Recept Székely Gulyás, prostě další segedín

(Hodnoceno 2x) Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Székely Gulyás, prostě další segedín

Úvod

Recept pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“.

Recept je převzat z mé Světové Barbecue Kuchařky.

Postup

Zelí propláchněte vodou a nechte vykapat.
V hrnci osmahněte cibulku, až začne měnit barvu přidejte česnek a ještě 2 minuty smažte. Sundejte s plamene, vmíchejte papriku a dobře promíchejte. Přilijte 1/2 hrnku vývaru, přiveďte do varu a přidejte maso.
Na to rozložte zelí, posypte kmínem. Zalijte zbytkem vývaru rozmíchaným s protlakem, uveďte do varu. Pak stáhněte plamen a zvolna, přikryté poklicí, duste asi hodinu, až je maso hotové. Občas zkontrolujte, zda se tekutina úplně nevyvařila, v případě potřeby přilijte trochu horké vody.
Obě šlehačky smíchejte s moukou, pak nalijte do hrnce a ještě deset minut povařte.
Podávejte v miskách či hlubokých talířích, s chlebem, eventuelně ještě přizdobené zakysanou smetanou, jako Maďaři, nebo s houskovým knedlíkem jak se u nás jí segedinský guláš.

Recept je z kategorií: Guláše Maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.06.06 vloženo
  • 25600x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1/2 kg kyselého či kysaného zelí
  • 2 PL sádla
  • 1 hrnek usekané cibule
  • 1 stroužek česneku, utřený či usekaný
  • 2 PL sladké papriky
  • 3 hrnky kuřecího nebo jiného vývaru - nemáte-li, dejte vodu
  • 1 kg vepřového ramínka, na kostky gulášové velikosti nakrájeného
  • 1 1/2 KL kmínu
  • 1/4 hrnku rajského protlaku
  • sůl, pepř
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1/2 hrnku šlehačky, samozřejmě neušlehané
  • 2 PL mouky

Doporučená příloha

  • chléb, houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 13.10.12 12:00

Drobku,v ramci kucharskych experimentov som skusil ist skoro uplne t podla starej madarskej kucharky Konyhaművészet od sefkuchara Jánosa Rákócziho.Jediny rozdiel ze som pridal k plecku aj udene bravcove koleno.Tiez som dal trochu pretlaku ( povodny recept chcel paradajku ). Nakoniec serviroval s chlebom kyslou smotanou koprom a poprasil sladkou paprikou no a jasne ze feferonka :)
PS: To neznamena ze klasiku s knedlou nema tiez rad.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 24.05.12 23:22

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Székely Gulyás, prostě další segedín

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
dag
538 příspěvků 28.09.16 09:54
sege

Ocenila jsem v tomto receptu větu…sundejte z plamene a vmíchejte papriku…jen tak se totiž paprika důkladně rozmíchá a promíchá a nezhořkne. I když já bych maso také opekla na tuku, aby se tak zvaně zatáhlo a rozvonělo.

 
Labužník jandule02
1084 příspěvků 19.08.14 12:58

Do různých koutů Maďarska jezdím pravidelně každý rok mezi vánočními svátky. Samozřejmě, že k pobytu patří i dobré jídlo. „Segedín“ jsem jedla několikrát - na východě, téměř u hranic, na jihu směrem k Chorvatsku, i okolo Budapešti. Pokaždé byl trochu jiný, ale všechny guláše měly jeden společný znak - nebyly zahuštěny moukou, pouze smetanou.

 
Bento
794 příspěvků 13.10.12 11:51

Drobku, len taka poznamka mas to meno spravne a radsej vyhod to"prostě další segedín " a pridaj Székelykáposzta v madarsku nie je segedinsky gulas, a vobec nie je z Transylvanie ale z Pesti a ked ho chces pomenovat tak sa vola v madarsku
Szekelský či sikulský guláš - Székelygulyás - Székelykáposzta :potlesk:
(Arnikó Gergely: „Culinaria Hungaria“, str. 152, Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)

Szekelský guláš, Sikulský guláš, Székelygulyás - je často neprávem považován za „szegedínský guláš“. Jeho jméno není odvozeno od Székelů (Sikulů), maďarské etnické skupiny žijící v rumunské Transylvánii, ani to není v pravém slova smyslu guláš. V roce 1846 hraběcí archivář Jozsef Székely, předpokládaný autor pokrmu, jednou náhle vpadnul do své místní oblíbené hospůdky „Arany Okör“ těsně před uzavírací dobou. V kuchyni již neměli nic k jídlu, kromě zbytků pörkeltu a uvařeného kyselého zelí. Na jeho žádost byly oba pokrmy smíchány a ohřáté podány. Bylo to tak delikátní, že od té doby on i jeho přátelé velmi často vyžadovali zelí „á la Szekely“. Básník Petöfi pak definitivně tento pokrm pokřtil na „Szekelygulyás“. Tento pokrm je dnes zvláště vhodný v době chladných zimních dnů. Je připravován hlavně z vepřového masa, ale můžeme k tomu vzít i maso králíka, které prošpikujeme slaninou, aby nebylo tolik suché. Když je maso poloměkké, přidáme kysané zelí a to ani nemusíme prát, jen je drobněji nakrájíme. Nakonec pokrm zahustíme kyselou smetanou…

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 29.05.12 13:20

@casino Již pod „segedínský guláš“ k nalezení. ;)

Tereza

 
di
2448 příspěvků 25.05.12 07:40

Casino: podle mě je to taková bojovka, abychom se nenudili. ;-)
Drobku: segedín dělám v podstatě stejně, jen ten protlak dávám osmahnout na ten cibulovo-česnekovo-paprikový základ a maso nejdřív restuju zvlášť. Zelí může být i víc, klidně stejně tolik, co masa. Překvapivě chutný je segedín z krůtího stehenního masa. A ještě jedno vylepšení - majoránka. Vím, že do segedínu nepatří, ale je to s ní opravdu dobré; nezaškodí i špetka mletého nového koření a zázvoru.
P.S. Pěkně o segedínu píše Dadala, ale to už tu tuším proběhlo několikrát: http://dadala.hyperlinx.cz/vep/veph.html (po prokliknutí patřičné rubriky v levém sloupci)

 
Drobek  25.05.12 00:44
Casino,

účel ne, jen nevím jak to pojmenovat jinak. :D Ono je to opravdu podle maďarského receptu, ještě by se mohl jmenovat transylvánský guláš. Pochází z oblasti co bývala Maďarskem a pak se stala Rumunskem. Vtip je právě v tom protlaku.
Co se cukru týče, samozřejmě, ono se zelí liší podle výrobců, a když vařím v hospodě ze zelí kysaného doma, začíná to ochutnáním, ono chutná pokaždé trochu jinak . :(
Moc děkuju za poctu a hodnocení.

 
casino
4450 příspěvků 24.05.12 23:19
...prostě další segedín

Jj, ale jenže pod „segedínský guláš“ je k nenalezení… :twisted:
Když se na první stránce mezi guláši ukáží „Segedinské tvarohové řezy“, tak kdo by ještě dál hledal „segedínský guláš“, že? Ale třeba je to účel, aby tento klenot nedošel masového rozšíření :mrgreen:
Posledně když jsem tu velebil jiný gulášek, tak to autorka dost nelibě nesla; proto se teď alibisticky připojuji k Ricardiosso a jeho chvalozpěvu… :palec:
Tedy až na maličkost: myslím, že fantastická chuť tohoto segedýna je dána i použitím protlaku!!! A tím se také prostě liší od dalších segedínů!!!
Postup jsem dodržel do puntíku: dokonce jsem gulášek ani nemíchal, jak je v receptu výslovně neuvedeno :think:
Jediná změna: na závěr jsem dochutil 2KL cukru…

 
Ricardiosso
7 příspěvků 24.06.11 08:14

Asi nejlepsi segedin co jsem kdy jedl…ani by me nenapadlo jak je dulezita ta kombinace kysane smetany a slehacky,uz jsem varil vicekrat a kdyz jsem nepouzil oboje nebylo to ono!…Dik za recept!

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Ostrý patizonový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz