Recept Tátův vánoční guláš speciál

Labužník Mirek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Plátky kližky obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na sádle. Vyjmeme a na vzniklém výpeku orestujeme nahrubo nakrájenou (používám hrubá půlkolečka) cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáváme postupně na malé kostičky nakrájené hovězí srdce, na kostky (2x2cm) pokrájenou plec a na tenké nudličky nakrájená vepřová játra. Když je toto vše opečené a pustí trochu šťávy přidáme dvě velké lžíce sladké papriky (kdo má rád - může kombinovat s pálivou), špetku kmínu a podle chuti mletý (lépe drcený) pepř, vrátíme do kastrolu opečené plátky kližky, podlijeme vývarem, přidáme kostku masoxu a na mírném ohni pomalu za občasného míchání dusíme doměkka. Proto ta dlouhá doba přípravy - vše musí být měkkoučké a vytvořit jakousi homogenní hmotu, ve které "vyčnívají" jen plátky kližky. Ke konci přidávám ještě směs česneku utřeného se solí a s majoránkou. Pak teprve podle chuti dosolím. Mouka, ve které jsou na začátku přípravy obaleny plátky kližky, nemusí stačit na správnou hustotu omáčky. Lze dotvořit moukou rozmíchanou ve vodě.

Recept je z kategorií: Guláše Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 30.12.05 vloženo
  • 11380x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 min.

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 500g hovězí kližky
  • 200g vepřové plece
  • 150g vepřových jater
  • 150g hovězího srdce
  • 500g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • masox/vývar
  • sádlo

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tátův vánoční guláš speciál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tátův vánoční guláš speciál

frantisek75
9 příspěvků 29.3.09 01:36
Re: Tátův vánoční guláš speciál

Tak jsem opravdu ten guláš vyzkoušel. Nebyla kližka a já rád z vepřového tak byl z plecka a srdce a těch jater asi 20 dkg. Je bezba jen možná příště dám vice cibule. Je velmi podobný zabíjačkovému ale moc dobrý. Dnes jsme ho po dvou dnech přes zákaz (evropské unie) dojedli a nemá chybu.
PS také nezahušťuji moukou na závěr. Nejlépe je hustá šťáva z cibule a trocha mouky na začátku na omastku a pak je to ono.

frantisek75
9 příspěvků 26.3.09 19:09
Re: Tátův vánoční guláš speciál

Já také nejsem zastánce MASOXU ale teď jsem v prpdejně (asi Cutisin věci pro uzenáře) koupil sypké provedení „masoxu“ v průhledném balení který vyrábí firma v Říčanech u Prahy snad se jmenuje Kasia a jmenuje se to Dobrý hovězí vývar. Nabízeli mi i zeleninový a další. To balení 750 gramů jsem koupil po vyzkoušení malé dávky a jsem velice spokojen. Je dobrý a stále sypký.Věřte že to není reklama jen rada.
Jinak tento gulášek právě teď vařím ( Jen ta kližka se nekoupila ale já rád z vepřového) tak dám vědět.

jedle
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tátův vánoční guláš speciál

do guláše mouku - NE.
Zahušťuju chlebem.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tátův vánoční guláš speciál - Ivo

já sice taky masox nemusím, ale když už je to nutné, použiju zeleninový bujón. Ten dodá pouze chuť a ne příchuť. Do guláše z 1 kg masa to nemusí být špatné., možná bych dala jen půl kostky. ;-D
Ten zeleninový bujón běžně dávám do aspiku anebo někdy do velkého kotle zeleninové polévky.
Ale masoxy vepřové či hovězí anebo slepičí bujóny apod. nepoužívám vůbec.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tátův vánoční guláš speciál - Tome...

…záklechtka mě až tak nebolí (přece jen je to jeden ze standardních způsobů zahušťování). Mi naskakuje husina, když někde vidím napsáno: „masox“ - toto je zase moje deformace. Jinak s Tebou souhlasím, je to vskutku zajímavý recept a je nutné jej odzkoušet. Miro dík.

Příjemný zbytek roku přeje Ivo.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tátův vánoční guláš speciál

Óóóóó to je moc hezkej recept a kvalitní!! Budu muset recept vyzkoušet o prázdninách v Čechách, jelikož srdce je tu nedostupné. Tu záklechtku bych nakonec nedoporučoval, může zkazit celé dílo.To spíš bych víc omoučil ty plátky. Sakra to jsem ještě neslyšel plátky z kližky. To je geniální. Už se těším a díky za inspiraci. Hergot ty plátky mi leží v hlavě.....

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz