Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tekvicu ošúpeme, prekrojíme, lyžicou vydlabeme, postrúhame na slzičkovom strúhadle. Mladšiu cuketu omyjeme a nastrúhame aj so šupou. So staršou postupujeme ako s tekvicou. Nastrúhanú dáme variť s vodou, aby bola zakrytá. Posolíme, chvíľku povaríme. Medzitým si spravíme z oleja a múky zásmažku. Po miernom schladení zalejeme studeným mliekom, rozšľaháme, vlejeme do vriacej tekvice a prevaríme. Do hotovej omáčky pridáme posekanú kôprovú vňať, podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, príp.cukor. Nič nepokazíme ani kyslou smotanou. Podávame napr. s duseným alebo vareným hovädzím, alebo karbanátkom a varenými zemiakmi a pod. Alebo ako rýchly letný obed s párkom alebo volským okom. (Ja to baštím napr. aj bez všetkého, iba s chlebom...) Chcela by som upriamiť Vašu pozornosť: Z vydlabanej časti tekvice, alebo aj kusa samotnej cukety je možné uvariť chutnú falošnú mäsovú polievku...Mám ju medzi svojimi receptami. Recept vkladám hlavne na želanie Bedly...
Recept je z kategorií: Omáčky zeleninové
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.8.11 11:07
Nechcelo sa mi strúhať a tak som tekvicu nakrájala na kocky a len
s troškou vody dala variť do kuchty. Potom prišiel na rad ponorný mixér a
prívarok som vylepšila sladkou smotanou.
K tomu dusené hovädzie - a doma boli hody
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Tekvicový prívarok - z tykve
117 příspěvků 1.8.11 11:07
Nechcelo sa mi strúhať a tak som tekvicu nakrájala na kocky a len s troškou vody dala variť do kuchty. Potom prišiel na rad ponorný mixér a prívarok som vylepšila sladkou smotanou.
K tomu dusené hovädzie - a doma boli hody
Aničko škoda, že nemohu upřesnit dobu vydání této Kuchařky, ale recept je opravdu prezentován … jako slovenský. Řeknu, normu jsem nepotřebovala, ale uvedla jsem ho jenom jako zajímavost pro druhé. V některých receptech není zapotřebí gramáž, záleží na chuti kuchaře … ovšem jiné je to u začátečních kuchařinek, jako jsem byla kdysi já, i když mohu říci, že opravdu dobrou průpravou jsem prošla od mé maminky … a stejně jsem hledal dál. Pěkný večer.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja som si pôvodne myslela, že česká a slovenská kuchyňa sú si veľmi, veľmi podobné, skoro identické. Sem-tam sa ešte prekvapím! Tak ako Ty - s týmto prívarkom. Tá norma v podstate udáva suroviny ako ja, ak som si dobre všimla. Ja osobne do prívarku ocot ani citrón nedávam, ale väčšina ľudí áno. A tekvica sa dá krásne zamraziť, alebo tie prerastené cukety. Očistíš, nastrúhaš, dáš do sáčkov. A zamrazím si aj kôpor a hneď mám vôňu leta aj v zime.
Teší ma, že chutilo a zdravím!
A.
dnes při kávě jsem listovala věnovanou nebo věnovanými „Normami pro závodní kuchyně a vyvařovny, vč. restauračních zařízen. Krom jiného jsem poprvé v životě narazila na "Tekvicový prívarok“ Pro další fandy jako jsem já vložím Normu na 10 porcí:
2500 g tekvice - čistá váha - oloupané,
150 g sádlo škvařené,
400 g mléko konzumní,
200 g mouka hladká,
20 g cukr,
100 g smetana 12%,
75 g kopr čerstvý,
50 g ocet,
20 g sůl.
Anicko, vyzkoušla jsem Tvůj recept, jedla jsem to poprvé v životě a chutnalo to jen mně, ale i manželovi. Na polévku se teprve chystám. Díky.
Môže to byť dobré papanie, ale moja mama mi tak znechutila tekvicový prívarok, že ho nevarím, nekoštujem, nejem… Asi škoda…
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Skvělý je prívarok z patisonu, podle mne je to nejlepší úprava patisonu, zkuste, jestli vám rostou na zahradě.
Mám pocit, že prívarok jako takový je vůbec slovenská specialita. Myslím, že prívarok je něco trochu jiného než naše dušená zelenina (třeba dušená mrkev, dušená kapusta - kel nebo dušené kedlubny - kaleráb), že je to takové „omáčkovatější“. A ze suchých fazolí dělám různé varianty „cassouletu“, po balkánsku, fazolový guláš apod., ale to je dost husté, zapečené, ne jako omáčka se smetanou. Čočku dělám „na kyselo“, cibulová zásmažka, voda, ocet, trochu cukru, sůl - je to takové zahoustlé, k tomu párek nebo vajíčko. Čili to z fazolí bude asi hodně podobné. Zkusím to, asi nám to také bude chutnat.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
v Čechách sa v zime nevarí prívarok-omáčka zo suchej fazule?
A.
Od začátku, co pěstujeme cukety, tohle patří k jídlům, která z talíře mizí rychlostí blesku. Nutno přiznat, že variantu s fazolovými lusky milujeme neméně. Se suchou fazolí to neznám, to budu muset zkusit - ale na zahrádce rostou cukety, fazolové lusky a kopr, tak to počká na zimu. Každému doporučuji, s vajíčkem na hniličku a novými brambory to je lahůdka.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Holky zlate -alis aj myska, prestante lichotit, priberam totiz aj od toho a radsej sa chytajte varechy…
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja vim
a nemas zac. Nudim se, tak muzu
hledat.
děkuji, neumím hledat
A jen pro uklidnění: Anička se zlobit
určitě nebude, je to totiž moc hodná dievčica 
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Alis, je to tady: http://www.labuznik.com/recipe.php?…; snad Anicka odpusti, ze ti radim misto ni.
já jsem polévku, o které mluvíš, ve tvých receptech nenašla
Asi neumím hledat, mohla bys mě navigovat
konkrétněji? Děkuji 
Dobré ráno všem, Anicko učím se celý život a moc děkuji za vložení tohoto receptu. Znám, pokud vzpomínám jen tu fazolkovou přílohu … té jsem se najedla dosti po žloutenkovém onemocnění, ale z cukety … to mě nenapadlo. Na tu polévku se jdu juknout a určitě také vyzkouším, zeleninové polévky máme rádi. Ale asi nikdy nesvedu tu rychlou královskou polévku babičky mého muže. Odběhla na zahrádku, donesla náruč zeleniny, šupla do kastrolu, přihodila masox a vonělo to nejen v chalupě, ale po celém okolí … a byla královsky dobrá, na tu vzpomíná i moje dcera.
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc ti dekuju. Myslela jsem ten ze suchych fazoli. Byl takovy nahnedly a bajecny. Musim ty tve recepty prohlednout jeden po druhem. Diky.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
myslis z fazulovych strukov? Ten sa robi v nasich koncinach uplne tak isto! Teda struky pokrajas, das varit atd…
Alebo myslis zo suchej fazule? Tam sa fazula (alebo aj sosovica) namoci, da varit s bobkovym listom, potom zasmazka s mliekom a hotovo. No a ze je to skvele - ak cast mlieka nahradis sladkou smotanou - nemusim hovorit…
A klikni si na mna a medzi moje recepty kukni, tam mas aj tu polievku. Az sa raz odhodlas to uvarit, budes prekvapena ako ja, ked som to skusila. Ked som o tom pocula prvykrat, nechcela som verit, ze sa to vobec da jest.
Pekny vecer a pekne sny o privarkoch Ti zelam…
A.
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Anicko, nejen na prani bedly. To je vyborny recept a musi to byt neuveritelne dobre, pro mne okyselene a s bramburkem prosim
. Zajimal by me i ten recept na polevku.
A jeden dotaz jeste - umis fazolovy privarok? Nikdy mi snad nic nechutnalo vic a od sousedky jsem si nejak recept pred odjezdem nevzala :´(.