Recept Taštičky z kachních vajec

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Taštičky z kachních vajec

Úvod

Kachní vejce bývají k dostání v kvalitních prodejnách asijských potravin, můžeme si je objednat i přímo u chovatelů nebo místo nich použít klasická slepičí vejce.
Thajci používají při výrobě taštiček speciální pomůcku, kterou lze však nahradit cukrářským zdobítkem.

Čínská kuchyně - vydal Svojtka

Postup

V hmoždíři rozetřete na prášek koriandrové kořeny spolu s česnekem, bílým pepřem a solí.

Rozehřejte dvě polévkové lžíce oleje, přidejte prášek a vařte, až se z pánvičky line vůně. Přidejte cibuli a vařte doměkka. Pak přidejte vepřové maso a krevety a za stálého míchání vařte, než je maso hotové.

Přidejte burské oříšky, palmový cukr, sůl a rybí omáčku podle chuti.
Promíchejte a nechte vařit, dokud se směs nezačne lepit. Pak pánev odstavte, směs vyklopte do mísy a odložte pro pozdější použití.

Vidličkou si v misce rozšlehejte vajíčka. Zbylým olejem potřete teflonovou pánev a rozehřejte. S pomocí speciální formičky nebo jiného vhodného zařízení (dle vaší fantazie) nalijte vejce na pánvičku tak, aby utvořila jakousi síťku v rozměrech cca 12,5×12,5 cm.

Jakmile budou vajíčka ztuhlá, opatrně vyjměte vzniklou síťku z pánve. celý postup opakujte, dokud se nespotřebují všechna vejce.

Každou síťku položte na pracovní plochu, navrch položte několik koriandrových listů a na ně lžíci nádivky. Pak přehněte okraje síťky, aby vznikla úhledná taštička. Hotové taštičky naaranžujte na tác a ozdobte čerstvými koriandrovými listy, natí z jarní cubulky a chilli papričkami.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.06.11 vloženo
  • 7459x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 4 koriandrové kořeny
  • 2 stroužky česneku
  • 10 kuliček bílého pepře
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 1 menší cibule, nadrobno nakrájená
  • 115 g libového mletého vepřového masa
  • 85 g krevet
  • 0,5 šálku mletých pražených burských ořechů
  • 1 čajová lžička palmového cukru
  • rybí omáčka dle chuti
  • 2 kachní vejce nebo 3-4 slepičí.

Doporučená příloha

  • chilli omáčka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Taštičky z kachních vajec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  19.06.11 14:49

venezia - http://www.rozhlas.cz/…prava/719232 :-)

 
casino
4466 příspěvků 19.06.11 11:03

Jj, venezia, můžete mít pravdu… :-)
ale avšak poté, co jsem se dočetl, jaká že jsou kachní vejce mňamka, tak podle jiného mýtu zvažuji možnost vychovat si kachního plivníka :think: Zatím hledám špindíru, která vejce odnosí a bude ho 40 dní ve svém podpaží zahřívat. V této době se nesmí vyzpovídat, stříhat si nehty, mýt obličej a modlit se… :mrgreen:

edit: nefunkční odkaz, tedy cituji:
„A další argument pro je, že jsou velmi chutná. Kachní vejce je celkově větší a má větší, výborný žloutek. Rovněž bílek mi připadá lepší, než u slepičích vajec. Zdá se být tužší, čistší a koncentrovanější. Poslední výhodou je spotřeba těchto vajec. Zatím co slepičích si do hamandeggsu dávám 5, kachní mi stačí dvě a jsem najedený.“

celý komentář je zde: http://drubez.chovzvirat.com/…trana-2.html

Příspěvek upraven 19.06.11 v 11:17

 
venezia
41 příspěvků 18.06.11 16:27

nejde jen o salmonelu, taky obsahují hodně cholesterolu, musí být ihned po snůšce uloženy v chladu / kdo stojí u kachny a čeká, až snese vejce?/ a nemyslím, že by to měl být překonaný mýtus. i v učebnicích pro kuchaře se prostě kachní vejce nedoporučují do lidské stravy.

Příspěvek upraven 18.06.11 v 16:33

 
anickav
2904 příspěvků 18.06.11 06:52
:-P
 
Anitta
521 příspěvků 18.06.11 00:19

Jo Danda je sikulka a furt vari, kde na ty dobrotky beres cas? :-D
Ty mrizky vypadaji moc dobre :-D

 
danda  17.06.11 23:17

Aničko :-), víš že si na tebe pokaždé vzpomenu? jednou jsi psala - a ty už obyčejné nevaříš? :-)Ani, vařím a moc ráda, tohle jsou jen takové relaxační pokusy, které stejně odnesu do práce a rozdám nebo navařím, napeču a pozvu kamarády a nechám se lichotit :-)
Zdenda, ten je experimentátor a nadšenec po mně, ale velkej jásá nad gulášem, pečeným bokem, bramborovým gulášem, chlupatýma knedlíkama, br. kaší …takže to tak střídám abysme si užili všichni :-)

 
anickav
2904 příspěvků 17.06.11 22:47

Dandi, si veľmi šikovná, pozerám, aké skvosty vyrábaš…tvoji kluci sa majú… :potlesk:

 
danda  17.06.11 21:57

Alis, hooooodně fotek, hooooodně inspirace, foť a přidávej, z palačinkového těsta budou pevnější, do nich ledový salát zabalíš a je to další dobrý nápad. jenom z vajíčka jsou pevné, ale křehké, takže chtějí vlhčí jen náplň.

 
Alis
2617 příspěvků 17.06.11 21:39

Dělám mřížky z palačinkového těsta - na to list ledového salátu, kuřecí gyros, něco zeleniny, něco šťavnatého (salsa, kysaná smetana…). Zabalit do balíčků.

Používám na to obyčejnou plastovou lahev, které ve víčku udělám dírku. Cákám na pánev povětšinou mřížky, ale i spirálky a jiné ornamenty jsou velmi efektní, jako studený předkrm ideální :-)

Pořád jsem čekala, až nafotím, až to Danda zvládla rychleji, je to fakt šikovné, efektní a zatím neokoukané. :-)

 
danda  17.06.11 21:27

Ivo, dík :-), dělala jsem ze dvou slepičích na pánvičce 15cm a měla jsem 7 děrovaných omeletek. Vejce jsem rozšlehala v hrníčku, přelila do igelitového sáčku na zdobení, ustřihla roh a tenkým pramínkem lila na pánev. jde to dobře, dají se vytvářet pravidelné dírky, nebo cikcak … zítra zkusím jahodovotvarohový krém a mátu :-)

 
iva  17.06.11 20:36

Dando, v seznamu surovin nenacházím ta vejce… :mrgreen: Kolik je třeba kachních vajec? A jaký je přepočet na vejce slepičí?
Vejce od našich kachen jsme používali do těst na moučníky.

 
danda  17.06.11 19:26

venezia, nikde na venkově, to je docela odvážné tvrzení, myslela jsem si, že mýtus je už překonán :-), ale kachní vejce lze nahradit slepičími a vaječné síťky naplnit sladkou ovocnou náplní, vyzkoušela a fotku dala, protože na talířku to vypadá zajímavě a neotřele :-)

 
casino
4466 příspěvků 17.06.11 18:49

No, no, no,
ta „složka“ je nejspíše bakterie salmonely, která je pro lidský organismus naprosto nevhodná!!!! ale avšak tepelným zpracováním atd. atd. … :mrgreen:

 
venezia
41 příspěvků 17.06.11 17:18

Nevím přesně, co jedí Asiati, ale u nás se odjakživa nedoporučovalo jíst kachní vejce, neboť obsahují složku, která je pro lidský organismus naprosto nevhodná!!!! Proto se nikde na venkově kachní vejce nejedla, byla pouze určená k dalšímu chovu. A jest-li to nyní někdo prodává, tak hazarduje se zdravím lidí. Možno ověřit na každé veterině.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz