Recept TORTA AZTECA neboli Aztécký dort

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kuřecí prsa uvaříme společně s cibulí a jedním stroužkem česneku ve slané vodě. Pak maso rozebereme na vlákna. Kůži a kosti vyhodíme. Vývar uschováme, odebereme z něj veškerý tuk. V mixeru zpracujeme na pyré opečená rajčata, chiles serranos, cibuli a zbývající česnek. V malém hrnci na oleji tuto směs dusíme asi 4 minuty, mícháme a necháme ztmavnout. Pak přidáme 125ml vývaru z prsou, osolíme a opepříme. Necháme na mírném ohni bez pokličky vařit asi 10 minut až omáčka zhoustne. Odstavíme a udržujeme v teple. Předehřejeme si trouhu na 180°C, plech mírně potřeme tukem. Trojúhelníky tortil na něj rozložíme tak, aby se nepřekrývaly, přikryjeme je kovovou mřížkou, aby příliš nezmoučněly a pečeme je asi 10 minut. Troubu nevypneme, budeme ji dále potřebovat. V malé pánvi na másle podusíme asi 5 minut žampiony, veškerá tekutina by se měla odpařit. Nyní použijeme kulatou pečící formu - na její dno nejdříve rozložíme třetinu křupavých tortil. Přidáme polovinu proužků papriky, kuřete, žampionů a smetany. Vše přikryjeme druhou třetinou upečených trojúhelníků tortil a poklademe druhou polovinou paprik, kuřete, hub a smetany. Vše zakončíme poslední třetinou tortil. Dort polijeme omáčkou a posypene nastrouhaným sýrem. Vložíme do horké trouby a pečeme 15 až 20 minut. Omáčka by měla bublat a všechny vrstvy by měly být horké. Upečený Aztécký dort ozdobíme plátky ředkviček a ihned horký podáváme přímo z pečící formy. Jak opéct rajčata: těžkou pánev vyložíme alobalem (můžeme použít teflonovou pánev, ale tu bez alobalu), na mírném ohni opékáme celá rajčata tak dlouho, až se na slupce vytvářejí bubliny a tato zčerná. Vnitřek rajčat změkne a uvolní se šťáva, kterou alobal zachyti. Před použitím spálené části odstraníme.

Nahlásit recept

  • 18.05.07 vloženo
  • 3312x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 velikých kuřecích prsou, s kůží a s kostí
  • 1 veliký plátek bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • 500g opečených rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 3 chiles serranos, hodně pálivé zelené papričky, hrubě nasekané
  • 30g hrubě nasekané bílé cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • čerstvě umletý pepř
  • 8 kukuřičných tortil, každou nakrájíme na 6 trojúhelníků
  • 1 lžička másla
  • 125g žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
  • 2 zelené papriky, opečené a oloupané, nakrájené na proužky - v Mexiku se používá mírně pálivá paprika, která se jmenuje chile poblano
  • 160ml kysané smetany
  • 60g strouhaného sýra, měl by být tučnější, aby se rychle roztavil
  • 6 ředkviček nakrájených na jemné plátky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu TORTA AZTECA neboli Aztécký dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: TORTA AZTECA neboli Aztécký dort-Papriko,

vyplň kategorii, ať se recept zobrazuje i na titulní straně.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz