Recept Thajské red karí Dia

(Hodnoceno 1x) Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Thajské red karí

Úvod

Moje snad nejoblíbenější karí z Thajska je bramborové. Jakou jsem měla radost, když jsem zjistila, že tento recept vaří ve velice populární restauraci nedaleko mé kanceláře v Ottawě, která se jmenuje „Coriander Thai“. Hodně mých kolegů mi dalo za pravdu a restauraci si zamilovali, tak jako já a mnoho jiných. Takže při své příští návštěvě Ottawy, nezapomeňte…

Na vysvětlenou:

Lemon grass (citronelová tráva) se používá na ochucení pokrmů. Používá se jenom její dužinatá spodní část, která se musí sekáčkem pohmoždit. Před podáváním pokrmu se vyndává, nebo se nechá na talíři nesnězená. Když se používá jemně posekaná, tak se z pokrmu nevyndává. Čerstvá tráva vydrží ve vodě několik týdnů. Dostane se koupit také sušená, která se musí nechat v horké vodě asi 20 minut nabobtnat. Slitá pak nahradí čerstvou trávu!

Galangal, je rostlina podobná zázvoru. Když se používá celý, tak se vyjme z pokrmu před podáváním, anebo se nechá v talíři nesnězený.

Kaffir lime list (Kafírový limetový list, také někdy citrusový) dává pokrmům unikátní chuť a z pokrmů se vyndává po uvaření. Je velice populární v Thajsku, kde se přidává do polévek, Stir-fries nebo karí. Obvykle se používá s česnekem, galangou, zázvorem a hojností chilli papriček. Thajská bazalka je zapotřebí pro autentickou chuť. Kafírový limetový list má velice silné a charakteristické aroma, které je těžké nahradit, snad pouze kůrou limetky, někdy citronovou myrtou, ale to už je hodně daleko od té pravé chuti.

Kaffir lime plod, jehož šťáva je nesmírně kyselá a má stejnou vůni jako listy. Kafírový limetový plod má velice silné a charakteristické aroma, které lze těžko nahradit. Někdy se přidává do rybích nebo drůbežích pokrmů v Thajsku a Malajsii. Méně obvyklé použití je v Indonésii.

Postup

Celé brambory uvařit do měkka.

Ve woku nebo na velké pánvi rozpálit olej a používáte-li nějaké maso, tak ho na něm osmažit. Vyjmout maso a vložit kari pastu. Zahřívat ji do té doby než zavoní, což je asi 1 minuta. Přidat cibuli a za stálého míchání ji osmažit do měkka.

Přilít mléko a přidat omáčku, kůru, šťávu a rajčata. Nechat přijít k varu.

Přidat uschované maso, nebo používáte-li mořské potvůrky, tak přidat ty a potom brambory s bazalkou. Pomalinku nepřikryté vše dusit asi 5 minut a během té doby několikrát zamíchat.

Ihned podávat s miskou jasmínové rýže a ozdobit zeleným koriandrem.

.............­.............­.............­.............­...

Červené kari po domácku:
Rozmixovat všechny ingredience dohladka. Pastu ihned použít, nebo ji uschovat ve vzduchotěsné nádobce v chladničce, kde vydrží asi týden. Ovšem může se také na delší dobu zmrazit.

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.03.11 vloženo
  • 33825x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 střední olejnaté brambory (asi 800 g), oloupané
  • 500 g kuřecího masa ze stehýnek (vrchní část nohy), nebo libového vepřového z panenky, hovězího z roštěnce, nakrájené na kostky, nebo se mohou použít krevety (moje nejoblíbenější), lastury a jiné mořské potvůrky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce červeného kari v pastě (domácí je prima)
  • 1 střední cibule rozkrojená napůl a potom na plátky
  • 370 ml kokosového mléka z konzervy
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička nastrouhané kůry z limetky
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 2 střední uzrálá rajčata, oloupaná a drobně posekaná
  • proužky čerstvé bazalky (lístky navršit, srolovat a nakrájet na tenké proužky)
  • ........................................
  • Červené kari po domácku:
  • 1 malá červená cibule posekaná
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce posekané citronelové trávy (lemon grass) jen ze spodní bílé části °
  • 3 lžičky posekaného kořene koriandru
  • 2 lžičky chilli lupínků
  • 1 lžíčka Galangal v prášku °°
  • 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
  • 1/2 lžičky pasty z krevetek (říká se ji belaca)
  • 1 sušený kafírový limetový list °°°
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 3 lžičky oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 29.03.11 07:27

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Thajské red karí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 01.04.11 23:55

Bento, indicke kari, anebo to prevzate Anglicany me nelaka, avsak miluji kari z Thajska a vubec Thajskou kuchyni. Mam opravdu moc pekne vzpominky, coz nemuzu rict o Indii. Thajska kuchyne je neco naprosto jineho vzhledove, co se vune tyce o chutovych zazitcich nemluve. Jak jsem se zminila v tomto recepte, lze jej aplikovat na jakekoliv maso a dary more a mam to stesti, ze mohu varit s autentickymi ingrediencemi. Nebezka bazalka je opravdu nebezka 8-)

 
Bento
794 příspěvků 31.03.11 23:22

Babi mas uplne pravdu, ono to je tak na dialku ( v europe )trochu domotane s indyckym kari aj ked thajske ( neviem preco sa vola kari ? mozno to kokosove mlieko ) a osobne ho mam este radsej lebo je cerstvo aromaticko vonave uplne ine ako indicke zo susenych ingrediencii. :palec:

 
babi
6360 příspěvků 31.03.11 21:26

Bento, take znam podstatne palivejsi zelene kari i vcetne domaci vyroby pasty, ale i zlute kari, massamam kari, phamaeng kari atd. Dost receptu jsem pridala na Labu, ale prestala jsem je psat, protoze v urcitou dobu o recepty nebyl zajem…
Rada jsem cestovala po svete a to i v me kuchyni :-)

 
Bento
794 příspěvků 31.03.11 14:07

Babi, ano domaca vyroba robime aj zelene tu dostat kupit male jablkove lilky plus zelene chilli tiez super ale palivejsie.

 
babi
6360 příspěvků 30.03.11 00:50

Drobku, to vis ze je zde take plno restauraci, do kterych by clovek nevstoupil. Avsak nastesti takove rychle meni sve jmeno a majitele. Pak jsou restaurace ktere existuji dlouhatanskou dobu a maji dobrou povest a svoji historii. Kritika se nese ustnim podanim. Mozna, ze mame stesti na slusne restaurace diky tomu ze jsme hlavnim mestem. Je zde plno ambasad z ryznych zemi a tim padem take ruznych delikatesnich obchodu z ruznych zemi. Po teto strance jsme na tom dobre :think:
Takze, Ty si to odreagujes na veproknedlozelo :-D

 
babi
6360 příspěvků 30.03.11 00:18

Bento, varim s chuti vse co obsahuje kokosove mleko :-) Dekuji Ti za foto, to je bentovsky uvarene? Citronelu nekdy jednoduse nechavam v hrnci…a thajskou chilli tam take dam, ale v recepte jsem si nebyla jista, zda-li se doma dostane koupit. Je hodne recetu co mam rada, ale pak jsou takove, po kterych se mohu utlouct 8-o

 
Drobek  29.03.11 22:56

Právě to je problém tady u nás, domorodci, není jich dost. A tak čínský obchod tu nenajdeš, samé orient market co patří Vietnamcům. Takže mé milované černé vejce prostě není. Máme tu dvě dobré Thajské, a jednu, kde už mně neuvidí. Tak strašně High class, že abych vůbec přečetl menu musel jsem si půjčit baterku. Nekecám. Evropská restaurace kam chodím pomáhat vařit je na tom stejně, musí to být poameričtěno, jinak by to nejedli. Kousat už zapomněli, větší kousky zeleniny zůstanou na talíři. Aspoň že vepřo knedlo jedli, tak jim trochu, ale jen trochu odpouštím. :lol:

 
babi
6360 příspěvků 29.03.11 22:20

Drobku, jsi velice hodny, prichazis s tak peknym komentarem :-D Vis, ja chodim do tech restauraci, co jsou plne ‚domorodcu‘. Rada si vsak sem tam zajdu i na dim sum. Avsak vzhledem k francouzske populaci je zde pomerne dost vybornych francouzskych restauraci, nemluvic i o jinych…

 
Bento
794 příspěvků 29.03.11 07:26

Babi velmi podobne sa vari aj u nas , jedno z najlepsich kari,my davame skoro celu travu a zviazeme ju do uzlu aby sa dala lahko vybrat plus extra chilli :palec:

 
Drobek  29.03.11 00:37

Prostě krásné a určitě strašně dobré.
Poté co jsme zjistili že čínská kuchyně v Americe je tak přizpůsobena chuti Amerických zákazníků přestali jsme do čínských restaurací chodit. :roll:
O to více máme dnes rádi thajskou a kdo nemáte možnost si zajít do skutečně autentické, tak tady vám babi předkládá nádherný recept. :potlesk:

Příspěvek upraven 29.03.11 v 00:38

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz