Recept Sýrový koláč - cheesecake

(Hodnoceno 2x) Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sýrový koláč - cheesecake

Postup

Na sušenkový podklad se vezme 150-250g sušenek (v Americe jsou oblíbené zejména celozrnné, ale vezměte to, co máte rádi, například Bebe či Bebe dobré ráno, Derby, nesmírně zajímavá je také kombinace 100g grahamových chlebíčku Knuspi a 50g mletého cukru, čokoládové Marylandské sušenky – zcela podle individuálních a momentálních požadavků chuťových buněk) a necelá polovina tohoto množství másla. Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem.

Pohodlné hospodyňky ovšem nechají sušenky několika rychlými pulsy rozdrtit v kuchyňském robotu s nasazeným dvojitým ostřím a pak přidají máslo (nerozpuštěné). Zopakují sekvenci rychlých pulsů a poskytnou hmotě asi minutu na odpočinek, než kousíčky másla trochu povolí. Do třetice zapulzují, načež sušenková hmota začne tvořit slepence a hrudky, což je ideální konzistence pro krustu.

Příprava formy je následující: rozdělávací dortovou formu opravdu dobře vymažte máslem, to kvůli úspěšnému oddělení od hotového koláče. Kdo si chce ještě více usnadnit vyndávání, vyloží dno formy kruhem z pečícího papíru, který na povrchu znovu potře máslem. U nerozdělávací formy je papír nezbytností.

Protože se bude péci ve vodní lázni, je třeba co nejvíce zamezit proniknutí vody do formy. Jestli si myslíte, že je vaše rozdělávací forma vodotěsná, zkuste si do ní jen tak cvičně na chvíli napustit vodu a nebudete se stačit divit. Odtrhněte proto dva přibližně 40 cm dlouhé kusy alobalové fólie a přeložte je přes sebe do kříže. Doprostřed postavte formu a zvenku ji alobalem dobře obalte.

Sušenkovou hmotu přesypte do připravené formy a pečlivě upěchujte skleničkou s rovným dnem. Raději pěchujte více než méně. Tento podklad se nechá po dobu zbývajících příprav v lednici zatuhnout. Lze jej ovšem také pro dosažení větší křupavosti zapéci, a to 10 minut při 180°C, a teprve poté vychladit v lednici.

Ingredience použité na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vajíčka, sýr a případně i další přísady vyndejte z lednice včas, zhruba 2 hodiny předem. Většina receptů je připravena pro 24centimetrovou dortovou formu, pokud máte větší, rozhodně úměrně zvyšte množství surovin oproti původnímu receptu, jinak připravíte příliš nízký koláč. Na 30centimetrovou formu je třeba všeho přidat o dobrou polovinu víc.

Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky. Pokud si hlídáte váhu, volte pouze nízkotučné varianty. Naprostá absence tuku má nepříznivý vliv na výslednou konzistenci.

Nevynechávejte cukr, je také pro konzistenci důležitý. Dostává se mezi proteinové molekuly vaječných bílků a žloutků a snižuje jejich schopnost rychle se srážet.

Aby vám koláč v troubě nevyběhl a při chlazení zase nespadnul, je třeba věnovat přípravě krému péči až mateřsky jemnou. Nejprve rozetřete do hladka smetanový sýr či jeho alternativu, opět to jde nejlépe v kuchyňském robotu s dvojitým ostřím, tentokrát ale za asistence co nejnižších otáček. Několikrát přestaňte a gumovou stěrkou setřete nepromíchaný sýr kolem stěn, aby se rozetřelo opravdu všechno. Důležité je myslet na to, že nechcete do hmoty vmíchat žádný vzduch, vše se tedy musí vrtět jen minimální potřebnou dobu.

Jakmile je sýr hladký, přidejte cukr a postup opakujte, znovu musíte získat hladký krém. Nyní přijdou na řadu všechny ostatní ingredience s výjimkou vajíček, stejným způsobem je s pomocí stěrky a minimálních otáček hladce zapracujte.

Nakonec přidávejte vajíčka a žloutky postupně jedno za druhým, čím více se budete blížit ke konci, tím méně mixujte. Výsledný krém je totiž velice řídký a snadno začne žbluňkat po celé nádobě, čímž nabírá nechtěný vzduch.

Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte před pečením ještě asi 5 minut odpočívat. Případné bublinky tak dostanou možnost krém opustit dobrovolně, těm zbývajícím opatrně pomozte nožem, jehož špičku lehce zanoříte do krému a několikrát do něj vepíšete od kraje ke kraji široké písmeno S.

Jelikož trouba peče nerovnoměrně, dává se cheesecake péci do vodní lázně. Ta zajišťuje mírnější a stálejší přenos tepla do koláče, takže se krém do potenciálně nebezpečného bodu zežmolkovatění přibližuje pomaleji a tudíž kontrolovatelněji.

Zde ještě jednou odkazuji na svoji úchylku vše si v praxi ověřit, abych dokladovala důležitost a váhu tvrzení o vodní lázni. Při pečení vzorků C1 a C2 jsem rovnoměrně rozdělila krustu i náplň do dvou identických forem. Jednu jsem pekla v bain-marie, druhá stála mimo vodní lázeň. Obě byly v troubě současně a po stejnou dobu, podmínky byly tedy totožné. Výsledek: v jedné cheesecake, v druhé pouze tvarohový koláč. Konzistence koláče pečeného na sucho byla hrubší a sušší a musím bohužel v neprospěch vzorku C2 konstatovat, že kritéria na cheesecake splněna nebyla.

Trouba by měla být spolehlivě vyhřátá na 160°C, raději předehřívejte déle než méně. Na horkovzduch zapomeňte, ten dokonalému cheesecake neprospívá. Do poloviny trouby nebo i trochu níž umístěte pekáček, do kterého se dortová forma vejde. Přeneste do něj formu a pekáček zalijte zhruba do poloviny výšky formy vroucí vodou.

Zavřete troubu a 30 minut (zkuste vydržet alespoň 25) ji vůbec neotvírejte, opět hrozí propadnutí koláče. Po této době koláč zkontrolujte, zda již není hotový. Ono se sice řekne hotový, ale ve skutečnosti musíte přestat péci dříve, než se zdá. Pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, díky zbytkovému teplu by došlo k jeho přepečení, které se projevuje opravdu nehezkým popraskáním povrchu. Pečení se tedy končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto celé třese podobně jaké želé nebo rosol. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý. Nemusíte mít obavy o výslednou konzistenci, koláč ještě ztuhne při chlazení.

Když tedy zkonstatujete, že končíte s pečením, musíte zajistit koláči chráněné místo pro vychladnutí. Průvan ani chladný vzduch mu nesvědčí. Jednou možností je nechat koláč ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými o nějakých 5 cm, případně jej opatrně vyndejte ven a přiklopte obrácenou velkou mísou, kterou a dvou místech podložíte stočenými utěrkami, aby mohlo teplo a vlhkost pomalu ven.

Vyčkejte, až koláč vychladne na pokojovou teplotu, teprve poté jej můžete dát s klidným svědomím chladit do lednice. Některé recepty uvádějí, že se můžete pustit do krájení již po 4 hodinách chlazení, já ovšem doporučuji počkat nejméně dvakrát tak dlouho nebo ještě lépe přes noc. Teprve druhý a třetí den je cheesecake nejlepší.

Vychlazený koláč nyní podstoupí proceduru vyndávání z formy. Protože se sám při chladnutí odlepil od boků formy, zbývá vyřešit spodní část. Vezměte utěrku a přelijte ji horkou vodou (já to dělám na odkapávací části kuchyňského dřezu), počkejte, až přebytečná voda vyteče a pak na ni položte na 15 vteřin celou formu i s koláčem. To by mělo stačit na rozpuštění másla, kterým bylo vymazáno dno, takže nyní hbitě odstraňte bočnici, překlopte dort dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým opatrným pohybem sejměte spodní část formy, případně i papír. Znovu překlopte dort na připravený servírovací podnos a odejměte pomocný talíř.

Popraskaný koláč lze vždy zamaskovat nánosem třetí vrstvy. Možností je mnoho, od obyčejné ušlehané šlehačky, po omyté a pokrájené ovoce, ovocné pyré, želé, čokoládovou glazuru, oříšky, pralinky, drobenku nasypanou na vychladlý koláč a zapečenou v krátkosti pod grilem…

Koláč se nejlépe krájí nožem, ponořeným na chvíli do horké vody a otřeným dosucha. Na každý řez raději opakujte očištění a nahřání nože, budete na dokonalost svého krájení pyšní.

Vychlazený a dobře zabalený koláč lze také úspěšně na několik týdnů zamrazit.

Diskuse o cheesecake

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.10.10 vloženo
  • 122711x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 150 - 250 g sušeneky - Bebe, Derby
  • 100 g grahamových chlebíčků Knuspi
  • 50 g cukru
  • 60 - 100 g másla na krustu

Krém (pokojová teplota surovin)

  • 400 g lučiny nebo měkkého tučného tvarohu
  • 60 g mletého cukru
  • 2 vejce (L)
  • 1 žloutek (nemusí být)

Doporučená příloha

  • víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 21.05.13 00:43

Moc hezky popsaný recept. Já jsem mírně upravil dle dalších receptů na cheesecaky z internetu a hlavně jsem přidal jahody. Konkrétně jsem měl tyto ingredience:

Korpus:
1 balení máslových sušenek
70g změklého másla

Na náplň:
250g polotučného tvarohu
200g ricotty
250g odšťopkovaných jahod
2 lžíce hladké mouky
3 vejce
160g cukru krupice
2 lžíce zakysané smetany

Vše se krásně povedlo - až na vzhlede :-)

V mixeru jsem smíchal rozdrzené sušenky s máslem. Hmotu jsem pokladl do dortové formy. Korpus jsem zapekl 5 minut v troubě.

Následně jsem všechny ingredience na náplň smíchal, do tekutého těsta jsem přidal na čtvrtky nakrájené jahody a dal zapéci. Pekl jsem 20 minut na 180°C a dále asi 30 minut na 120°C.

Po upečení jsem nechal přes noc zchladnout v lednici.

Díky tomu, že jsem měl v dortové formě pečicí papír, tak okraj dortu vypadá trošku kostrbatě, ale chuťově je výborný!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bezděkov 17.11.10 12:40

Je úplně suprový,zatím první,který se co nejvíce podobal originálu.Akorát jsem si hokapku upravila- používám tvaroh jak je v receptu a ještě přidám tak 3 trojúhelníčky sýru Veselá kráva a tím to dostane tu správnou tečku,jinak opravdu super

Diskuse k receptu Sýrový koláč - cheesecake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 19.06.13 13:10

Podle téměř identického návodu, který byl zveřejněn na apetitu jsem koláč dělala. Faktem je, že u tohohle receptu mi připadá u náplně trochu malé množství surovin. Také si myslím, že když vmíchám do 400 g tvarohu 2 vejce, tak to až zas tak řídké nebude.

 
jolana
5064 příspěvků 19.06.13 11:23

Podla mnozstva surovin na formu klasiku 28 cm – s tym mnozstvom tvarohu bude vysoky asi 2 cm a daco.. mozno..ak chcete tvarohovu vrstvu vyssiu tak inu formu…
prakticky cinime a vyberame tak ze cesto je najlepsie na krajanie aj na chut ak je vysoke pol centimetra… :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 19.06.13 11:21

V receptu nahoře je napsáno: Většina receptů je připravena pro 24centimetrovou dortovou formu, pokud máte větší, rozhodně úměrně zvyšte množství surovin oproti původnímu receptu, jinak připravíte příliš nízký koláč. Na 30centimetrovou formu je třeba všeho přidat o dobrou polovinu víc.

Já bych tomu věřila :mavam: :mavam: :mavam:

 
Adinka007
1 příspěvek 19.06.13 09:00
Cheesecake - průmer formy

Dobrý den!
právě jsem dočetla komenáře u cheesecake a viděla jsem, že jste se v komentářích ptala, jakou formu použili. Dočkala jste se nějaké odpovědi? moc by mi to pomohlo, na jakou formu je to dělané.
S pozdravem
Andrea K.

 
jolana
5064 příspěvků 22.05.13 17:12

..a este jeden..
http://www.labuznik.cz/…-lide-berou/

 
Lyduska
347 příspěvků 22.05.13 10:21

V akej velkej forme ste piekli, prosim?

 
casino
4466 příspěvků 15.08.11 09:33

Jj, toffo, máte postřeh :palec:
Zdroj je patrně ZDE

hadli01, „Zde ještě jednou odkazuji na svoji úchylku vše si v praxi ověřit,“
Patrně jsme podobní úúúchylové :mrgreen:

 
toffo
244 příspěvků 15.08.11 08:26

Poněkud podobný sloh?:
http://www.apetitonline.cz/…w-yorku.html

 
Bezděkov
6 příspěvků 17.11.10 12:40

Je úplně suprový,zatím první,který se co nejvíce podobal originálu.Akorát jsem si hokapku upravila- používám tvaroh jak je v receptu a ještě přidám tak 3 trojúhelníčky sýru Veselá kráva a tím to dostane tu správnou tečku,jinak opravdu super

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Chléb s celerem Chléb s celerem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz