Recept TOFU - výroba
Kari Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
1.Sójové boby namočte do studené vody. V létě, při třicetistupňových teplotách, nabobtnají za 2 hodiny, při nižších teplotách je nechte namočené 5 až 6 hodin. Potom je propláchněte čistou vodou a rozmixujte. Boby dávejte do mixéru po částech, spolu s vodou. Na rozmixování 1 kilogramu bobů potřebujete 3 litry vody. Mixujte tak dlouho, až bude z bobů řídká kaše. Čím jemnější, tím lepší. Kaši vylévejte do většího hrnce. Až všechny boby rozmixujete, přidejte do hrnce další 3 litry vody a obsah promíchejte. Pak kaši přeceďte přes plátýnko nebo přes husté síto (osvědčilo se silonové síto na mouku). Drť, která zbude na sítu, dejte do zvláštního hrnce, přidejte trochu vody a znovu ji přeceďte. Až bude sójová drť suchá, nelepkavá, znamená to, že už neobsahuje žádné mléko. *(Ze zbylé drtě připravují v Číně jednoduché smažené jídlo. Říká se mu jídlo chudých. Dnes se drť většinou využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata.)* Z 1 kilogramu bobů uděláte asi 7 litrů mléka. 2. Z povrchu mléka seberte pěnu a na prudkém ohni je přiveďte do varu. *(Po svaření se teplé i studené mléko v Číně s oblibou pije.)* Pak oheň vypněte a 1/3 mléka odeberte do zvláštní nádoby. Ostatní nechte v hrnci a z povrchu opět seberte pěnu. Potom rozmíchejte sádru s vlažnou vodou na řídkou kaši. Nejlépe se k tomu hodí nádoba s delší rukojetí, protože celou nádobu se sádrou musíte ponořit až ke dnu hrnce s mlékem a tam ji vylít. Po přidání sádry prudce vlejte zbylou 1/3 mléka do hrnce. Tím se obsah hrnce promíchá (je zakázáno používat vařečku). V této fázi musí mléko zůstat 5 minut v klidu. Pomalu se začne srážet, bělavé shluky se oddělí od nažloutlé vody. Znamená to, že v hrnci je tzv. mozeček tou-fu. *(V Číně se jí i tento polotovar. Mozeček se opatrně nabere sběračkou z povrchu a v misce se ochutí kořením, sójovou omáčkou, česnekem nebo pálivým olejem. Ochucený mozeček se konzumuje jedině čerstvý a horký)* 3. V závěrečné fázi výroby potřebujete pekáček nebo podobnou nádobu. Do ní vložte plátýnko a na ně nalejte sražené mléko. Plátýnko sbalte do uzlíku, nechte vytéci přebytečnou vodu a uzlík dejte do pekáčku. Na něj položte prkénko a prázdný hrnec. Zátěže nesmí být ani mnoho, ani málo. Při velkém tlaku by všechna voda vytekla a tou-fu by bylo suché, nepružné. Tvaroh nechte zatížený asi 1 až 2 hodiny. Pak ho můžete zpracovávat dle různých receptů.
Recept je z kategorií: Tofu
- 15.03.04 vloženo
- 30131x zobrazeno
Ingredience
- Tohle je přesný opis receptu na výrobu sýra TOU-FU z čínské kuchařky od Thang Jüngling a Laděny Štíbrové. Nedá mi to spát a láká mně to, ale netroufám si pustit se do toho. Chápu to až do té doby, než se tam vlije ta sádra. Příliš tomu nerozumím, proč sádra? Kdyby ste to někdo vyzkoušel, nebo s tím měli nějaké zkušenosti, budu ráda, když dáte vědět :o).
- *Potřebujete:*
- 1 kg sójových bobů, 45 g modelářské (bílé) sádry a větší množství vody
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku26.3.11 13:16
Dnes jsem vyzkoušela tento recept i s ryzikem,že to všechno vyhodím.Vše jsem udělala podle receptu,ale,bohužel,po přidání sádry se NIC nestalo.Tedy rozumějte,nesrazilo se to.Zkusila jsem tedy opět přivést mléko k varu,a těsně před bodem varu se to začalo lehce srážet.Stále to ovšem nebylo ono,tak jsem ještě přidala kyselinu citronovou a je to sražené.Nevím ovšem,kam se poděla ona sádra,takže z konzumace stejně nic nebude.Ráda bych se ještě někdy v životě vyprázdnila.
Líbí se miDiskuse k receptu TOFU - výroba
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na TOFU - výroba
3 příspěvky 9.7.12 20:10
Pro neverici paj-chu bily tigr-z vnejsku leci nehojici se rany a vredy, vnitrne se pouzivaji k temuz ucelu. charakter:chut stiplava sladka, mdla, povaha chladna, tropismus ke draze plic a zaludku. ucinky:procistuje horko vypousti ohen, zbavuje podrazdenosti a zastavuje zizen, procistuje horkost stahuje vredy. a pak jak to teda je tolik cinska medicina. muzu napsat i vic ale 4 A4 prepisovat nechci.
takze sadra je LEK tak to pise cinska materia
medika 1000let zkusenosti. a kdyz to nefunguje je sadra stara nebo naka
jina 
3 příspěvky 9.7.12 19:47
Takto se skutecne vyrabi to-fu sadra -bily tygr tak ji nazivaji se tam spravne pridava. Slouzi jako katalizator. Podobne jako kmin v bramborach likviduje nezadouci latky. Sadra
zde pusobi taky tak. To ze vam to zatvrdne
na to muze prijit jen… straspytel. vsechny ty
novy siridla jsou vetsi blevajs a nebezpecnejsi nezsadra. Technologie co funguji
1000let i vic nac menit, kdyz funguji. A kdo vylada neco jineho tak na to
dojede. Proc se dava kmin do brambor, k soje sadra ke kukurici taktez. proc
spravny chleb ma bejt kvaseny kvaskem ane chemickou mockou, ktera se skryva za
hezkym nazvem nebo cislem o kterym vetsina lidi vi prdlajs. Pak se nedivte ze
jsou lide alergicti. To ze se to nesrazi je stara sadra. ja pouzivam modelarskou
bez vsech primesi a funguje to fajn. Nebojte kdy lidem rengenuji zaludek taky
jim daji sadru a nestvrdnou
preji vsem mnoho stesti a delejte veci tak, jak
se maji. Je to za staleti vyzkousene predci byli moudri mi jsme chytri tedy
Bl… protoze si to myslime ale cas a priroda nas presvedci.
4812 příspěvků 10.8.11 08:25
Děvčata i chlapci, obdivuji vaši píli.
Viděla jsem jak se tofu vyrábí komerčně a i z toho mě bolely ruce.
Nějak nechápu jak se to po tak složitém procesu dá prodávat za tak nízkou cenu.
Každopádně přeji hodně pracovních úspěchů.
2453 příspěvků 10.8.11 07:21
Nicole Eivissa: sójové boby se dají koupit skoro v každé samoobsluze v oddělení luštěnin. Pokud ne, tak v nějaké té zdravé výživě skoro určitě.
A jeden recept na tofu bez sádry má paní Klára na svých stránkách zde: http://conovehonakopci.cz/?…
Taky jsem zírala jak blázen na tu sádru, ale wikipedie mluví jasně: „Tofu (z čínského: 豆腐 pinyin: dòu fu) je jídlo vyráběné srážením sojového mléka se sádrou (případně jinými prostředky). V některých publikacích se setkáme i s variantami názvu toufu či tou-fu.“
Asi jiná forma jíšky, aby se to spojilo dohromady
Já bych se toho nebála, akorát přemýšlím,
kde sehnat ty sójové boby 
1 příspěvek 26.3.11 13:16
Dnes jsem vyzkoušela tento recept i s rizikem, že to všechno vyhodím. Vše jsem udělala podle receptu, ale bohužel po přidání sádry se NIC nestalo. Tedy rozumějte, nesrazilo se to. Zkusila jsem tedy opět přivést mléko k varu a těsně před bodem varu se to začalo lehce srážet. Stále to ovšem nebylo ono, tak jsem ještě přidala kyselinu citronovou a je to sražené. Nevím ovšem, kam se poděla ona sádra, takže z konzumace stejně nic nebude. Ráda bych se ještě někdy v životě vyprázdnila.
7 příspěvků 22.2.09 16:36
nestačilo by koupit syřidlo, např. od firmy Milcom? na výrobu různých sýrů ho prodávají, asi budou mít i na tofu, a odpadla by sádra, ta se mi moc nelíbí
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Nějé nové zkušenosti s výrobou? ohledně srážení soj. mléka
11 příspěvků 25.1.09 03:43
jo, já jsem kdysi zkoušel (a šlo to) použít kyselinu citronovou - což je podle mě jedno z nejlepších řešení. Ale vyzkoušet se dá ledaco, kys. vinná, jablečná (jiné pro potravinářské účely), ze solí chlorid vápenatý (k dostání možná v akvaristice pro úpravu vody), chlorid sodný (kuchyňská sůl) - pomocí soli jsou vyysráženy ty tofu od firmy sunfood, prý používají mořskou sůl nigari, ale kdoví co je na tom pravdy, měla by stačit obyčejná sůl. Já možná zkusím hydrogenuhličitan sodný, i když jsem přesvědčený že to nebude fungovat dobře, nějaký zajímavý výsledek čekám.
P.S. lihový ocet je moc agresivní, pozor na něj.
Rowdy, děkuji za vyčerpávající informace a když už jsme u toho tofu, nalezla jsem lepší a jednodušší recept . Aspoň pro mně je srozumitelnější
.
Kdybyste ho někdo vyzkoušeli nebo máte nějaké zkušenosti s výrobou, dejte vědět, prosím
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Tofu se připravuje srážením sojového mléka. Pro výrobu sojového mléka je třeba sojové boby přes noc namočit, rozemlít s vodou a uvařit. Uvařená kaše se filtruje, aby se odstranila vláknina. V tomto bodě je možno využít sojového mléka i jako takového, nebo s různými ochucujícími pří:,–(ami. Pro přípravu tofu se pak sojové mléko sráží přídavkem kyselin nebo minerálních solí s koagulačním účinkem, např. chloridem hořečnatým nebo vápenatým nebo síranem vápenatým(CaSO4 – síran vápenatý bílá sypká látka v přírodě sádrovec CaSO4 · 2 H2O pálením při 150 °C ? CaSO4 · 0,5 H2O hemihydrát síranu vápenatého (sádra))
Po vytvoření sýřeniny se odtáhne syrovátka a sýřenina se pod tlakem formuje na výrobek. Konzistence závisí na množství a typu použitého srážedla a obsahu vody.