Recept Tarama (taramasalata)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vaječníky odblaníme nožem a přes hrubé síto nebo cedník s většími oky (alespoň o průměru jikry) separujeme jikry do hrnce nebo nádoby mixéru.
Jikry nasolíme několika špetkami hrubé soli, směs pomalu asi půl hodiny promícháváme vařečkou nebo vidličkou. Pokud ve směsi ještě objevíme zbytky vaječníkových obalů, odstraníme je. Jikry budou působením soli tvrdnout a tuto změnu při míchání vařečkou ucítíme. Neztvrdnou-li, s mírou přisolíme.
Pak začneme nasolené jikry šlehat ručním šlehačem nebo mixérem, po kapkách přidáváme olej. Část jiker se šleháním rozbije a z jejich žloutků a oleje vznikne majonéza, do níž budou nerozbité jikry ponořeny. Pokud směs vyšleháme do příliš tuha, můžeme ji naředit pár kapkami ledové vody. Směs má být tak tuhá, aby šla nanášet na toasty a nestékala. Takto připravený polotovar můžeme několik dní uchovat přikrytý v lednici.
Před podáváním vmícháme citronovou šťávu a najemno nasekanou syrovou cibulku. Podáváme na toastech, plátcích veky, kouscích bagety nebo chleba natřených máslem. Ozdobíme snítkou petrželky.

Poznámka: Pokud hotovou taramu necháme do druhého dne v lednici, mohou nám jikry částečně zežloutnout. Není to na závadu chuti ani trávení, je to nejspíš projev denaturace jiker kyselinou citronovou.

Recept jsem se naučil od rumunských a řeckých rybářů.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 19.11.04 vloženo
  • 9347x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod.

Ingredience

  • čerstvé vaječníky nebo již separované jikry sladkovodních ryb (kromě parmy)
  • hrubá sůl, nejlépe mořská
  • olivový olej
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 menší cibule

Doporučená příloha

  • Vodka!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tarama (taramasalata)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4486 příspěvků 08.09.11 23:58

Mě zaujaly ty „vaječníky“ :think:
Netušil jsem, že i u ryb se to tak jmenuje :oops:
Ale autor je rybí genetik, tak ví, že jde o terminus technicus :palec:
Jsem rád že už to vím také :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Esmeraldo, na Labužníku je již dlouho recept na Taramasaláta z Řecka a ten obsahuje bílý chleba. Mám obrázek, ale momentálně nemám možnost ho poslat Pepíčkovi :-(((

Měj se pěkně!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Martini Dry, ptala jsem se na ten chleba jen proto, že verzi bez chleba vidím poprvé. Ale pravda, na Google je jich přes tři tisíce, tak tam snad bude i ten tvůj.

Martini.Dry
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Niko, tarama je vlastně variací na kaviárové téma, a s tím se podle mého názoru dobře snáší právě čistý, nevýrazný alkohol, který nepřerazí jemnou chuť jiker svou vlastní chutí. I když Řecko a metaxa, to se nabízí samo… a v taramě je už citron a cibulka … tak jo, souhlasím.
Esmeraldo, jak tenhle recept znám, tak bílý chleba patří k tomu a ne do toho. Mohou však existovat další varianty. Všechny zdraví

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Nepatří do toho ještě bílý chleba?

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Niko, hlavně že ne ouzo… to bych nemohla… :o)

Labužník nika02
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

Martini Dry, díky. Musím vyzkoušet, zdá se mi to sice trochu pracnější, ale určitě vyzkouším. Miluji taramosalatu, pokud jsem v Řecku, dávám si ji velmi často. Jenom příloha se mi nezdá, vodka? Snad metaxa.

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tarama (taramasalata)

teda Martini_Dry to musí být dobrýýýýýýýýýýýýýý :o))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz