Recept Tajemství krále Šumavy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Náplň:
V kastrole rozehřejeme 30g másla, v něm zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Po vysmahnutí šťávy houby osolíme a opepříme. Nyní v misce utřeme 60g másla se sardelovou pastou do pěny, přidáme k němu ostrouhané na čtvrtky nakrájené žemle, namočené v mléce, dobře vymačkané a sítem protřené, na kostičky nakrájenou šunku, rozšlehaná vejce jemně rozsekanou petrželku, sůl, koření, podušené houby, strouhanku a vše dobře promícháme. Hotovou náplň postavíme na chvíli do chladničky.

Postup:
Omyté maso rozřízneme na plát, tence naklepeme a osolíme. Takto připravený plát masa potřeme připravenou náplní. Maso svineme v ruládu a motouzem ji spirálovitě ovážeme. V pekáči rozehřejeme sádlo a na něm ruládu nejdříve po všech stranách krátce opečeme. Potom k ruládě přidáme drobně rozsekané kosti, vložíme ji do předem vyhřáté trouby a pečeme celkem asi 1 a 1/2 hodiny. Při pečení podléváme ruládu vlastní šťávou, kterou podle potřeby doplňujeme vývarem. Upečenou ruládu vyjmeme a motouz z ní odstraníme. Ze šťávy slijeme tuk, ke zbylé šťávě přilijeme asi 1/8 l vývaru, máslem zjemníme, osolíme, povaříme a procedíme. Upečenou ruládu nakrájíme na plátky, rozložíme ji na nahřátou mísu a ozdobíme opranými listy hlávkového salátu a na dílky nakrájenými rajčaty. Šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.

Recept je z kategorií: Plněné vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.01.08 vloženo
  • 4550x zobrazeno

Ingredience

  • 800g vykostěného vepřového masa z plece nabo z kýty.
  • sůl
  • 80g sádla na pečení
  • asi 1/2 l vývaru z kostky masox
  • 20g másla na zjemnění šťávy
  • Náplň:
  • 60g másla
  • 1 lžička sardelové pasty
  • 3 žemle
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička petrželky
  • 100g šunky
  • 250g čerstvých hub
  • 30g másla na dušení hub
  • 40g cibule
  • trochu mletého pepře
  • 40g strouhanky

Doporučená příloha

  • opečené brambory, dušená rýže nabo bramborová kaše, hlávkový nebo okurkový salát, popřípadě kompot

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tajemství krále Šumavy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy .. Libuško..,

no, uložila jsem a slibuju, že „BUDE“. Asi to víc „výraznějš“ nejde, dík zdraví Zlata

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Dnes jsem tento pokrm připravovala tentokrát z vykostěného králičího masa. Důležité je pořádně namočenou housku vymačkat, aby se z ní odstranilo co nejvíce mléka, jinak nádivka bude velmi řídká. Také je důležité dát nádivku zchladnout do lednice, kde se zpevní a práce sní pak je jednodušší. K této pochoutce jsme měli vařený brambor a meruňkový kompot.. Chuťově to bylo výborné. L.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Tak to jsem se sekla :-)), ale ten sloh zněl tak povědomě. Dobrou noc s.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.-Sigrid.

Sigrid, Sandtnerka to není, ale jsou Zemědělské noviny někdy z první poloviny osmdesátých let. Již jsem tuto ruládu několikráte spáchala, bylo to vždy vynikající. Zdraví Libuše.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Libuško, je to Sandtnerka nebo to neni Sandtnerka? Ale ať je to, kdo chce, zní to moc dobře. Zdravím s.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz