Recept Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve vezmeme slepici a uvaříme kvalitní vývar (nic proti ´masoxu´, ´knorru´ apod., ale vývar ze skutečné slepice je prostě vývar ze skutečné slepice); nejlépe den před vlastní přípravou pokrmu. Část vývaru uchováme na plátky, část použijeme na polévku nebo zakonzervujeme. Vezmeme také dva telecí plátky, JEMNĚ je posolíme a vklepeme do nich prsty šťávu z citrónu a estragon. Necháme přes noc v chladu odležet.

Nakrájíme na drobno cibulku. Do jedné pánve dáme trochu kvalitního jednodruhového oleje, v druhé rozpustíme přiměřené množství másla. Vyjmeme plátky z chladu; zprudka a krátce je osmahneme na oleji. Vyndáme z oleje a vložíme na máslo. Ještě jemně přisolíme. Podléváme vývarem a dusíme. Mezitím na oleji, který zbyl po plátkách, do jemněhněda osmahneme pokrájenou cibulku.

Jakmile jsou plátky podušené, vyjmeme je a do tekutiny přidáme osmahnutou cibulku a červené víno. Zredukujeme do příslušné hustoty.

Plátky podáváme co nejobyčejněji - polité vzniklou šťávou, s prostě vařeným bramborem nebo bramborovou kaší…

VARIANTA 1: je možné i z plátků vepřových a je to rozhodně poživatelné - ale není to úplně ono…
VARIANTA 2: je možné i z plátků hovězí svíčkové - trvá to déle, ovšem řekl bych, že originálu je to bližší…

Recept je z kategorií: Telecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.11.07 vloženo
  • 4901x zobrazeno

Čas přípravy

  • noc + 37 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 telecí plátky na řízky
  • trochu másla
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu
  • 4 polévkové lžíce kvalitního červeného vína
  • olej na smažení
  • trochu poctivého slepičího vývaru (asi 6 deci)
  • 1 kávová lžička mletého estragonu
  • 1 malá cibulka
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory; bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor - ji

jsem rád i za ty Rychlebské hory - považuji je za snad nejkrásnější pohoří v Česku; jen o tom nesmíme moc mluvit, protože součástí té pohody je mimo jiné i to, že je skoro nikdo nezná a nejsou zaplaveny turistickým byznysem…
A jsem rád, že chceš mé jídlo vyzkoušet - a ještě raději budu, když Ti bude chutnat!

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Dík, že jsi tak hezky zvěčnil můj kraj. K estragonu - před lety mi někdo poradil přidat do nakládaných okurek místo kopru právě toto býlí. Byl to jeden z těch zdařilých receptů, kdy pro veliký úspěch za stálého míchání lejeme na kanál.Ale, telecí mám, slepici koupím v Jednotě a se sušeným esrtagonem to zkusím!

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor - VYSVĚTLENÍ

Nu, Rychlebské hory nejsou autorem, samozřejmě… Jenže před mnoha roky tam bydleli kamarádi, kteří měli hodně těch slepic… a dokonce i telecí maso… a hezky se s nimi povídalo… a já nevěděl, jak ten recept nazvat… tak je to na jejich počest…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz