Recept Tekvicový prívarok - z tykve Pra

(Hodnoceno 1x) anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tekvicu ošúpeme, prekrojíme, lyžicou vydlabeme, postrúhame na slzičkovom strúhadle. Mladšiu cuketu omyjeme a nastrúhame aj so šupou. So staršou postupujeme ako s tekvicou. Nastrúhanú dáme variť s vodou, aby bola zakrytá. Posolíme, chvíľku povaríme. Medzitým si spravíme z oleja a múky zásmažku. Po miernom schladení zalejeme studeným mliekom, rozšľaháme, vlejeme do vriacej tekvice a prevaríme. Do hotovej omáčky pridáme posekanú kôprovú vňať, podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, príp.cukor. Nič nepokazíme ani kyslou smotanou. Podávame napr. s duseným alebo vareným hovädzím, alebo karbanátkom a varenými zemiakmi a pod. Alebo ako rýchly letný obed s párkom alebo volským okom. (Ja to baštím napr. aj bez všetkého, iba s chlebom...) Chcela by som upriamiť Vašu pozornosť: Z vydlabanej časti tekvice, alebo aj kusa samotnej cukety je možné uvariť chutnú falošnú mäsovú polievku...Mám ju medzi svojimi receptami. Recept vkladám hlavne na želanie Bedly...

Recept je z kategorií: Omáčky zeleninové

Nahlásit recept

  • 18.07.08 vloženo
  • 21508x zobrazeno

Ingredience

  • tekvica - tykev alebo cuketa
  • olej
  • hladká múka
  • mlieko
  • soľ
  • vňať kôpru
  • kyslá smotana (nemusí byť)
  • na dochutenie citrón, príp. cukor
  • množstvá neuvádzam - všetko podľa chuti a zvyku každého kuchára

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 1.8.11 11:07

Nechcelo sa mi strúhať a tak som tekvicu nakrájala na kocky a len s troškou vody dala variť do kuchty. Potom prišiel na rad ponorný mixér a prívarok som vylepšila sladkou smotanou.
K tomu dusené hovädzie - a doma boli hody :D

Diskuse k receptu Tekvicový prívarok - z tykve

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tekvicový prívarok - z tykve

Shira313
117 příspěvků 1.8.11 11:07

Nechcelo sa mi strúhať a tak som tekvicu nakrájala na kocky a len s troškou vody dala variť do kuchty. Potom prišiel na rad ponorný mixér a prívarok som vylepšila sladkou smotanou.
K tomu dusené hovädzie - a doma boli hody :D

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Aničko škoda, že nemohu upřesnit dobu vydání této Kuchařky, ale recept je opravdu prezentován … jako slovenský. Řeknu, normu jsem nepotřebovala, ale uvedla jsem ho jenom jako zajímavost pro druhé. V některých receptech není zapotřebí gramáž, záleží na chuti kuchaře … ovšem jiné je to u začátečních kuchařinek, jako jsem byla kdysi já, i když mohu říci, že opravdu dobrou průpravou jsem prošla od mé maminky … a stejně jsem hledal dál. Pěkný večer.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - Bedlička,

ja som si pôvodne myslela, že česká a slovenská kuchyňa sú si veľmi, veľmi podobné, skoro identické. Sem-tam sa ešte prekvapím! Tak ako Ty - s týmto prívarkom. Tá norma v podstate udáva suroviny ako ja, ak som si dobre všimla. Ja osobne do prívarku ocot ani citrón nedávam, ale väčšina ľudí áno. A tekvica sa dá krásne zamraziť, alebo tie prerastené cukety. Očistíš, nastrúhaš, dáš do sáčkov. A zamrazím si aj kôpor a hneď mám vôňu leta aj v zime.
Teší ma, že chutilo a zdravím!
A.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA anicka ...

dnes při kávě jsem listovala věnovanou nebo věnovanými „Normami pro závodní kuchyně a vyvařovny, vč. restauračních zařízen. Krom jiného jsem poprvé v životě narazila na "Tekvicový prívarok“ Pro další fandy jako jsem já vložím Normu na 10 porcí:
2500 g tekvice - čistá váha - oloupané,
150 g sádlo škvařené,
400 g mléko konzumní,
200 g mouka hladká,
20 g cukr,
100 g smetana 12%,
75 g kopr čerstvý,
50 g ocet,
20 g sůl.
Anicko, vyzkoušla jsem Tvůj recept, jedla jsem to poprvé v životě a chutnalo to jen mně, ale i manželovi. Na polévku se teprve chystám. Díky.

martinsog
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Môže to byť dobré papanie, ale moja mama mi tak znechutila tekvicový prívarok, že ho nevarím, nekoštujem, nejem… Asi škoda…

Mispule
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Skvělý je prívarok z patisonu, podle mne je to nejlepší úprava patisonu, zkuste, jestli vám rostou na zahradě.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Mám pocit, že prívarok jako takový je vůbec slovenská specialita. Myslím, že prívarok je něco trochu jiného než naše dušená zelenina (třeba dušená mrkev, dušená kapusta - kel nebo dušené kedlubny - kaleráb), že je to takové „omáčkovatější“. A ze suchých fazolí dělám různé varianty „cassouletu“, po balkánsku, fazolový guláš apod., ale to je dost husté, zapečené, ne jako omáčka se smetanou. Čočku dělám „na kyselo“, cibulová zásmažka, voda, ocet, trochu cukru, sůl - je to takové zahoustlé, k tomu párek nebo vajíčko. Čili to z fazolí bude asi hodně podobné. Zkusím to, asi nám to také bude chutnat.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA,Jenofefka,

v Čechách sa v zime nevarí prívarok-omáčka zo suchej fazule?
A.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Od začátku, co pěstujeme cukety, tohle patří k jídlům, která z talíře mizí rychlostí blesku. Nutno přiznat, že variantu s fazolovými lusky milujeme neméně. Se suchou fazolí to neznám, to budu muset zkusit - ale na zahrádce rostou cukety, fazolové lusky a kopr, tak to počká na zimu. Každému doporučuji, s vajíčkem na hniličku a novými brambory to je lahůdka.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Holky zlate -alis aj myska, prestante lichotit, priberam totiz aj od toho a radsej sa chytajte varechy…

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Ja vim :) a nemas zac. Nudim se, tak muzu hledat.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA, mysko2,

děkuji, neumím hledat :-) A jen pro uklidnění: Anička se zlobit určitě nebude, je to totiž moc hodná dievčica :-))

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Alis, je to tady: http://www.labuznik.com/recipe.php?…; snad Anicka odpusti, ze ti radim misto ni.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA, Aničko...

já jsem polévku, o které mluvíš, ve tvých receptech nenašla :-( Asi neumím hledat, mohla bys mě navigovat konkrétněji? Děkuji :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Dobré ráno všem, Anicko učím se celý život a moc děkuji za vložení tohoto receptu. Znám, pokud vzpomínám jen tu fazolkovou přílohu … té jsem se najedla dosti po žloutenkovém onemocnění, ale z cukety … to mě nenapadlo. Na tu polévku se jdu juknout a určitě také vyzkouším, zeleninové polévky máme rádi. Ale asi nikdy nesvedu tu rychlou královskou polévku babičky mého muže. Odběhla na zahrádku, donesla náruč zeleniny, šupla do kastrolu, přihodila masox a vonělo to nejen v chalupě, ale po celém okolí … a byla královsky dobrá, na tu vzpomíná i moje dcera.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Moc ti dekuju. Myslela jsem ten ze suchych fazoli. Byl takovy nahnedly a bajecny. Musim ty tve recepty prohlednout jeden po druhem. Diky.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - myska2,

myslis z fazulovych strukov? Ten sa robi v nasich koncinach uplne tak isto! Teda struky pokrajas, das varit atd…
Alebo myslis zo suchej fazule? Tam sa fazula (alebo aj sosovica) namoci, da varit s bobkovym listom, potom zasmazka s mliekom a hotovo. No a ze je to skvele - ak cast mlieka nahradis sladkou smotanou - nemusim hovorit…
A klikni si na mna a medzi moje recepty kukni, tam mas aj tu polievku. Az sa raz odhodlas to uvarit, budes prekvapena ako ja, ked som to skusila. Ked som o tom pocula prvykrat, nechcela som verit, ze sa to vobec da jest.
Pekny vecer a pekne sny o privarkoch Ti zelam…
A.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tekvicový prívarok - z tykve PRA

Anicko, nejen na prani bedly. To je vyborny recept a musi to byt neuveritelne dobre, pro mne okyselene a s bramburkem prosim :). Zajimal by me i ten recept na polevku.
A jeden dotaz jeste - umis fazolovy privarok? Nikdy mi snad nic nechutnalo vic a od sousedky jsem si nejak recept pred odjezdem nevzala :´(.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz