Recept Telecí nad věcí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Telecí nad věcí

Úvod

Když koupíte kilo a půl telecí kýty a místo 8 žaludků zůstanou doma jen dva, máte problém. No co, řeknete si pak. Uříznete dva plátky a zbytek nacpete inteligentně do mrazáku. A máte další problém, téměř nerudovský - co s tím, když o vídeňský řízek nestojíte. Naštěstí je tu ten mrazák.
Ale upřímně vám řeknu - jen jako nouzovka! Na lišky a na česnek je nutno jít do lesa, ne do mrazáku. Loňský česnek medvědí se projevuje spíš jako dobře uskladněné seno, než jako zázračná bylina polabských slovanů. Kritiku už jsem sklidila, tak si ji laskavě nechte a hybaj do lesa - snad si dá to jaro konečně říct!

Postup

Nejprve si na kousku másla podusíme lišky, trochu osolíme.
Telecí plátky naklepeme pod fólií, osolíme, opepříme, poklademe česnekem medvědím. Na jednu polovinu plátků položíme po dvou plátcích telecí paštiky a dvou lžících dušených lišek.
Plátky přehneme a po obvodu zašijeme (jehly by při balení do slaniny zlobily). Dlaněmi je zformujeme, aby vypadaly jako velký hokejový puk. Posypeme je, v hmoždíři na hrubo pomlácenými, hořčičnými semínky. Svrchu maso již nesolíme (sůl je uvnitř a slanina také něco odevzdá.
Boky obalíme plátky slaniny a zpevníme nití.
Dáme vařit brambory s řapíkatým celerem a solí.
Na pánvi rozškvaříme zbývající dva plátky slaniny a když jsou křupavé, vyjmeme je a odložíme na ubrousek, budou na parádu.
Na vypečený tuk vložíme námi vytvořené puky a zprudka je osmahneme po obou masových stranách. Pak je přendáme (bez vypečeného tuku) na suchý pekáček a vložíme do horké trouby (nezapomeňte si ji včas zapnout).
Z uvařených brambor vyjmeme řapíkatý celer, který rozmixujeme s několika lžícemi horké smetany. Brambory slijeme a s máslem a rozmixovaným celerem vyšleháme. Ochutnáme a případně dosolíme.
Další variantou by mohlo být:
plátky masa potřít zevnitř i zvenku dijonskou hořčicí a místo telecí paštiky vložit na každý plátek masa jedny drůbeží játra. Šťávu z upečeného masa zjemnit 1 nebo 2 lžícemi smetany.


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.03.13 vloženo
  • 1530x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 telecí řízky
  • 6 plátků slaniny (amerického snídaňového typu)
  • 4 polévkové lžíce lišek
  • 8 listů česneku medvědího
  • 4 plátky telecí paštiky (nebo dvoje drůbeží játra)
  • sůl
  • čerstvě hrubě mletý pepř
  • 2 rovné lžičky hořčičného semínka
  • kousek másla pod lišky
  • Na pyré:
  • 4 brambory (pro dvě osoby)
  • 3 stonky řapíkatého celeru s lístky
  • máslo
  • 4 lžíce smetany
  • sůl

Doporučená příloha

  • bramborové pyré

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 31.03.13 09:58

Že bych mohla vyfotit puk i na řezu, jsem si vzpomněla až při jídle, tak je to takové použité.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Telecí nad věcí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz