Recept Tajin s kuřetem a nalozeným citronem.

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tajin s kuřetem a nalozeným citronem.

Úvod

Naložené citrony mají slanou a ostrou citrusovou chuť. Jsou používané v Tagine/Tazin/Tajin receptech. Můžete je možná najít ve jihoevropských, nebo severoafrických specielních obchodech.
Nebo si je muzete nalozit
Citrony nakládané v soli z Maroka.

Postup

Ve velkem, nejlepe litinovem hrnci na vysoke teplote rozehrat olej, vlozit tam kousky kurete a osmazit je po vsech stranach dozlatova. Vyjmout maso na talir. Jakmile maso zchladne, kuze a viditelny tuk se muze odstranit. Snizit teplotu na stredni a pridat cibuli, cesnek, papriku, zazvor, rimsky kmin, kurkumu, safran a polovinu cilantra a petrzelky. Osolit a opeprit. Vse orestovat do te doby, nez je cibule sklovita, ale ne hneda. Do hrnce vratit kureci kousky, zalit je vyvarem a vodou a pridat jatra a droby (pouzivate-li). Zvysit teplotu do doby varu, pak ji snizit, nechat vse pomalinku probublavat 30 - 40 minut do te doby, nez kure zmekne a tekutina se zredukuje. Pridat kuru z nalozenych citronu a pokracovat s dusenim dalsich 15 minut, az je kure velice mekke. Vyjmout kure, jatra a droby a zvysit teplotu. Vyvarit tekutinu na hustou omacku. Posekat do ni droby a jatra, anebo je rozmixovat v mixeru dohladka. Zamichat vse v hrnci, pridat kure i se stavou z talire a citronovou stavu. Dochutit a podavat s cous cous vse posypane cilantrem ozdobene kouskem chili papricky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 15.07.10 vloženo
  • 9887x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kure 1,5 - 2 kg nakrajene na 8 porci, nebo 8 celych stehen
  • jatra a droby (nemusi byt)
  • 2 stredni posekane cibule
  • 4 strouzky cesneku na jemno posekane
  • 2 lzicky cervene papriky
  • 1 lzicka mleteho zazvoru
  • 1 lzicka rimskeho kminu
  • 1 lzicka kurkumy
  • 1/4 lzicky drceneho safranu
  • mala kyticka posekaneho cilantro
  • 4 lzice posekane petrzelky
  • 1 lzicka morske soli
  • 1/2 lzicky cerstve pomleteho pepre
  • 2 lzice EVOO
  • 500 ml kureciho vyvaru
  • 500 ml vody
  • posekana kura z 1/2 nalozeneho citronu (zahodit duzinu)
  • 2 hrsti zelenych oliv
  • stava z jednoho az dvou citronu

Doporučená příloha

  • cous cous a matovy caj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 25.10.11 18:09

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Tajin s kuřetem a nalozeným citronem.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tajin s kuřetem a nalozeným citronem.

jolana
5068 příspěvků 25.10.11 18:23

Je to jeden z najpopularnejsich a najludovejsich a najoblubenejsich tajin :) Robievam s cerstvymi limetkami prekrojenymi na stvrtky, safran, cele struciky olupaneho cesnaku (aspon jeden) davam ku kuratu. Bez drobkov a pecene. Vsetko ako je patrne z obrazku po opeceni kurata nalozim do pekacika, okorenim, osafranujem , podlejem troskou vody, prikryjem alobalom a po asi 40 minut mame tajin vonavy hotovy. Aj na kuskus davam stipku safranu. Moze sa podavat aj s ryzou alebo aj s chlebom. A samozrejme pridavam feferonky cele prekrojene.
Tie stvrtky citronov sa unas jedia tak, ze sa duzina vydlabe lyzickou na kuskus/chleba, ryzu..v tom je ten rozdiel medzi cerstvymi a nalozenymi…ale niekde aj tie nalozene davaju aj s duzinou..je to vec vkusu/chuti..
Diky Babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz