Recept Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

(Hodnoceno 2x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

Úvod

Je to velmi oblíbená minutka, nikdy nezklame a je vhodná i pro letní dny. Scaloppa nebo scaloppina je ve skutečnosti název určitého řezu telecího masa. Jsou to menší tenké plátky z telecí kýty a to z její přední části, v Itálii ji nazývají ořech, nebo ze zadní části blízko ocasu. Kuchaři často používají výraz scaloppare, tedy nařezat na plátky. Scaloppine se připravují také z kuřecího, krůtího (prsa), vepřového (pečeně), z hovězího málokdy. V těchto případech druh masa by měl být uveden v názvu.

Postup

Plátky masa můžeme lehce stlačit hladkou stranou paličky.
Na pánvi zahřejeme máslo a olej. Maso obalíme v mouce, dobře přimáčkneme, ale přebytečnou mouku oklepneme. Ihned je přidáme na pánev a osmažíme z obou stran. Zalejeme vínem, necháme odpařit, osolíme, opepříme a vytáhneme maso, které udržujeme v teple. Omáčku na pánvi propasírujeme přes síto. Pokud pospícháte tak to nemusíte dělat, ale výsledná omáčka je pěkná, když je hladká. Přidáme k ní na pánev trochu nastrouhané kůry a šťávu z citronu (množství přizpůsobíme vlastní chuti) a krátce povaříme. Vložíme plátky masa, (kousek másla) a jestě pár minut povaříme. Maso má být omáčkou jen lehce „obalené“.
Nejčastěji se podávají se světlou citronovou omáčkou, petržel jenom špetku na ozdobu. Petržel se může přidat i přímo do omáčky spolu s citronem.

Určitě tuto přípravu dobře znáte s kuřetem. Samozřejmě další variace jsou rozšířené o houby, šunku, dezertní víno, kapary, cukety, ocet balsamico, rozmarýn atd.

Recept je z kategorií: Telecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.02.11 vloženo
  • 12703x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400-500 gr telecího masa, 2-3 plátky na osobu
  • mouka
  • 1-2 citron neošetřený
  • 2 dl bílé víno
  • na drobno nasekaná petržel
  • sůl, pepř (lépe bílý)
  • ořech másla
  • olivový olej

Doporučená příloha

  • Bílé pečivo a křehký zelený salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 30.11.13 13:00

Použila jsem krůtí maso a všem chutnalo. Do omáčky jsem přidala lžíci medu a balzamikového octa. Děkuji za recept :).

Odkaz na uvaření

casino 05.11.13 15:53

Kuřecí ňadra :) ********** :palec:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Telecí plátky s citronem – Scaloppine al limone

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.05.11 00:24

Casino, ananasová slupka mi také ještě moc nejde, ale všimla jsem si že lidé vykrajují z ananasu ten špalík uprostřed.
Opravdu nevím proč. Je moc dobrý. Zkus to.

Svevo, moc hezký recept.
Telecí tady není moc v módě, takže tu není takový výběr jako třeba hovězího.
Ale recept ráda vyzkouším.

 
sveva
751 příspěvků 06.05.11 23:40

Casino ještě že za tím ‚jakési‘ Orvieto je smajlík. A věřte, že 2 dl na 4 porce je bohaté podlévání, já to dělám od oka a myslím, že jste toho vína mohl s potěšením vypít ještě víc.

 
casino
4473 příspěvků 06.05.11 16:09

IDEÁLNÍ KRMĚ PRO SLAMĚNÉ VDOVCE (či osamělé, zaneprázdněné ženy) :-)
Než se uvaří brambory, tak je jídlo hotovo :palec:
Jedno z mála jídel, kde mi víno nevadí, naopak bez něj to není ono!
Myslím, že sveva toto zatím nevařila…, jinak nemohla dát do ingrediencí 2 dl/4 osoby :roll:
Než něco napíši, tak si to několikrát ověřím:
Vařil jsem dnes (kuřecí prso) potřetí (opět v časové tísni - testuji nový „zaručeně“ výherní systém na večer) a spotřeba vína (dnes jakési :-) Orvieto 2008), tedy degustace, dále k přípravě vlastního jídla pro 1 osobu a následná konzumace k jídlu, byla 0,7 l!!! Tož nevím :mrgreen:
P.S.
Od té doby, co na Labu esmeralda psala, že jí neloupané kiwi, tak zkouším kde co požírat vč. slupek; kiwi je bez problémů, ananas mi moc nejede, ale brambory, brambory jím tak, jak se vylíhly :palec: Samozřejmě vařené! :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz