Recept Tlačenka tmavá

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tlačenka tmavá

Postup

Na tmavou tlačenku se používá rovněž vařené libové maso z plece a krkovičky, maso z hlavy, jazyk, srdce, tučný lalok a bůček, vařené vepřové kůže, čerstvá krev, koření a polévka z masa. Většinou se při domácí porážce vyrábí pouze jeden druh tlačenky, a to buď masová nebo krevní, podle místní obliby. Vařená vybraná masa nakrájíme na úhledné kostky, a sice libové maso na 2,5cm kostky, tučné maso na 1 cm kostky. Vařené vepřové kůže umeleme na strojku na maso. Pokrájené a mleté suroviny vložíme do větší nádoby a promícháme s mletými vepřovými kůžemi, přecezenou krví a polévkou. Směs osolíme, okořeníme a zamícháme. Po zamíchání ji volně plníme do dobře vypraného, obráceného žaludku nebo do obráceného, dobře vypraného měchýře, popřípadě do umělého střeva zakoupeného v prodejně. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody, po zavaření je tenkou jehlou propícháme (zbavíme vzduchu), teplotu snížíme na 85C až 90C a při této teplotě je vaříme 2,5 až 3 hodiny, podle velikosti. Před vynětím z polévky zkusíme, zda jsou dostatečně provařené: v nejširším místě je propíchne čistou špejlí. Špejle nesmí být krvavě zbarvena a otvorem v tlačence nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Potom tlačenky vyjmeme z polévky a dáme do studené vody, opláchneme a položíme na misku nebo prkénko, aby vychladly. Téměř vychladlé tlačenky obrátíme, přiložíme na ně prkénko a zatížíme je. Takto upravené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne. Hotové vychladlé tlačenky je možno udit studeným kouřem. K uzení se tlačenky zavěsí do udírny tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pilinami a většími kusy tvrdého dřeva se topí pouze tolik, aby v udírně byl hustý kouř, ale aby přitom nestoupla teplota nad 20C až 25C. Udí se 4 až 6 hodin. Tím se zvýší trvanlivost a chuť tlačenek. Krevní tlačenku lze rovněž naplnit do sklenic nebo plechovek. Sterilujeme 3 hodiny

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 8113x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 30 % libového masa
  • 50 % tučného masa
  • 5 % jazyka a srdce
  • 15 % vařených kůžiček, vepřové krve a polévky
  • Koření na 10 kg tlačenky tmavé:
  • 20g mletého pepře
  • 15g nového koření
  • 3g majoránky, 10g třeného česneku
  • 200g soli.
  • Podle místních zvyklostí se někde přidává i mletý kmín, mletý hřebíček, strouhaná cibule.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tlačenka tmavá

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hruškový koláč Hruškový koláč
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz