Recept Tarte tatin Veg

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tarte tatin

Postup

Těsto:
Máslo nakrájíme na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.

Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince.

Do pánve vsypte cukra za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí.
Přidejte jablka a promíchejte.

Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka, zalijte karamelem.
Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy .

Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.12.08 vloženo
  • 50796x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 5 cl studené vody

Náplň:

  • 6-8 jablek (nebo hrušek)
  • 200 g másla
  • 80 g cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jiripech 26.10.13 22:23

Tak jsem vyzkousela vas recept tarte tatin, byl by dobry kdyby tam nebylo tolik masla. Nemate nahodou prehozene gramaze maslo s cukrem.

Diskuse k receptu Tarte tatin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4456 příspěvků 01.06.14 19:52
Stran těsta s vámi, pane kolego, souhlasím...

@exczech… avšak ale, jaký postoj zaujmete k receptu nestora tohoto fóra, když TADY v ingrediencích píše:
"recept klasického těsta Pâte brisée http://www.labuznik.com/recipe.php?… , nebo 225 g lístkového těsta " he :?: :nevim:

*****
Je potěšující, že čtete i letité komentáře :palec:… ale avšak, budete alespoň do budoucna (když už zpětně toho nejste evidentně schopen) reflektovat poznámku glama (22.05.09 23:45) :?:
Bohužel, Labužník přitahuje hodně receptářských grafomanů, kteří nerespektují, že tu už recept je a navíc mnohem lepší a přesnější a správnější a a a..atd a svůj, často velice zmatlaný, recept sem prostě ignorantsky naperou.
A pak se vykašlou na všechna upozornění a nereagují vůbec na nic, jen je zřejmě hřeje pocit, že mají svůj recept na kvalitním webu.

Příspěvek upraven 01.06.14 v 19:59

 
exczech
297 příspěvků 01.06.14 17:25

@dexter To bych rad vedel kde jste tam pracoval, ja ziju sice v Americe ale ve Francouzkych kuchynich jsem ztravil dost casu ale nikdy jsem Francouze nevidel pouzivat Pate feuillete (listove testo ) na miste Pate Brise na Tarte Tatin ;)

 
zébulon  10.10.12 10:56

Ty budes mit supermoderni kuchyn - troubu s USB! To tam budes strkat flashku s receptem a vyndavat hotovy pokrm :- ).

Ne vazne - co je v tomhle pripade USB?

 
danda  09.10.12 23:07

Než se všechno nainstaluje, to bude ještě trpných 14 dní, jsem optimista :-) a musím někde koupit USB, u nás na vsi takové nemají :-)

A ještě bych dodala k formě na pečení - dá se péct i v dortové, ale většinou skoro všechno vyteče, takže nejdřív vyložit mokrým zmuchlaným a následně vyždímaným a vyhlazeným pečícím papírem, to jsem si vzpomněla na svoji první zkušenost, kdy jsem pekla jen na mřížce a po chvíli bublala i trouba a to mytí potom… :-)
Nejlepší je neotvírací, hlubší, rovná koláčová nebo jako nahoře na fotce.

 
zébulon  09.10.12 22:43

Dando, presne, jak pises! Ten karamel navic tam byt nemusi, ale ja to mam tak rada. Ach jo, asi ho budu muset taky udelat :- ). Tesim se na tvou fotku, az bude!

 
danda  09.10.12 22:23

Zeb, dělám ho taky s máslem, ale máslo dávám, až když je cukr rozpuštěný, ale ne úplně hnědý, po přidání se všechno srazí, bublá, prská a pak zase změkne… asi je to stejné, jen malinko jiný postup.
Takže když narovnáš jablka, tak je poliješ ještě normálním tmavým lesklým karamelem, dáš na 5 minut do trouby a pak přikryješ těstem a normálka dopečeš?
Na mě musíš polopaticky, ještě nepřivezli kotel, mám asi zastuzený mozek :-)
Ale bude to první, co upeču v nové kuchyni, podle tvého návodu, i jen jednu vrstvu, bříškama dolů :-)

 
zébulon  09.10.12 10:28

Obycejnym karamelem myslim ten, co popisujes - cukr (krupice, krystal, kostkovy), troska vody a bez michani prazit, dokud neni tmave medove barvy a konzistence. Ale ten, do ktereho se sazi jablicka na Tatin, je cukr prazeny v masle a ten vyvadi v kastrolu hrozne veci - nejdriv se jakoby rozpousti, pak to cele divne zhrudkovati, lepi se to na varecku, je to hned tvrde, hnedne to pomalu, pak zase najednou rychle, pak zacne maslo zase cukr opoustet :- ). Davam smes do formy, kdyz je ve stavu jako hrudkovata hneda jiska, jablka se do ni pekne usazuji. Ale upece se to, i kdyz jsou maslo a cukr castecne oddelene, nebojte. Jablka rovnam opravdu jenom brisky dolu, drzi mi tvar taky dobre a je to proste klasika.

 
danda  08.10.12 23:40

Zeb, dík :-)

Mě nikdy totiž nenapadlo, že z karamelu by mohlo vzniknout něco jiného :-), no jo, nevědomost hříchu nečiní :-)
Karamel dělám z kostkového cukru, většinou, 15-20 kostek pocákám lžící vody a upražím, přidám vrchovatou lžíci másla nebo cca 1,5dcl vody a nechám spojit.

Už jsem z lenosti zkoušela formu silně potřít máslem, hodně vysypat cukrem, narovnat jablka (rovnám je jako na obrázku nahoře, líp drží tvar) a na plotýnce nechat zkaramelizovat a pak do trouby.
Jenže než cukr zkaramelizoval, tak jablka pustila šťávu a nebylo to ono, takže jsem se vrátila ke klasice :-)
Záleží na výběru jablek, hodně.

Jaký obyčejný karamel máš na mysli?

 
zébulon  08.10.12 20:06

Dando, jsou recepty, kde vážím a jsou recepty, kde sypu od oka. Tady vážím, riziko, že vznikne matla, je moc velký (já ten koláč opravdu miluju - a jako fanoušek karamelu dělám ještě extra porci obyčejného karamelu a jablka ve formě polévám svrchu ještě tím - takže kdyby se nepovedl, byla bych zuřivá :- ) ).

 
danda  07.10.12 22:15

Opravdu všichni vážíte cukr a máslo?

 
casino
4456 příspěvků 07.10.12 22:07
I na Labu je lepčččí...

RECEPT (nejen proto, že nemá v názvu VEG)
Prošel jsem na netu řadu receptů a poměr MÁSLO:CUKR se pohybuje mezi 1:1 až 1:2 :think: Většinou se udává 1:1,2
Možná je na čase, aby Tereza tento recept v ingrediencích poněkud poupravila :think: :)

zébulon,
díky za větu: „V panvi z cukru a masla pripravit karamel – vypada trochu jako jiska, ale nedeste se, je to v poradku“
S karamelem jsem míval problém; patrně jsem jej dělal příliš dlouho, až se složky rozdělily 8) ;) Rád se polepším :)

Reakce na danda 07.10.2012 22:15
Já ano… ale stydím se za to :oops: :) :mrgreen:

 
zébulon  07.10.12 18:16

Byla by ale skoda na ten moucnik zanevrit, Vendet. Urcite tady je dalsi mnozstvi podobnych receptu, ale zkusim napsat tady do komentaru jeden, ktery se vzdycky povede. Je dobre kolac pect den dopredu - po upeceni a vychladnuti zabalit cely do folie a nechat pres noc v lednici. Druhy den folii sundat, formu zespodu rychle zahrat na plotynce sporaku a pak se kolac vyklopi snadno a bez urazu.

testo: 125 g hl, mouky, 75 g cukr moucka, spetka soli, 1 zloutek - vsechny ingredience na valu zpracovat v hladkou kouli, ne dlouho, aby testo zustalo krehke. Nechat odpočinout.

napln: 1 kg pevnych jablek, oloupanych, bez jadrincu, nakrajenych na ctvrtky,
100 g cukru, 175 g masla.
Troubu predehrat na 225°C. V panvi z cukru a masla pripravit karamel - vypada trochu jako jiska, ale nedeste se, je to v poradku. Prendat do formy cca 28 cm, do karamelu huste vedle sebe a brisky dolu naskladat ctvrtky jablek. Predpect 5 minut v rozehrate troube. Mezitim vyvalet testo na placku, prikryt predpecena jablka a dobre pritisknout okraje. Propichat vidlickou. Pect 25-30 minut. A je to.

 
Vendet
1 příspěvek 07.10.12 15:35

Upekla jsem koláč podle receptu (podle toho s prohozeným množstvím cukru a másla!!)
Věnovala jsem přípravě část odpoledne a za odměnu mohu koláč míso krájení vyndavat z formy lžičkou, protože je v tekutém stavu. Děkuji autorce!

 
jesterkalackova
1 příspěvek 30.09.12 14:16

Přesně tak, na to prohození množství másla a cukru jsem bohužel přišla až při druhém pokusu :-(…Pokud nemáte rádi hodně sladké dezerty, tak nedoporučuji…vyz­koušela jsem a vím, že už jej dělat nebudu, na nás opravdu moc sladký :-(

 
Eja
3762 příspěvků 08.01.12 12:45

Pro všechny experimentátory - tady nedoporučuji. Nápad, že by nebyly špatné mezi jablky karamelizované kousky pomerančů ( bez bílých šlupiček) - že je to špatně, jsem pochopila sice celkem brzy a pomeranče z karamelu vylovila ještě na pánvi, ale šťávu tam stačily pustit :zed: Pokračovala jsem klasicky, jablka s karamelem z pánve do koláčové formy, urovnat, křehké těsto, upéct. Vyklopení bez problémů, navrchu tekoucí cosi co by zcela jasně neztuhlo. Takže zpět z talíře do formy už jablky nahoru a do trouby se zapnutým grilem na pár minutek. Kdyby někoho taková inovace napadla, tak to zachráníte takhle - výsledek :potlesk: konsistence těsta sice trochu blemcavější ( formu jsem nemyla a prskla tam koláč do toho zbytku karamelu těstem dolů), ale dobře mi tak.

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.08.11 00:05

I moje francouzská kuchařka používá kromě těsta pouze jablka (500 gr), cukr (150 gr) a máslo (125 gr).
Nic nepřendávám. Jablkovou směs v pánvi přikryji těstem, kraje zatlačím do pánve a celé peču v troubě.
Zatím se pokaždé povedlo.

 
jaga13
399 příspěvků 09.08.11 22:46

těsto připravuji podle tohoto receptu, pak postup zjednodušuji, do karamelu naskládám osminky jablek, přikryji těstem a peču

 
casino
4456 příspěvků 09.02.11 23:26

Tento recept se mi líbí :-)
No, až na to, že v náplni je prohozeno množství másla a cukru :-P

Editace:
mělo by být 200 g cukru a 80 g másla
(toto dopisuji pro případ, že by v ingrediencích došlo ke změně)

Příspěvek upraven 22.02.11 v 19:52

 
Louis
129 příspěvků 07.03.10 22:45
Re: TARTE TATIN

Glama,
Když už správné recepty!
Nesouhlas! Už jsem to uvedl u někoho jiného, ale tarte Tatin je základ pate brisée! Jako jablek v Normandii se používá renety, žádná skořice ani citron!
Faktem je, že dnes se příliš fantaziruje. Dokonce jsem to jedl i s vanilkovou zmrzlinou!

Zde je original receptůra

Ingrédients pour Tarte Tatin :
8 à 10 pommes
150 g de beurre
150 à 200 g de sucre en poudre
200 à 250 g de pâte brisée

 
Louis
129 příspěvků 07.03.10 22:30
Re: TARTE TATIN

dexter,
v kterém restaurantu a městě jsi pracoval? Tarte Tatin se dělá z pate brisée! Alespoň v Normandii!

 
michael.linhart
31 příspěvků 15.02.10 05:41
Re: TARTE TATIN

Trochu podivná receptůra, ale budiž člověk není v tajemství bohů. Sestry Tatin by se asi divily!

 
glama  22.05.09 23:45
Re: TARTE TATIN

Vřele doporučuji prohlédnout si originální recept od Babi
Jablkový koláč vzhůru nohama podle sester Tatin - Tarte Tatin.
Bohužel, Labužník přitahuje hodně receptářských grafomanů, kteří nerespektují, že tu už recept je a navíc mnohem lepší a přesnější a správnější a a a..atd a svůj, často velice zmatlaný, recept sem prostě ignorantsky naperou.
A pak se vykašlou na všechna upozornění a nereagují vůbec na nic, jen je zřejmě hřeje pocit, že mají svůj recept na kvalitním webu.
Když zadáte do vyhledavače TATIN, vyjedou vám i jiné.
Vřele doporučuji nejen tento, ale všechny recepty od Babi, jsou opravdu originální a pravé a kvalitní.

 
reladis
73 příspěvků 22.05.09 16:25
Re: TARTE TATIN - dexter

momentalne ve Francii jsem a vcera jsem videla v televisi delat tento moucnik…ovsem byla to jen ukazkova rychlovka, ktera koncila tremi otazkami. Ponevadz me moucnik zaujal, zabrousila jsem k Labuznikovi a ejhle…zde je recept ponekud jiny. Ja jsem videla, jak na dno formy dali sirup, na nej nasypaly cukr, pokryli ovocem a testem. Pak uz jen do trouby a vyklopil se nadherny moucnik. Tak by me zajimalo, zda ten cukr zkaramelizuje behem peceni, vi to nekdo ? Snad dexter ? Nema soukromou adresu.

 
dexter
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: TARTE TATIN

ahoj
byl jsem 4měsíce ve Fr.pracovaljsem tam jako kuchař a tarte tatin se tam dělaldost často byl to oblíbený dezert a stal kolem 60e,jediny co mě na vašem receptu zaráži je to,že to těsto,kterym se to přikreje neni podomacku udělany ale ve Fr. to dělali z listoveho těsta a dalši věc je uplně zbytečny tam lejt ten karamel když ty jablka se tim nacucaj při vařeni v něm a pak při pečeni pustěj štavu.Jinak tento dezert vřele doporučuju!!!!!!!!!!!

 
vevey
13 příspěvků 02.12.08 16:49
Re: TARTE TATIN

ja to poznam uplne naopak, ze do formy sa najprv naleje karamel a az potom sa tam ulozi ovocie, to sa zakryje cestom. ktovie, ci je to velky rozdiel vo vysledku. ale dakujem za recept, dlho som zhanala presne mnozstva.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: TARTE TATIN - ewo,

škoda slov, podívej se do komentářů. Ignorace je nejlepší způsob.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: TARTE TATIN

Sním či bdím? Pegginko 13, nevložila jsi sem teprve nedávno téměř shodný recept? Až na to, že v tom minulém jsi použila hrušky, jsou rozdíly minimální. Možná by stačilo, kdybys nám prozradila, s jakým ovocem ho ještě doporučuješ dělat a ušetříš si práci s psaním dalších receptů na tento koláč.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tacochips po Lošticku


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz