Recept T(h)ilapie nilská

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

T(h)ilapie nilská

Postup

1. - s tatarskou omáčkou Ryby pokapeme citrónovou šťávou, popřípadě i vínem, dvěma lžícemi oleje, posypeme tymiánem, drobně nakrájenou cibulí a petrželkou, bobkovým listem a necháme v lednici 2 hodiny odležet. Před přípravou odstraníme cibuli, koření a petrželku, ryby osušíme, osolíme, opepříme, vložíme na vymaštěnou pánev, pokapeme olejem a grilujeme po obou stranách. Ke konci grilování je opět pokapeme citronovou šťávou. Měkké tilapie zbavíme hlav, ploutví a ocasů, vykostíme, rozkrojíme na půlky (na porce) a podáváme s tatarskou omáčkou a s vařenými brambory. 2. - na česneku Tilapie osolíme, obalíme v mouce a zvolna opečeme po obou stranách na oleji. Mezitím rozetřeme česnek, usekáme petrželku a zpěníme na másle. Měkké ryby zbavíme hlav, ploutví a ocasů, vykostíme, rozkrojíme na půlky a na talířích přelijeme máslem a česnekem. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem. 3. - na houbách Ryby osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Vložíme je na část rozehřátého másla a pečeme na plotýnce nebo v troubě; při pečení je jednou obrátíme a podlijeme vínem nebo vývarem. Na zbylém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme a dusíme, až téměř změknou. Přidáme je k rybám a dopečeme. Podáváme s opečenými brambory a se zeleninovým salátem. 4. - na rajčatech Tilapie osolíme, okořeníme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak je vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách. Drobně pokrájené houby podusíme na třech lžících oleje, přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, sůl a dusíme, až houby i rajčata změknou a směs trochu zhoustne. Měkké ryby zbavíme hlav, ploutví a ocasů, vykostíme, rozkrojíme na půlky (porce) a na talířích přelijeme rajčatovou směsí. Podáváme s rýží. Čerpáno ze "sešitu" Rybí pokrmy (1990).

Recept je z kategorií: Sladkovodní

Nahlásit recept

  • 08.10.04 vloženo
  • 6398x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1. - s tatarskou omáčkou
  • 2 větší tilapie (celkem 800 g - 1 kg)
  • 1 cibule
  • kousek bobkového listu
  • špetka tymiánu
  • petrželka
  • 1/2 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • případně 2 PL bílého vína.
  • 2. - na česneku
  • 2 větší tilapie (celkem 800 g - 1 kg)
  • sůl, hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • 50 g másla
  • petrželka.
  • 3. - na houbách
  • 2 větší tilapie (celkem 800 g - 1 kg)
  • sůl
  • mletý pepř
  • citron
  • 80 g másla
  • 1 cibule
  • 30 g čerstvých hub
  • 1 dl bílého vína nebo vývaru.
  • 4. - na rajčatech
  • 2 větší tilapie (celkem 800 g - 1 kg)
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 200 g rajčat
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • plej.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu T(h)ilapie nilská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na T(h)ilapie nilská

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

tak jakto, že i obyčejný elektrický sporák má gril, když tam nikde není přímý oheň…ha?…a slovník cizích slov praví, že grilovat znamená opékat (maso) na přímém ohni nebo působením jiného přímého zdroje tepla

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská - papriko

A papriko, jak souvisí peruánská kuchyně s Costa Ricou?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

Pendo, jako odborníci si ujasněme, že grilování je příprava potravy (masa, zeleniny, sýrů) na otevřeném ohni. Než napsala paprika, tak jsem něco věděl, protože jsem se někde dopídil, že tilapie je malá rybka, a tak bych ji nekuchal, jako třeba grundle. Jenže pak napsala paprika o kuchání, a navíc o přípravě coby „cebiche“, tedy způsobem vhodným pro mořské ryby, a tím jsem se ocitl v Hájích Zdaravášových, rybu tilapii neznaje.

paprika
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

Tak TILAPIE je úžasná kaprovitá ryba, zde v Kostarice si ji můžete nachytat, sice ne ve volné přírodě, ale v sádkách, pak odnést domů; nebo hned nechat vykuchat a očistit a usmaženou (fritovanou) sníst v primitivním či sofistikovanějším přístřešku, jež vetšinou vedle podobných míst lze najít. Samozřejmě si můžete rovněž koupit filety v obchodě, maso fantastickým způsobem nahrazuje na Vánoce kapra… Zajímavostí je například to, že se zde s oblibou připravují CEVICHE z tilapie, což normálně peruánska kuchyně nezná a z mnoha praktických a zdravotních důvodů se připravuje pouze z čerstvých mořských ryb a plodů.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

nevím, jestli mne chytáš za to slovíčko „grilovat“, já tuhle rybu nikdy nejedla, rybičky nechovám, a kdybych i chovala, pochybuji, že bych měla to srdce ji „sežrat“…a slovíčko grilovat neznamená podle mne jen rožnit na klasickém grilu, ale i opékat na jakémkoli zdroji tepla, čili tuhle rybu lze i klasicky připravit na pánvi na sporáku…aspoň si to myslím, ale když už jsi začal diskuzi, ty to budeš určitě vědět…co vnitřnosti téhle ryby?…to se připravuje komplet i s nimi anebo se opět vytahují řití?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

Pendo, to opravdu griluješ na pomaštěné pánvi? Shora v grilu? Nebo zespoda normálně pečosmažíš?

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

pošlu Ti odkaz na stránky, je to dokonce rybička, která pomáhá lidem s hemofilií a v našich podmínkách je to akvarijní rybka (informaci mám od habany, já ji také neznala)…

Labužník nika02
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: T(h)ilapie nilská

Má tato ryba i jiný název. Vůbec nevím, co to je.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuře na medu Kuře na medu
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz