Recept Tažený závin s jablky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do mouky prosáté na vál přidáme lžičku oleje, vejce, rum, špetku soli, a teplou vodou nebo teplou syrovátkou (těsto se lépe vytahuje) zaděláme středně tuhé těsto. Dobře je prohněteme , uděláme z něj 2 koule, potřeme je olejem,přiklopíme nahřátým kastrolem,necháme půl hodiny odležet. Potom jednu kouli těsta rovnoměrně vyválíme, položíme na ubrus posypaný moukou a tence vytáhneme. Silné okraje odřízneme a necháme 5 minut zaschnout. Pokropíme je rozehřátým tukem, posypeme strouhankou, osmaženou na části dávky tuku, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami,cukrem a skořicí (a pokrájenými ořechovými jádry) a pomocí ubrusu stočíme v závin. Pomocí ubrusu jej opatrně přeneseme na pomaštěný plech, potřeme rozehřátým tukem a upečeme do růžova v mírně vyhřáté troubě. Ke konci pečení závin můžeme potřít smetanou-lépe červená. Stejně připravíme závin z druhé koule těsta. Závin pocukrujeme vanilkovým a moučkovým cukrem až před podáváním.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 18547x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička rumu
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • vlažná voda nebo syrovátka (smetana)
  • hladká mouka na posypání ubrusu
  • tuk na vymaštění plechu
  • moučkový a vanilkový cukr.
  • *Náplň:*
  • 1,20 kg navinulých jablek
  • 150 g cukru
  • 100 g másla nebo tuku Hera (Juno, Dukát)
  • 80 g strouhanky
  • 2 lžíce rozinek
  • mletá skořice (ořechová jádra)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tažený závin s jablky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tažený závin s jablky

poldij
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tažený závin s jablky

este poradim, skus po peceni prikryt zavin (ale aj chlieb, rozky a pod.) cistou utierkou a nechat tak schladnut. vsetko vzdy zostane krasne mäkucke. tiez som to skor nevedela…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tažený závin s jablky
babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Pilko...

Pepíno napsal recept skoro tak, jak jej připravuji já (doufám, že mu to nevadí, že si dopisujeme pod jeho receptem ;o))

Mám však několik připomínek. Těsto vlastně vzniklo v Turecku, odtam ho převzali Maďaři, kteří ho upravili a nakonec ho prý přivedli do perfektní verze pekaři z Vídně. Jedno je však pravdou, že na připravu štrůdlu je velice důležitá mouka s velkým obsahem lepku. A protože se můj recept tak nějak o chlup liší jak ingrediencemi, tak postupem, proto ho pro porovnání napíši do Labužníka.

Myslím si však, že možná vím, proč Tvůj perfektně vytažený štrůdl nebyl měkký. Štrůdl se totiž musí před pečením, několikrát během pečení a ihned po dopečení potírat rozehřátým máslem. Pak je opravdu křehký a vynikající.

Vše nejlepší v novém roce 2004!

Pilka
113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babi poradíš zase?

Milá babi, zdá se, že v novém roce jsi ve formě stejně jako loni. Přeju ať Ti dlouho vydrží.
Teď ten problém.
Nedávno jsem viděla dokument o tom, jak jakási zjevně zkušená kuchařka z Maďarska dělala tažený jablkový závin. Vytáhla těsto na sílu cigaretového papírku a na velikost jídelního stolu slušných rozměrů, žádný panelákový, dala všechny ingredience a srolovala pomocí prostěradla. Rozkrojila na 3 nebo 4 díly a tak dále.
Tak mě to nalákalo, štrúdl doma všichni rádi a z lístkového těsta jsem nechtěla. Měla jsem chuť právě na tažený. Všechno bylo vpořádku, těsto se mi krásně vytáhlo na tenoučko (na rozdíl od té paní z Maďarska jsem ho dělala po částech a rolovala jen utěrkou, samozřejmě). A pekla jsem, opatrně, aby byl propečený a měl pěknou barvu. Hezky vypadal, chuť bez chyby, ALE tvrdý jak štolverka. Skoro jak z nudlového těsta.
Nevíš proč? Hledala jsem, jestli nemám špatný recept a vidím, že zde tento je stejný jako jsem dělala. Kde je chyba? V pečení, v mouce, ve mně?
Taky jsem kdysi četla a snad jsem si i někam napsala recept právě na maďarský tažený závin, jmenoval se Szigligetský (myslím). Možná ho někde máš nebo máš kontakt na někoho takového.
Prosím poradíš mi. Jedná se mi skutečně o pravý, pokud možno originální, křehký a vynikající tažený závin. Žádné náhražky s jogurtem apod. nebo lístkový.
Měj se moc hezky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz