Recept Tajine ze sardínek charmoula

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očistěte, omyjte a vyfiletujte sardinky (jde to velice snadno naříznutím od hřbetní páteře a pak stačí jen prstem a uvolníte páteř odříznete hlavu a ocas a máte 2 filátka) a odstřihnete ploutvičky. Konfitovane citrony omyjete a nakrájíte podélně na osminky. Připravíte charmoulu tak, že nejlépe do mixeru dáte lístky koriandru, lístky ploché petržele oloupaný česnek, papriku, kmín, olej, sůl a vše za přidávání vody umixujete na jemnou pastu.

Každé filátko osušíte, potřete touto pastou a necháte macerovat nejméně 2 hodiny. Jednotlivá filátka svinete a narovnáte do tajinové mísy a proložíte osminkami konfinovaných citronů. Pokapejte vše olivovým olejem, podlijte vodou přikryjte kloboukem a duste na velmi mírném ohni pod dobu 1 hod. Podávejte horké s arabským chlebem.

Tajine je způsob tepelné úpravy v terakotové nádobě složené ze spod-ní části asi 5 cm hluboké mísy a kuželového klobouku, který vevnitř není glazovaný. Tedy to nemá nic společného se surovinami. Prakticky lze ji realizovat ze všeho. Marocké tajiny jsou naprosto rozdílné od tuniských či alžírských, jsou rafinovanější. Marocká hospodyňka má ve své krví asi kodifikovanou kombinační schopnost. Pro Evropany mohou být kombinace velice kuriosní a neobvyklé.

Kombinují se masa se zeleninou, ovocem suchým i čerstvým, mandlemi, oříšky atd. Čistě zeleninových je minorita. Převáží kombinace masa/ryby/korý­ši/mořské plody se zeleninou. Zřídka kdy však je více než 4-5 druhů. Podávají se zásadně ve spodní míse ve které se připravo-valy. Konzumují se rukou pomoci chleba. Proto každý stolovník utrhne takový kus, který je schopen vsunout do úst. Vzít kousek chleba namočit ho do omáčky ukousnout a znovu namočit do omáčky se považuje ze neslušné. Konzumuje se nejdříve zelenina a zbylé maso hlavní hostitel rozdělí na stejné kousky podle počtu hostů. Nesmí Vás překva-pit, že soused vybere ten nejlepší kousek masa a vsune Vám ho do úst. Je to projev úcty i cti. Hostiny bývají takové, že se člověk přejí hlasité-promiňte-říhnuti není bráno jako neslušnost. Je vždy komentováno „děkuji Bohu“. Pro ty kdo to bude po prve realizovat doporučují nepořizovat si specielní nádobí a odzkoušet to v normálním běžném nádobí. Pokud teprve se to zalíbí, pak tajine je nutná. Nemohu si pomoct, ale chuť z tohoto „zařízení“ mi připadá neporovnatelně lepší. Je to způsobeno cirkulaci vůní a chutí a tím lepšího pronikání do jednotlivých surovin? Nevím.

Jenom ještě malou poznámku. Marocké tajiny nemají nic společného s tajinami, které se připravuji v Tunisku či Alžírsku, jsou zkrátka úplně jiné - rafinované.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 03.05.10 vloženo
  • 2767x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,20 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg větších sardinek
  • 5 cl olivového oleje
  • 3 konfinované citrony beldi.
  • Charmoula:
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • ½ svazku ploché petržele
  • 4 stroužky česneku
  • 1 PL drceného kmínu
  • 3 PL olivového oleje,.
  • 6 PL vody
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tajine ze sardínek charmoula

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
lielli
32 příspěvků 22.07.10 02:32
Re: Tajine ze sardínek charmoula

Mmm… , to vypadá moc dobře. Už se těším, až uvidím pěkné sardinky a budu to moci vyzkoušet. :)

di
2451 příspěvků 04.05.10 06:40
Re: Tajine ze sardínek chamoula - youpi

Jak už Ditule psala, je tu nová, takže asi čte vše.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.05.10 06:37
Re: Tajine ze sardínek chamoula

mě se zase popis stolování u jiných národů líbí. Je to takové poznávání bez cestování.
Neslušnost opakovaného namáčení chleba a ukusování je zřejmě dáno kvůli hygieně. Přesně na to samé jsem myslela, když jsme pitou nabírali a konzumovali hommos a baba ghanouj v arabské restauraci.

youpi
75 příspěvků 04.05.10 06:01
Re: Tajine ze sardínek chamoula

Ditule,

kdo Vás nutí ho číst? :-)))

youpi
75 příspěvků 04.05.10 04:03
Re: Tajine ze sardínek chamoula

Svato, děkuji.

svato
1418 příspěvků 04.05.10 03:06
Re: Tajine ze sardínek chamoula - Ditule22,

v čom je problém? Prečítaš si prvé dva odstavce (to je celých 7 riadkov), tým pádom si v obraze a pokiaľ nemáš záujem dozvedieť sa niečo navyše, viac čítať nemusíš. Hoci také pojednanie o pôvode a historických aspektoch prípravy praženice by mohlo priniesť prekvapivé odhalenia. :-)

Ditule22
5 příspěvků 04.05.10 01:26
Re: Tajine ze sardínek chamoula

Jsem tu nová a měla bych bejt pokorná, když hledám jak se zlepšit v kuchařském umění. Ale číst tenhle recept mám snad za trest. Nechtěla bych vidět tvůj recept na míchaný vajíčka.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz