Recept Tatarský bifteček trochu jinak

babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Tatarský bifteček trochu jinak

Postup

Namlet maso (melu dvakrát) a rozdělit ho na 4 díly. Z každého udělat pevnou kouli, tu trochu zploštit a pomocí obrácené lžíce do masa udělat důlek. Do toho vložit žloutek. Talíře poprášit mletou paprikou, kterou si každý může zamíchat do masa. Potom je ozdobit salátem a zeleninou, chcete-li. V misce připravit zálivku smícháním všech ingrediencí a podávat ji ve džbánku. Před použitím ji vždy zamíchat. Každý si do masa přilije zálivky podle chuti. Na pánvi, nebo pod grilem připravit topinkya podávat je na talíři s rozkrojeným česnekem.

Recept je z kategorií: Roštěná

Nahlásit recept

  • 15.01.06 vloženo
  • 12508x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g umleté roštěné (odblaněné a bez tuku)
  • 4 velké žloutky
  • sladká mletá paprika na posypání talíře
  • salát na ozdobu talíře
  • Zálivka:
  • 10 lžic olivového oleje
  • 1/4 lžičky nebo podle chuti tabasco omáčky (nejlépe zelené)
  • 1 lžička Worcestershire omáčky
  • 2 lžíce brandy (třebas slivovice)
  • 8 lžic citronové šťávy
  • 1 lžička rozdrcených černých pepřů
  • 6 lžic slitých a na hrubo posekaných kaparů
  • 4 na jemno posekané zelené šalotky
  • 6 lžic na jemno posekané zelené petrželky
  • 8 filátek ančovičky na jemno posekaných
  • Krajíce režného chleba potřeného olivovým olejem + rozkrojený stroužek česneku nebo dva na potření topinek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tatarský bifteček trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tatarský bifteček trochu jinak

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak, nyní s obrázkem...

Pepíčku děkuji Ti!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

jéje, tak to se rozpoutala pěkná debata. Jestli víte, jak se škrábou játra, tak tak se škrábe maso. Jednoduše se položí směrem po vlákně a stejným směrem tupou hranou nože se přejíždí maso tak, aby před nožem zůstávala jakoby skoro majda z masa. Někdy se ještě naškrábané maso může posekat. Já osobně mám ráda trochu textury (uvidíte na obrázku-snad).

Baturenko, jak vidím, tak do dneska žiješ ;o) Příště vyzkoušej ten klasický tatarák, bude-li se Ti chtít a uvidíme co řekneš na ten?

Kardo, jsem ráda, že si tak dovedeš zpřijemnit pracovní dobu ;o) Děkuji Ti moc, ze vyzkoušení receptu a Tvůj komentář.

A ještě pro vokurku. To je naprostá pravda, že pomlít se dá cokoliv, ale ne sníst. Ono to přece jenom záleží na kvalitě masa, jak dobrý ten tatarský biftek je, zvláště když jej jíme syrový ;o)

Všem Vám přeji pěkný večer!

karda
72 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Právě jsme si v práci :)) udělali tento tataráček. Trošku jsme přidali horčice, pepře, soli, topinku jsme potřeli kromě sádla a česneku paprikovou maďarskou pastou Gulyáskrém csípos, nahoře potřeli zbytkem marinády a opravdu super. I lidé neholdující tataráku neodolali. Zařazujeme mezi klenoty! Dík babi.

vokurka
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Ahoj všichni Tataráci a Tataračky. Recept může být znamenitý a při nejbližší příležitosti ho zkusím. Co se týče salmonely a ostatních nemocí je to jen pověra. Zkouším to na sobě již nejmémě 30 let a pořád nic jen z nemoci šílených krav mi zůstalo to , že mi pořád šíleně chutná. K mletí masa (než naškrábu 2 kg masa zahynu hladem) doporučuji: do mlýnku použít mírně tupé nože, nebo nechat mlýnek trochu povolený. Pak se všechny flaksy namotají na hřídel mlýnku. Druhé mletí provést po odstranění sajrajtu na řádně složeném mlýnku. Potom zadní maso není podmínkou, semlít se dá cokoliv hovězího.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Dobrá tedy, tento týden bude tatarák.

Když jinak nedáte, tak já si teda někde splaším kus svého oblíbeného palce svíčkové, a naškrábu vám ho i s fotodokumentací a svým rodinným recepisem. Kdyby se tady náhodou odpoledne objevila Osceola, tak jí vyřiďte, že sháním zajíce na paštiku, žádný syrový maso ani salmonela nebude ;o)(možná).
Jináč holky, s tím škrábáním svíčkové je to úplně stejný, jak když si ve vaně škrábáte paty. Pemza je pemza :o)))
No, je pondělí, skoro poledne, musím se jít podívat do práce…

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Babi, děkuju za odkaz - v tomto receptu se mi líbí kapary, šalotka a ančovičky…

Syrová vajíčka míváme v tiramisu, majonéze - kupuji s datem snášky a věřím, že to dobře dopadne :-)

Pupku, škrábání masa by mě taky zajímalo, ruční práci věřím víc než strojům…

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Ta kamarádka jsem byla já :-)))
Podařilo se mi po dlouhé době ukecat řezníka, aby ignoroval frontu až ven na chodník a šel se podívat, jestli opravdu nenajde kousíček masa na tatarák. Šel a našel. Sice se s ním pak nechtěl rozloučit, ale lidi za mnou dávali svoji nervozitu dost jasně najevo. Čili jsem o víkendu naškrábala své dva první tataráky a i když v podstatě doteď nevím, jak na to, a i když bych syrové maso neměla jíst, nemělo to chybu.
Ale kdyby jednou přece jenom ten fotonávod byl, pupíku, třeba by mě pak manžel miloval ještě víc :-)))

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

jsi paškar, fakt ;o))) a co ten fotonávod, jak to vidíš? Myslíš, že je to reálné..?

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Škrábání masa na tatarák

No, s tím třením česneku se to s trochou nadhledu dá srovnat. Hlavně k tomu musíš přistupovat s láskou – a mít ostříhaný nehty. Někdo to šmidlí přes vlákno, někdo na štorc, někdo podle nálady… Hlavní však je to, aby sis s každým vlákenkem osobně pokecala, jak se mu jako daří, pochválila ho, jak je pěkně červený a kolik má v sobě těch myosinů, aktinů, nerezželeza a jiných uhlohydroúchylů, a jak je šikovný, a japak se nám dneska vyspalo – a pak ho normálně sežer!

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček - Pupku,

maso jsem nikdy neškrábala, minulý týden mi volala kamarádka a ptala se, jestli nevím, jak se to správně dělá. Řekla jsem jí, jak na tom jsem a odpověděla, že zřejmě stejně, jako když se tře česnek. Jsi schopen podat podrobný popis či nejlépe fotonávod, jak správně škrábat maso? Děkuji.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Tatarák

Salmonelu ignorujte, Osceola z těch bacilů jednou zblbne. Normální organismus se s malým množstvím vypořádá, ba se utuží, no a když tak to vykurýrujte něčím kyselým, to salmonely nemají rády (kefír, kysaný zelí, lák z okurek). Horší by byla tasemnice nebo nedej bože Trichinela či Clostridium – to by byl teprve rachot!
A tatarák se musí škrábat a s láskou je třeba se s tím masem pomazlit! Protože proč? Protože rychlým pomletím člověk přichází o to zdlouhavé a namáhavé sebetrýznění před kulinární explozí v hubě… :o)

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Vzkaz pro milovníky tataráků, je pondělí ráno, všichni žijeme a oblizujeme se od večeře - nezbylo ani sousto, salmonela se zatím neprojevila, jen ten tatarák bych si dala i ke snídani
PS: Maso jsem naškrabala , nevlastním mlýnek :-)

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Lidi, někdy mi připadá že jste kolem té salmonely trochu paranoidní.
Asi bych to neměla psát, ale je to fakt: šance že se zabijete v autě je mnohem větší než ta že umřete na salmonelu. Doufám že jsem vám nezkazila den.

Maso, jak píše Babi, MUSÍ být bezpodmínečně zadní.
A _eva_ taky to sekám sekacím robotem. „Melu“ si tak vlastně veškeré maso, protože mlýnek už léta nevlastním.

Ó, a tataráček můžu kdykoliv.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

baturenko, já jím syrová vejce v různých pokrmech, moučnících a omáčkách a ještě žiju ;o))) nevím jak v ČR, ale v Kanadě se vejce kontrolovala pro salmonelu. Jsem moc ráda, že Vám chutnalo! Díky Tobě za vše od A až po D! Jsi moc milá a děláš mně obrovskou radost.

Dobrou noc a sladké sny!

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Milá Babi, žloutek jsem přidla, večeřeli jsme okolo 19.00 , je 21.54 a zatím se nám nikomu nic neprojevilo - to za A)
Tatráček byl skvostný a chutný, udělala to tam i ta slivovice :-) a celá kombinace, receptík zařadím do oblíbenosti rodiny - to za B
A už jsem ti jednou psala, že jsi „super baba“ , abych nepsala pořád jedno a to samé - tak jsi „prima baba“ - to za C
jinak dobrou noc a piš takové recepty jaké píšeš - to za D

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

evi, podívej se i na tento recept pro další rady, chceš-li. Pravý tatarák - Steak Tartare V robotě to také jde, ale namotají se Ti vlákna na nože. Já to opravdu raději škrábu a sekám nožem nebo dvouma, nebo melu ;o) Dobré pochutnání!

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

Osceolo, tak jsem si dala na Tvoji radu bacha a tip je odstraněn!

Ahoj!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak.

buturenko, dej vědět jak chutnalo ;o)

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak

Dando, to máš teda pravdu naprostou ;o) Poznámku o vejcích odstraním!

Pěkný večer!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak

nemám mlýnek na maso, ale sekací robot - nahradí to mlýnek?

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak-TIP!!!

Recept nekomentuju, to nezvládnu.
Bacha na ten TIP. Pouštění se na tenký led, když se jedná o zdraví? Nemusela bych, ale čte to hodně lidí a proto je lepší, když nebudu pasivka.
Salmonely zničíme přinejmenším nad 70°C, ale lepší je 80°C a minuta, ta to už vůbec nezachrání. Nebezpečí nehrozí jenom dětem, těhotným, ale i starším lidem a osobám s oslabenou imunitou.
No, až jsem se z toho vopotila.

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak

Milá Babi, vzhledem k tomu, že jsme měli dneska k obědu steaky ze svíčkové, a té mě zůstalo , tak k večeři bude tataráček od Babi, mňam, vypadá „mňamózně“

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatarský bifteček trochu jinak

Babi ahojky, myslím, že když se nebojím syrového hovězího, tak mě salmonela nechá napokoji, i když možná pár dní by tělo krásně pročistilo :-)) Někdy, pokud se mi obzvlášť chce, tak maso škrábu, ale 2× umleté je rychlejší.:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz