Recept Tamyja (egyptsky falafel)

(Hodnoceno 2x) Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tamyja (egyptsky falafel)

Postup

Bob namocime na jeden cely den (24 h) do vody. Prvu vodu zlejeme po 12 hodinach a dame novu.
Suchy koriander oprazime na sucho na panvici.
Potom vsetko spolu vymixujeme na hmotu a nakoniec zamiesame sodu bicarbonu. Nechame postat hodinku( v chladnicke priktrytu hmotu mozete mat aj tri dni-furt bude dobra a mozno aj lepsia). Tvorime splostene gulky alebo malou lyzickou tvarujeme a vyprazame v dostatocne hlbokej panvici v oleji-nech plave pri vyprazani. Ak nemame zeleny koriander nevadi, ale prava Tamyje je vela zeleneho koriandru.
Dobru chut!

Recept je egyptska Tamyje z Egypta, tak ako sa robi a ma sa robit a ako si ju robia egyptania doma po celom egypte alebo v ich malinkych pojazdnych aj nepojazdnych restauraciach. Jednoduche, rychle, bajecne…;)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.08.07 vloženo
  • 13300x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • 1/2 kg bob lupany-ak neni namocime normalny a potom sa lahsie osupe
  • 2 cibule
  • 1/2 salky petrzelky nasekanej
  • 1-2 salky zeleny koriansder nasekany (cim viac lepsie)
  • 0,5-1 KL suchy koriander
  • 0,5 KL kmin rimsky
  • sol
  • 1 KL sody bicarbony
  • 2-5 strucikov cesnaku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 10.09.17 19:10

Udělal jsem to s tabouleh a lilkovým dipem. Tamyja trošku sušší, ale s přílohou výborná. Loupání bobu je práce pro vraha. Strategicky jsem zapojil celou rodinu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 19.02.12 17:00

Zvlastni falafel. Nemela jsem zeleny koriandr, nedala jsem sodu, ale i tak to drzelo pohromade a bylo to moc dobre. Diky, jolano!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Tamyja (egyptsky falafel)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5060 příspěvků 19.02.12 22:12

Zebulon, dobru chut a mas krasnu foto :palec: :potlesk: ..ale ako tak citam sa mi zda ze s cizrny mas radsej.. a pritom falafel odrodeny z tamyja ..:-) Pekny vecer :)

 
wydra  19.02.12 17:25

To se mi ulevilo, Zebuse ! :dance:

 
zébulon  19.02.12 17:12

wydro, nikdy zeleny koriandr do falafelu nedavam. Rimsky kmin, sul, cesnek, petrzelku. Obalim v sezamu. K tomu humus, labneh, tabouleh, sambousek se syrem… Jak mam rada maso, nekdy mi fakt nechybi!

 
zébulon  19.02.12 17:07

Konecne jsem se ho zbavila, toho pytliku! Uz me rozciloval. Ale priste se asi vratim k cizrne.

 
wydra  19.02.12 17:06

Ale povedl se ti, o tom zadna a jak musel byt dobry, kdyz jsi nemela tu travu ! Nebyt ji, s chuti bych si dala v Karavanseraji. Bohuzel, maji smes predem namichanou i s tim … Takova skoda ! :zed:

 
wydra  19.02.12 17:03

Zebu, to byl ale ficak ! Vcera mas pytlik lamanych bobu a zadny napad, dneska falafel a ted uz ani jedno :P

 
zébulon  19.02.12 17:00

Zvlastni falafel. Nemela jsem zeleny koriandr, nedala jsem sodu, ale i tak to drzelo pohromade a bylo to moc dobre. Diky, jolano!

 
jolana
5060 příspěvků 18.02.12 23:59

Zebulon, egyptsky falafel :) a asi mam vypadok daky ale ten bob u noskovice som nenasla.. 8o ..ale je tu, musi byt .. aj keby ho mala napisat ..:mrgreen:

 
alena45
588 příspěvků 29.05.09 01:07
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

dnes som ho kúpila na trhu, vy:,–(ím do záhrady a uvidím čo z toho vyjde. Ďakujem všetkým za rady.

 
svato
1413 příspěvků 28.05.09 20:45
Re: Tamyja (egyptsky falafel) - Alena,

ako východisko z núdze niekto dáva petržlen, hoci koriander má skutočne veľmi charakteristickú chuť. Dá sa kúpiť v kvetináčiku v Tescu, ale nestojí zaveľa.

 
manek  28.05.09 18:59
Re: Tamyja (egyptsky falafel) - Aleno,

odborník na tuhle kuchyni opravdu nejsem, ale chutnalo mi všechno moc. Koriandr a libeček se zaměnit určitě nedají, to je úplně o něčem jiném. Čím jej nahradit nevím, snad poradí Jolana.

 
alena45
588 příspěvků 28.05.09 16:03
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Manku, včera som obrázky videla, je to vážne zaujímavá kuchyňa a dosť odlišná, pritom jedlá. Cesnak, baklažány, strukoviny, olivový olej, to ja môžem. Ale Ty si odborník, nemám koriander, môžem miesto neho použiť ligurček (maggi)? Nepoznám chuť koriandra a tak to neviem posúdiť.

 
manek  28.05.09 15:47
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Svého času u Rachada jsme ochutnali babaghanouge (pyré z lilku), hommos bi tahina (pyré z cizrny se sezamovou pastou) a falafel (smažené placičky z cizrny). Kupodivu, i když samá zelenina a semínka a maso tak nějak nikde, chutnalo to překvapivě dobře. A taky to krásně vypadalo! Ten pocit, že falafel je z masa, jsme měli všichni. :D

 
alena45
588 příspěvků 28.05.09 15:18
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Ahoj, Tvoja zanietenosť pre recepty a kuchyňu vôbec je mi veľmi sympatická. Ja dokážem o jedle hovoriť hodiny, a neobťažuje ma urobiť si makové pirohy aj o pol deviatej večer, ak mám na ne chuť. Jordánsku kuchyňu nepoznám, ani nevarím (zatiaľ), ale včera ten program ma dosť chytil. Páči sa mi to množstvo zeleniny, väčšinu mám na záhrade a určite niečo vyskúšam. Problém je v tom, že som sama a preto si vyberám jednoduché recepty, ktoré by som zjedla tak nadvakrát. Kamarátka dokáže to isté jedlo jesť celý týždeň, to ja veru nie.

 
jolana
5060 příspěvků 28.05.09 05:41
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Alena, tu je este recept na Magluba, akurat mozes vymenit zeleninu za bob. Robieva sa aj s hraskom a mrkvou, ale nedavame cibulu len podusime hrasok a mrkvu.
Magluba

A tu hla, je obrazok. Ked sa prevrati vyzera takto. Potom sa len postucha a pekne sa rozpadne a nabera sa. Magluba je naozaj ale naozaj fantasticka a prekvapiva chut. Zatial som sa nestretla na svete s clovekom, ktory by povedal ze ju nema rad.
 http://www.flickr.com/…/3229294873/

A az budes mat zeleny cicer, tak struciky si daj aj nevylupane mozu byt, len tak do rury opiect. Staci ked sa im „licko zapali“.
Na blizkom vychode sa predava zeleny cicer v:,–(e. Aj tam kde by to nikoho nenapadlo. Predavaju sa bud cele kriacky alebo uz obraty. Bud sa vylupuje len tak a je sa alebo ako som opisala. Dobry je, chutny. Mam ho rada.

 
alena45
588 příspěvků 28.05.09 04:27
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Jolanka, velmi pekne ti dakujem za recept s kuraťom, možno vyskúšam, ale budem ho musieť prečítať aj trikrát, lebo bez obrázku si to neviem dosť dobre predstaviť. To je moja veľká slabosť. Ale prečo sa čudujes, ze mam zeleny bob ? My ho jedávame len tak uvarený v mierne osolenej vode. A uschnutý pridávam do fazulovej polievky, ktorú varievam na záhrade v kotline. Ale ja mám na záhrade aj cícer, práve kvitne. Tak pekný večer. A dík za ten jordánsky falafel. Alena

 
jolana
5060 příspěvků 28.05.09 03:38
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Zabudla som na otazku. Zeleny bob na tamyja sa nepouziva.
Ale napisem ti recept na najoblubenejsie jedlo .
Magluba so zelenym bobom:
Na troske oleja oprazis 2 cibule nakrajane na rezance do biela, pridas zeleny bob, sol, 2- 3 nakrajane na stvrtky paradajky, stipka kurkum a nakoniec nasekany zeleny koriander. Vsetko sa to podusi kratko-do makka.
Osobitne si v hrnci uvarime naporcovane kurca s jednou mrkvou , cibulou a cesnakom celym. Trosku celych korenin pre vonu.
Ryzu namocime a potom nechame dobre do sucha okapat. Premiesas ju s kvapkou oleja a pridas mlete nove korenie, peper, kurkum, muskatovy oriesok a sol podla chuti a premiesas.
Dno kastrola vymastis olejom, a vysypes hrstou ryze. Na nu ukladas kurca. Na kurca rozlozis bob s cibulou. A na to vsetko ulozis/ rozlozis okorenenu ryzu. Zalejes vyvarom . A uvaris ako ryzu. Po uvareni nechas 15 minut postat.
Potom vsetko vyklopis ako tortu na tac. Tac polozis na kastrol a prevratis. Poriadne potlapkas dno, nadvihnes kastrol a mas slanu tortu Magluba.
Podava sa ku nej alebo salat: paradajky+uhorky+ cibula + zeleny koriander a to vsetko narezane na malinke kocky + sol a citr.stava. Alebo biely jogurt.
Tak ked mas bob a recept sa pozdava, tak mozes skusit ;-))
Ten bob poduseny na cibulke s paradajkou sa jedava aj len tak, s chlebom alebo aj s ryzou.
Pekny vecer ;))

 
jolana
5060 příspěvků 28.05.09 03:17
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Alena, bol to falafel. Nazeleno zvnutra bol od zeleneho petrzlenu. Miesto prasku do peciva daj sodu bicarbonu (vyskusane-je lepsia )a nechaj dobre odpocinut. Myslim, ze v komentoch je aj link na video ako na to…
Falafel Jordan ( pre Kltka a ostatnych)
Vies, ze si ma prekvapila? Ty mas bob, navyse si ho pestujes a mas aj zeleny bob?! Zeleny bob je fajnovy-lahodka. Na blizkom vychode sa je aj len tak vylupany ako hrasok. A varia sa s nim fajnove jedla. Osobne si ho vylupany ukladam aj do mrazaku na zimu.
Dobru chut :)) nech sa dari a pekny vecer ;))

 
alena45
588 příspěvků 28.05.09 02:26
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Jolanka,prosímTa, práve som videla polhodinku jordánskej kuchyne a videla som tam ako vyprážajú guličky, boli vnútri zelenej farby, teda od byliniek, ale myslím, že to bolo z cizrny. Nez som si zapla počítač, tak mi to slovo vyfučalo z hlavy, ale falafel sa na to najviac podobá. Je to tento recept ? No a s tým bôbom, môže sa použiť aj zelený ? Za mesiac bude v záhrade akurát. Ďakujem za odpoveď.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Muchacho, prozraď, kde jsi koupil tento arabský chleba, tedy pokud to není přímo z Egypta…:-) M.

 
jolana
5060 příspěvků 08.09.07 04:24
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

…chcela som tam napisat ze Ejs ako nazov/slovo je velmi stare viac ako 150 rokov asi az z faraonskych cias kde sa asi tradovalo medzi ludom vraj -kto vie..:-) ..pekny vecer

 
jolana
5060 příspěvků 08.09.07 04:14
Re: Tamyja (egyptsky falafel)-Muchacho

Taku radost si mi urobil…dobru chut ;))…chlebik sa vola chobez-chobs. V egypte volaju chlebik aj Ejs nielen chobez -Ejs v preklade znamena Zivot a pochadza …Dakujem a nech sa ti dari tiez a a nech chuti chlebik (a daco dobre k nemu aj ten tekuty, ktory mas tak rad )a aj zivot co najviac a najkrajsie…;))..

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel) jolana

Hlášení : dnes jsem jolanko koupil i arabský chleba (veliký asi jako talíř), nejsem si jist jak se to jmenuje. ejš, chobs ? Osmažil jsem Tamýju, dodal rajské do chleba , trochu tahini, a bylo to špicové. Vrátil jsem se v duchu asi o 150 let zpátky a bylo to velice milé příjemné a dobré Štrejchnul jsem si. Jistý problém byl s koriandrem ale i to se podařilo. Díky za recept a přeji vše jen dobré. Zdravím.

 
jolana
5060 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel)-Muchacho

… mi je luto, ze to nejde…:(…popravde neviem, ako inac sa da lupat. Arabove po domacky to melu na mazdiari. Take dve velke kamene a tam sa to sype a melie.Takto sa robi aj sosovica lupana/cervena, dokonca su este aj krasne starobyle mlyny velke a tam si to rolnici nosia lupat vo velkom. Viem, ze kto nema namoci a ten kusok namoceneho osupe, ale nikdy som to nerobila. Sice raz zeleny hrach a to bolo tiez „nadeleni“… Zvacsa sa kupuje uz olupany. Pekny den :)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

jolanko, je mi líto, ale tudy pro mne cesta nevede. Celý večer jsem mundil částečně klíčky od slupek. Sice se podařilo, ale asi něco dělám špatně Trvá to dost dlouho a je to velice špatné.
Očekávám kritiku z Tvojí strany. Rád bych aby to odsejpalo. Nevěřím, že by se s tím Arabové tak dlouho mundili. . Jestli to jinak nepůjde, semelu to i se slupkama. Tělo se s tím určitě vyrovná .
Zdravím a přeji hezký večer. M.

 
jolana
5060 příspěvků 30.08.07 04:23
Re: Tamyja (egyptsky falafel)-Muchacho

…ta rada vidim :)
Po prve, som urobila tlacenku drubezi aj s tvojou pomocou a uz trikrat a vies aka lahoda lahodna - som aj napisala recept…tak dakujem..;-))
Tamyja je presne tak ako pisem. Myslim, ze kludne moze byt aj z trosku nakliceneho bobu ked sa ti takto supe lepsie. Tie slupky tam nemaju byt v ziadnom pripade.
Je lahodna a prava egyptska, tak ako sa ma robit a robi. Ked skusis nech sa dari a chuti..dobru chut a pekny vecer ;)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Ještě prosím dotaz. Jak se oloupe bob. Já si ho nechávám naklíčit , když jsou klíčky dost dlouhé slupka je již hodně popraskaná , takže to lze dosti snadno oloupat. Jde to i jinak ? Dík.

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tamyja (egyptsky falafel)

Takže kónečně jsem se dozvěděl co to je "tamýja ". Občas jsme si to dávali, nebo spíše nám to dávali do arabského chleba, a vzpomínám bylo to výrazné chuti, takže chutnalo. Do této chvíle jsem si myslel že to je z masa. A vida zase bob. Rád si Tamýju udělám. Je to vše přesně jak píšeš !
Zdravím a dík jolanko

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan Thai kari


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Květáková polévka Květáková polévka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Karbanátky Karbanátky
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz