Recept Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve vezmeme slepici a uvaříme kvalitní vývar (nic proti ´masoxu´, ´knorru´ apod., ale vývar ze skutečné slepice je prostě vývar ze skutečné slepice); nejlépe den před vlastní přípravou pokrmu. Část vývaru uchováme na plátky, část použijeme na polévku nebo zakonzervujeme. Vezmeme také dva telecí plátky, JEMNĚ je posolíme a vklepeme do nich prsty šťávu z citrónu a estragon. Necháme přes noc v chladu odležet.

Nakrájíme na drobno cibulku. Do jedné pánve dáme trochu kvalitního jednodruhového oleje, v druhé rozpustíme přiměřené množství másla. Vyjmeme plátky z chladu; zprudka a krátce je osmahneme na oleji. Vyndáme z oleje a vložíme na máslo. Ještě jemně přisolíme. Podléváme vývarem a dusíme. Mezitím na oleji, který zbyl po plátkách, do jemněhněda osmahneme pokrájenou cibulku.

Jakmile jsou plátky podušené, vyjmeme je a do tekutiny přidáme osmahnutou cibulku a červené víno. Zredukujeme do příslušné hustoty.

Plátky podáváme co nejobyčejněji - polité vzniklou šťávou, s prostě vařeným bramborem nebo bramborovou kaší…

VARIANTA 1: je možné i z plátků vepřových a je to rozhodně poživatelné - ale není to úplně ono…
VARIANTA 2: je možné i z plátků hovězí svíčkové - trvá to déle, ovšem řekl bych, že originálu je to bližší…

Recept je z kategorií: Telecí maso

Nahlásit recept

  • 24.11.07 vloženo
  • 5001x zobrazeno

Čas přípravy

  • noc + 37 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 telecí plátky na řízky
  • trochu másla
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu
  • 4 polévkové lžíce kvalitního červeného vína
  • olej na smažení
  • trochu poctivého slepičího vývaru (asi 6 deci)
  • 1 kávová lžička mletého estragonu
  • 1 malá cibulka
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory; bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor - ji

jsem rád i za ty Rychlebské hory - považuji je za snad nejkrásnější pohoří v Česku; jen o tom nesmíme moc mluvit, protože součástí té pohody je mimo jiné i to, že je skoro nikdo nezná a nejsou zaplaveny turistickým byznysem…
A jsem rád, že chceš mé jídlo vyzkoušet - a ještě raději budu, když Ti bude chutnat!

ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor

Dík, že jsi tak hezky zvěčnil můj kraj. K estragonu - před lety mi někdo poradil přidat do nakládaných okurek místo kopru právě toto býlí. Byl to jeden z těch zdařilých receptů, kdy pro veliký úspěch za stálého míchání lejeme na kanál.Ale, telecí mám, slepici koupím v Jednotě a se sušeným esrtagonem to zkusím!

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí přírodní plátky z Rychlebských hor - VYSVĚTLENÍ

Nu, Rychlebské hory nejsou autorem, samozřejmě… Jenže před mnoha roky tam bydleli kamarádi, kteří měli hodně těch slepic… a dokonce i telecí maso… a hezky se s nimi povídalo… a já nevěděl, jak ten recept nazvat… tak je to na jejich počest…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Karbanátky Karbanátky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz