Recept Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

(Hodnoceno 2x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

Úvod

Je to velmi oblíbená minutka, nikdy nezklame a je vhodná i pro letní dny. Scaloppa nebo scaloppina je ve skutečnosti název určitého řezu telecího masa. Jsou to menší tenké plátky z telecí kýty a to z její přední části, v Itálii ji nazývají ořech, nebo ze zadní části blízko ocasu. Kuchaři často používají výraz scaloppare, tedy nařezat na plátky. Scaloppine se připravují také z kuřecího, krůtího (prsa), vepřového (pečeně), z hovězího málokdy. V těchto případech druh masa by měl být uveden v názvu.

Postup

Plátky masa můžeme lehce stlačit hladkou stranou paličky.
Na pánvi zahřejeme máslo a olej. Maso obalíme v mouce, dobře přimáčkneme, ale přebytečnou mouku oklepneme. Ihned je přidáme na pánev a osmažíme z obou stran. Zalejeme vínem, necháme odpařit, osolíme, opepříme a vytáhneme maso, které udržujeme v teple. Omáčku na pánvi propasírujeme přes síto. Pokud pospícháte tak to nemusíte dělat, ale výsledná omáčka je pěkná, když je hladká. Přidáme k ní na pánev trochu nastrouhané kůry a šťávu z citronu (množství přizpůsobíme vlastní chuti) a krátce povaříme. Vložíme plátky masa, (kousek másla) a jestě pár minut povaříme. Maso má být omáčkou jen lehce „obalené“.
Nejčastěji se podávají se světlou citronovou omáčkou, petržel jenom špetku na ozdobu. Petržel se může přidat i přímo do omáčky spolu s citronem.

Určitě tuto přípravu dobře znáte s kuřetem. Samozřejmě další variace jsou rozšířené o houby, šunku, dezertní víno, kapary, cukety, ocet balsamico, rozmarýn atd.

Recept je z kategorií: Telecí maso

Nahlásit recept

  • 14.02.11 vloženo
  • 13401x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400-500 gr telecího masa, 2-3 plátky na osobu
  • mouka
  • 1-2 citron neošetřený
  • 2 dl bílé víno
  • na drobno nasekaná petržel
  • sůl, pepř (lépe bílý)
  • ořech másla
  • olivový olej

Doporučená příloha

  • Bílé pečivo a křehký zelený salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 30.11.13 13:00

Použila jsem krůtí maso a všem chutnalo. Do omáčky jsem přidala lžíci medu a balzamikového octa. Děkuji za recept :).

Odkaz na uvaření

casino 05.11.13 15:53

Kuřecí ňadra :) ********** :palec:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 07.05.11 00:24

Casino, ananasová slupka mi také ještě moc nejde, ale všimla jsem si že lidé vykrajují z ananasu ten špalík uprostřed.
Opravdu nevím proč. Je moc dobrý. Zkus to.

Svevo, moc hezký recept.
Telecí tady není moc v módě, takže tu není takový výběr jako třeba hovězího.
Ale recept ráda vyzkouším.

sveva
751 příspěvků 06.05.11 23:40

Casino ještě že za tím ‚jakési‘ Orvieto je smajlík. A věřte, že 2 dl na 4 porce je bohaté podlévání, já to dělám od oka a myslím, že jste toho vína mohl s potěšením vypít ještě víc.

casino
4485 příspěvků 06.05.11 16:09

IDEÁLNÍ KRMĚ PRO SLAMĚNÉ VDOVCE (či osamělé, zaneprázdněné ženy) :-)
Než se uvaří brambory, tak je jídlo hotovo :palec:
Jedno z mála jídel, kde mi víno nevadí, naopak bez něj to není ono!
Myslím, že sveva toto zatím nevařila…, jinak nemohla dát do ingrediencí 2 dl/4 osoby :roll:
Než něco napíši, tak si to několikrát ověřím:
Vařil jsem dnes (kuřecí prso) potřetí (opět v časové tísni - testuji nový „zaručeně“ výherní systém na večer) a spotřeba vína (dnes jakési :-) Orvieto 2008), tedy degustace, dále k přípravě vlastního jídla pro 1 osobu a následná konzumace k jídlu, byla 0,7 l!!! Tož nevím :mrgreen:
P.S.
Od té doby, co na Labu esmeralda psala, že jí neloupané kiwi, tak zkouším kde co požírat vč. slupek; kiwi je bez problémů, ananas mi moc nejede, ale brambory, brambory jím tak, jak se vylíhly :palec: Samozřejmě vařené! :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz