Recept Tajemství krále Šumavy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Náplň: V kastrole rozehřejeme 30g másla, v něm zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Po vysmahnutí šťávy houby osolíme a opepříme. Nyní v misce utřeme 60g másla se sardelovou pastou do pěny, přidáme k němu ostrouhané na čtvrtky nakrájené žemle, namočené v mléce, dobře vymačkané a sítem protřené, na kostičky nakrájenou šunku, rozšlehaná vejce jemně rozsekanou petrželku, sůl, koření, podušené houby, strouhanku a vše dobře promícháme. Hotovou náplň postavíme na chvíli do chladničky. Postup: Omyté maso rozřízneme na plát, tence naklepeme a osolíme. Takto připravený plát masa potřeme připravenou náplní. Maso svineme v ruládu a motouzem ji spirálovitě ovážeme. V pekáči rozehřejeme sádlo a na něm ruládu nejdříve po všech stranách krátce opečeme. Potom k ruládě přidáme drobně rozsekané kosti, vložíme ji do předem vyhřáté trouby a pečeme celkem asi 1 a 1/2 hodiny. Při pečení podléváme ruládu vlastní šťávou, kterou podle potřeby doplňujeme vývarem. Upečenou ruládu vyjmeme a motouz z ní odstraníme. Ze šťávy slijeme tuk, ke zbylé šťávě přilijeme asi 1/8 l vývaru, máslem zjemníme, osolíme, povaříme a procedíme. Upečenou ruládu nakrájíme na plátky, rozložíme ji na nahřátou mísu a ozdobíme opranými listy hlávkového salátu a na dílky nakrájenými rajčaty. Šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.

Recept je z kategorií: Plněné vepřové maso

Nahlásit recept

  • 30.01.08 vloženo
  • 4900x zobrazeno

Ingredience

  • 800g vykostěného vepřového masa z plece nabo z kýty.
  • sůl
  • 80g sádla na pečení
  • asi 1/2 l vývaru z kostky masox
  • 20g másla na zjemnění šťávy
  • Náplň:
  • 60g másla
  • 1 lžička sardelové pasty
  • 3 žemle
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička petrželky
  • 100g šunky
  • 250g čerstvých hub
  • 30g másla na dušení hub
  • 40g cibule
  • trochu mletého pepře
  • 40g strouhanky

Doporučená příloha

  • opečené brambory, dušená rýže nabo bramborová kaše, hlávkový nebo okurkový salát, popřípadě kompot

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tajemství krále Šumavy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tajemství krále Šumavy

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy .. Libuško..,

no, uložila jsem a slibuju, že „BUDE“. Asi to víc „výraznějš“ nejde, dík zdraví Zlata

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Dnes jsem tento pokrm připravovala tentokrát z vykostěného králičího masa. Důležité je pořádně namočenou housku vymačkat, aby se z ní odstranilo co nejvíce mléka, jinak nádivka bude velmi řídká. Také je důležité dát nádivku zchladnout do lednice, kde se zpevní a práce sní pak je jednodušší. K této pochoutce jsme měli vařený brambor a meruňkový kompot.. Chuťově to bylo výborné. L.

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Tak to jsem se sekla :-)), ale ten sloh zněl tak povědomě. Dobrou noc s.

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.-Sigrid.

Sigrid, Sandtnerka to není, ale jsou Zemědělské noviny někdy z první poloviny osmdesátých let. Již jsem tuto ruládu několikráte spáchala, bylo to vždy vynikající. Zdraví Libuše.

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tajemství krále Šumavy.

Libuško, je to Sandtnerka nebo to neni Sandtnerka? Ale ať je to, kdo chce, zní to moc dobře. Zdravím s.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz