Recept Toskánské hovězí Peposo

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Toskánské hovězí Peposo

Úvod

Peposo della fornacina (fornačína) nebo dell´Impruneta. Recept je z období stavby slavného dómu ve Florencii Santa Maria del Fiore, vysvěceného v roce 1436. Peposo je od pepe=pepř.

Postup

Impruneta je lokalita blízko Florencie, kde se z místní kvalitní hlíny vypalovalo vše, od sousoší a plastik, přes tašky až po cihly (dodnes to dělají). Fornacina je dobový výraz pro vypalovací pec, údajně na střechu dómu Brunelleschi potřeboval přes 4 miliony tašek. To byla spousta dělníků, kteří měli apetit. A tak si vařili z toho, co bylo v okolí k mání a zasytilo je. Krávy plemena chianina, víno z Chianti, toskánský chléb. Dnes bychom řekli, že to byli labužníci. Podřadné řezy hovězího se krájely na větší kostky. Všechny ingredience dávali do terakotového hrnce dobře zakrytého, který uložili na okrajové místo pece. Tam se maso pomalu hodiny vařilo. Pepř byl potlučený, kdo se bojí ostrého dá celá zrnka. Nakonec je maso měkké, vinná omáčka hustá a hladká. V peci se potom opekly krajíce bílého chleba, na který se maso s omáčkou pokládalo a omáčka se dojídala s dalším chlebem. Pikantní chuť se štědře zapíjela vínem Chianti. Moderní dietologové se rozplývají nad jídlem bez jakéhokoliv tuku. Pečení v troubě je ideální, ale přiznám se k použití i tlakového hrnce a přidávám malinko zeleniny. Nakonec nechám omáčku pomalu zhoustnout, pomůže i trocha škrobu. Do uvařeného jídla přidávám trochu oleje evo. Maso sníme s přílohou a zbylá omáčka s drobnými kousky masa je druhý den dobrá na těstoviny.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 08.04.10 vloženo
  • 23275x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg hovězí kližka
  • 1 l červené víno
  • 15 zrnek černý pepř
  • 5 stroužků česnek
  • 1 PL rajský protlak
  • svazek šalvěj a rozmarýn
  • sůl.
  • Moderní varianta přidává cibuli, mrkev, řapíkatý celer, hřebíček, jalovec, olej evo a pod. To už je spíše stracotto.

Doporučená příloha

  • Šťouchané brambory nebo kaše.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Toskánské hovězí Peposo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Toskánské hovězí Peposo

Jarka63
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.1.11 12:05

niivka - na kolik °C jsi pekla ty 4 hodiny v jenském skle a už jsi zkusila římský hrnec?

niivka
79 příspěvků 24.6.10 21:46
Re: Toskánské hovězí Peposo

Utorok večer som si mäsko nachystala, z časových dôvodov, tak že som do 1PL evo dala soľ pomlela čiernie korenie a dala som do toho nakrájané mäsko a šup do chladničky. Včera/streda večer/ som do jenského pekáča dala na dno mladú cibuľku na to mäsko a celé som to zaliala 750 ml vínom a zakryla sklennou pokrievkou. Pieklo sa to od 18,00 do 22,00. Vôňa neskutočná po celom dome, vínko sa zredukovalo na polovicu. Po ochutnávke bolo masko excelentné. Dnes, štvrtok budeme večerať. Ale už teraz viem, že bude ďalší pokus, ale tentoraz v rímskom hrnci…

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.5.10 06:09
Re: Toskánské hovězí Peposo-v pomalém hrnci

1,3 kg kližky jsem zalila 250 ml vína, okořenila a vařila 5 hodin. Maso bylo měkké, ale omáčka byla řídká a nic neubylo. Přendala jsem obsah hrnce do pánve a nezakryté vložila do trouby vyhřáté na 180°C a odpařovala cca 40 min. Teprve pak byla omáčka hustá.
Takže pro pomalý hrnec se tento recept nehodí.

sveva
751 příspěvků 15.4.10 19:12
Re: Toskánské hovězí Peposo Manek Iva

Mánečku děkuji za odzkoušení receptu a jak vidím opravdu se povedlo.
Ivo díky za snahu odzkoušet v PH. Nevím kolik tekutiny se do PH dává, ale tato příprava je právě o pomalém zhoustnutí šťávy z masa a vína. Když zvážíme, že teplota v peci je několik stovek stupňů, asi to vařili spíše před pecí. Dej nám vědět.
Zdravím.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.4.10 05:35
Re: Toskánské hovězí Peposo

Do pomalého hrnce jsem měla málo masa, tak jsem zvolila skleněnou varnou mísu s víkem a pečení v horkovzdušné troubě 30 min. na 150°C, dále 1,5 hodiny na 120°C. Maso bylo ve víně téměř ponořeno (poměr 1:1). Po této době šťáva nezhoustla, proto jsem obsah mísy přendala do teflonové pánve a na malém plameni 30 min. odpařovala. Sosu nakonec bylo přesně 4 servírovací lžíce (viz obr.). K tomu jsme měli bramborovou kaši. Jídlo bylo výborné, chutnalo všem. Jen jsem si říkala, jakou že teplotu měli dělníci na okrajovém místě té vypalovací pece. Asi to bylo víc než 120°C.
Až bude víc strávníků a víc masa, zkusím toto uvařit v pomaláči, ale určitě bude potřeba dát méně vína a zahustit nejlépe škrobem.
Jo, a víno bylo Cabernet Sauvignon z Čejkovic :o

anickav
2904 příspěvků 12.4.10 02:31
Re: Toskánské hovězí Peposo

Manku, ďakujem za referencie! Ešte keby sa ozvala Iva s PH…

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.4.10 23:28
Re: Toskánské hovězí Peposo

Hotovo, ochutnáno, výborné! Víno se svařilo asi na polovinu, maso je skvěle měkké. Protože jsem nechtěl přijít o další množství omáčky, dopomohl jsem zahuštění 1 rovnou lžičkou bramborového škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Mohu jenom doporučit!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.4.10 19:48
Re: Toskánské hovězí Peposo

No, už se to dělá, v tlakovém hrnci, na nejmenším hořáku a úplně stažený plamen, recept jsem dodržel do poslední mrtě a už jenom olíznutí vařečky před zavřením tlakáče signalizuje žrádlo s velkým Ž. :)

sveva
751 příspěvků 10.4.10 17:53
Re: Toskánské hovězí Peposo martin_etzl

Martine jenom se do toho míchej! Já PH nepoužívám a nemám s ním žádnou zkušenost. Takže přeji úspěšné experimentování a podělte se o výsledky.
Zdravím

youpi
75 příspěvků 10.4.10 15:09
Re: Toskánské hovězí Peposo

noskovice, když myslíš! Nešlo o kritiku, ale dobrý úmysl! Ne každý to zná jako my a proč tedy neusnadit práci? Omlouvám se, ale nechci vstupovat do sterilní polemiky!

youpi
75 příspěvků 10.4.10 14:34
Re: Toskánské hovězí Peposo

casino, ......nechápu! Můžeš být trochu jasnější?

esmeralda
4813 příspěvků 10.4.10 07:19
Re: Toskánské hovězí Peposo - Casino,

ty mi čteš myšlenky.

casino
4497 příspěvků 10.4.10 07:15
Re: Toskánské hovězí Peposo

…netušil jsem, že vařím vastně podle renezančního receptu :)
youpi, myslím, že Louis a michael.linhart z Vás mají radost :-(

noskovice
1322 příspěvků 10.4.10 06:37
Re: Toskánské hovězí Peposo - youpi,

vysvětlení je v komentářích, stačí se mrknout. (08:04:2010 22:19)

youpi
75 příspěvků 10.4.10 06:07
Re: Toskánské hovězí Peposo

Ne každý kuchtík ovládá některé termíny. Pod olejem EVO, nadneseně si klidně může někdo představit známý motorový olej. Nestálo by to vysvětlení? Budu palič! Nemyslím, že na všechny recepty je ho zrovna potřeba, zda stejnou službu nevykoná dobrý jednoduchý panenský?

martin_etzl
280 příspěvků 10.4.10 01:31
Re: Toskánské hovězí Peposo

Omlouvám se, že se do toho Svevě pletu, ale burgundské hovězí se připravuje technologií podobnou PH (na minimálním plamínku, velmi dlouho, v litinovém kastrolu pod poklicí) a taky je tam stejný poměr masa a vína, tedy 1kg na 1l.

anickav
2904 příspěvků 10.4.10 01:06
Re: Toskánské hovězí Peposo

Sveva, aj mňa láka tento krásny recept aplikovať na PH…
Iba mám otázku - na 1 kg mäsa treba 1 liter vína? V PH sa to neodparuje veľmi, preto sa pýtam. Ďakujem a zdravím!

klaaarka
222 příspěvků 9.4.10 20:00
Re: Toskánské hovězí Peposo - ivo

můžeš pak dát prosím vědět, jak to dopadlo v PH? Taky mě napadl, ale zajímalo by mě, jak ti vyjde hustá omáčka a kolik jí bude. Minule jsem v PH dělala guláš (podle jednoho spiserova receptu pro PH určeného), byl výborný, ale omáčky dost málo.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.4.10 19:40
Re: Toskánské hovězí Peposo

zas jeden recept jako stvořený pro Pomalý hrnec :o
O víkendu vyzkouším.

gaburiatko
740 příspěvků 9.4.10 18:12
Re: Toskánské hovězí Peposo

sveva, uzasneeeeeee, toto pri najblizsej prilezitosti robim. Milujem hovadzie v kombinacii s cervenym vinkom :)

sveva
751 příspěvků 9.4.10 16:44
Re: Toskánské hovězí Peposo noskovice

Přátelé ve Vídni tvrdí, že vaječné pappardelle jsou nejlepší těstovina a sladké s mákem nemají konkurenci. V Itálii si je spojí se zaječím ragů a tomu se Peposo podobá. Takže rozumím tvé okamžité asociaci.
Zdravím.

martin_etzl
280 příspěvků 9.4.10 07:07
Re: Toskánské hovězí Peposo

Děvčata děkuju. Tak tenhle olej znám :D, ale zkratka mi fakt nedocvakla. To nebylo upozornění, to byla nevědomost :). Dík.

sveva
751 příspěvků 9.4.10 05:31
Re: Toskánské hovězí Peposo noskovice

Ty jsi opravdu blesková, děkuji. Další kousek tvého Toskánska na Labu.
Zdravím.

noskovice
1322 příspěvků 9.4.10 05:28
Re: Toskánské hovězí Peposo

Zbylá omáčka s drobnými kousky masa, s těstovinami „pappardelle“.
Svevo, já mám hlad!! :-))

sveva
751 příspěvků 9.4.10 05:25
Re: Toskánské hovězí Peposo martin_etzl

Já se omlouvám, nedošlo mi to. Používání této zkratky se vžilo pro olej Extra Vergine Oliva, extra virgin oliv (oil) atd., aby se to nemuselo pořád opisovat.
Díky za upozornění a zdravím.

noskovice
1322 příspěvků 9.4.10 05:19
Re: Toskánské hovězí Peposo

Martine, to je Extra Vergine d'Oliva, nebo-li panenský olivový olej.
Zdraví Tě Soňa.

martin_etzl
280 příspěvků 9.4.10 05:05
Re: Toskánské hovězí Peposo

Svevo, asi budu za hlupáka mezi labužníky, ale já fakt nevím, co je olej evo?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Selská pivní polévka

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Houbová smaženice Houbová smaženice
Štika na smetaně Štika na smetaně
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz