Recept Tartare de bœuf Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tartare de bœuf

Úvod

Pre nas skor narodenych v predoslom rezime tatarak bol vrchol kulinarskeho umenia, zltko v strede a obloha dookola a kazdy si to zmiesal pri stole a dal na topinky :) Jedine diskusie ci ma byt maso mlete alebo trene. Tak ma trochu zaskocilo pri cestach ako sa robi tatarak v rodisku tatarakov. No on nie je z Tatarska ale z Francuzska, kde sa tradicne jedlo surove maso s tatarskou omackou, dakedy po prvej svetovej vojne v Parizi vymysleli pre americanov verziu kde sa pridal kecup, Vorcesterska omacka a Tobasco a povodne sa volal „beefsteack a l Americaine“ (preto aj tie hranolky v Parizi). Az neskor sa zauzival tento novy recept ako à la tartare, ktrory vam naserviruju v Parizi a ked ste precitliveli pohladom na surove maso tak vam ho rychlo ugriluju z jednej strany takze „tartare de boeuf aller retour“.

Postup

1-Najkvalitnejsie maso ake sa da kupit - hovadzia svieckova - odblanime a dame schladit. Nakrajame na drobno.

2-Jarnu cibulku nakrajame na drobno tak isto petrzlenovu vnat, nakladane kapary a nakladane uhorky.

3-Takze povodne vo Francuzsku tatarsky biftek bolo surove maso s prilohou tatarskej omacky.

4-Prve si spravime majonezu: do zltka pridame sol, korenie, dijonsku horcicu a premiesame a po troskach pridavame kvalitny olej (nie olivovy) a vymiesame majonezu. Ked mame hotovu majonezu, tak zacneme ochucovat a spravime si tatarsku omacku, vmiesame kecup, Vorcestersku omacku a Tobasco.

5-Posledne vmiesame podla chute ale tradicne vo francuzke ingrediencie, jarnu cibulku (alebo salatovu), nakladane uhorky, kapary a petrzlen. Poriadne premiesame a pridame pokrajane maso vyformujeme velku „fasirku“.

6-Bud servirujeme surove = tartare à la traditionnelle alebo dame do formicky a z jednej strany dame pod rozpaleny grill na cca 30 sekund a potom servirujeme ako „aller-retour“. Servirujeme s hranolkami a salatom.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Maso Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.10.12 vloženo
  • 2668x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g hovädzia sviečkovica
  • 2 lyzice jarná cibuľka
  • 1 lyzice petržlenová vňať
  • 1 lyzica kapary v náleve
  • 1-2 lyzica horčica dijonská
  • 1 lyzicka worcesterská omáčka
  • 1 lyzica kečup
  • podla chute tabasco
  • podla chute soľ
  • podla chute korenie čierne mleté čerstvé
  • 1 žĺtok
  • rastlinny olej na majonezu podla potreby

Doporučená příloha

  • hranolky, salat, vino

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 07.10.12 17:25

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Tartare de bœuf

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 08.10.12 00:33

To si budu muset v klidu precist… zni to vic jak zajimave. Tak jeste jednou diky za novou referenci! Ja se rada dozvidam nove veci, anebo alespon doplnuji informace… Ale ten „Tartare de bœuf“ kazdopadne musim vyzkouset :!

 
Bento
794 příspěvků 08.10.12 00:25

@babi, ja som nahodou natrafil na tento blog a tam to bolo „podrobne analyzovane“ ako napriklad spomenutie Dumasom v Grof Monte Christo na „kozi tatarak“.Mal som kvalitnu svieckovu a chcel som spravit nasu CSSR verziu ale preco nie tak som skusil mozno povodnejsiu verziu. :think:
 http://thiswildride.blogspot.com.au/…tartare.html

 
babi
6360 příspěvků 07.10.12 23:20

Bento, zajimavy recept stejne tak jako povidani k nemu. Osobne mam sbirku ruznych receptu na tatarsky biftek a nyni mam o jeden navic na vyzkouseni. U Tveho receptu me prekvapily french fries, coz se vyjasnilo v jeho slovnim uvodu, ze se jedna o „Beefsteack a l Americaine“. Je plno povidani o bifteku napriklad ze Mongolci jedli syrove maso, ktere si davali pod sedlo kone, coz sice delali, avsak z jineho duvodu nez k jeho konzumaci. Tartar steak byl take pripraven z konskeho masa…atd. atd. Nekdy je opravdu zajimave se dovedet neco z historie receptu 8o

 
Bento
794 příspěvků 07.10.12 17:32

Tu je to lepsie vidiet rozdiel v priprave :palec:
 http://www.youtube.com/watch?…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz