Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gemma Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Slávky vydrhneme kartáčem pod tekoucí vodou. S těmi, které jsou otevřené, klepneme. Zavřou-li se ponecháme je, jinak je vyhodíme. Je dobré, jak jednotlivé skořápky bereme do ruky při mytí, zkusíme pohnout půlkami proti sobě, zdravé škeble se nehnou, jestliže půlky proti sobě kloužou a otvírají se, je lépe je vyhodit. Z másla, soli, pepře, části petrželky, citronové šťávy a kůry umícháme bylinkové máslo. V dostatečném množství vroucí, osolené vody uvaříme těstoviny. Scedíme, dáme do mísy a udržujeme teplé. Rozpálíme hrnec. Bulvu fenyklu překrojíme na čtvrtiny. Slávky nasypeme do hrnce a mezi ně hodíme fenykl a zbytek petržele, neposekané. Zakryjeme poklicí a necháme na ohni cca 5 minut, během té doby hrncem jednou nebo dvakrát potřepeme tak, aby se slávky uvnitř promíchaly. Po pěti minutách koukneme pod pokličku, zda jsou skořápky otevřené. Pokud ne, necháme ještě 2 minuty na ohni. Pokud ano, vyndáme slávky děrovanou naběračkou rovnou do mísy s těstovinami. Ty z mušlí, které zůstaly zavřené vyhodíme. Jsou zkažené. Petržel a fenykl také vyhodíme. V hrnci zůstala trocha vývaru, který tvoří voda a šťáva, kterou měkkýši při vaření pustili. Scedíme ji do misky a do horké metličkou zašleháme Lžičku olivového oleje a po částech bylinkové máslo. Udělá se nám krémová, bílá omáčka, kterou nalijeme na mušle s těstovinami. Podáváme s dobře vychlazeným bílým vínem. Nejlépe s některým z Rieslingů. Recept mám od italské manželky našeho rentgenologa.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Těstoviny se slávkami
@misaji



Jj, je to tak, mlži mlží a pustí vodu
Recept mi připomíná ten nejjednodušší způsob jak si je děláme u moře (samozřejmě bez těstovin): Nasypat do hrnce, přidat česnek nahrubo a zasypat petrželkou… a po podušení už jen vyzobávat masíčko ze škebliček a srkat sósík… Někteří to zvládáme i bez pečiva, jen s vychlazeným bílým, nebo i bez něho
Zrovna dnes se část rodiny přemísťuje na jih… Ó přírodo, jak já jim závidím…
Příspěvek upraven 25.05.15 v 10:17
1 příspěvek 24.5.15 08:49
V receptu se píše pouze o rozpálení hrnce a vložení slávek - znamená to, že se slávky dělají v hrnci úplně na sucho? Já je vždy dělala s nějakou tekutinou. Díky za odpověď
2452 příspěvků 18.1.12 16:13
Na pátek mám obejdnaná dvě kila slávek, takže prohledávám příslušné místní recepty a narazila jsem na tenhle. Vypadá moc pěkně, třeba se bude líbit i někomu dalšímu.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
I já se přidávám ke slintajícímu zástupu.
Ryby moc nemusím, ale zato všechno ostatní z moře ano.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Musela jsem to tam doplnit, nemohla bych v klidu spát
.
Ja jsem ti to napsala proto, ze jsi zacla moc dobre do podrobna popisovat celou pripravu, takze mi ten konec chybel. Jinak by me to ani nenapadlo. A nenadavej si, vzdyt kazdy z nas mame nekde nekoho, kdo si to o nas mysli. Usetri si sily. Ahojky
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za doplnění. Jsem blb, že jsem na to zapomněla.
Muslicky, ktere se neotevrou ani po uvareni, tez vyhodime, v zadnem pripade je neotvirame nozem. Jsou spatne! Ja to delam taky tak a je to vynikajici. Ted uz vim, co jsou to slavky. Ahoj