Recept Kynuté těsto na koláče

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kynuté těsto na koláče

Úvod

jednoduché vláčné těsto pro začátečníky

Postup

Ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Do pekárny nebo robota dáme postupně všechny suroviny v pořadí jak uvedeno výše a vymícháme velmi hladké a vláčné těsto. Mícháme raději déle než je potřeba, než těsto nevymíchat řádně. Těsto by se nemělo lepit na nádobu a mělo by být spíše tužší. V případě potřeby můžeme přidat mouku či mléko (je napsáno tak, aby se přidávala spíše mouka, což je výrazně snazší). Těsto je dosti tučné proto kyne velmi dlouho, minimálně 2 hodiny na teplém místě (nechávám kynout na otevřených dvířkách trouby na 60 stupnů).
Koláče pak plníme krajově obvyklým způsobem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme posypkou. Těsto ale můžeme použít i na neplněné pečivo (mazanec, vánočka, různé pletýnky, jidáše a podobně). Plech před pečením vymažeme sádlem.

Z tohoto množství budou dva plechy po 20 moravských koláčů.

Koláče vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů, pak troubu stáhneme na 140 a pečeme asi 25-30 minut.

Recept je z kategorií: Základní těsto


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.05.12 vloženo
  • 38456x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Ingredience

  • 1 šlehačka (250ml) a troška (asi tak 2 lžíce) mléka k vypláchnutí skleničky (ev. krabičky)
  • 2 vejce, (nebo 3 žloutky při "lepší" variantě)
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • půl kávové lžičky soli
  • 400 g polohrubé mouky nejlépe přesáté
  • kůra z půlky citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček sušeného droždí
  • hrst nasekaných rozinek (možno vynechat dle chuti)
  • hrst nasekaných vlašských ořechů (možno vynechat dle chuti)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 15.06.12 11:39

…pátky jsou u nás bezmasé…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 19.05.12 23:20

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kynuté těsto na koláče

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eudy
20 příspěvků 15.11.13 23:22

Tak jsem se po půl roce nalognula z nedostatu jiné veselejší činnosti na Lab a koukám, že stále funguje. A ejhle u jednoho z mých dvou receptů taková diskuse. Tak tedy k k Ačraj - je to prostě jiný recept a svůj vlastní chlíveček by si zasloužil. A jak říká klasik - všechno vyzkoušet, dobrého se přidržet. Já zde jen chtěla poskytnout alternativu k tradici - to jest máslo - mléko - žloutky - polohrubá mouka (a já proč mi babička vždycky dávala svačiny do pytlíku od polohrubé). Ale hlavně má hlava děravá, si tenhle recept prostě dobře pamatuje. Další důvod je ten, že krabičky se šlehačkou se dají koupit na půl roku dopředu (ty trvanlivé) a v případě nouze nejvyšší se ve sklepě vždycky najdou - narozdíl od másla.
Ještě k tomu táči - moc tohle těsto nedoporučuju a to právě kvůli oříškům v něm. Dají těstu nahořklou příchut a nějak mi to nesedí k ovoci. Ale proti gustu…

 
tlustá bába
1204 příspěvků 31.07.13 00:23

Zavile inhaluji toliko vonný dým Nicotiany tabaccum, bobek patří do masti, Casino, a to se pak létá… o Valpuržině noci!
Poptávka by určitě byla, napíšou něco, sledovanost bude určitě veliká!
Tak mě napadlo, že se možná někdo našel, kdo pomáhal a chránil… a varoval. I když mám ten dojem, snad existuje precedens, že vydat kuchařku není trestné. Ale nevím to určitě.
A celé je to na palici, mařenka pomáhá při tolika vážných chorobách! Ale to radši budeme do lidí rvát chemii, jen aby si někdo namastil kapsu.
I když chápu, že je to složité, ono se musí moc dobře vědět co - na co.
Záviděj? :lol: A což teprve, kdybych jim řekla, že jsem v rauši i po některém jejich povedeném příspěvku! :lol:

 
casino
4466 příspěvků 30.07.13 23:47
Závidím jim…

… že jsou skrzevá ty bobky v míse asi parádně zhulená :mrgreen:
To já abych byl v rauši, musím napřed bojovat o každou makovičku s ptactvem nebeským a když si založím v kukuřičném lánu ze země neviditelnou konopnou zahrádku, tak mi ji občas aniž zasel, sklidí závislý aviatik ;) :mrgreen:

Myslej, že by na LABU byla společenská poptávka po THC kuchařce? :nevim: :mrgreen:
Vlaďka tady svého času se zvířecími recepty měla nakročeno i tímto směrem, ale možná nenašla nikoho, kdo by jí pomáhal a chránil :P :mrgreen:

 
Ačraj
697 příspěvků 29.07.13 22:38
:palec: :palec: :palec: :kytka: :mavam:
 
tlustá bába
1204 příspěvků 29.07.13 20:38

Milé Casino, proč se mě ptají, proč Ačraj? Jsem-li já Pýthia delfská, sedící na trojnožce s vavřínem a miskou v ruce, omamný kouř inhalující?
Když sedím, pak na židli, misku na stole a v ruce spíš lžíci, než bobkový list (ten se snažím před podáváním z jídla odstranit), omamný kouř v tuto chvíli vynechávám - a netuším.
Možná je to tvrzení vhodné pro rozbor filosofem nebo psychoanalytikem, či rovnou psychiatrem, ale pořád jsem toho názoru, že speciálně v tomto případě, Ačraj pouze přidala příspěvek.
Ale natolik mě, mé drahé analytické Casino, znejistěli, že váhám, jestli nemám svůj meruňkový koláč přidat pod chleba, když je v něm žitná chlebová mouka. :think:

 
casino
4466 příspěvků 27.07.13 23:42
Možná by neuškodilo napřed recept vyzkoušet…

Když musíte, tak musíte :mrgreen:
…a esli mě něco kouslo? Zmije?? Ovád??? Neééé… Jen takové komáří popíchnutí, i když @Ačraj by asi použila „bodnutí“ :P

No, @Ačraj je evidentně specialistka přes kynuté z HLADKÉ mouky :)
Proč ale pasíruje recept z HLADKÉ mouky všude možně pod recepty z jiné, než hladké mouky (viz tento zde, nebo TENTO když by mohla STEJNÝ!!! recept z HLADKÉ MOUKY velebit přímo u LABUŽNÍKOVA zdroje, třeba tady :?: :nevim:
No, pokud někdo nepozná rozdíl mezi koláči z HLADKÉ mouky a koláči z mouky HRUBÉ či POLOHRUBÉ, pak je těžko očekávat, že by dokázal poznat něco co je mezi nimi, tedy koláče z HLADKÉ i POLOHRUBÉ mouky :)

 
tlustá bába
1204 příspěvků 23.07.13 18:01

Casino, nevím, ale musím se Ačraj zastat. Netvrdila, že ten recept má něco společného s receptem Eudy, to by to dala do Uvařeno.
Přidala příspěvěk. Tečka. Já jsem také přidala příspěvek a ještě s hnusnou fotkou.
Takových příspěvků, které se přímo netýkají receptů nad nimi uvedených, tu jsou tuny.
A i trotl jako já, pochopil, že se Ačraj upsala, co se týče rozpuštěného MÁSLA!
Proč tak ošklivě? Co jich kouslo?

 
casino
4466 příspěvků 23.07.13 17:11
Možná by neuškodilo napřed recept vyzkoušet…

@Ačraj, ale já netvrdím, že ten „váš“ recept je úplně blbý!
Pominu-li, že místo másla pracujete asi s mraženým mlékem (100g rozpuštěného mléka) :nevim: :mrgreen: tak je to klasická klasika; např. moje tchyňka má skoro stejný a myslí si, že je nejlepší na světě (jj, tchyňka je nejlepší) :mrgreen:
Ale s receptem od Eudy má společného tolik co vaše Dalmácie s decimálkou, či vaše dudy s nebem. :mrgreen:
M. j. právě díky polohrubé mouce není potřeba dávat do těsta tolik tuku a přesto je po upečení vláčnější-kypřejší. :potlesk:
Je asi bezpředmětné opakovat výzvu k vyzkoušení tohoto receptu…, vy se patrně ani nepokusíte svůj stín překročit, že? :nevim: ;)

 
Ačraj
697 příspěvků 22.07.13 11:36

Běž se bodnout chytrolíne - Jidáši s boží milosti :lol:
„ALE JAKOBY SMAŽENÉ“!!! Nepleť si Dalmácii s decimálkou. :zed:
Necintej, dokuď to nevyzkoušíš - kynologu… :D

 
casino
4466 příspěvků 22.07.13 00:09
Možná by neuškodilo napřed recept vyzkoušet…

Rumem se dá pokazit máloco a dokonce ani těmto, už tak dost cukrářským koláčům, asi neuškodí…
Eudy na těstě kdovíjakdlouho „vyšívala“ než ho dotáhla téměř k dokonalosti a mám za to, že toto je recept non + ultra… :palec:
… a fffčíl zírám 8o :) čeho je lidová tvořivost schopna: nahradit polohrubou mouku moukou hladkou, to by bylo omluvitelné snad jen tam, kde polohrubou nemají…, ale „…potřít vydatně plech máslem (olejem)je jistě lepší, nejsou vysušené, ale jakoby smažené.", tak to může jen ten, kdo si plete v receptu uvedené jidáše s receptem na boží milosti :mrgreen:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 20.07.13 20:51

Hele, to mám patentovaný. To je, v mnoha případech, zásluha sklerózy. Buď něco zapomenu koupit, nebo to tam zapomenu dát. Pak taky zásluha chemické nerovnováhy v mozku a snadná vyplavitelnost adrenalinu při pohledu na jídlo. Kdybys viděla, kolikrát jsem vystartovala od počítače, že tohle teda rozhodně musím uvařit a pak jsem zjistila, že polovinu věcí nemám, jenomže tam už byl ten běs, kterej by mi nedovolil spočinout, takže - prostě něco vzniklo. Abych nelhala, někdy taky promýšlím dopředu, jako zítřejší oběd - a jsem sama zvědavá, co z toho vznikne. Chci zasnoubit chřest s houbou - a nechci zjistit, že to tu je, to byste mě dožrali!
Takže žádné poklonkování, vidíš sama, že jsem spíš magor, než kuchař. Jediné, co stojí za pochvalu, je můj kladný vztah k jídlu. Jím ráda. A ještě raději mám, když to s potěšením sní ještě někdo další. To je velká radost. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 20.07.13 19:50

Ty jsi dobrá, dokážeš si jídlo vytvořit dle vlastní fantazie, jistě chutně a také načinčané, to já neumím, experimentuji tak, když vidím lákavé jídlo, vyzkouším, ale sama něco vymyslet :?: :roll: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 20.07.13 19:41

Já je pekla na pečícím papíru, pro případ, že by ovoce vytékalo, je lepší potom papír vyhodit, než drbat plech, ale ono nic nevyteklo, potřít vydatně plech máslem (olejem)je jistě lepší, nejsou vysušené, ale jakoby smažené. :P Znám i dělám. :palec:

 
goralka
271 příspěvků 20.07.13 19:11
Potieranie rumom

Som odkukala aj ja, po dopečení koláč pofŕkam dvoma, troma vrchnáčikmi rumu, maslo mám v posýpke. Robím podobné cesto, len miešam aj špaldovú celozrnú a dávam napoly maslo a masť. Pečiem do chrumkava, radšej dva tenké, ako jeden hrubý a plech potieram masťou výdatne.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 20.07.13 07:49

Koláčků není nikdy dost! A Ty máš s čerstvým ovocem a ještě objevitelsky potřené!
Moc se mi jich zachtělo, udělala jsem si k snídaní vajíčko, zapečené v šunkové postýlce, tentokrát jsem do našlehaného bílku a všude okolo přidala nastrouhaný provolone sýr - trošku to vypadá jako nádivka! :lol:
Ale na závěr - ku kávě - bych si tedy koláček dala! Takhle byl kousek housky s pomerančovou marmeládou.
Ale - že si žijeme, co?!

 
Ačraj
697 příspěvků 20.07.13 07:29
Kynuté koláče s ovocem

Víš proč? Aby mně zase někdo nenapadl, :roll: že koláčů je tady víc, než dost. :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 20.07.13 07:12

:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Máslem a rumem se potírají svatební koláčky, velké jsem tím nepotírala (nenapadlo mě to), ale rozhodně to udělám!
Ty koláčky jsou krásné!!! Pročpak jsi je nedala nahoru, abych Ti mohla dát palec metr zvíci???
Nádhera! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 19.07.13 22:17
Kynuté koláče s ovocem

40 dkg hl. mouky, 80 g cukru, vanil. cukr, 2 špetky soli, kostka droždí, 2 žloutky, 200 ml mléka, 100g rozpuštěného másla, těsto necháme vykynout, rybíz, meruňky, josta.
Plát 8 mm silný, vykrájet kolečka, vykynout, udělat důlky, potřít bílkem, vložit ovoce a posypat drobenkou. 170°C - 15-20 min. Upečené potřít máslem s rumem. :P

Příspěvek upraven 23.07.13 v 18:17

 
casino
4466 příspěvků 12.04.13 15:23
Nedosáhnu na ovladač...

… ale naštěstí přišly MAKRONKY, sice ex post, protože už nebylo co fotit, ale aspoň mě otočily na bok a ovladač mi podaly :mrgreen:
Tento recept mi byl čert dlužen :) :twisted: :mrgreen:
Chtěl jsem odzkoušet pečení dílkových buchet v remosce… Jde to krásně: rozpálit těleso a za 20 minut bylo vymalováno :palec: Bohužel, buchty už nestihly vychladnout - za 20 minut bylo vybíleno :evil:
Ještě jsem se stihl skulit na prašťák, a tam mě našly ;)
Nevíte co je „prašťák“? Zde je rébus ze 4. obecné: NĚMECKÉ JMÉNO, NĚMECKY MUŽ, MÁTE POHOVKU UŽ :)

Příspěvek upraven 12.04.13 v 15:27

 
Eudy
20 příspěvků 18.06.12 10:15
re casino

Já taky :) ale moc díky za komentář, potěší že takový matador na labužníku pochválí.
Jak jsem psala již dole, lze ještě vylepšit použitím pouze žloutků - pokud budete mít chut si k tomu ještě střihnout nějaké ty laskonky či kokosky. :)
(o vyhození bílků při mém skoťáctví nemůže být řeči :) )

 
casino
4466 příspěvků 15.06.12 11:51
ZÁVISLOST

…a alkahóóólem se stýkám a potýkám od pěti let :)
hazard mám pod kontrolou :D
joint jsem v hubě ještě neměl 8)
ale na koláčích z tohoto těsta začínám býti závislý :lol: :palec: :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 19.05.12 23:17
Já to vyzkouším…,

„STATEČNOST přikazuje nikdy nerušit dané slovo.
Zato MOUDROST přikazuje nikdy to slovo nedávat.“ (T. Bernard)
Nezbývá mi, než zůstat statečným a porušit omertu většiny labužníků.

Podivoval jsem se těm ořechům a rozinkám DO těsta na KOLÁČKY… Nakonec jsem je do těsta nahrubo nasekané (viz foto) přidal.
Poprvé v životě jsem použil sušené droždí a zadělal jsem přesně podle receptu. TĚSTO BYLO PERFEKTNÍ! Dokonce i zmiňované koláčky se z něj daly jakžtakž dělat.
Z uvedené dávky jsem napekl 25 koláčků, 1 táč (třešním se teprve na stromě zapalují lýtka, tak jsem rozmrazil karlátky) a 1 tvarohový povidlák ( při rozvalování na plechu se právě skrzevá ty ořechy trhal, ale tvaroh nevytekl patrně jen proto, že jsem ho posichroval gustinem od jakéhosi doktora jako to droždí).
Mančaft pochrochtával blahem (jen taktak jsem zachránil pár koláčků ke kolektivnímu focení) a byl u vytržení právě z těch ořechů a prý mám pochválit!
Tož tak činím!
Za sebe děkuji také, bylo to fajné :palec:
To těsto, resp. produkty z něho, jsou PRIMA :palec:
Eudy, doufám, že se Vám škytalo :mrgreen:

Edit:
Oprava hrupppky :oops:

Příspěvek upraven 05.04.13 v 22:29

 
Eudy
20 příspěvků 12.05.12 08:07

upraveno vzledem ke komentářům.

Ještě poznámka k vejcům - do správného kynutého těsta patří pouze žloutky. Moje maminka mi ale jednou vykládala, že za války aby se ušetřilo dávali do těsta na půl kila mouky jedno celé vejce. Tak jsem to též vyzkoušela, abych vyřešila otázku co pak s bílky. A ono to docela dobře jde - samozřejmě, aby těsto bylo ještě vláčnější do těsta by patřily místo 2 celých vajec 3 žloutky. Ale takových receptů je na webu dosti, nebylo by třeba se dělit.

Příspěvek upraven 12.05.12 v 15:53

 
di
2451 příspěvků 10.05.12 22:58

Anitto: 250 ml

 
Anitta
521 příspěvků 10.05.12 21:37

Take si myslim, ze by nemel byt problem s tacem… ;)
Pouze u nas za louzi nevime, jaky obsah ma jedna vase krabicka slehacky :think: :kytka:

 
casino
4466 příspěvků 10.05.12 20:12
" Na táč se ovšem nehodí."

Eudy, pokud je „táč“ pořád to co dříve, tedy kynutý koláč přes celý plech, proč by se Vaše těsto (s rozinkami a ořechy) zrovna na něj nehodilo? Myslíte, že ovoce bude dělat „paseku“ :think: Já to vyzkouším…, ale až po neděli.
Na víkend mám už PROGRAM :)

 
Eudy
20 příspěvků 10.05.12 13:43
Re casino

Recept je inspirovaný mojí potřebou kuchtit „popaměti“ a na tohle těsto je potřeba zapamatovat si pouze jeden údaj :D . Proto jedno univerzální těsto na kde co. Ořišky a rozinky dodají těstu specifickou chut a u nas doma je máme rádi. Na táč se ovšem nehodí. K tvarohu a povidlu to jde docela dobře. Možno ovšem dle chuti vynechat, eventuelně dát rozinky do tvarohu…
Recept vznikl dlouhodobým experimentováním, lehké variace nejsou jistě na škodu.

 
casino
4466 příspěvků 08.05.12 10:24

…líbí se mi jak je napsáno :palec: Eudy Evidentně ví o čem píše :palec:
Ale:
spíše je to těsto na (mazanec, vánočka, různé pletýnky, jidáše a podobně) jak je psáno v postupu.
Podobné těsto znám… Je mastné a „krátké“ a dost blbě se z něj MORAVSKÉ koláčky dělají a dávat DO těsta na KOLÁČKY ořechy a rozinky je v tomto případě dost neobvyklé (hihi, kulantně řečeno :mrgreen: . Mám na mysli samozřejmě koláčky moravské (zabalená náplň) a ne ty, sice krásné, placaté české ála italské pizzetky posladku :) :mrgreen: ;)

 
2905
753 příspěvků 08.05.12 03:19

Kynuté koláčeuž jsem dlouho nedělala, příležitostně vyzkouším.
Líbí se mi poznámka - „troška (asi tak 2 lžíce) mléka k vypláchnutí skleničky (ev. krabičky)“ :palec: . Někdy v krabičce rozmíchám vejce, také pojme zbylou šlehačku :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz