Recept Toasty s pomazánkou z avokáda

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Avokádo nastrouháme na jemném struhadle, přidáme další ingredience a dobře promícháme. Natřeme na tmavý toastový chléb nebo na půlky krajíců staršího tmavého chleba a naskládáme na vymaštěný plech. Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby při 200°C. Obměnou chleba můžou bát na plátky nakrájené tmavé pečivo.

Jako přílohu můžeme podávat zeleninu – rajčata, okurku, papriky

Zdroj : vlastní sbírka - výstřižky


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.01.11 vloženo
  • 6187x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 zralé oloupané a vypeckované avokádo
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kečupu (nejlépe ostrý)
  • 1 čajová lžička francouzské hořčice
  • 1 čajová lžička worcesteru
  • 1 čajová lžička sardelové pasty
  • sůl
  • pepř
  • další koření (např. mexické, chilli, zázvor, apod., jak kdo chce a jakou má chuť)

Doporučená příloha

  • zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Toasty s pomazánkou z avokáda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 05.06.13 20:17
Avokádo jen tak!

Také jsem dříve do avokádových „mističek“ dával EVOO, hořčici, citron, pepř, sůl… Díky dámám viz níže (samotného mě to nenapadlo), si teď vystačím jen se solí :palec:
Také tatara jsem leta dělal, jak je v české kotlině obvyklé… Díky příbuzným z ciziny (samotného mě to nenapadlo), si teď vystačím jen se solí, pepřem, cibulí a kapkou oleje (ne EVOO!!!)
Ale nejvíc si pochutnám na míšenině, když dělám sekanou!
Když mě kdysi viděly MAKRONKY jak ochutnávám a ochutnávám a ochutnávám, tak byly následně k fotografování nepoužitelné, nepoužitelné, nepoužitelné… :)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 17.01.11 14:28

Zbytečně nákladné. Vyměníme-li avokádo za vařenou bramboru dosáhneme stejné chuti. Jestliže se přidá ke kečupu vorčestr a sardelová pasta, tak bych to osobně považovala za obdobu středověkého mučení. A ty poměry svědčí o mučení přesolením.

 
lucie.t
3 příspěvky 17.01.11 14:12

Ty jo..A to vse kvuli jednomu receptu na pomazanku z avokada :mrgreen:
Nepochybuji, ze puvodni recept bude chutny, jinak by si jej tvurce nepripravoval, je ale pravda, ze pokud jsou tam vyrazne ingredience, chut avokada zanikne a je uplne jedno, jestli tam je nebo neni, klidne by tam mohl byt treba vareny brambor a chut by byla nejspis stejna. :lol:

 
glama  17.01.11 13:09

Alis…je potřeba komentovat…? ;-)

 
glama  17.01.11 13:01

Tak už je to tu vážně jak u blbejch… :roll:
Nejvíc vřeští Wydra, která jako první měnila v receptu ingredience, aby jí nezanikla chuť avokáda…
Zřejmě potkala Šalamouna jako první…
Její je totiž první příspěvek…A nás­ledují další dva, ve kterých jsou další a další změny a úpravy avokáda…
Na ty „kombinace“ jsem navázala tím, že já mám ráda nepřekombinová­no…atp.
Pak Zebulon kazila tatarák… Pořád nechápe, že chutě jsou různé… Já mluvila o SVÉ chuti…(Viz: Všechno ostatní MI kazí…)
Jen mi unika duvod, proc k receptu na POMAZANKU z avokada, navic zapecenou na topince, pise, ze Jestli mate radi avokado na topince, zkuste rozmackat jedno zrale avokado v taliri vidlickou, pridat najemno nastrouhanou Nivu (ten trojuhelnikovy balicek, asi 100 g), stavu z pulky citronu, nic vic, rozhnahnat a mazat na uz hotove topinky nebo toasty, s platky rajcete – vyborne. Je to tak jednoduche, ze se ostycham to pridat jako zvlastni recept.

My jsme se s Esme shodly, že preferujeme přirozenou chuť avokáda a jen lehce podpořenou event. jinou chutí tak, aby to nepřehlušilo původní…
Kdo si místo avokáda do tohoto receptu nastrouhá třeba vařenou mrkev, těžko pozná rozdíl..
Ale proč ne…je to jeho věc..
Někdo přidává jiné chuti, někdo preferuje původní.. O ničem jiném to nebylo…

Marně hledám, kde jsem někomu bránila, aby si do avokáda napral cokoli dalšího…pro mě za mě, třeba vyjetý olej… Proti gustu…

Prostě jsou tu i tací, kteří mají odlišný názor, nejsou z receptu u vytržení a nechválí…

Snad jen blb, by avokádo jedl nezralé..
Carpaccio se v Česku běžně nepodává dlouho…Není to tak dávno, kdy bylo cokoliv ze syrového masa zakázáno v restauracích podávat. Dnes je hovězí carpaccio i různá jiná carpaccia v Česku velmi populární..Gas­tronomie a hotelnictví je mi profesí…tak o tom něco vím…
Jablka mám ráda v jakékoliv podobě, z avokáda štrůdl nedělám..

 
di
2451 příspěvků 16.01.11 23:55

Alis: je to etylén, někdy se mu i říká zrací (nebo dozrávací) plyn.

 
Alis
2617 příspěvků 16.01.11 23:25

jablko nebo banán :-) Dýchají si na krk a dozrávají společně a radostněji :-)

Teď to po sobě čtu - možná to vyznělo ironicky, ale myslím to vážně. Ovoce vydechuje něco (co, to jsem zapomněla), co pomáhá avokádu dozrát a naopak. Je to vyzkoušené.

Příspěvek upraven 16.01.11 v 23:34

 
wydra  16.01.11 23:12

svevo, to jablicko pomuze, nebo je to jen pro pocit? Papirovy pytlik znam, ze k tomu jabko?

 
sveva
751 příspěvků 16.01.11 22:59

Alis jenom šťouchej, je to vždy přínosné šťouchání na úrovni. Chtěla jsem ještě dodat, že avokádo je dobré i po sladku, třeba s určitým ovocem nebo dokonce jako pečený zákusek. Ale vždy jsou přidané ingredience velmi jemné, jinak by asi bylo zbytečné používat avokádo, dýně je levnější. Myslím, že o tom byla celá konverzace.
A co se té zralosti týká osobně nakupuji mírně nedozrálé a doma dám do papírového sáčku spolu s jablíčkem. Pomalu dozraje do mé oblíbené měkkosti. Možná tato informace se někomu bude hodit.
Zdravím.

 
wydra  16.01.11 21:55

btw jsem se ve svete setkala s lidmi, kteri do dulku po pecce sypou hromadku cukru a moc si pochutnavaji. To je spatne protoze avokado je avokado a ochucuje se jen podle chute mistnich kritiku?

 
wydra  16.01.11 21:52

_____________­______________

Příspěvek upraven 17.01.11 v 21:52

 
Alis
2617 příspěvků 16.01.11 18:48

Svevo, Glamo, Esme, berte prosím mou poznámku s velikou nadsázkou, ale svědí mě ruce a mám chuť trochu vás pozlobit:

Jak můžete kazit chuť avokáda balsamicem, vinaigrette, okurkovým salátem, krevetkami nebo dokonce surimi? :lol: :lol: :lol:

Nic ve zlém, jen pro pošťouchnutí :-)

 
zébulon  16.01.11 16:10

Ježkovy voči, přísáhám, že už to bude můj poslední příspěvek k tomuto receptu - bavíme se tady o POMAZÁNCE Z AVOKÁDA. Když někoho pomazánka z avokáda nebaví, ať si ho dá třeba mražený na tyčce, nebo já nevím, třeba rovnou do žíly, nějak.
A k té zralosti - v našich středoevropských končinách často narazíme na avokádo nezralé, tvrdé, proto autor nebo autorka správně upozorňuje, že by pro toto použití mělo být zralé. Protože by někdo mohl použít tvrdé a nastrouhat ho a ono by to nebylo ono. Já dodávám, že zralé avokádo se nemusí strouhat, stačí rozmačkat vidličkou.

 
sveva
751 příspěvků 16.01.11 14:50

Autor píše: ZRALÉ oloupané a vypeckované avokádo NASTROUHÁME na jemném struhadle.
Tak jsem pořád čekala na reakci, že mi někdo vysvětlí jak se to dělá. Avokádo se konzumuje pouze zralé.
Jinak myslím, že každá z vás má v něčem pravdu, ale osobně se přikláním k názoru, že čím je základní surovina jemnější chuti o to je větší škoda ji přebít přísadami a kořením. Chuťově přeplácané recepty už naštěstí nemají takové uznání.
Avokádo je považované za ovoce, zeleninu i tuk. A ten může dokonce dosáhnout až 30% u někerých odrůd, ale je to „hodný“ a prospěšný tuk. Proč tam tlačit tavený sýr, Nivu, máslo nebo majonézu? Dali by jste to na olivy?
Moje preference? pár kapek výborného octa balsamico a k tomu možná hrstka krevetek, nebo i surimi, když nejsou po ruce.
Zdravím.

 
Alis
2617 příspěvků 16.01.11 12:50

Dovolím si souhlasit se Zebulonem :-)
Někdy mám chuť na jablko, někdy na jablečný džus, někdy na štrůdl a někdy na koláč. Někdy na avokádo a někdy na guacamole. I tatarák či maso upravuji pokaždé jinak.
Někdy prostě opěvuji čisté jednoduché chutě, někdy složité a ďábelské kombinace. Prostě a jasně - řadím se mezi ty, co by nechtěli jíst každé jídlo jen v jedné jediné úpravě.

A proto tu přesně tenhle recept je. Glama a esme si ho neudělají, wydra se inspiruje jen tím zapékáním, ale určitě někomu udělá radost i Poldova kombinace a udělá přesně podle receptu

P.S. Nevím sice, jak to souvisí, ale carpaccio spatřilo světlo světa v padesátých letech minulého století v Benátkách

Příspěvek upraven 16.01.11 v 13:08

 
zébulon  16.01.11 12:27

Mile damy glamo a esmeraldo, kazda vase jednotliva veta je pruzracne jednoducha. Jen mi unika duvod, proc k receptu na POMAZANKU z avokada, navic zapecenou na topince, pisete, ze vy mate rady avokado samotne a doprovodite to vychovnou lekci o nakladani se surovinami. To je jako byste k receptu na strudl psaly, ze preci jabka jsou nejlepsi utrzena ze stromu. Me to prijde az nezdvorile. Posledni poznamka - carpaccio, pokud vim, neni nejak popularni „dnes“, je to uz desitky let bezny predkrm (ovsem v krajinach, kde se gastronomie mela sanci vyvijet kontinualne).
Poldo, omlouvam se za zapleveleni diskuze u zajimavyho receptu :-).

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.01.11 00:32

Glamo, musím souhlasit.
Tatarák ochucuji jen minimálně, snad největší roli hraje tradice.
Steak, za předpokladu že jde o maso vysoké kvality, nemarinuji, dokonce ani nesolím před ani po vaření. Kdo nevěří ať to zkusí.
I já jsem byla před 30 lety nevěřící Tomáš.

 
glama  15.01.11 11:27

Zebulon, „kazíš“ (to je ale tvé hodnocení) čili zastíráš přirozenou chuť masa.
Esmeralda i já máme rády přirozenou chuť avokáda, proto ji neměníme dochucovadly.
Tatarák ochucuješ právě právě pro tu kombinaci různých jiných chutí.
I proto je dnes tolik populární carpaccio ze svíčkové, které se dochucuje jen minimálně a vyniká právě tou základní chutí syrového hovězího
Je to jednoduché, ne?? :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.01.11 v 12:12

 
zébulon  15.01.11 09:44

Znamena to tedy, ze kdyz delam tatarak ze svickove a pridavam do nej horcici, zloutek kapary apod., ze ho kazim? Zajimave.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.01.11 08:25

Avokádo také jen samotné. Při nejlepším do důlku pár kapek Balsamico octa. Ale musí mít čtyři lístky.
Moje moto týkající se veškerého jídla: když máš prvotřídní suroviny, nepotřebují ničím vylepšovat.

 
glama  15.01.11 01:16

Já miluji avokádo samotné…nic k němu, žádné dochucování, jen ho vyjídat lžičkou. Samotné. Nebo si dělám Vinaigrette a a liju ho do důlku po pecce a taktéž vyjídám lžičkou.. Všechno ostatní mi kazí a zakrývá chuť avokáda. Joo a taky jsem ochutnala skvělý okurkový salát, tradiční, ale s avokádem. Také dobré…

 
lucie.t
3 příspěvky 14.01.11 18:32

ja pridavam k avokadu jen cesnek a taveny syr nebo maslo popr. trochu majonezy - podle toho co je v lednici.

 
zébulon  08.01.11 19:16

Jestli mate radi avokado na topince, zkuste rozmackat jedno zrale avokado v taliri vidlickou, pridat najemno nastrouhanou Nivu (ten trojuhelnikovy balicek, asi 100 g), stavu z pulky citronu, nic vic, rozhnahnat a mazat na uz hotove topinky nebo toasty, s platky rajcete - vyborne. Je to tak jednoduche, ze se ostycham to pridat jako zvlastni recept. Na tomhle recept me zaujalo to zapekani avokada, delala jsem ho zatim jen na studeno.

 
wydra  06.01.11 15:12

_____________­________________________­______________

Příspěvek upraven 17.01.11 v 21:52

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz