Recept Tajine z tuňáka s hráškem

youpi Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Tajine z tuňáka s hráškem

Postup

Steky z tuňáka zbavené kůže osolte, opepřete, rajská jablíčka nakrájejte na silnější plátky. Tajinovou mísu vytelte plátky rajských polijte olejem, položte na ně plátky tuňáka, posypte oloupaným hráškem, osolte, opepřete, přidejte kurkumu , římský kmín, prolisovaný česnek, přikryjte kuželovým kloboukem a dejte vařit na co nejpomalejší plamen. Vaříme přibližně asi 3 hod. Před dokončením přidejte nasekané lístky petržele, eventuelně dosolte či dopepřete. Podávejte hodně horké s arabským chlebem. Normálně se to tradičně připravuje na khanunu-což jsou hliněná kamínka na dřevěné uhlí a jídlo je hotové momentem, kdy uhlí vyhořelo. Jídlo získává zajímavou chuť kterou na normálním plynu nemůžeme bohužel dosáhnout. Osobně to připravuji tak že tajinu dávám do vytopené trouby na 120°C na 3 hod. Nepřidávejte žádnou tekutnu! Rajská jablíčka ji nahrazuje.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 29.04.10 vloženo
  • 6900x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Tajine z tuňáka a hrášek
  • 4 steky z tuňáka
  • 400 gr vyloupaného hrášku
  • 6 větších rajských jablíček
  • 5 cl olivového oleje
  • 1 svazek ploché petržele
  • 1 ML drceného římského kmínu
  • 1 KL drcené kurkumy
  • pepř
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Arabský chleb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 29.9.10 12:33

Diskuse k receptu Tajine z tuňáka s hráškem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tajine z tuňáka s hráškem

Eja
3883 příspěvků 21.4.12 20:53
Jolano

Pobavila jsi mne berberskou ženičkou…já přistupuji k tajin asi podobně…nahážu tam různě velké kousky na trochu oliváče a kousek másla, okořením, přiklopím a čekám až začně vonět. Do některých směsí na posledních 15 minut přisypu hrst červené čočky.

Eja
3883 příspěvků 21.4.12 20:48
Tajine - Alice

Od Emile Henry je k dostání tajin použitelný na čemkoli kromě indukce. Varianta plyn stažený na minimum mi přijde výrazně levnejší než el. trouba, takže dělám na sporáku. Přijde mi, že tvar horní nádoby a materiál obou umožňuje uvařit úžasně voňavé jídlo neskutečně jednoduchým způsobem. Římský hrnec nemám, to nemohu srovnávat, ale žádný kastrol tuhle podivnou věc nenahradí. A navíc - je krásný…Přála jsem si ho jako dárek a jsem moc spokojená. Kombinací nepřeberné množství, zatím vše moooc dobré.

Alice_G
505 příspěvků 1.5.10 00:20
Re: Tajine z tuňáka s hráškem - Jolanko,

děkuji za upřesnění, já věděla, že se ozveš :-)).

jolana
5068 příspěvků 30.4.10 22:58
Re: Tajine z tuňáka s hráškem

Anicka, Youpi dakujem :)

PS: Tak som si precitala odkaz.Rano som sem pisala a dala foto rychlo, nebol cas na citanie odkazov. .. tajin si naozaj mozte pripravit aj v kastroliku ci vyssom pekaciku, zapekacej mise… ziadna veda. K tej zelenine, ze len daco s dacim… ono u nas sa zo vsetkeho robi veda a pritom to je jednoduche a logicke. Taka zenicka berberska obycajna to riesi tak, ze da aj cuketu aj mrkvu aj fazulku .. a za nicim necaka ani nepridava potom. Proste prosto nakraja daco na velke kusy a daco na mensie a hotovo vyriesene…;-) tajin sa nemiesa, nema sa co rozpadavat…
Pekny den :)

youpi
75 příspěvků 30.4.10 19:03
Re: Tajine z tuňáka s hráškem

Jolanko, lépe bych to nepodal. Za tu fotku dík.

anickav
2904 příspěvků 30.4.10 16:16
Re: Tajine z tuňáka s hráškem, Jolana,

som veľmi rada, že si tu. Tvoje skúsenosti z arabskej kuchyne ma vždy fascinujú! Želám pekný deň!

jolana
5068 příspěvků 30.4.10 14:19
Re: Tajine z tuňáka s hráškem

Alice, tajin vznikol ako nahrada za „pec“vyhlbenu v zemi a utlapkanu rukami…tajin na varenie ma hore durku, aby cast tej pary unikala, inac by nam tajin roztrieskala. Su aj bez durky.
V takkej restike mas kuchyne, kde koldokola same tajin a vari sa. Jeden kuchtik to hlida po case rad za radom ich poodkryva a potom pozatvara podla potreby– tieto sa serviruju priamo.
Takze som vam sfotila jeden na varenie pre predstavu a jeden na servirovanie.
Yuopi ma pravdu, na uhlikoch je tajin neporovnatelny.

A este daco, v tajine kludne oprazime vsetko zaradom, korenie, maso , navrch dame zeleninu, priklopime a varime. To ze len ulozime a dame varit nie pravda.
Tajin nie je ziadna veda. Co mas po ruke a chuti das ako sa raci a vari sa.
Pekny den:)

Youpi, tie fotky ak vadia zmaz alebo ich zmazem ja. Dala som ich len pre obraz o com rec ide..

Alice_G
505 příspěvků 30.4.10 05:49
Re: Tajine z tuňáka s hráškem

Tažin se nepodlévá, ona se vám ta původně navršená homole surovin jaksi pomalým dušením sesedne a zplihne, protože veškerá ze zeleniny vydušená a z masa vypečená tekutina leží a voní ve spodní misce, a pára na vnitřních stranách kondenzuje a stéká…
Některé „Neználkovy klobouky“ mají sice nahoře maličkou odklopitelnou keramickou zátku, ale to se prý pužívá jen na ryby - nová informace, nevím nic víc.

Alice_G
505 příspěvků 30.4.10 05:24
Re: Tajine z tuňáka s hráškem - louisi,

tažin / tagin, tajine…je prý recept berberský (takže prostoupil většinu severní Afriky). Viděla a jedla jsem z několika druhů masa, třeba jehněčího (tuňáka jsem nepotkala), ale hlavně se spoustou zeleniny mnoha druhů.
U nás to asi jde udělat v dobře utěsněném pekáči nebo v římském hrnci, jen je nutná ta dlouhá a pomalá příprava (možná je lepší pomalý hrnec). Do tažinové nádoby se skládají suroviny odspoda nahoru podle doby rozvařivosti, aby ty tvrdší byly dole – to si neumím v římáku představit. V českých podmínkách (nedávný tip): na plynovou plotýnku (ten nejširší hořák, a stáhnout na ten nejmenší plamen) se dá litinová plotýnka a na to drátěný rozptylovač plamene, teprve pak naplněná tajinová nádoba).
Recepty jsou na netu leckde, v originálu na to mají typickou dvoudílnou mísu – dole kulatá nižší mísa a nahoře „Neználkův klobouk“ – k náhledu třeba tady:
A že je tam té zeleniny vážně dost, potvrzuje i
Viktor Klimo.
AG

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz