Recept Taštičky bramborové, smažené a dvojmo plněné

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Taštičky bramborové, smažené a dvojmo plněné

Úvod

K tomuto dílu mě inspirovaly Zemiakové vyprážance Aleny45 z 6. 1. 2009, ze zbylé bramborové kaše (tu jsem si musela nejprve připravit, ale stálo to za to).
Na původním receptu mě zaujalo otevřené lístkování bramborového těsta a protože ani příroda nemá ráda vakuum, zatoužila jsem plnit. Nemohla jsem se rozhodnout, zda brynzou nebo povidly, tak jsem udělala obojí.
Stejně jako Alena45 vám neposkytnu přesné váhy, záleží na tom, z jakých brambor máte kaši, kolik jste dali mléka a másla, kolik kaše jsou vaše dvě porce, jak dlouho je kaše studená, jak jste se vyspali atd.

Postup

Nejprve si na úzké nudličky nakrájíme slaninu a angl. slaninu a na pánvi je osmažíme do křupava. Slaninu vyjmeme a necháme vykapat na ubrousku. Tuk si ponecháme.
Prostým nakrájením si připravíme salát, který až na závěr ozdobíme nudličkami slaniny a pokapeme balzamikem, solit není potřeba.
V misce si vidličkou rozmícháme brynzu, přidáme na kolečka nakrájenou zelenou část naťové cibulky nebo na nudličky pokrájenou šalvěj a 2/3 osmažené slaniny.
Ke kaši přisypáváme polohrubou mouku, dokud se těsto při zpracování nepřestane lepit na ruku. Vyjmeme na vál, je-li třeba, přidáme ještě trochu mouky, bohatě podsypeme a rozválíme na co nejtenčí placku.
Placku potřeme olejem, posypeme dětskou krupičkou a složíme zprava doleva a zleva doprava na třetinu a shora dolů a zdola nahoru rovněž na třetinu (jako listové těsto).
Tento balíček rozválíme na placku asi 3 mm tenkou. Tvořítkem na taštičky vykrájíme kolečka, která plníme brynzovou nádivkou nebo povidly a pevně je stiskneme. Přečnívající těsto odstraníme (tyto kousky jsem osmažila a prosypala skořicovým cukrem a je to také dobré; stejně můžeme zpracovat i odkrojky).
Taštičky osmažíme na vyškvařeném tuku ze slaniny, do kterého můžeme přidat lžíci sádla, nebo na oleji (dle nátury).
Brynzové taštičky podáváme se salátem, povidlové taštičky posypeme strouhaným perníkem (nebo na sucho opraženou strouhankou, do které na závěr přidáme kousek másla, nebo mletými ořechy nebo mákem atd.), osladíme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Celkem vzniklo 24 taštiček (2/3 brynzových, 1/3 povidlových jako moučník).


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.04.13 vloženo
  • 3635x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na taštičky:
  • 2 porce bramborové kaše
  • 30 – 40 dkg polohrubé mouky (hrubým odhadem)
  • Náplň 1:
  • 15 dkg brynzy (vážené)
  • 2 – 3 pol. lžíce zelené natě z cibulek (nebo 1 lžíce lístků šalvěje)
  • 10 dkg angl. slaniny vcelku
  • 5 dkg bílé neuzené slaniny
  • Náplň 2:
  • švestková povidla
  • Na posypání:
  • strouhaný perník nebo na másle zezlátlá strouhanka
  • moučkový cukr
  • máslo na polití sladkých taštiček
  • Salát:
  • 1 - 2 velké kulaté bílé ředkve
  • 4 červené ředkvičky
  • 1 naťová cibulka
  • 4 pálivé papričky
  • 1 žlutá paprika
  • balzamico glazé
  • opražená slanina (viz. nahoře)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.04.13 23:29

Nepoděkovala jsem Aleně45 za inspiraci v receptu a teď to neumím napravit.
Alenko, děkuji, je to skvělý nápad!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Taštičky bramborové, smažené a dvojmo plněné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz