční Hořické trubičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 31.12.13 15:49

@jolana @casino @Zuzka1973 @birkana @esmeralda
Vy moji milí a oblíbení! Ať vám chutná! :mavam: :mavam: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 31.12.13 12:52

Jeeej,,tu je veselo :lol:..porekadla su nase jazykove dedicstvo a to nam nikto len tak neukradne ani nezdani..aspon dufam :mrgreen:…casino, slovan nemoze byt rek..vsetka cest rekom..rek je rek a junak je junak..protoze my sme slovane a my slovania nemame paru na maticke zemi..

http://www.youtube.com/watch?…

PF2014

Příspěvek upraven 31.12.13 v 12:52

 
casino
4463 příspěvků 31.12.13 12:13
Házet perly sviním – je ustálené pořekadlo

OMYL! Reaguju na @esmeralda 31.12.2013 01:16
ano, je :palec:
Jsem poměrně „splachovací“, ale je-li toto úsloví použito např. na Ruleťáckém foru, když je někdo cupován na kousky za svůj „systém“ na zaručenou výhru (což je pitomost) a on odepíše, že je to jako by nám házel perly…, tak to vnímám jinak, než když je totéž pořekadlo použito zde na LABU.
Nu což…, asi začínám býti poněkud přecitlivělé :nevim: :)

@tlustá bába
Nesouhlasíte? Nezažila!!! :)
Bývali Labužníkové statní jonáci, bývali rekové, muži jak květ; bývali, bývali, zpívali, válčili… Např. TADY ač rcp na chleba s máslem, tak to bylo „maso“, než Pepicek autorovy výlevy anihiloval ;)

Příspěvek upraven 31.12.13 v 12:18

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 31.12.13 09:35

Tohle se mi taky líbí…

http://conovehonakopci.cz/?…

Vlastně autorce děkuji… díky ní jsem si nejen zavzpomínala na doby, kdy jsme si trubičky dělávaly se sestrou (dnes už je nemusím, jsou na mě dost sladké) a zároveň jsem našla pár zajímavých článků na netu :)

EDIT:
Birkana - tvůj recept je zase trochu jiný, než znám já. Já mám u sebe momentálně jen recept na ty vánoční oplatky, ale u mamky leží ten na oplatky na trubičky, taky z toho dělala pomocí hrnků takové jakoby kornouty - oplatkové mističky… dávala nám do nich našlehaný krém s ovocem a zalila čokoládou… jo, to byly časy… :kytka:

Příspěvek upraven 31.12.13 v 09:40

 
birkana
1663 příspěvků 31.12.13 09:27

Pro všechny zájemce přidávám recept na Hořické trubičky z Krkonošské kuchařky od J. Marholda:

Budete-li mít čas a hlavně odvahu, je tu recept na hořické trubičky. Čtvrt kg práškového cukru, zrovna tolik hladké mouky a loupaných jemně ustrouhaných mandlí, trochu mleté skořice a ostrouhanou citrónovou kůru dobře propracujeme. Utřeme čvrtku másla, do kterého postupně zapracujeme 8 celých vajec, smícháme s těstem a ještě jednou vypracujeme. Pak vyválíme na vále tenkou placku a vykrajujeme oplatky - podle toho, jak velké trubičky chceme mít. Klademe na nevymazaný plech a pečeme (zvolna)! v troubě. Po upečení hned z plechu, pokud jsou horké, navinujeme, a to nejlépe na vařečku. Nemáme-li však odvahu ani čas, potřebujeme prázdné oplatky a hrnec s vařící vodou, na který postavíme síto. Zvlášť si rozpustíme máslo, nachystáme cukr s vanilkou nebo skořicí, strouhané ořechy nebo drsně sekanou pomerančovou kůru. Nyní klademe na síto nad vařící vodu postupně jednu oplatku po druhé. Jakmile oplatke párou zvlhne, rychle ji ještě na sítu pomažeme máslem, posypeme cukrem - buď s ořechy nebo pomerančovou kůrou. Ještě na sítu oplatku rychle stočíme - nejlépe na vařečku.
Oplatky si dříve na horách pekli sami, a jak se mezi lidem vypravuje, naučil je tomuto umění zajatý francouzský voják… tolik o Hořických trubičkách J. Marhold.

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 31.12.13 08:51

http://www.cukrar.cz/show.asp?… ;) I s těstem…

EDIT:

Formy na oplatky k sehnání jsou, kamarádce ji dokonce udělal šikovný manžel ze dvou vyřazených plechů na pečení…
Mamka ji má sice po babičce, ale sehnat opravdu jde, pokud ji člověk chce mít…
Proto nechápu toto:

Je na to potřeba vybavení, které se dědí po generacích. Navíc je to extrémně pracné. Takže si je raději kupte.
Ostatní náčiní které jsem tu uvedla si každý z rodiny nechává vyrobit. Nikde si nic takového nekoupíte.

A extrémě pracné? 8o
A od kdy?
U nás se pečou oplatky každé Vánoce a trubičky jsme si dělaly už jako malé holky…
Tu děrovanou podložku nahradilo ploché struhadlo s malými „slzičkami“ otočené hladkou stranou nahoru…
Neříkám, že byly stejnoměrně zavinuté jako od cukráře, ale chutnaly skvěle…
Těsto na Vánoční oplatky je trochu jiné - to se většinou nesladí a místo mléka stačí voda…

Tož… tak… :mavam:

Příspěvek upraven 31.12.13 v 09:30

 
tlustá bába
1202 příspěvků 31.12.13 04:22

Casino, nesouhlasím! Za dobu, co tu jsem, jsem nezažila, že by (a gmp vůbec) překročili onu hranici, kde končí slušné chování - a že tu bylo příležitostí! Někdy jsou, pravda, ostřejší, ale nikdy to nešlo přes hranu. Alespoň to, co jsem četla.

@piedra - ono je to tak, že první trubičky jsem zkoušela stáčet někdy před třiceti a více lety (a byly to potvory škaredé). Tady je spousta zkušených lidí, v rejstříku spousta receptů a taková situace, že toužebně očekáváme (alespoň já), že se sem někdo vřítí s receptem, nad kterým naše oko zaslzí dojetím. A to by byl třeba ten tajný recept na těsto. Prostě jsem měla jen velké očekávání, které se mi nesplnilo.
Tebe, zdá se mi, v životě čeká ještě mnohé zklamání. Soudím tak z Tvé reakce po jednom jediném (mém) příspěvku. Ale všimni si, prosím, že se Tě ptám, co pro nás ještě máš.

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.12.13 01:16

Házet perly sviním - je ustálené pořekadlo. I když není lichotivé, nemyslím si že jde o „sviňárnu“. Ale to už jsem tu jednou vysvětlovala Babi.

Dokonce existuje i v jazyce anglickém. Rolling Stones ho použili ve skladbě
No expectations.

Nějak ale nechápu, proč by chtěl někdo vyrábět doma Hořické trubičky. A ty co je jedí (včetně Tatranek, Miňonek, Karlovarských oplatek atd…) mají můj upřímný obdiv.
Pro mě je největší pamlsek kus dobře upečeného bůčku, nebo Thajský hovězí salát.

Ale každý máme rád něco jiného. 8)

 
casino
4463 příspěvků 30.12.13 20:49
"Je to jako házet perly sviním"

… ale, ale!!!? Lezete mi a gmp do zelí! Přes sviňárny tu máme monopol my! Ostatní se obvykle chovají slušně ;)

Malá technická:
Mezi cukráři je zažité vlašáky nazývat nezdrobněle, tedy OŘECHY :)
OŘÍŠKY, bez bližšího určení, se myslí lískáče, ať už pražené či neloupané (viz Tři oříšky pro Popelku :) :P :mrgreen:

O trubičkách více na wiki

 
piedra
5 příspěvků 30.12.13 20:00

Jestli je pro Vás stáčení Hořických trubiček stejně náročná akce jako mazání chleba. Tak zasloužíte velký obdiv.

Recept na oplatky nemohu dodat, protože si je doma neuděláte. Je na to potřeba vybavení, které se dědí po generacích. Navíc je to extrémně pracné. Takže si je raději kupte.
Ostatní náčiní které jsem tu uvedla si každý z rodiny nechává vyrobit. Nikde si nic takového nekoupíte.

Upřímně řečeno, začínám velmi litovat, že jsem Vám sem recept vložila. Je to jako házet perly sviním. :?

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.12.13 17:38

Upřímně, piedro - kdybys přidala i recept na oplatky a řekla, kde máme sehnat ty speciální pečící formy (i když by se to dalo zvládnout jinak), tak Ti zatleskám.
Takhle jsi dodala návod, jak namazat chleba máslem.
Co tam máš dál?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Štika na smetaně Štika na smetaně
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz