Recept Těstoviny se slávkami

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Slávky vydrhneme kartáčem pod tekoucí vodou. S těmi, které jsou otevřené, klepneme. Zavřou-li se ponecháme je, jinak je vyhodíme. Je dobré, jak jednotlivé skořápky bereme do ruky při mytí, zkusíme pohnout půlkami proti sobě, zdravé škeble se nehnou, jestliže půlky proti sobě kloužou a otvírají se, je lépe je vyhodit.

Z másla, soli, pepře, části petrželky, citronové šťávy a kůry umícháme bylinkové máslo.

V dostatečném množství vroucí, osolené vody uvaříme těstoviny. Scedíme, dáme do mísy a udržujeme teplé.

Rozpálíme hrnec. Bulvu fenyklu překrojíme na čtvrtiny. Slávky nasypeme do hrnce a mezi ně hodíme fenykl a zbytek petržele, neposekané. Zakryjeme poklicí a necháme na ohni cca 5 minut, během té doby hrncem jednou nebo dvakrát potřepeme tak, aby se slávky uvnitř promíchaly. Po pěti minutách koukneme pod pokličku, zda jsou skořápky otevřené. Pokud ne, necháme ještě 2 minuty na ohni. Pokud ano, vyndáme slávky děrovanou naběračkou rovnou do mísy s těstovinami. Ty z mušlí, které zůstaly zavřené vyhodíme. Jsou zkažené. Petržel a fenykl také vyhodíme.

V hrnci zůstala trocha vývaru, který tvoří voda a šťáva, kterou měkkýši při vaření pustili. Scedíme ji do misky a do horké metličkou zašleháme Lžičku olivového oleje a po částech bylinkové máslo. Udělá se nám krémová, bílá omáčka, kterou nalijeme na mušle s těstovinami.

Podáváme s dobře vychlazeným bílým vínem. Nejlépe s některým z Rieslingů.

Recept mám od italské manželky našeho rentgenologa.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.05.08 vloženo
  • 8711x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 500g slávek
  • 200 - 250g čerstvých linguine (nebo tagliolini, fetucine)
  • 1 bulva fenyklu
  • velký svazek petržele
  • šťáva a kůra z půlky nestříkaného citronu
  • pepř
  • sůl
  • 80g másla
  • 1 KL dobrého olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Těstoviny se slávkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4469 příspěvků 25.05.15 10:07

@misaji
Jj, je to tak, mlži mlží a pustí vodu :) :mrgreen:
Recept mi připomíná ten nejjednodušší způsob jak si je děláme u moře (samozřejmě bez těstovin): Nasypat do hrnce, přidat česnek nahrubo a zasypat petrželkou… a po podušení už jen vyzobávat masíčko ze škebliček a srkat sósík… Někteří to zvládáme i bez pečiva, jen s vychlazeným bílým, nebo i bez něho :palec:
Zrovna dnes se část rodiny přemísťuje na jih… Ó přírodo, jak já jim závidím… :cert: :)

Příspěvek upraven 25.05.15 v 10:17

 
misaji
1 příspěvek 24.05.15 08:49

V receptu se píše pouze o rozpálení hrnce a vložení slávek - znamená to, že se slávky dělají v hrnci úplně na sucho? Já je vždy dělala s nějakou tekutinou. Díky za odpověď

 
di
2451 příspěvků 18.01.12 16:13

Na pátek mám obejdnaná dvě kila slávek, takže prohledávám příslušné místní recepty a narazila jsem na tenhle. Vypadá moc pěkně, třeba se bude líbit i někomu dalšímu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

I já se přidávám ke slintajícímu zástupu.
Ryby moc nemusím, ale zato všechno ostatní z moře ano.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Musela jsem to tam doplnit, nemohla bych v klidu spát :-).

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami-gemma

Ja jsem ti to napsala proto, ze jsi zacla moc dobre do podrobna popisovat celou pripravu, takze mi ten konec chybel. Jinak by me to ani nenapadlo. A nenadavej si, vzdyt kazdy z nas mame nekde nekoho, kdo si to o nas mysli. Usetri si sily. Ahojky

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Díky za doplnění. Jsem blb, že jsem na to zapomněla.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Muslicky, ktere se neotevrou ani po uvareni, tez vyhodime, v zadnem pripade je neotvirame nozem. Jsou spatne! Ja to delam taky tak a je to vynikajici. Ted uz vim, co jsou to slavky. Ahoj

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře na medu Kuře na medu
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz