Recept Těstoviny se slávkami

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Slávky vydrhneme kartáčem pod tekoucí vodou. S těmi, které jsou otevřené, klepneme. Zavřou-li se ponecháme je, jinak je vyhodíme. Je dobré, jak jednotlivé skořápky bereme do ruky při mytí, zkusíme pohnout půlkami proti sobě, zdravé škeble se nehnou, jestliže půlky proti sobě kloužou a otvírají se, je lépe je vyhodit.

Z másla, soli, pepře, části petrželky, citronové šťávy a kůry umícháme bylinkové máslo.

V dostatečném množství vroucí, osolené vody uvaříme těstoviny. Scedíme, dáme do mísy a udržujeme teplé.

Rozpálíme hrnec. Bulvu fenyklu překrojíme na čtvrtiny. Slávky nasypeme do hrnce a mezi ně hodíme fenykl a zbytek petržele, neposekané. Zakryjeme poklicí a necháme na ohni cca 5 minut, během té doby hrncem jednou nebo dvakrát potřepeme tak, aby se slávky uvnitř promíchaly. Po pěti minutách koukneme pod pokličku, zda jsou skořápky otevřené. Pokud ne, necháme ještě 2 minuty na ohni. Pokud ano, vyndáme slávky děrovanou naběračkou rovnou do mísy s těstovinami. Ty z mušlí, které zůstaly zavřené vyhodíme. Jsou zkažené. Petržel a fenykl také vyhodíme.

V hrnci zůstala trocha vývaru, který tvoří voda a šťáva, kterou měkkýši při vaření pustili. Scedíme ji do misky a do horké metličkou zašleháme Lžičku olivového oleje a po částech bylinkové máslo. Udělá se nám krémová, bílá omáčka, kterou nalijeme na mušle s těstovinami.

Podáváme s dobře vychlazeným bílým vínem. Nejlépe s některým z Rieslingů.

Recept mám od italské manželky našeho rentgenologa.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.05.08 vloženo
  • 8639x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 500g slávek
  • 200 - 250g čerstvých linguine (nebo tagliolini, fetucine)
  • 1 bulva fenyklu
  • velký svazek petržele
  • šťáva a kůra z půlky nestříkaného citronu
  • pepř
  • sůl
  • 80g másla
  • 1 KL dobrého olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Těstoviny se slávkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 25.05.15 10:07

@misaji
Jj, je to tak, mlži mlží a pustí vodu :) :mrgreen:
Recept mi připomíná ten nejjednodušší způsob jak si je děláme u moře (samozřejmě bez těstovin): Nasypat do hrnce, přidat česnek nahrubo a zasypat petrželkou… a po podušení už jen vyzobávat masíčko ze škebliček a srkat sósík… Někteří to zvládáme i bez pečiva, jen s vychlazeným bílým, nebo i bez něho :palec:
Zrovna dnes se část rodiny přemísťuje na jih… Ó přírodo, jak já jim závidím… :cert: :)

Příspěvek upraven 25.05.15 v 10:17

 
misaji
1 příspěvek 24.05.15 08:49

V receptu se píše pouze o rozpálení hrnce a vložení slávek - znamená to, že se slávky dělají v hrnci úplně na sucho? Já je vždy dělala s nějakou tekutinou. Díky za odpověď

 
di
2451 příspěvků 18.01.12 16:13

Na pátek mám obejdnaná dvě kila slávek, takže prohledávám příslušné místní recepty a narazila jsem na tenhle. Vypadá moc pěkně, třeba se bude líbit i někomu dalšímu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

I já se přidávám ke slintajícímu zástupu.
Ryby moc nemusím, ale zato všechno ostatní z moře ano.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Musela jsem to tam doplnit, nemohla bych v klidu spát :-).

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami-gemma

Ja jsem ti to napsala proto, ze jsi zacla moc dobre do podrobna popisovat celou pripravu, takze mi ten konec chybel. Jinak by me to ani nenapadlo. A nenadavej si, vzdyt kazdy z nas mame nekde nekoho, kdo si to o nas mysli. Usetri si sily. Ahojky

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Díky za doplnění. Jsem blb, že jsem na to zapomněla.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Těstoviny se slávkami

Muslicky, ktere se neotevrou ani po uvareni, tez vyhodime, v zadnem pripade je neotvirame nozem. Jsou spatne! Ja to delam taky tak a je to vynikajici. Ted uz vim, co jsou to slavky. Ahoj

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz