Recept TORTA AZTECA neboli Aztécký dort

paprika Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kuřecí prsa uvaříme společně s cibulí a jedním stroužkem česneku ve slané vodě. Pak maso rozebereme na vlákna. Kůži a kosti vyhodíme. Vývar uschováme, odebereme z něj veškerý tuk. V mixeru zpracujeme na pyré opečená rajčata, chiles serranos, cibuli a zbývající česnek. V malém hrnci na oleji tuto směs dusíme asi 4 minuty, mícháme a necháme ztmavnout. Pak přidáme 125ml vývaru z prsou, osolíme a opepříme. Necháme na mírném ohni bez pokličky vařit asi 10 minut až omáčka zhoustne. Odstavíme a udržujeme v teple. Předehřejeme si trouhu na 180°C, plech mírně potřeme tukem. Trojúhelníky tortil na něj rozložíme tak, aby se nepřekrývaly, přikryjeme je kovovou mřížkou, aby příliš nezmoučněly a pečeme je asi 10 minut. Troubu nevypneme, budeme ji dále potřebovat. V malé pánvi na másle podusíme asi 5 minut žampiony, veškerá tekutina by se měla odpařit. Nyní použijeme kulatou pečící formu - na její dno nejdříve rozložíme třetinu křupavých tortil. Přidáme polovinu proužků papriky, kuřete, žampionů a smetany. Vše přikryjeme druhou třetinou upečených trojúhelníků tortil a poklademe druhou polovinou paprik, kuřete, hub a smetany. Vše zakončíme poslední třetinou tortil. Dort polijeme omáčkou a posypene nastrouhaným sýrem. Vložíme do horké trouby a pečeme 15 až 20 minut. Omáčka by měla bublat a všechny vrstvy by měly být horké. Upečený Aztécký dort ozdobíme plátky ředkviček a ihned horký podáváme přímo z pečící formy. Jak opéct rajčata: těžkou pánev vyložíme alobalem (můžeme použít teflonovou pánev, ale tu bez alobalu), na mírném ohni opékáme celá rajčata tak dlouho, až se na slupce vytvářejí bubliny a tato zčerná. Vnitřek rajčat změkne a uvolní se šťáva, kterou alobal zachyti. Před použitím spálené části odstraníme.

Nahlásit recept

  • 18.05.07 vloženo
  • 3750x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 velikých kuřecích prsou, s kůží a s kostí
  • 1 veliký plátek bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • 500g opečených rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 3 chiles serranos, hodně pálivé zelené papričky, hrubě nasekané
  • 30g hrubě nasekané bílé cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • čerstvě umletý pepř
  • 8 kukuřičných tortil, každou nakrájíme na 6 trojúhelníků
  • 1 lžička másla
  • 125g žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
  • 2 zelené papriky, opečené a oloupané, nakrájené na proužky - v Mexiku se používá mírně pálivá paprika, která se jmenuje chile poblano
  • 160ml kysané smetany
  • 60g strouhaného sýra, měl by být tučnější, aby se rychle roztavil
  • 6 ředkviček nakrájených na jemné plátky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu TORTA AZTECA neboli Aztécký dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na TORTA AZTECA neboli Aztécký dort

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: TORTA AZTECA neboli Aztécký dort-Papriko,

vyplň kategorii, ať se recept zobrazuje i na titulní straně.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz