Recept Těstoviny s čerstvými sardinkami ze Sicílie

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

  • Fenyklovy pyl.


Zda se mi, ze celou rostlinu po kulinarske strance znam, avsak s pylem se setkavam poprve. Mozna to je nesrovnalost prekladu, anebo jednoduse moje neznalost. Mozna to maji byt seminka, ktera zajiste znam a Vy je znate take.

Recept uverejnila Magda Gagliano, kterou snad netreba predstavovat. Zde je jeho volne upravena verze.

Postup

Dobre osolenou vodu ve velkem hrnci privest k bodu varu.

Na panvi rozehrat 2 lzice olivoveho oleje a vlozit na nej strouhanku. Usmazit ji do zlatova a ochutit ji soli a peprem. Dat stranou a vytrit panev.

Na vytrene panvi rozehrat 3 lzice olivoveho oleje, pridat tam fenykl, cibuli a usmazit asi 5 min. do mekka a sklovita. Pridat rajskou pastu, promichat, az se vse v paste obali. Pridat hrozinky a nechat je zmeknout teplem a stavou, kterou pustila zelenina. Povrch posypat fenyklovym pylem a teplem nechat vse uvolnit delikatni vuni.

Pridat penne do varici vody a varit 8 - 10 minut do al dente (nebo podle navodu na baleni).

Sardinky nakrajet na 3 cm spalicky, pridat je k fenyklu s cibuli a podusit je 1 - 2 minuty do doby, kdy je ryba uvarena, avsak ne prevarena, protoze horke testoviny budou v jejim varu pokracovat.

Na panev pridat uvarene testoviny a vse promichat. Posypat na sucho oprazenymi piniovymi orisky. Omacka nema byt tekuta, avsak, zda-li se prilis sucha, tak ji mirne zredit trochou vody ve ktere se varily testoviny. Dochutit.

Obsah panve prendat do servirovaci misy, povrch posypat hrsti zelenych rapiku fenyklu a vse posypat oprazenou strouhankou. Pokapat dobrym olivovym olejem a podavat.

Recept je z kategorií: Ostatní recepty na těstoviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.02.11 vloženo
  • 4586x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 5 lzic olivoveho oleje + vice na ukonceni pokrmu
  • 1 hlava fenyklu nakrajeneho na 2 cm kostky, zelene vyhonky (rapiky) uschovane
  • 1 lzice rajske pasty
  • 3 lzice zlatych hrozinek
  • 1 lzicka fenykloveho pylu*
  • 1 stredni zluta cibule nakrajena na 2 cm kosticky
  • 500 g testovin, nejlepe penne
  • 500 g cerstvych ocistenych sardinek, bez kosti a supin
  • 16 lzic domaci strouhanky
  • 4 lzice piniovych orisku
  • sul a pepr podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Těstoviny s čerstvými sardinkami ze Sicílie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 02.03.11 23:21

Dandi, muj manzel po leta jedl vceli pyl, kasicku a vubec vsechno od vcelicek. V Jeseniku jsme meli „vlastniho“ vcelare, coz vsak manzelovi nebranilo v tom, aby kdykoliv uvidel napis, nebo dokonce primo nekoho prodavat med, aby neazastavil, nepodival se, nepokecal a vesmes nenakoupil. Ten „nas“ vcelar mel take med slehany, ktery vypadal na pohled jako pastovy med, ale byl to med vysoce kvalitni. Mela jsem popis toho medu jak se vyrabi, nemohu jej vsak najit, mozna jsem vyhodila pri stehovani. Zde take nekupujeme med v supermarketu, ale od vcelare. Manzel mel rad zuzne nalozene orechy a mandle v medu…coz je dobrota :-D

 
babi
6360 příspěvků 02.03.11 22:27

Lydia, to je jasne, ze hlavni alergie je na vosy a srsne :mrgreen: ! Dekuji Ti za ty dva odkazy, v jednom se mluvi o americkem fenyklovem pylu, ktery jsem pred chvili nasla na Amazon.com Zajimave porovnani cen :-)

Příspěvek upraven 02.03.11 v 22:39

 
babi
6360 příspěvků 02.03.11 21:45

sveva, jsem velice zvedava na Tvuj pokus. Koukam, ze mi nepracoval amazon.com odkaz a tak zde je repriza:
 http://www.amazon.com/…f=nb_sb_noss?…

 
babi
6360 příspěvků 02.03.11 21:23

Glamo, podle odkazu od di, kdyby andele rozprasovali koreni ze svych kridel takto by to vypadalo :-) Udajne chut je neuveritelna, jako kdyz se vezmou fenyklova seminka, osladi se a potom se vse stokrat zintenzivni 8-) Lakave, ze ano…

 
babi
6360 příspěvků 02.03.11 21:06

Dandi, trvalo mi to trosinku dele, nez jsem se sem probojovala :-) Takze kdyz mluvime a fenyklovem pylu, zjistila jsem, ze se dostane dokonce i na Amazon.com
http://www.amazon.com/…sb_ss_c_1_13?…
Asi si za $10 jeden nejaky objednam, ale zda se, ze je to obvykle smes jeste s necim jinym. Uvidim a poreferuji…
Myslim si take, ze se opravdu sbira z kvetu rostlin, tak jako se sbiraji blizny z krokusu na safran.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.11 17:14

Lydia, díky :-), když babi svými recepty ve mně burcuje touhy ochutnávání nezvyklostí :-), k pylu fenyklovému se v Česku asi nedostanu a objednat si ho by opravdu přišlo trošku draze :-), takže vyzkouším s pylem českým a přidám podrcená fenyklová semínka :-)
Alergie může vzniknou v průběhu života na cokoliv, nejen na pyl :-) a pokaždé je to nepříjemná záležitost :-)
Měj se hezky, D.

 
lydia
1227 příspěvků 01.03.11 14:23

Že je to tu někdy jako ve vosím hnízdě víme, ale teď tu budeme mít i včeličku :lol: :lol:
Já fenykl nerada, ale na nějaký pyl ( a nejemom pyl) jsem alergická. Fenyklovému pylu prý se také říká andělské koření a jak sveva píše je velmi drahý, protože jeho sběr je velmi náročný.

Dando našla jsem tyto stránky http://www.ingo-holland-shop.de/…lpollen.html

a tyto http://gourmetmarche.eshop.t-online.de/…97.sf/de_DE/?…

j Má prý jemnější aroma s trochou vůní piniových oříšků. Já určitě neochutnám :-)

 
sveva
751 příspěvků 28.02.11 23:30

Protože se to přidává do receptů kam obvykle patří divoký fenykl myslím, že to aspoň lehce zavání tou bylinou. To by také vylučovalo hromadný sběr před úlem. Ale v létě dám vědět, jestli to jde nasbírat a jak to chutná.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.02.11 23:23

Mě by zajímalo, jak to může chutnat… :think:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.02.11 23:01

Svevo, můžeš mi pro zajímavost poslat odkaz? Pyl je drahý i v Česku, ale naši chytří včelaři dávají před česna kartáčky ve kterých včelky pyl zanechají :-), dodnes jsem netušila jak je pyl blahodárný na lidský organismus a nikdy jsem ho neochutnala, proto jsem kontaktovala kamaráda včelaře, proto jsem hledala na netu a přidala odkazy, nebýt receptu, zůstanu v nevědomosti :-)

 
babi
6360 příspěvků 28.02.11 22:51

damy, uz zase bojuji s pocitacem a tak se pokusim zitra. Omlouvam se…

 
sveva
751 příspěvků 28.02.11 22:46

Danda - to co jsem našla v nabídce je opravdu pyl, nasbíraný z květů, proto tak drahý. Používá se například i k přípravě vepřového masa. Není to med. Ale moc mne to nevzrušuje a souhlasím s Babi, že zatím je to takový výstřelek. Uvidíme v budoucnu.
Zdravím

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.02.11 20:54

Babi a svevo, květový pyl se nesbírá na rostlinách, doufám, že se nesbírá ani fenyklový v Itálii :-) http://www.pleva.cz/…-kvetovy-pyl a kamarád včelař vzkazuje - kupujte med od malovýrobců, obsahuje i pylové částečky, kdežto z hypersuper je filtrovaný a vlastně se medu jen podobá.
V červnu dostávám první sklenici světlého, během léta i tmavý a chuť, vůně, konzistence se nedá s kupovaným srovnat. A když přinese v rámečku i kus zavíčkované plástve, to je pochoutka :-)

Ale recept mne zaujal, sice bude jen pyl květový, ale snad vůni doženu fenyklovými semínky podrcenými v hmoždíři - babi, dík, člověk se stále učí :-)

 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 23:01

sveva, diky za odpoved. To tedy mozna bude jeden z poslednich kulinarskych modnich vykriku, neco jako zabi vajicka a podobne. Sbirat pyl z tak malych kvitku, to je snad horsi nez tycinky z krokusu. Takze pro me budou muset stacit jenom roztlucena seminka…Osobne na pyl alergicka nejsem, ale zato smrtelne alergicka na vcely, vosy, srsne a tak jim ty kvitky ponecham.

 
sveva
751 příspěvků 27.02.11 21:49

Sveva neřekne, nezná, nepoužívá. Znám na to alergii. Vím, že pyl se přidává k masu a rybám, je to drahá záležitost, skoro jako šafrán, hlavně kvůli komplikované sklizni. Komerčně není v běžném prodeji, dodávají ho do některých restaurací. Ale možná je to tím, že od jara do podzimu roste divoký fenikl na jižních stráních a v italské kuchyni se používá hlavně část mladých rostlin. Letos v létě se pokusím trochu pylu posbírat abych to mohla ochutnat. Už se vidím jak přebírám květy a hledám co by z nich šlo vyklepat.
Zdravím.

 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 18:57

dandi, krasny odkaz :palec: Tolik zajimavych komponentu vyzivy je k dostani na ceskem trhu! Zde v tomto pripade si vsak myslim, ze jde opravdu o cast rostliny fenyklu, zvlaste jestlize ten pyl ma takove znasobene vlastnosti. Fenyklovy pyl ma byt udajne velice popularni v Italii, takze mozna sveva, nebo noskovice by nam mohly rict o trosku vic :-D

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.02.11 13:54

Ahojky babi :-), třeba by se dal použít pyl květový http://www.cajeubylinky.cz/detail.php?…, hm, ale je to novinka - fenyklový pyl v teplé kuchyni :-)

 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 00:04

hm, di, diky! To jsem se tedy poucila…

 
di
2451 příspěvků 26.02.11 23:51

http://www.thespicehouse.com/…ennel-pollen

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz