Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
justen Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Polovina lidí miluje rajský a druhá je nesnáší.Já je teda rád. Rajské polévky uznávám tři. Za prvé tu od maminky,za druhé vývar asi z tuny rajčat a ta třetí,to je „krém“. Tak tedy do toho. Mrkev ,řapíkatý celer a šalotku pěkně orestuj na oleji. Přidej rajskej protlak,nasekaný rajčata ,zalej vývarem a nechej provařit.Osol a na závěr přidej máslo ,smetanu . Pořádně rozmixuj. Nalij do talíře a vraž do toho parmesánovou trubičku naplněnou bazalkovým creame fresh. Náplň je velmi jednoduchá. Creame fresh není nic jiného,než kvalitní zakysaná smetana,kterou můžeš koupit hotovou. Jenom do ní lehce vmíchej nasekanou,čerstvou bazalku. Postup na parmezánovou trubičku. Sypkej parmezán a trubička? No ,nastrouhej si eidam a smíchej ho s parmezánem 1:2, asi. :)Nasyp na pečící papír ,šoupni to na chvilku do trouby. Za tepla tomu dej nějakou formu,třeba to stoč přes nějakou vařečku a je to. Trubičku naplň krémem,vraž ji do talíře s polívkou a je to. Polívka je jemná,hustá ,výrazné chuti po tomatech a smetaně.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
nic
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
31.3.16 00:16
Oproti Justenovi jen chabý pokus, ale byla moc dobrá
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Tomatový cream fresh
Alis, díky za připomenutí Justenových receptů s nádhernými fotkami
5068 příspěvků 18.1.10 18:46
Na masle, s 2 gulickami noveho korenia, cierne korenie, bobkovy list a drievko skorice , nakoniec zopar platkov susenych paradajok, pretoze daju taky fanovy ocasek polievke. Zaliate, prevarene, drievka a gulicky vybrane a rozmixovane. Placicky syrove beztvare mi vysli,ledva som krutila, tiez celkom dobre som sa popalila a fantasticky si pochutila. B o z s k a

PS: kyslu smottanu vymiesla s fetta, do nej nasekala este susene paradajky a tymian, a navrchu tronila oliva a trubicky kazdy tri, bo sme neni trochari..;))
Dik
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Nic ve zlým, ale omluvy jsou podle mě zbytečné, chce to činy. Však přece umíš opravovat v receptech.;-)3
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano,jedná se o celoskleněný talíř.
Pokud se někoho dotkly mé poznámky v receptu,omlouvám se.
…také jsem si nejdřív myslela, že se jedná o „uměleckou fotomontáž“, ale pak jsem se podívala ještě jednou. Myslím, že se jedná o talíř čtvercového tvaru se širokým světlezeleným okrajem. Doufám, že se nepletu
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo už je vidět, ale před obrázkem máš napsáno:
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Tady je už fotka vidět??
358 příspěvků 25.1.09 03:43
taky mi obrázky nefungujou…
Mě se taky Tvoje obrázky nezobrazují. Ani v deníčku.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Ze by Tvoje recepty za nic nestály jsem nenapsal a ani to napsat nemohu, protoze bych musel lhát. Jen nemám rád zmrvený jazyk a vulgarismy a proto Tvoje recepty císt nebudu. Kdybys je namluvil, nebylo by to jiné, jen místo psaného by to bylo mluvené.
Jestli si myslím ze nekulturní clovek by se takhle piplal s úpravou? Myslím si to. Napríklad popsali nekterí cestovatelé jídelní zvyky lidojedu. Lidojedi si, údajne, dali velmi zálezet na úprave „jídla“ a byli pecliví pri podávání. Presto vsechno se nedá zrovna ríct ze byli kulturní.
Víc s Tebou diskutovat nebudu. Pis si dál co chces. Mne se uz Tvoje recepty netýkají.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj, všechny Tvé obrázky, jak v deníčku tak u receptů se mi nezobrazují.8-o
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
jééé, to je dobrý nápad namluvit recepty!:-)
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Spiser,myslíš si,že nekulturní člověk by se takhle piplal s úpravou na talíři?
Pouze mě moc nebaví spisovat ,toť vše. Raději bych to tady namluvil
Napiš ,že jsou moje recepty na nic a je to. Řešíš tady sloh a wo jídle ani Ň.!
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Alis, Tvuj príbeh je sice dojímavý, ale mne nedojal. Jak píses, nejaká cárka sem tam nevadí. Ale ta cestina jakou Justen píse, je ostuda.
Tobe, Justene, jsem nemel v úmyslu nic narizovat a ani na to nemám právo. To bylo jen doporucení. A pokud zeres, jak píses, tak tedy zer. Ale já jsem kulturní clovek - já nezeru, já jím.
Kazdý jseme vyjádrili svuj názor a tím, doufám, je debata uzavrena.
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji pěkně za reakce . Logicky především Lubě-Lubovi , Alici a Alis. ty se totiž vyjádřili i k receptu.
Můj sloh jistě není podle představ mnohých,ale spisere,hlavně mi nediktuj,zda sem mohu psát ,či nikoli.
Rád žeru a vařím,ale nerad píšu.Tož to budete muset zkousnout.
Každopádně Vám přeji krásné Vánoce.
Spisere, miluji češtinu a velmi si vážím lidí, kteří ji umí používat na vysoké úrovni i v Čechách. Ještě o něco více obdivuji lidi, kteří neztratili jazykové znalosti při dlouhém pobytu v cizině.
Ale pro nastínění, jak je život pestrý a lidské povahy a osudy nejsou tak černobílé, jak ty říkáš (reaguji na poznámku:„Ten kdo nemá úctu k jazyku, nemá ani úctu k lidem kterí tímto jazykem mluví.“)
Poznala jsem asi před dvěma lety člověka, který prožil prvních dvacet let svého života ve Slezsku, v malé vesničce na Opavsku. Doma se mluvilo těžkým moravsko-slezským nářečím, prarodiče mluvili německy, ve škole mezi sebou všichni mluvili nářečím nebo polsky. V kostele se vedly bohoslužby česky, moravsky, německy či polsky. . Jediné chvíle, kdy se potkal s čistou češtinou, byly hodiny češtiny ve škole. Pak emigroval a dalších pětadvacet let se snažil naučit co nejsprávněji německy, to proto, že měl úctu k lidem, se kterými mluvil.
Když jsem ho poznala, jeho čeština rozhodně nebyla dobrá, dokonce i teď po letech mluví strašně. Prokládá své povídání dialektem, otrocky překládá německé myšlenky do češtiny, ale nikdy by mě, Spisere, nenapadlo, že ke mně nemá úctu. Stejně tak, pokud mi píše, nedělá nezery za čárkou, prostě proto, že nevládne textovým programem a zabývá se pracovně úplně jiným oborem. Neumí moc dobře ťukat po klávesnici, prostě proto, že to nepotřebuje ke své práci. A já rozhodně nebudu ta, která by ho necitlivě a nediplomaticky upozorňovala na jeho neznalost. Důležitější jsou pro mě jeho myšlenky a nápady, absence mezery za čárkou se dá docela dobře přejít.
Život prostě pro mě není tak jednobarevný, abychom mohla hodnotit lidi jen podle toho jak mluví, to je aspoň můj názor.
Alis
(pozn. na absolutní okraj - Spisere, před slovem „který“ se píše ve většině případů čárka
)
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Spisere,
Tvé recepty vítám a ráda si ty „háčky“ doplním, vážně… AG
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Není mým úmyslem brát nekomu právo na to aby zil. Ani Justenovi. Dovede mne ale rozcilit to, jak nekdo zachází s jazykem. Ten kdo nemá úctu k jazyku, nemá ani úctu k lidem kterí tímto jazykem mluví.
To ze nepouzívám ceskou diakritiku je zpusobeno tím ze ziji v cizine a ceskou klávesnici nemám. To se snad dá pochopit. Pokud Ti delá potíze „nabodenícka“ v mých receptech si doplnit, potom proste moje recepty vynechej.
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Váhám - řada (hlavně „historicky starších“) přispěvatelů píše recepty krásné, ale ne vždy podle „štábní kultury“. Ráda si ty bezvadné recepty zkopíruju a doma v počítači upravím.
Spisere, Tvé recepty pro PH se u nás doma zabydlely na stupíncích nejvyšších, ale jako „Cech“ přiznávám, že doplňovat nabodeníčka do Tvých receptů dá taky dost práce. Cituju: budto pis porádne cesky, nebo nepis vubec! Nech brouka / justena (a další) žít…
Jde nám přece o recepty, čárky, háčky a mezery snad dokážeme doplnit, tak prosím - sem se všemi recepty!
Přeju všem hezké Vánoce.
AG
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím s Kydy. Pro Tebe Lubo je to v porádku. Ne pro mne jako Cecha. Tady se jedná o jazyk a ne o detaily! Za takovou cestinu se za mých skolních let propadalo.
Pro Tebe Justen - budto pis porádne cesky, nebo nepis vubec! Jsou lidé kterí zijí v cizine léta a presto se dovedou cesky vyjadrovat mnohem lépe nez Ty. Treba Esmeralda, Bunter a jiní. Zamysli se nad Tvým „cestinem“ a neco s tím udelej. A také se podívej jak se na Labuzníku recepty mají psát.
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja si myslim, že je to v poriadku, to sú detaily, tie nie sú až také dôležité. Ale recept je to krásny a hlavne nápaditý. Díky, Justen a pozdrav zo Slovenska.
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Ty, Justen, ber to sportovně… recept fajn, může to být dobré, ale… ! Nedávno jsem se tu zastával někoho v nějakém receptu (už nevím koho a v jakém receptu), že se dopustil nějakých pravopisných či stylistických chyb, ale Tebe bych se asi nazastal (moc prosím, nic ve zlém) ani náhodou. Mezery za/před čárkami (tečkami), nespisovné výrazy, apod. Z hlediska Labužníka bychom našli též rozpory, např. rozpis surovin v jednom řádku…, a tak. Na vojně jsem tomu říkali „štábní kultura“.
Tak ber můj příspěvek jako test Tvé osobnosti (=telerantnosti) a jsem zvědav na Tvou reakci