Recept Tiramisu - klasický recept

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tiramisu - klasický recept

Úvod

Jsem si naprosto vědoma rizika, které podstupuji vložením dalšího receptu na tento úžasný moučník, ale podle mě je toto jediný pravý recept na klasické tiramisu, a jak jednou ochutnáte tiramisu připravené touhle poctivou starosvětskou metodou, už vám žádná náhražka nebude chutnat (což nevím, jestli je výhoda). Opravdu jsem prošla všechny recepty na tiramisu na Labužníku, ale žádný není podobný.

Zdroj: Kniha Les classiques de Camile od Camille Le Foll

Postup

Kávu nalijeme do hlubokého talíře, přidáme kávový extrakt a lžíci marsaly nebo sherry.

Žloutky dáme do mísy spolu s cukrem a šleháme, až směs zbělá a je krásně nadýchaná. Přidáme mascarpone, lžíci vína a pečlivě zamícháme, aby směs byla dokonale hladká. Z bílků ušleháme sníh a zlehka vmícháme do směsi žloutků a mascarpone. Opatrně, nejlépe stěrkou, sníh zakládáme, vznikne nám úplně lehký nažloutlý krém.

Jeden po druhém rychle namáčíme piškoty z obou stran do kávy a klademe je vedle sebe do formy, na první vrstu rozetřeme krém, pokračujeme druhou vrstvou navlhčených piškotů. Navrch dáme opět krém, uhladíme, posypeme neslazeným kakaem, formu zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně 12 hodin v chladničce ztuhnout.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.01.13 vloženo
  • 35225x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + 12 hod tuhnutí

Ingredience

Forma 20 x 30 cm

  • 400 g mascarpone
  • 24 piškotů Savoiardi (dnes se prodávají skoro všude, v supermarketu v oddělení sušenek, většinou vedle našich dětských piškotů)
  • 1,5 dcl silné kávy, ne rozpustné!
  • 1 kávová lžička kávového extraktu (nemusí být)
  • 2 polévkové lžíce marsaly (dá se nahradit polosuchým sherry, ničím jiným)
  • 3 vejce - dobře omytá a osušená, žloutky a bílky oddělíme
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g kakaového prášku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 09.01.13 20:46

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Tiramisu - klasický recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon  19.01.13 21:20

Uz se nechci dohadovat, kdo chce, zkusi, kdo nechce, necha byt. Jen jedinou vec -
marsala je dezertní víno, italská varianta sherry nebo madeiry. Nahrazovat ho korenenym vermutem nebo dokonce palenkou nedava smysl. Podle mne bud marsala nebo sherry (madeiry je mi lito) nebo nic (a uz vubec ne amaretto, to pak necitite nic jineho). Ale ty dve lzice jemneho vina moucnik velmi pozvednou. Pritom takova blbost, ze jo?

 
radium
34 příspěvků 18.01.13 11:59

No vidíte, a já zase mám recept na pravé tiramisu, kde se jako alkohol dává Amaretto :mrgreen:
S potěšením zjišťuji, že si napříště nemusím lámat hlavu, když budu mít k dispozici „jen“ brandy :D

 
sveva
751 příspěvků 18.01.13 11:51

Recept je dobrý, ale …. To se stává, když použijete nesprávný zdroj pro nějaký typický recept, jako je tento. Pokud k názvu přidáte ‚klasický‘ a jediný pravý, riziko se ještě zvyšuje. Klasické původní tiramisu je opravdu bez alkoholu, káva je prostě káva, takové slabší řidší domácí espresso a nepotřebovali přidat žádný extrakt, protože káva nemá být právě dominantní chuť. Pokud jde o alkohol, klasika je marsala, které v Česku není běžné. Ale často se použává vermut nebo brandy. Sherry to může nahradit když opravdu nic jiného nemáte po ruce a Italům to možná nenapadne.
Dámy buďte na sebe hodné a pamatujte, v casinu se také prohrává.
Zdraví Sveva

 
casino
4463 příspěvků 16.01.13 01:14
Poturčenec…

…horší Turka :mrgreen:
Po té, co jste vložila recept na Kávový extrakt nemám žaden problem :)
Váš, patrně francouzský zdroj, předkládá u původního italského receptu na tiramisu k použití kávový extrakt. Asi je více způsobů výroby, ale nejobvyklejší je, stejně jako ve vašem podání spařená káva, fakticky zcezený „turek“! A ten váš zdroj vlastně navádí k incestu, spářit kávu s „turkem“ :roll: :) :mrgreen:

Mimochodem, PŮVODNÍ tiramisu je prý bez alkoholu…, ale používá se i vermut, samozřejmě zmiňovaná marsala, ale velmi často brandy.
Má paní, protože ví, že jsem odkojený rumem, tak když má špatné svědomí, tak rumem nešetří… :)

 
Zuzka1973
2113 příspěvků 15.01.13 14:49

@zébulon Mně se tam líbí, že třeba u dochucovacích past mají komplet složení :D Takže ledacos člověk může zkusit i sám…
Ale mají docela rozumné ceny (alespoň u toho, co už jsem stihla skouknout) a nabídka vypadá dobře, tak snad fungují…
Já zatím hodlám dle jejich „vzoru“ zpracovat přemnožený zázvor v pastu a ještě pár tipů jsem si tam opsala… něco znám, ale neznala jsem složení, takže zkusím zhotovit a něco sic neznám, ale to složení zní skvěle, tak proč to nezkusit pohledat po obchodech nebo pokusit o zhotovení… :think: :) :)

 
zébulon  15.01.13 14:31

Za ten e-shop nerucim, hledala jsem jenom, jestli se da kavovy extrakt sehnat v mensim, nez dvoukilovem baleni pro cukrare. Ale kdyz rikate, taky si je prohlidnu :- ).

 
zébulon  15.01.13 14:28

Casino, co to máte za problém?

 
Zuzka1973
2113 příspěvků 15.01.13 10:29

@casino Já vás si vás zklamu… já už tiramisu pár let dělám bez té esence a měnit už to nebudu… A v podstatě ani neřeším otázku, jestli je to klasický nebo neklasický recept, protože, jak už jsem psala, recept mám od kamarádky a pro mne je prostě „ten náš“.
Ale ty stránky z odkazu nejsou špatné - beru podobné e-shopy jako skvělou inspiraci, sice nejčastěji vařím z toho, co dá zahrada a hospodářství, ale sem tam ráda zaexperimentuju i z jiných oblastí, proto podobné odkazy vítám.
:kytka:

 
casino
4463 příspěvků 15.01.13 10:01
No, hlavně dámy nezapomeňte objednat...

…do TIRAMISU (podle klasického receptu!!!) ten kávový extrakt 8o :roll: 8) :)

 
Zuzka1973
2113 příspěvků 15.01.13 09:37

Také díky za ten odkaz. :kytka:

 
Eja
3806 příspěvků 15.01.13 09:23

Zajímavé stránky, jdu objednat některé extrakty a koření, děkuji :mavam:

 
zébulon  15.01.13 08:28

Prece jen jsem jeden odkaz nasla:
http://www.viva-la-vida.cz/…robnosti.php?…

 
zébulon  14.01.13 22:14

To me moc tesi, ze jsou na svete spriznene duse, co delaji tiramisu podobne! Kavovy extrakt je neco jako vanilkova esence - v Cechach se asi neprodava, ale je to kondenzovana kava, kapka ochuti polevy nebo kremy, aniz byste je museli naredit. Kavove aroma, da se rict. Ale nemusi se davat, jen zintenzivni chut.

 
Mlsala
21 příspěvků 14.01.13 20:50

Přesně takhle dělá tiramisu moje máti! Akorát se mám zeptat, co je to kávový extrakt?

 
Zuzka1973
2113 příspěvků 10.01.13 10:46

Tak tohle je recept, který v podstatě dělám i já… Jen mám trochu jinou gramáž (ale ty rozdíly nejsou až tak markantní) a nemám tam tu kávovou esenci.
Recept jsem dostala v době, kdy jsem ani nevěděla, co je mascarpone… Tak ležel nevyužit do doby, kdy se mascarpone začalo objevovat i u nás, v menších obcích. S piškoty problém nebyl, ty šly sehat ve městě nebo v cukrárně. Dnes už je mají i u nás v konzumu :)
Vlastně mne překvapilo, když píšeš, že zde recept v tomto znění ještě není…
Já mám ten recept od kamarádky, která jezdívala se sborem po celém světě (vlastně mi receptů navozila daleko víc). Ona vždy někde něco ochutnala, a když jí to chutnalo, dokázala vymámit recept snad i z němého :)
Krém používám někdy i do piškotové rolády, jen přidám vrstvu namazané marmelády - je to také super.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz