Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejspíše mám porouchaný PC, jinak přece není možné aby zde tento jednoduchý recept nebyl! Kolik znáte předpisů jen ze dvou surovin? Takto upravené telecí dá vyniknout skutečně jemné chuti. Kdo ještě nemá zcela poničeny chuťové pohárky, by to mohl ocenit :-)
Na rozpáleném másle necháme maso v kuse zprudka zatáhnout do hněda. Maso sice při dalším pečení pustí šťávu, ať chceme nebo ne, ale šťáva bude mít pěknou barvu. Osolíme, podlejeme nepatrně vodou a přikryté pečeme v troubě. Poléváme šťávou z masa, později podléváme vývarem (vodou). Během pečení (podle kvality to trvá cca 90 minut) maso aspoň 1x obrátíme. Pokud je maso krájené na řízky, tak je osolené dusíme na másle a teprve na závěr dopékáme a pozlacujeme v troubě. Podáváme obvykle s bramborovou kaší, rýží... kompoty a chuťově jemnými saláty (např. mrkev s jablky) Poznámka: Podobně lze připravit i jiná masa, ale telecí je telecí...
Recept je z kategorií: Telecí maso
Angličené by si dali hrášek, jak jinak než na másle
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
5.9.15 08:43
Telecí takto upravuji už léta, kromě telecích řízků ho ani jinak nedělám. Byla by škoda recept upravovat přidáním jakékéliv další ingredience, takto je prostě nejlepší.
Líbí se mi21.6.14 13:48
Nejlepší telecí:-D Úplně jsem zapoměl, že nám ho takhle dělala babička…
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Telecí na másle (Take5)
Casino
Už při pohledu na
fotku..slintající smajlík…a teď tohle 
… i sám sobě

No, nekupte to! Ještě jsem zalaškoval
s řeznicí, že ať mi ukáže ten krk z bernardýna. Asi měla radost až do
rána, protože po mně hodila laškovně okem a ne dranžírákem,,, ani mi
neskočila po krku, jen ten krček hodila na váhu.
ale pečené telecí maso III. třídy, tak to
je teprve MASO!!!
… kdo neochutnal, nemůže ani závidět 
Vyrazil jsem pro kus krávy, že ji vyvařím ke skořicové omáčce…
Za sklem vidím cedulku TELECÍ KRK 82,–Kč
Upekl jsem jak psáno výše, s malou změnou: místo „zatahování“ na másle, jsem „zatáhl“ pod grilem. Ve výsledku jsem rozdíl nepoznal.
Pečené telecí maso I. třídy (kýta) je výborné
Příspěvek upraven 14.11.13 v 18:40
Když jedna neví, kde je to tam, nemůže pochopit.
Když jedna neví, jakou barvu má telecí v Itálii (už dlouho jedna na telecí v Itálii nekoukala), nemůže srovnávat. Ale může říct, že tady telecí od hovězího rozezná a světle růžové hovězí nezná
Alis,

ad. 14.09.09 18:34
Ghí je tam násobně dražší než máslo… Oni si mazali pečivo „do dírek“ já je dával na pánev po lžíících
Takovou barvu, jako v Itálii, tady telecí nemá…
Nevím, proč rodině lezly oči z důlků, něco mi uniká.
U nás má telecí barvu světlounce růžovou.
A na čerstvém másle peču běžně, moje babička na něm smažila i řízky, moje tchýně zase lívanečky. Nikdy se nespálilo a nezhořklo. Miloši, promiň
Milošku, vůně přepouštěného másla provází i moje dětství. A ta dobrota, co zůstala na dně. Když nás babička nechala, abychom si vyškrábali cmour, byl to svátek.
Neupečeš ani neusmažíš - nepřepuštěný máslo se začne přepalovat a hořkne. Čím jsem starší tím ostřeji si pamatuji výjevy z mládí, kdy jsem přinesl máslo z obchodu a okamžitě šlo na kamna přepustit. Obvzláště v létě. Chudák, jihočeská chalupnice, nevěděla že realisuje Ghí, ale určitě by ji to potěšilo. Miloš
V rodině co jsem pobýval měli GHÍ v chladničce, mazali si to ráno na pečivo, já na něm vařil - teď už je mi jasné, proč jim lezly oči z důlků
A kvalita telecího? Je to tak; tam
to mělo barvu vepřového, u nás když jsem ukázal na kus masa a řekl, že
chci to pěkné hovězí, tak mi odpověděli: Pane, to je telecí 

V tomto receptu požívám čerstvé máslo. Ale možná jste chtěl napsat:… nikdá nic neusmažíš
Maminka dělávala telecí řízky, na másle. Obávám se, že už je v životě neochutnám. Telecí, které je prodáváno jako telecí už je od telat, která už žerou, tak že vlastně už ne telecí ale mladé hovězí. A máslo, máslo když nepřepustíš, tak na něm nikdá nic neupečeš. Včera jsem dokonce v Makru viděl už přepuštěmé máslo - kilo 190 kč.
Telecí je telecí, souhlasím s casinem, že bez pepře. V poslední době se telecí opět objevilo na trhu, i když to není žádná levná záležitost, cca 300 Kč/kg. Ale co by labužník neudělal pro svůj rozmazlený žaloudek. Tuto neděli jsem dělala klasickou roládu z telecí kýty, se šunkou a omeletou s listovým mangoldem, samozřejmě na másle.
jéje kostičko, Ty umíš navnadit. U nás doma se na másle peklo telecí plněné hrudí, a že tu nádivku maminka uměla … K tomu hedvábná bramborová kaše a meruňkový kompot. Porozhlédnu se, protože meruňkové kompoty mám ve špajzíku, s telecím to asi bude horší, no uvidím.
Bravóóó!!!:-)))) S tou zemí původu to byl jen takový testík, kolik si zdejší forum ještě nechá líbit (resp. jakých zhovadilostí se jeden může dopustit
) Zemi původu neznám… Ale ten pepř?
Prosimpěkně, ani špetičku :-
“ - Tady? Prosím, stačí jeden.
„Předpisů je spousta
Předpisů je spousta
.
.
Jinak si takové maso rozhodně zaslouží, abychom na podlévání připravili kvalitní vývar. Větší kus masa není potřeba dusit na plotně, stačí opéct, mírně podlít a dusit v troubě (tzn. péct pod poklicí). Osobně se přimlouvám ještě za čtvrtou ingredienci, a to špetku bílého pepře.
O kuchyni původu se nechci hádat, ale s tou Izraelí bych byla opatrná, protože telecí na másle míchá dohromady mléčné a masité, věc v košer kuchyni naprosto nepřípustná. Jinak je tahle božská mana dobře známá v tzv. „bürgerliche Küche“, občanské kuchyni, což je myslím to nejlepší, co země Rakouska-Uherska vzdělaly na poli kulinárním.
U nás doma to býval před válkou (a pravděpodobně ještě mnohem déle) tradiční nedělní oběd - telecí na másle, bramborová kaše, kompot. Předtím vývar a jako moučník křehký koláč s revení.
Já dělám telecí jen na velkou slávu, ale občas z úsporných důvodů připravím stejným způsobem libový oříšek z vepřové kýty, je to také dobré, ale ne tak jemné. prostě „faleš“ se pozná