Recept Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept z francouzské Polynesie

Postup

Tuňáka nařežu na pravidelné menší kostky a opláchnu v osolené vodě. Do misky s osolenou vodou, dám rozdrcený česnek, vložím tuňáka a dám do chladičky na půl hodiny macerovat. Mezitím očistím mrkev, okurku a nahrubo to nastrouhám. Spařím rajská, oloupu vymačkám a nakrájím na kostičky. Jarní cibulku očistím a nakrájím na jemná kolečka. Výjmu tuňka z lednice, slejí vodu, zaleji šťávou z limetek, přidám na jemně nakrájenou papričku a nechám 5 minut uležet-„vařit“. Po maceraci slejí přebytek šťávy, přidám nastrouhanou zeleninu, rajská, cibulku, mléko, osolím, opepřím, jemně promíchám a nechám ještě chvíli v chladničce uležet. Před podáváním promíchám a eventuelně ještě dosolím či dopepřím.

Osobně nedávám papričku z důvodů, že to konzumují děti. Když jsem si to jednou takto dál zjístil jsem že mi ta paprička pro tuto konkretní přípravu vůbec nechybí. Nechávám na Vašem rozhodnutí zda papričku použijete či nikoliv.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.04.10 vloženo
  • 4225x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 gr čerstvého tuňáka
  • 6 limetek
  • 3 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 2 rajská jablíčka
  • 1 okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá konzerva kokosového mléka
  • 1 malá paprička typu Habanero (fakultativně)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 19.10.12 13:23

Len taka poznamka k tropickym rybam, ked nahodou daake ryby chytite radsej sa opytajte domacich, vela masozravych ryb v tropoch poziera male rybky co sa prizivuju na koralovych utesoch. Mozete dostat velmi neprijemnu chorobu ciguateru a nevadi ci ryby su surove alebo tepelne upravene.
 http://en.wikipedia.org/wiki/Ciguatera

 
ruger2
15 příspěvků 18.10.12 23:39

Pěkné recepty Luisi, opravdu pěkné.. Dovolím si jen jednu poznámku, v podstatně souhlasnou, o pojídání tepelně neupravených mořských živočichů.
Kdo to má rád (A já poměrně dost) brzy pozná lidi, které mají rádi totéž. Podobně postižení jsou většinou krutě zmlsaní a velmi citliví na kvalitu a čistotu (nejen ) v Sushi restauracích. Ještě extrémnější to bude u ústřic. nAkonec se milovníci podobných pochoutek shodnou - každému se někdy stalo, že i po návštěvě špičkového restaurantu, nebo konzumaci ústřic, které koupil člověk v pravdě zcela čerstvé na farmě prostě konzument stráví odpoledne na toaletě s útrobami na ruby, není to časté, ale konzumentovi syrových mořských živočichů se to prostě během života nevyhne…U strávníka se pak vyvinou návyky formátu „podobné věci nejím nikdy před dnem odletu“ a druhý postulát, tyto lahůdky nikdy nedávám malým dětem

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.04.10 14:08
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Mánku,

díky. Věděla jsem že nezklameš.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.04.10 12:49
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Bream

Bream je sice sladkovodní ryba cejn velký (Abramis brama), ale stejným názvem (cejn velký) se pyšní i jedna z mořských ryb patřících mezi pražmy, mořan pruhovaný (Spondyliosoma canthar). Takže to spíš byla ta druhá možnost, protože jsme v Austrálii.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.04.10 11:57
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Louis

Nepiš mi už do soukromé schránky. Klidně to napiš veřejně.
Ať i ostatní Labužníci vědí co jsi zač.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.04.10 11:46
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Louis

Netvrdila jsem snad že jsem měla tuňáka máčeného půl hodiny ve slané vodě a pak ve šťávě z limetek.

Rybí salát dělali na Tahiti z Mahi Mahi a na Fiji ze Špnělské makrely. Tady jsem to zkoušela z Bream (Slovník říká Cejn, ale přesvědčená nejsem.
Mánek, náš resident expert přes veškeré ryby, nám jistě poradí).
Bylo to vynikající. To jsem usoudila podle toho,že mi hosté nenechali nic.

I tuňáka jsem si dala několikrát. Buď jen na grilu nebo syrový.
Nejvíce mi chutnal Tuna tartare smíchaný s nějakou majonézou pokapaný lahodným olejem a jemně posypaný drceným sečuánským pepřem.
Ani nevím co to vlastně bylo za druh tuňáka. Do té míry se v tom zase nevyznám. Dokonce jsme nevěděla že mají některé druhy nohy a nehty.

 
Louis
129 příspěvků 07.04.10 12:35
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

esmeralda - 05.04.2010 23:29

To jsi nemohla ale mít tuňáčka! Pulhodina macerace ve slané vodě a následná 5 minutová ve šťávě z 6-ti limet, které jsou tam mimořádně agresivní musí dokázat rozpustit i nehty na nohou tuňáka!

 
Louis
129 příspěvků 07.04.10 03:44
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Dando,
věz, že žádná otázka alespoň pro mne není hloupá! Jen hlupák vše ví a vše zná. Činí mi naopak velkou radost, mohu-li někomu pomoci. Pokud se jedná o chobotnici odpověď proč ? Je to trend v čs gastronomii - v carpacciu a sushi. A tak vesele se to dělá dnes ze všeho. Popsala jsi šunku. Prakticky je to stejné jen s tím, že tu chobotnici nevaříš a lis Ti slouží k tomu aby jsi ji pefektně stlačila a ta želanina pomalu v tom vlažné mase rozpouštět a tvořít pojidlo. Pokud by se Ti zdála dávka želatiny malá může být zvednutá na dvounasobek tedy 10 gr. Víc by mohlo vytvořit tvrdé nepříjemné hrudky. Přesně postupuj jako se šunkou bez vaření v páře. Jen je potřeba nechat perfektně vychladit a pak dát do druhého dne dne do lednice. Nepovoluj prosím víko, to můžeš až druhý den. Dando co je také důležité, aby celá chobotnice byla posypaná, aby se Ti pak nestalo, že necháš neošetřené místo a vyčinila že se to rozpadlo. :-))) Proto se to musí dělat svižně, aby Ti nezchladla než ji strčíš do lisu. Až ji budeš dostávat z lisu ven tak šetrně. kdyby jsi cítila, že to nejde ponoř na momentík do teplé vody a hned vyndej!
Pokud se jedná o rejnoka, tělo se nekonzumuje maso je nevalné kvality a prakticky vtažením z vody začíná se rozkládat. Než člověk dopluje do přístavu, když by jsi ho rozřízla cítila by jsi silný pach čpavku. Používá se na výrobu rybí moučky. Proto se hned jakmile uloví oddělí se křídla a vyberou játra, která se hned zasypou ledovou tříšti. Ony všechny paryby jsou na tom stejně, rychle se rozkládají! Pokud by to bylo nesrozumitelmé napiš! Zdraví Louis

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.04.10 20:26
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Louis i Jolan

Louis, díky za vysvětlení, šunkovar vlastním a do masa v přípravě pro šunku v něm vařenou se želatina používá také, občas i takto spojuji válečky různých druhů mas, které se vakuově vaří a následně tence krájí pro studené mísy, ale s chobotnicí mne nenapadl důvod, jsem prostě suchozemec :-)

A když už mohu se dotazovat, tak toho využívám - z rejnoka se připravují povětšinou křídla, a co tělo? je to hloupá otázka?, měla jsem dřív zapátrat ve světě? :-) D.

Jolano :-) :-)

 
casino
4474 příspěvků 06.04.10 18:06
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

jolana, opravdu je v tom citátu „jenž“? :-()

 
jolana
5065 příspěvků 06.04.10 16:54
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Louis, toto a citujem "když je připravována lidmi jenž nemají ani elementární znalosti " a podotykam nielen ryby! mas svatu pravdu a zasluzis si rad…pretoze to je ono! v dnesnej dobe pride alebo sa vyrobi dakto skade ruka skade noha a vsetko vie, v:,–(e bol, vsetko dokaze alebo vyraba nieco o com nema sajnu len tak spakruky…bohuzial…a este vacsie bohuzial ze je to hmatatelne od tych najbeznejsich veci v nasom zivote az po..az po diplomy vysokoskolske napr…bohuzial..a poctivec nema sancu..ani v tej virtualite dakedy teda zvacsa a stale..

 
Louis
129 příspěvků 06.04.10 16:31
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Vážení přátelé, jen je potřeba, abyste jako se vším nic nepřeháněli. Pokud si myslíte, že ryby jsou nevinné, pak jste na omylu. Nechci strašit, ale pracuji s mořskou havěti již tak dlouho, že vím o čem mluvím. Opomíjím čtverzubce spíše známou pod fugu, která Vás sotva kdy v Čechách může smrtelně ohrozit, ale třeba ropušnice může být v syrovém stavu pro alergika velice nebezpečná. Jsou také antropozoonózy které mohou člověka velmi vážně ohrozit. Dvakrát jsem onemocněl infekční erysipelodiosou - prasečí červenkou! Obvodní lékař nic nepoznal a nevyčítám mu to, neboť se nejedná o běžnou infekční chorobu a dík návštěvě přítelkyně, velice erudované dermatoložce když to viděla bez zaváhání hned na:,–(ila specielní antibiotika a tím mě ušetřila od větších komplikací. Z jaké ryby jsem to chytil jsem vzhledem k zpracovanému sortimentu nikdy nezjístil. Pro jistotu jsem se nechal po druhém případu naočkovat. Přitom, všechny dodávky jsou veterinárně kontrolovány v zemi původu a pak veterinární službou i při dovozu na letišti. Přes kontroly musím sám někdy likvidovat některé ryby plné cizopasníků. Nemáte-li dostatečné znalosti neriskujte zbytečně. Jídlo je pro radost a ne aby Vám způsoboval jakoukoliv zdravotní újmu. To, že je dnes syrová ryba INN je velká hloupost, zvláště, když je připravována lidmi jenž nemají ani elementární znalosti z ryb. Sám nejsem ani příznivcem, ale rovněž nejsem nepřítelem těchto pochoutek. Jezdím vždy na sezónu do Holanska na pověstné baltské sledě-matjes, jsem jižňan a bez sardinek, tuňáka či chobotnice by to bylo nudné a to je asi vše s čím experimentuji. Dále je vše jen na Vás. Pokud se jedná o plže a mlže to je jiná kapitola o které příležitostně napíši později.

 
Louis
129 příspěvků 06.04.10 14:42
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Dando,
dobrá otázka! I když chobotnice má určité želatinósní látky, nestačí tyto, aby chobotnici udržely při zchlazení v žádaném tvaru carpaccia - tedy válce. I když bychom to připustili při krájení by se to rozpadlo. Těch 5 gr želatiny na 500 gr je naprosto dostačující, aby udrželo chobotnici v žádaném tvaru válce i pevnosti schopné krájení na jemňounké plátky. Jste-li zručná což nepochybují už ze zájmu, není problém si takovou chobotničku připravit. Jen přátelská rada, když ji budete balit pozor na alobal. Lépe je navlhčený pečící papír a přes ještě útěrku aby byl váleček co nejtěsněji utažen. Krájení je pak hračkou. Zkuste to jako carpaccio a proč nepustit na úpravu trochu uzdy Vaší fantazii. Nebudete litovat.
Nebudu skrblík a prozradím své tajemství. Znáš pres na domácí šunku? Ten válec?
Strčím PVC pytlík a..... Průměr je sice větší ale.....! Maličkost- tu želatinu za tepla a pokud možno poprášit po celém povrchu.

P.S. Dnes je strašně INN japonská kuchyně a začínají dělat carpaccia/sushi téměř ze všeho. To může sloužit na na spojení syrových filátek na př. mořských jazyků, pakambal, platušic, platýsů, limand atd. atd. ze kterých by se jinak to nedalo dělat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.04.10 06:29
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne - Louis

hezký recept.
Syrová ryba je populární po celém pacifiku. Dělám ji často pro známé jako první chod. Většinou k ní podávám rýži nebo vařenou Cassavu.
Na Fiji jsem se dokonce přihlásila na kuchařské hodiny kde jsme podobnou lahůdku vyráběli krok po kroku. Nejnamáhavějším krokem byla výroba kokosové smetany. Konzervu oni ani náhodou. Jsem praktická a líná. U nás je to z konzervy. :)

Na Tahiti (nejen na hlavním ostrově ale i na Bora Bora) byla ta ryba nejméně „vařená“. Zdála se mi přímo syrová, ale vynikající.

Souhlasím s Drobkem. Musí to být absolutně čerstvé.
I když se jako on, mrazených ryb (pokud nejsou z Vietnamu) nebojím. Jde většinou o čerstvé ryby mrazené přímo na rybářských lodích. Je to vlastně taková plovoucí mrazírna.
O hodně více pochybuji o již uvařených krevetách. Proto je nekupuji. Raději si naberu hrst čerstvých a dám si je k nosu.

 
Louis
129 příspěvků 06.04.10 06:14
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Drobku,
Omlouvám se pokud to bylo nějak jinak pochopené. Abychom se přeli není důvodů, mluvíme stejným jazykem a to přehlédnutí té macerace ve slané vodě je pochopitelné. Sám jsem byl překvapen a pochyboval. Jsem naopak vděčný, že jsi uvedl ceviche, velice typické pro latino-americano. I když to znám z Chile nenapadla mi vůbec souvislost.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.04.10 05:27
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

teď jsem četla recept na salát - Chobotnice s fenyklem- 500g chobotnice se vaří cca 30minut, slije, horká se položí na folii a posype 5g práškové želatiny, zavine a nechá se 1h chladit. Pak se tence nakrájí a s fenyklem ....... a zálivkou se připraví salát.

jaký význam tam má ta želatina? D.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.04.10 05:18
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Casino, já to taky nepřipravoval z mraženého, proč, vždyť čerstvého máme dost. Co jsem napsal je doslovný opis receptu, kde se říká „ryba sashimi kvality, může být i mražená.
A Louis, já se přece nehádám, to byl jen doplněk, protože po tvém receptu jsem upustil od zveřejnění, už připraveného receptu na ceviche.,
Máš pravdu, přehlédl jsem macerování ve slané vodě. POkud jde o chobotnice, nemám rád, protože mi zatím všude dali ty malé, no a už víš proč.
Přesto se odvolávám na to co jsem v komentáři napsal, že Každopádně recept chválím a doporučuju vyzkoušet.“

 
Louis
129 příspěvků 06.04.10 03:28
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Drobku,
bohužel, některé recepty bývají v celém světě sobě hodně podobné. Vychází to zřejmě z toho, že každý dojde nakonec k ideální skladbě chuti i úpravy. To čemu říkáš ceviche je ve všech zemích mající moře. Napíši Provencalský recept a uvidíš, že se bude podobat jako vejce vejci tomu co tak intimně znáš. Pokud se jedná o délku macerace „vaření“ možná jsi přehlédl to, že 1/2 hodiny macerují v osolené vodě a doba mnou udaná je pak skutečně dostatečná. Rajská to je jednoduché! Nejsou macerované a tudiž je potřeba, aby byla oloupaná protože se dávají na konec a musí trochu chtnout chuť.
Jsou ryby, hlavonožći, korýši, plži, kterým by macerační uvedená doba skutečně nestačila. U tresky Polack na příklad maceruji 1,45 hod. což odpovídá tomu co jsi Ty uvedl. Chobotnice, pokud nemá 5 kg raději jako ceviche nedělám. Faktem je, že ji sehnat činí nesmírné potíže. Na menší mám sice různé „fígle“, ale jsou mi platné jako mrtvému zimník zůstávají gumové, ale uvedená velikost 5 a více je na plátky nakrájená lahůdkou! Pokud se jedná o mořskou havěť zá:,–(ně pracují s čerstvou. Narozený a žijící drtivou většinu svého života u různých moří jsem trochu rozmazlený. Nejsem však odpůrcem mraženého a tvrdím, že než špatné čerstvé je lepší kvalitní mražené.

 
casino
4474 příspěvků 06.04.10 02:56
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Drobek, nevím nevím, zda jste svým pohledem na čerstvost zmrazených ryb potěšil kupříkladu milovníky sashimi :-)
Mraženého tuňáka jsem zatím ještě nepřipravoval; nevím, jak by se choval po rozmrazení, ale když kupuji kus této ryby v krámku na molu od manželky rybáře, chápu, proč mají místo dveří mezi futry korále. Kdyby totiž manžel za sebou, nebo průvan práskl dveřmi, to maso by se nejspíš rozpadlo na jednotlivé listy jako balíček karet :-)))

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.04.10 22:47
Re: Tahitská syrová ryba - Poisson cru Tahitienne

Tahle lahůdka, a tu lahůdku nepíšu v uvozovkách, se v celé Jižní Americe jmenuje Ceviche, a připravuje se nejen z tuňáka, ale ze všech mořských potvor, které jsou zrovna po ruce, teda které rybáři zrovna vylovili. To znamená všechny druhy mušlí a škeblí, krevet, krabů, i chobotnice, které zrovna nemusím. Ne že bych se ošklíbal, ale zůstanou poněkud tuhé.
Zato jsem nikdy neslyšel a neviděl, že by se rajčata spařovaly, „uvaří se“ jaksi samy, tak jako ryba, v kyselině z limetek. Taky se nedává mléko, ale to vše je jen a jen krajová odlišnost.
Důležitá a vlastně jediná podmínka je naprostá čerstvost ryb a ostatních potvor. To ale v dnešní době zmrazování přímo na rybářských lodích není problém.
Každopádně recept chválím a doporučuju vyzkoušet. Zní pro vnitrozemce snad podivně, jíst syrovou rybu, ale ona syrová není, uvaří se za studena v limetkové šťávě. Jen se mi nezdá těch 5 minut, v Mexiku, kde si tohle jídlo dávám na uvítanou na dovolenou u moře, ho nechávají „vařit“ hodinu, ale ne déle než dvě.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz